Rogaś Posted May 11, 2014 Report Share Posted May 11, 2014 Za mała wydajność prądowa akumulatorów AA. Quote Link to post Share on other sites
wiciok Posted May 11, 2014 Report Share Posted May 11, 2014 No i ciekawe, co to w ogóle ma wspólnego z tematem - pakietami lipo... Quote Link to post Share on other sites
Garnek Posted May 11, 2014 Report Share Posted May 11, 2014 Gdzie można naprawić lipo po zwarciu kabelków? Szkoda wyrzucać nowy pakiet :-) Quote Link to post Share on other sites
hindus Posted May 11, 2014 Report Share Posted May 11, 2014 Co z tego, że jest nowy, skoro może być uszkodzony? Rozbity samochód też będziesz klepać za wszelką cenę, tylko dlatego, że ledwo nim wyjechałeś z garażu? ;) Zanieś komuś, kto zna się na elektronice; a jeśli tylko kable się odlutowały, możesz próbować sam, ale bezpieczniej i tak zanieść do kogoś, kto się zna na elektronice... Quote Link to post Share on other sites
mrnum83r Posted May 11, 2014 Report Share Posted May 11, 2014 (edited) Hej, zastanawiam się nad zakupem 11.1v nano techa od turnigy. Replika to CM.040, w środku sp120, dysza uszczelniona ultimate, tłok SHS z metalowymi zębami. Czy taka batka się nada i nie zajedzie mi bebechów ? http://deltashop.pl/pl/li-pol-3s-111v-/616-turnigy-nano-tech-1200mah-2s-1525c.html Głównie będę strzelał na singlu, jaka jest praktyczna różnica między 15C a takim 25-50C ?Czy różnica w reakcji na spust/rofie/zużywalności części będzie duża ? Pozdrawiam Edited May 11, 2014 by mrnum83r Quote Link to post Share on other sites
shaw Posted May 21, 2014 Report Share Posted May 21, 2014 Witam. Po długiej nieobecności byłem zmuszony nadrobić sporo zaległości i edukować się w temacie pakietów LiPo, które najwidoczniej wyparły leciwe pakiety NiMh. Kilkadziesiąt stron mozolnej lektury róźnych wątków, pozwoliło mi na jako takie zrozumienie i sprecyzowanie, czego właściwie moja replika potrzebuje, aby działała przyzwoicie (czy też po prostu działała) Ale ja nie o tym :) Pytanie mam odnośnie tzw. pakietów LiPo dedykowanych do airsoftu (np. Turnigy lub Redox ). Gdzieś w odmętach forum wyczytałem że są one gorsze od modelarskich "zwykłych" odpowiedników produktów tej samej marki, jednak nie znalazłem konkretnej odpowiedzi na pytanie, na czym ta "gorszość" polega. Czy któryś z kolegów mógłby mi to wytłumaczyć ? Kolejne pytanie mam odnośnie trzech serii pakietów LiPo Turnigy: nanotech, A-spec i eee...te trzecie O.o. I tutaj również chciałbym wiedzieć czy jest tu jakaś róźnica, czy może to zwykły chwyt marketingowy. Pozdrawiam i dziękuję. Quote Link to post Share on other sites
wiciok Posted May 21, 2014 Report Share Posted May 21, 2014 Jeśli chodzi o pakiety "dedykowane do airsoftu" to raczej piszące to osoby miały na myśli twory typu Firefox, PowerBean, czy 8fields, czy inne typowo chińskie marki niegdyś sprzedawane w sklepach asg za zawrotne kwoty w stosunku do ich miernych parametrów (teraz nie jest to już taka powszechna praktyka). Pakiety oznaczone "airsoft" od takiego Turnigy praktycznie niczym się nie różnią od zwykłych, typowo modelarskich - czasem mają tylko mniejsze wymiary kosztem niższego C, czy dzielone ogniwa. Jeśli chodzi o Turnigy, to takie nano-techy są np. opakowane grubszą i bardziej sztywną folią od tych zwykłych. Natomiast jeśli chodzi o ich wnętrze, to niestety nic ciekawego nie powiem - mam styczność z jednymi i drugimi i oba działają dobrze - osobiście różnicy nie zaobserwowałem. Quote Link to post Share on other sites
shaw Posted May 22, 2014 Report Share Posted May 22, 2014 Dobrze wiedzieć. Dziękuję za odpowiedź Wiciok :maniak_OK: Quote Link to post Share on other sites
Powała Posted May 22, 2014 Report Share Posted May 22, 2014 Mam pytanko. Czy nowy LiPo można od razu użyć w replice, czy lepiej go doładować? Quote Link to post Share on other sites
seger Posted May 22, 2014 Report Share Posted May 22, 2014 Lepiej doładować. Pakiet od razu ze sklepowej półki ma ok 50-60% pojemności. Quote Link to post Share on other sites
forzamilan Posted May 22, 2014 Report Share Posted May 22, 2014 No i stało się, dołączam do osób używających lipolka :) Hej w replice będę miał zmieniane wtyki na deans, bateria która do mnie jedzie to Nano-Tech Turnigy - czyli wtyczka tamiya. Czy nie będzie żadnego problemu przy wywaleniu wtyczki tamiya i zamienieniu na deans ?Czy jest to 'niebezpieczny' proces ?:D Pozdrawiam Quote Link to post Share on other sites
hindus Posted May 22, 2014 Report Share Posted May 22, 2014 Jeśli nie wiesz co robisz, to tak, jest niebezpieczny. Możesz zrobić zwarcie, spowodować zapłon pakietu, pożar i całą masę dalszych konsekwencji włącznie. Ale jeśli ogarniasz, żeby nie przecinać 2 kabelków jednocześnie tylko pojedynczo i nie doprowadzisz do zwarcia ani przegrzania pakietu przez zbytnie rozgrzanie kabli to nie powinno być problemów. Pilnuj tylko polaryzacji i wybierz właściwą wtyczkę (tą bez bolców). Quote Link to post Share on other sites
Powała Posted May 22, 2014 Report Share Posted May 22, 2014 (edited) Lepiej doładować. Pakiet od razu ze sklepowej półki ma ok 50-60% pojemności. Stokrotne dzięki. Opierałem się przed LiPo skutecznie do czasu zamarznięcia NiMh w noc przed Mangustą. Teraz czuję się niemal jak "zielony"... :icon_mrgreen: Edited May 22, 2014 by Powała Quote Link to post Share on other sites
wiciok Posted May 22, 2014 Report Share Posted May 22, 2014 Hmm, tak z ciekawości - jakim prądem ładujecie li-iony 18650? Quote Link to post Share on other sites
JarekM Posted May 22, 2014 Report Share Posted May 22, 2014 ja ładuję 1A Quote Link to post Share on other sites
Rogaś Posted May 22, 2014 Report Share Posted May 22, 2014 Jak mi się nie śpieszy to 0,5A, a jak mi się śpieszy to 1,5A. Cele mam Panasonica NCR3000mAh. Quote Link to post Share on other sites
seger Posted May 22, 2014 Report Share Posted May 22, 2014 Zależy od ogniwek :) Mam jakieś byle jakie od latarki z PCB, wiec małym prądem, ale trwa to wieki, ponad 10h. Czyli cos koło 0.2A. Quote Link to post Share on other sites
wiciok Posted June 23, 2014 Report Share Posted June 23, 2014 Taka ciekawostka - Nano-Tech 7,4 2000mAh ciągnie do M150 (GFC Tornado) w całkowicie stokowej (dobra, dołożyłem tylko 2 podkładki) replice specny. Na stockowych kablach. M160 też jakoś poszło, ale po 3 strzałach aku już nie podołał. Nano-Tech 11,1 1800 mAh naciąga na lajcie nawet M170, mocniejszych sprężyn już nie miałem. Quote Link to post Share on other sites
kfercik Posted June 24, 2014 Report Share Posted June 24, 2014 (edited) Pytanie. Używając ładowarki Redoxa, pakiet 7,4 ładuje mi się tylko do voltarza 4,10 - 4,12 na celę zamiast do 4,19 - 4,20. To wskazuje na zużycie bateryjki już? Edited June 24, 2014 by kfercik Quote Link to post Share on other sites
hindus Posted June 24, 2014 Report Share Posted June 24, 2014 Którego Redoxa? Sprawdź napięcie woltomierzem w trakcie ładowania, jeśli masz możliwość gdzieś się wczepić, ale mimo wszystko obstawiałbym winę ładowarki. Nawet mocno zużyty pakiet trzyma napięcie bez obciążenia, chyba, że jest totalnie do wyrzucenia. Quote Link to post Share on other sites
Puloman Posted July 9, 2014 Report Share Posted July 9, 2014 Ostatnio zamówiłem tą baterie: http://gunfire.pl/product-pol-1152205020-Akumulator-LiPo-1200mAh-7-4V-20C-stick.html Ładowana była na redox alpha v2 i wbiło w nią 1390 mAh, a na akumulatorze napisane 1200 :D. Spotkał się ktoś z taką sytuacją? Quote Link to post Share on other sites
hindus Posted July 9, 2014 Report Share Posted July 9, 2014 Tak, to normalne. Bateria oddaje część energii w postaci ciepła, zwłaszcza pod koniec ładowania. Imax/Redox czy inne ładowarki nie są w stanie obliczyć ile to będzie, pokazują ile prądu same wrzuciły. Quote Link to post Share on other sites
CerberBP Posted July 9, 2014 Report Share Posted July 9, 2014 3 piwa i zmiana wtyczki w LiPo to zły pomysł...Odciąłem oba przewody na raz...po małej chmurce dymu jedna cela padła i odlutował się na niej kabel...stówka w plecy w mniej niż sekundę... Uczcie się na głupocie innych :) Quote Link to post Share on other sites
echelon_ Posted July 9, 2014 Report Share Posted July 9, 2014 Hmm... Może to brzmi jak samobójstwo ale spróbował bym oddzielić sprawne ogniwo i je sobie zostawić. Takie 3.7 - 4.2V czasem się może do czegoś przydać. Quote Link to post Share on other sites
CerberBP Posted July 9, 2014 Report Share Posted July 9, 2014 Tak, domyślnie przerobię je na 2S ale do niczego zbytnio mi się nie przyda. Spoko, podziałam na dworze co by nie spalić chaty :) Zdziwiło mnie tylko że niecała sekunda na to wystarczyła... Swoją drogą, może kogoś powtórzę ale w wielu przypadkach w pakiecie znajduje się bezpiecznik, który przy spięciu ulega zniszczeniu chroniąc LiPo przed zagładą. Jeśli po spięciu, bateria nie daje oznak życia, należy kolejno sprawdzić miernikiem cele. Jeśli wszystkie są ok trzeba dobrać się do płytki drukowanej w celi, od której wychodzą przewody "kontrolne". Owa płytka posiada przepaloną ścieżkę, która jest właśnie tym bezpiecznikiem. Wystarczy wtedy odnowic ją za pomocą cyny i pakiet ma szanse ożyć. Niestety dając za dużą ilość cyny pozbawiamy się tego bezpiecznika i jesteśmy narażeni na usterkę przy przepięciach podczas późniejszego użytkowania. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts