Guest Patek Posted September 26, 2009 Report Share Posted September 26, 2009 U mnie SFU też nie mają tej opcji. Quote Link to post Share on other sites
kthulhu Posted September 26, 2009 Report Share Posted September 26, 2009 Zalezy...pierwsze partie SFU nie mialy wejscia na te wklady. Quote Link to post Share on other sites
super Posted September 26, 2009 Report Share Posted September 26, 2009 Tylko, że nakolanniki chronią też przed uszkodzeniem się munduru, przetarciami, rozdarciami itp. Jak uklękniesz na szkle to karimata też za dużo nie pomoże jak trafi Ci się jakiś skurczybyk ;) Jeśli uczestniczysz w szybkich operacjach typu CQB/DA gdzie priorytetem jest czas i pełne zabezpieczenia to tylko nakolanniki. Jeśli natomiast celujesz w długie działania w terenie leśnym gdzie priorytetem jest wygoda poruszania się (jeśli możemy mówić o wygodzie przy długich marszach z obciążeniem) i skrytość działania to właśnie neopren lub karimata jest lepsza. Jest cicha bo podczas klękania na kamieniach lub twardszym podłożu nie wydaje żadnego dźwięku w przeciwieństwie do nakolanników. a wygoda ? po kilkunastu godzinach ciężko zapomnieć że ma się nakolanniki ;-) a że spodnie można zniszczyć ?...no właśnie ..zastanówmy się jakie mamy priorytety Quote Link to post Share on other sites
Jangi Posted September 27, 2009 Report Share Posted September 27, 2009 Dzięki za tę wymianę zdań, chyba się przekonałem, że warto wypróbować ten patent, o którym do tej pory tylko słyszałem/myślałem. Bo rzeczywiście podczas dłuuugich gier nawet chwalone przez wszystkich Alty dają w kość (zwłaszcza wrzynające się podczas zginania nóg taśmy). Dobrze, że TCU ma opcję zainstalowania takich wkładów :-) Quote Link to post Share on other sites
Ari Posted October 6, 2009 Report Share Posted October 6, 2009 a wygoda ? po kilkunastu godzinach ciężko zapomnieć że ma się nakolanniki ;-) Nie prawda. Używałem nakolanników Alta i podczas wielogodzinnego noszenia ich, zapominałem w ogóle, że nosze nakolanniki. Kwestia modelu nakolanników oraz wyregulowania ich pod siebie bo jak na samym początku ich używałem to były momenty, że chciałem je zdjąć bo miałem je źle wyregulowane. Taśmy nakolanników nie wrzynały mi się w nogi i był pełen komfort. Również nie zmieniały one swoje miejsca, nie przekrzywiały się i nie obsuwały, także przede wszysktim - Regulacja :P Quote Link to post Share on other sites
super Posted October 6, 2009 Report Share Posted October 6, 2009 No cóż ..moje słowa przeciw Twoim ;-) Ale wiesz .. generalnie działanie w lesie to na ile czasu oceniasz ? ile to jest to "wielogodzinne" ? owszem da się ..ale są też inne rozwiązania ja korzystam z dużo wygodniejszych od Alt Bijansów i jednak czasem wolę mieć tylko karimatę ..szczególnie jeśli w grę wchodzi długi marsz ..bo wiesz .. wielogodzinne to też można siedzieć na miejscu ... Quote Link to post Share on other sites
Ohtar Posted October 6, 2009 Report Share Posted October 6, 2009 Czy są na forum szczęśliwi użytkownicy field parki? Chciałbym zakupić sobie takową, interesują mnie opinie posiadaczy zarówno standardowej wersji jak i ripstop. Głównie chodzi mi o to czy siatka w kieszeniach się za szybko nie zużywa. Quote Link to post Share on other sites
Idzior Posted October 6, 2009 Report Share Posted October 6, 2009 Helikon ma fajne wzory ale niestety jakosc wykonania jest marna, w bluzie i spodniach poszly guziki, maja bardzo slabe nici, a w combat shitcie ten sliski material sie strasznie mechaci i pruje.. Nie polecam. Quote Link to post Share on other sites
Jaeger Posted October 6, 2009 Report Share Posted October 6, 2009 Zazwyczaj takie materialy się mechacą... Quote Link to post Share on other sites
brok Posted October 6, 2009 Report Share Posted October 6, 2009 A i w kontraktach też się dość często zdarza, że guziki odpadają. Quote Link to post Share on other sites
dzikki Posted October 7, 2009 Report Share Posted October 7, 2009 Potrzebowałem kurtki przeciwdeszczowej i nie tylko a moja nietypowa budowa ciała sprawiała, że albo mogłem wybrać coś szpetnego albo drogiego jak diabli. Zakupiłem to http://www.e-militaria.pl/p-339/kurtka-parka-ecwcs . Wykonanie solidne, szwy podklejone mocno, żadnych wystających nitek itp. Jedyny mankament to słaba wentylacja/oddychalność przy wyższej temperaturze na zewnątrz. Więc jak chłodniej to lepiej. Deszczu mocnego nie przepuszcza. Quote Link to post Share on other sites
scizophrenikz Posted October 16, 2009 Report Share Posted October 16, 2009 Witam Czy ktoś używa SOFT SHELL APCU Helikona? Fajne te kurteczki i zastanawiam się czy nie przytulić jednej ;) Quote Link to post Share on other sites
aciepk Posted October 16, 2009 Report Share Posted October 16, 2009 Na zimę? Przygotuj się na zakup grubego polaru pod tego softa. Quote Link to post Share on other sites
scizophrenikz Posted October 16, 2009 Report Share Posted October 16, 2009 Polary jakieś tam ciepłe mam... A czy ktoś może porównać "ciepłość" Helikonowych pseudo ECWCS'ów z tym SoftShell'em? Mam ECWCS'a (akurat nie Helikona, ale też nylonowego) i pod niego zakładam polar i jest git na zimę. Quote Link to post Share on other sites
aciepk Posted October 16, 2009 Report Share Posted October 16, 2009 (edited) Soft ma nieporównywalnie lepszą oddychalność niż membranowe hardshelle, a co do "ciepłości" to w odzieży membranowej (Niezależnie od parametrów) zawsze będzie cieplej niż w bezmembranowym sofcie, po prostu ciepło nie ucieka tak szybko i membrana lepiej chroni przed mocnym, zimnym wiatrem. Jak dla mnie ta kopia lvl.5 ECWCS gen.III to bardziej wiatrówka niż soft (W sumie to materiał jest kropka w kropkę jak w oryginale). Przydałaby się warstwa izolująca jak to ma miejsce np. w alpine jacket od OTTE gear. Edited October 16, 2009 by aciepk Quote Link to post Share on other sites
Bren Posted October 16, 2009 Report Share Posted October 16, 2009 Dokładnie, grubość softshela Helikonu odpowiada windshirtowi US Army. Z drugiej strony jak zapakować porządny polar+bielizne ciepłą pod niego, to i zimą da się spokojnie w tym działać. Quote Link to post Share on other sites
Rumcajsev Posted October 16, 2009 Report Share Posted October 16, 2009 Posiada ktoś kurtkę M65 z Helikonu? Jeśli tak to jakie ma wrażenia pod względem wykonania, "ciepłości" itp. Kurtka miała by być używana na co dzień, więc straszne męczarnie by jej nie groziły. Quote Link to post Share on other sites
Jaeger Posted October 16, 2009 Report Share Posted October 16, 2009 zgodnie z recenzja z Komandosa to najlepsza kopia na rynku Quote Link to post Share on other sites
krzys88 Posted October 22, 2009 Report Share Posted October 22, 2009 Witajcie. teraz w zupełnie inną stronę... posiada ktoś helikonową bieliznę ECWCS Gen.III lvl.2. http://www.allegro.pl/item787425342_bieliz...kon_rozm_s.html Cena zachęca tylko zastanawiam się jak to wypada w stosunku do podobnych tkanin fleec-owych. Quote Link to post Share on other sites
Wukasz Posted October 22, 2009 Report Share Posted October 22, 2009 Odkryłem właśnie, że Helikona prowadza debile. Combat shirty w nowej kolorystyce wypuszczone na zimę, wciąż trzymają się kretyńskiego patentu w polarach z siatką a jeszcze nowy z misiem wypuscili w jakimś prostym nietatktycznym kroju i tylko czarny. Robię co mogę by dać im zarobić . No i się nie da. Quote Link to post Share on other sites
Tomaszka Posted October 24, 2009 Report Share Posted October 24, 2009 Nie tylko ty :D Mimo wszystko to i tak chyba najlepsza firma na rynku. Quote Link to post Share on other sites
Jaeger Posted October 24, 2009 Report Share Posted October 24, 2009 A to fascynujace co mowisz bo ja znam masę lepszych firm jak Truspec, Propper etc. Quote Link to post Share on other sites
Maciek V2 Posted October 24, 2009 Report Share Posted October 24, 2009 Tomaszka chyba miał na myśli najlepsza wśród chińskich wyrobów, bo do np. wspomianego Propper'a "troche" im brakuje :) Quote Link to post Share on other sites
Jaeger Posted October 24, 2009 Report Share Posted October 24, 2009 Tomaszka jeśli będzie miał coś na myśli to zapewne to sam napisze bez niczyjej pomocy Quote Link to post Share on other sites
Corey Posted October 25, 2009 Report Share Posted October 25, 2009 Potrzebowałem jakiejś jesiennej kurteczki - tz przejściówki - i stwierdziłem że kupie sobie coś z militarnym ;) wyglądem. Poczytałem, pooglądałem i kupiłem Australian Army Jacket. Jak wiemy występują one w 3 kolorach: Oliwkowy, beżowy i czarny. Nie będę przytaczał szczegółów technicznych samej bluzy / kurteczki - bo każdy zainteresowany znajdzie ją na pewno. Wrażenia: Normalnie noszę rozmiar M - zdejmuje coś z wieszaka i pasuje... cóż w przypadku AAJ tak nie jest - rozmiarówka jest oszukana - w tym przypadku musiałem kupić rozmiar L choć rozmiar XL też byłby właściwy; tz bardziej luźny. Rozmiar L jest "dopasowany" ale jest też trochę luzu. Rękawy sa w sam raz. Wykonanie - cóż - nie szczególnie poprawne. Mając doświadczenie w szyciu potrafię stwierdzić czy coś jest dobrze wykończone - w przypadku AAJ wykończenie jest na poziomie 4- nie poobcinane końcówki nitek, nie schodzące się poprawnie łączenia /kurtka jest dzielona i na wysokości mostka - na zdjęciu bardzo ładnie się schodzą łączenie w rzeczywistości - nie. Niestety przymierzając było tak i w wersji oliwkowej oraz beżowej - czyli standard albo taka partia. Dodam w tym miejscu że kupiłem kolor beżowy. Jak na obecne warunki - byłem w niej w deszczu, wietrze oraz zimnie na poziomie 0-5st C muszę powiedzieć że kurteczka sprawuje sie całkiem fajnie warunkiem jest to by pod spodem nie mieć za dużo ubrania - w trakcie marszu / chodzenia - można się zgrzać. Wadą którą zauważyłem to główny zamek - jest bryzgoszczelny i dwu kierunkowy - ciężko chodzi /czy można go jak każdy zamek nawoskować?/ oraz wcina wykończenie pod szyją podczas odpinania. Czy kupiłbym ponownie - hmm mam mieszane uczucia - mam więc będę w niej chodził. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts