Mały Posted February 28, 2006 Report Share Posted February 28, 2006 Kiedyś rozmaite "Pro-Teki" z demobilu były dostępne u Bryka (zarówno pełne z naucznikami jak i "obcięte") obecnie ma strone swoich militariów http://www.d-day.pl/ Najlepiej skontaktowac sie telefonicznie Quote Link to post Share on other sites
DariuszM Posted March 8, 2006 Report Share Posted March 8, 2006 Owszem mało wygodny, ale bez pewnego magicznego dodatku tzw. 'jump-pad'-z tą wkładką dla spadochroniarzy onegdaj a obecnie dla wszystkich jest rewelacyjny :wink: Mógłby ktoś zamieścić fotki/instrukcje jak ta wkładkę poprawnie umieścić? Jakoś nie mogę dopasować...:) Trzeba odkrecić tylną srubkę w hełmie i wtedy jakoś przełożyć te paski? Quote Link to post Share on other sites
Foka Posted March 8, 2006 Report Share Posted March 8, 2006 Nie, nic nie musisz odkręcać. Zdjęcie orientacyjne Założona wkładka - wsunięta pod paski regulujące Quote Link to post Share on other sites
DariuszM Posted March 8, 2006 Report Share Posted March 8, 2006 Dzięki Rzeczywiście jest wygodniej i ten sposób ma sens, ale zastanawia mnie to zdjęcie: czy to jakaś inna wkładka? inny sposób zamocowania...? Quote Link to post Share on other sites
Foka Posted March 8, 2006 Report Share Posted March 8, 2006 Wygląda na inną. Zobacz szerokość tego wycięcia w środku. Wszystko obija się o to jak tłumaczyć "crown" ;) crown (Ectaco-Poland) v, 1 koronny 2 korona 3 dynastia 4 wieniec 5 ciemię 6 denko kapelusza 7 zwornik 8 wypukłość 9 koronować 10 ukoronować 11 wieńczyć 12 uwieńczyć 13 zwieńczać To by wskazywało, że ja mam założony do góry nogami. Ale z kolei założenie odwrotnie może spowodować wypadnięcie wkładki... Wali mnie to. jest wygodnie i działa... ;) Może ktoś pokaże inne rozwiązanie. Quote Link to post Share on other sites
Punisher Posted March 8, 2006 Report Share Posted March 8, 2006 Znalazłem takie cóś: http://www.ballistichelmet.org/manual/19-p...hute_pieces.png Quote Link to post Share on other sites
DariuszM Posted March 8, 2006 Report Share Posted March 8, 2006 czyli pogratulowac Foce wynalezienia metody bezśrubkowej :) Nie chce mi się na razie rozbrajać fritza by sprawdzić sposób z manuala...:) Quote Link to post Share on other sites
Foka Posted March 8, 2006 Report Share Posted March 8, 2006 Jest tylko jeden problem. W ten sposób nie da się założyć podkładki z paskiem 3-punktowym. Quote Link to post Share on other sites
mjp Posted March 8, 2006 Report Share Posted March 8, 2006 Witam! Czy na hełm typu fritz pasowałaby powłoka z polskim plamiakiem na hełm wz93?? Czy można gdzieś kupić hełm wp wz 93?? pozdrawiam. Quote Link to post Share on other sites
Pesus the Hunter Posted March 9, 2006 Report Share Posted March 9, 2006 Czy można gdzieś kupić hełm wp wz 93??Napewno. Rozejrzyj się na allegro. Quote Link to post Share on other sites
Wolf Posted March 15, 2006 Report Share Posted March 15, 2006 Helm to podstawa, Ja osobiscie i wiekszosc naszych czlonkow posiada helmy lub ich podrobki. Nie wyobrazam sobie zadnej rozgrywki bez ochrony glowy. Czeste doznane urazy potwierdzaja to. Zdarzalo sie potknac i uderzyc, nadzac na wystajacy ze sciany pret zbrojeniowy, a nawet dostac cegla bo kolega ja stracil pietro wyzej. Jako grupa odwzorowujaca Bundeswehre, kladziemy duzy nacisk na oryginalnosc wyposarzenia i posiadamy kevlary bw. Sa one wygodne i przewiewne a ich ceny nie sa az tak przerazajace bo wahaja sie w granicach 25-60 EUR. Skorzystam z okazji i podziekuje organizatorom Bornego za duzego GUZA, z uwagi na to ze nie pozwolono mam wystepowac w helmach !!! Quote Link to post Share on other sites
Kiwi Posted March 28, 2006 Report Share Posted March 28, 2006 LINK A co sądzicie o tym?? Tylko proszę sięnie śmiać. W tym temacie jestem całkiem zielony... Quote Link to post Share on other sites
Small_Hunter Posted March 28, 2006 Report Share Posted March 28, 2006 Miałem. Są całkiem ok- szczególnie za tą kase. Troche mi się na głowie gibał, zjeżdzał na oczy i zapięcie pod brodą było za długie, ale gdybym kupił o nr. mniejszy, to by chyba działało (nosze coś pomiędzy M a L i wziołem L). Jak się dokupi do niego mocowanie trzypunktowe, to lezy doskonale. Jest przewieny, wiec sobie w lecie głowy nie odparzysz ;) Quote Link to post Share on other sites
madreus Posted March 28, 2006 Report Share Posted March 28, 2006 LINKA co sądzicie o tym?? Też mam ten hełm. I podzielam zdanie Small_huntera - to dobry hełm, za taką kasę teraz raczej nie znajdziesz nic lepszego. Co prawda owszem hełm ma tendencję do gibania się (szczególnie na dłuższych włosach ;) ) ale na kominiarce i z goglami (na twarzy) trzyma się nieźle. foto Quote Link to post Share on other sites
Kiwi Posted March 28, 2006 Report Share Posted March 28, 2006 Co prawda owszem hełm ma tendencję do gibania się (szczególnie na dłuższych włosach ) To zakładaj hustęna głowę. Ja mam headworps'a (tak to sięchyba nazywa) w ganje i jest git. Nawet hełm WP siedzi wygodnie :P Quote Link to post Share on other sites
Moses Posted March 28, 2006 Report Share Posted March 28, 2006 Pechowi jacys jestescie 2 lata grania bez helmu i jeszcze ani razu (oby jak najdluzej) kuku w glowe sobie nie zrobilem. postanowilem jednak sobie zakupic jakis kaszkiet jak z kilku metrow kolo mi wyjechal z Mossberga 8mm w czolo. Padlo na Micha. Ludzie w Fritzach wygladaja jak by wycieci z Gwiezdnych Wojen, a w Protecu wygladam jakbym mial wodoglowie :wink: Quote Link to post Share on other sites
BLooD! Posted March 28, 2006 Report Share Posted March 28, 2006 Czy do hełmu, który pokazał Kiwi będzie pasował oryginalny pokrowiec na Fritza? Quote Link to post Share on other sites
Small_Hunter Posted March 28, 2006 Report Share Posted March 28, 2006 Czy do hełmu, który pokazał Kiwi będzie pasował oryginalny pokrowiec na Fritza? Tak Quote Link to post Share on other sites
Ray Posted March 28, 2006 Report Share Posted March 28, 2006 Widział ktoś może gdzieś repliki LWH, ewentualnie zna przybliżoną cenę kevlarowego oryginału? Quote Link to post Share on other sites
MikeTNK Posted March 28, 2006 Report Share Posted March 28, 2006 Miałem. Są całkiem ok- szczególnie za tą kase. Troche mi się na głowie gibał, zjeżdzał na oczy i zapięcie pod brodą było za długie, ale gdybym kupił o nr. mniejszy, to by chyba działało (nosze coś pomiędzy M a L i wziołem L). Jak się dokupi do niego mocowanie trzypunktowe, to lezy doskonale. Jest przewieny, wiec sobie w lecie głowy nie odparzysz ;) Pragnę tylko zauważyć, iż w tym konkretnym przypadku który pokazał kiwi hełm ma "uniwerslany" rozmiar od M do XL. W związku z tym mam obawy czy osoba której rozmiarami głowy bliżej do M nie będzie w nim wyglądała jak Lord Czarny Hełm z Kosmicznych Jaj (regulacją raczej nie zmniejszamy rozmiaru samej skorupy) :) Spójrzcie chociażby na fotki na aukcji - jeżeli styropianowa głowa jest rozmiarów naturalnych to moje twierdzenie niestety się sprawdza :) Aczkolwiek cena rzeczywiście bardzo korzystna. Replika w specshopie, z gąbkowym wypełnieniem, kosztuje 149 (choć ma wg mnie lepsze rozwiązanie jeśli chodzi o brodę, zapięcie na klips i możliwość wyboru rozmiaru - osobiście brałbym chyba ten właśnie), a produkcja CA (z fasunkiem) w różnych sklepach ceną dochodzi do 200. Swoją drogą - czemu nigdzie nie ma czegoś pośredniego :) tzn paski i plastikowy element przy brodzie ("podpórka") + wnętrze z fasunkiem a nie gąbką :). Quote Link to post Share on other sites
Kapral Posted March 28, 2006 Report Share Posted March 28, 2006 Widział ktoś może gdzieś repliki LWH, ewentualnie zna przybliżoną cenę kevlarowego oryginału? dobre ponad 100 baksów. Zwykle używki na ebayu. nie widziałem nigdzie indziej Quote Link to post Share on other sites
madreus Posted March 28, 2006 Report Share Posted March 28, 2006 Pragnę tylko zauważyć, iż w tym konkretnym przypadku który pokazał kiwi hełm ma "uniwerslany" rozmiar od M do XL. W związku z tym mam obawy czy osoba której rozmiarami głowy bliżej do M nie będzie w nim wyglądała jak Lord Czarny Hełm z Kosmicznych Jaj (regulacją raczej nie zmniejszamy rozmiaru samej skorupy) :) Spójrzcie chociażby na fotki na aukcji - jeżeli styropianowa głowa jest rozmiarów naturalnych to moje twierdzenie niestety się sprawdza :) No właśnie ta styropianowa głowa wygląda cokolwiek dziwnie. Jest chyba jednak mniejszą niż naturalna... albo może to złudzenie optyczne. Mam taki hełm i mimo wszystko jednak w nim tak specyficznie nie wyglądam. Co prawda faktycznie hełm zgrabniej by wyglądał, gdyby skorupa była odrobinę mniejsza, ale w pełnym rynsztunku tego aż tak nie widać. Niemniej jednak ostatnio oglądałem film "44 minuty" i tam panowie SWATowcy mimo wszystko te garnki mają całkiem pokaźnych rozmiarów - w niektórych ujęciach rzeczywiście wyglądają jak Lord Vader :) Quote Link to post Share on other sites
Small_Hunter Posted March 29, 2006 Report Share Posted March 29, 2006 Te styropianowe głowys a wielkości dziecięcej. Dziwi mnie to że hełmy u tego kolesia są sprzedawane w rozmiarze uniwersalnym. Faktycznie- mają regulacje, ale nie aż taką. Przypuszczam, że jak to czasami bywa, dostał towar, bez opisu co jest ma jaki nr. i sprzedaje jak leci... Quote Link to post Share on other sites
Procent Posted March 29, 2006 Report Share Posted March 29, 2006 Widział ktoś może gdzieś repliki LWH, ewentualnie zna przybliżoną cenę kevlarowego oryginału? dobre ponad 100 baksów. Zwykle używki na ebayu. nie widziałem nigdzie indziej Na SDSie nówki są. Cena oczywiście odpowiednia, jednak największym problemem jest wysyłka. Z tego co wiem takiego sprzętu często nie puszczają przez granicę. LINK A tu repliki na WGC: LINK LINK Quote Link to post Share on other sites
Szaszłyk Posted March 29, 2006 Report Share Posted March 29, 2006 Panowie, jemu chodzi o LWH (czyli PASGTopodobny garnek) a nie o MICHa :) Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts