delin0m Posted May 7, 2013 Report Share Posted May 7, 2013 Anorak od VSO w kamo SS lieto powinien dac rade, 290 zl a material bawelniany nie poliester jak w tanich maskałatach. Quote Link to post Share on other sites
Rychter Posted May 7, 2013 Report Share Posted May 7, 2013 Ja używam KZM-a już z rok, na lato jest niezastąpiony. Podczas upałów nosiłem go na same gacie, chociaż trafienie potrafi wtedy bardzo zaboleć. Szwy w paru miejscach się odpruły, już dawno, ale dalszych uszkodzeń nie było. Co do trwałości materiału - taki dresik, no ale coś za coś. Zresztą chyba nikt wam nie każe kłaść się w jeżynach. Ale powiew chłodnego wiaterku, gdy inni gotują się w mundurach... :). Co do możliwości spakowania, to właśnie to sprawdziłem - mieści się w dwóch ładownicach AK od Smiersza. Quote Link to post Share on other sites
delin0m Posted May 7, 2013 Report Share Posted May 7, 2013 Dokładnie, maskałacik o jakim wspomniał Rychter na duże upały jest po prostu idealny. Quote Link to post Share on other sites
Potf0r Posted May 9, 2013 Report Share Posted May 9, 2013 Ktoś się orientuje, czyjej produkcji jest ten maskałat? Bo o ile na mnie na Frontowcu jeszcze się rozmiar znajdzie, o tyle na kolegę 190cm już nie bardzo. A jestem pewien, że na takich dużych też szyją. Producent, jak popadnie - może być Modox, może być cokolwiek. Produkt budżetowy, niska jakość materiałów i wykonania. Kolega poci się w medusie/chimerze/partizanie m (3 nazwy, 3 producentów)? Nic dziwnego - medusa ma podwójny materiał, każdy w innym kamuflażu. Partizany mają ten sam wzór po prostu druga strona to szczwane wykorzystanie "prześwitu" kolorów. Wg mnie lepiej dozbierać do partizana produkcji SSO lub VSO. Różnica jest taka, że SSO - rosyjski, VSO - białoruski. Różnice w kroju są znikome. Jeżeli chcesz to mieszać z DPM'owymi rzeczami - to odpuść sobie pochodzne SS-lato i wybierz coś w "srebrnym liściu", akurat na okres gdzie roślinność jest soczysta - na okres gdzie DPM jest już za ciemny. Quote Link to post Share on other sites
FanatykAK Posted October 20, 2013 Report Share Posted October 20, 2013 Orientuje sie ktoś jak prawidłowo obszyć WSRa dla WDW na okres pierwszej czeczeńskiej? Quote Link to post Share on other sites
delin0m Posted October 21, 2013 Report Share Posted October 21, 2013 http://rus.mil.pl/forum/discussion/3665/1/vsr-obszycia-i-odznaki/#Item_0 Quote Link to post Share on other sites
Cznadel Posted November 20, 2013 Report Share Posted November 20, 2013 Czy ktoś mógłby mi powiedzieć gdzie mogę zdobyć maskałacik na osobnika o wzroście 192cm? Na frontowcu sprawdzałem- maksymalna rozmiarówka to 6 - czyli na 188. Chyba że rozmiarówka jest zaniżona jak w przypadku polskich mundurów? Quote Link to post Share on other sites
Gruszkin Posted November 20, 2013 Report Share Posted November 20, 2013 Mam 191 cm wzrostu i rzeczy na 188 są dobre ( nieraz nawet za duże :) ). Quote Link to post Share on other sites
Cznadel Posted November 20, 2013 Report Share Posted November 20, 2013 Nawet nie wiesz jak wielki kamień spadł mi z serca :D. Już się bałem że będę musiał szyć na zamówienie. A jak jak jest ze zwykłymi mundurami , gorkami itp? Quote Link to post Share on other sites
Gruszkin Posted November 20, 2013 Report Share Posted November 20, 2013 Zwykły mundur we florze na 188 leży na mnie całkiem ładnie, gorka splavu jest troszkę za duża, aczkolwiek mieści się to w granicach "w miarę normalnego wyglądu". Quote Link to post Share on other sites
Cznadel Posted November 21, 2013 Report Share Posted November 21, 2013 Jak jest z wytrzymałością maskałatów i kostiumów maskujących (jak "anglia")? Podobno drą sie i szwy puszczają. I która flora lepsza w polskie lasy? 88/03 czy /97 Quote Link to post Share on other sites
FanatykAK Posted November 21, 2013 Report Share Posted November 21, 2013 Wiecie skąd wziąć munduru w SMOGu? Najlepiej w kroju Bekas albo M21. Quote Link to post Share on other sites
delin0m Posted November 21, 2013 Report Share Posted November 21, 2013 (edited) profarmy.ru https://www.facebook.com/photo.php?fbid=167655406774604&set=a.103302606543218.1073741832.100677816805697&type=1&theater Edited November 21, 2013 by delin0m Quote Link to post Share on other sites
pixxel Posted May 21, 2014 Report Share Posted May 21, 2014 Czy warto jest kompletować mundur typu Butan? Bo z tego co widzę jest stosukowo tani: http://allegro.pl/radzieckie-rosyjskie-bluzy-vsr-butan-oryginal-i4219265813.html http://allegro.pl/radzieckie-rosyjskie-spodnie-vsr-butan-oryginal-i4219265752.html O ile się nie mylę to jest mundur pamiętający jeszcze wojnę w Afganistanie, tak? Quote Link to post Share on other sites
Kacperix Posted May 21, 2014 Report Share Posted May 21, 2014 Czy warto jest kompletować mundur typu Butan? tak, na Czeczenię. O ile się nie mylę to jest mundur pamiętający jeszcze wojnę w Afganistanie, tak? nie, nie ten butan. Quote Link to post Share on other sites
pixxel Posted May 21, 2014 Report Share Posted May 21, 2014 (edited) Jeśli na Czeczenię to chyba dozwolona jest pewna swoboda w dobiraniu ekwpinku, bo wtedy wielu żołnierzy nie miało jednolitego umundurowania, prawda? Pod mundur może być ubrana ta pasiasta koszulka, czy jest ona zarezerwowana tylko dla WDW? Będzie do tego pasowało standardowe AK-74 czy lepiej, żeby to była wersja ze składaną kolbą? Edited May 21, 2014 by pixxel Quote Link to post Share on other sites
FanatykAK Posted July 27, 2014 Report Share Posted July 27, 2014 WDW tylko składane kolby. Pasiaki a fachowo Majki i Tielnaszki mialo i ma WDW ( błękitne) Morpeh (ciemnoniebieskie) Pogranicznicy ( zielone) WW Spn ( czerwień) czarne mają czołgiści OMON i chyba flota. Quote Link to post Share on other sites
Mati86 Posted August 1, 2014 Report Share Posted August 1, 2014 (edited) A pro po butanu, kupiłem komplet w stanie magazynowym (230 zł), trochę za ciemny ale co pranie jest coraz bardziej akceptowany dla mnie. Ogólnie podoba mi się, jestem zadowolony. Do tego dobrałem kopię lifczika z red-zone, czy jak to tam się pisze :icon_smile: mogę polecić do ASG. Odnośnie rozmiarów maskałatów, przy 196 cm także noszę 6. Pasuje. Edited August 1, 2014 by Mati86 Quote Link to post Share on other sites
Vender Posted August 16, 2014 Report Share Posted August 16, 2014 Moglibyście wytłumaczyć mi różnicę między Gorką, a Anorakiem ? Oraz co byłoby lepsze do użytku przez wszystkie pory roku ? Quote Link to post Share on other sites
Yahalom Posted August 16, 2014 Report Share Posted August 16, 2014 Anorak ściąga się przez głowę, Gorka ma rozpinaną kurtkę. Quote Link to post Share on other sites
Vender Posted August 17, 2014 Report Share Posted August 17, 2014 No dobra to może inaczej. Co będzie się lepiej sprawowało w całorocznym użytkowaniu ? Gorka jest grubsza i pewnie latem będzie w niej piecyk ale będzie raczej lepsza niż Anorak w okresie jesień-wiosna. Dobrze myślę ? Jestem totalnie zielony w tym, a chciałbym sobie sprawić jedno z dwóch. Efekt kamuflażu pomijam. Quote Link to post Share on other sites
Yahalom Posted August 17, 2014 Report Share Posted August 17, 2014 Najlepiej podaj linki do interesujących Cię pozycji, bo dyskusja w tym momencie to takie wróżenie z fusów. Quote Link to post Share on other sites
Vender Posted August 18, 2014 Report Share Posted August 18, 2014 Interesują mnie te 2 modele: http://vitiazspec.com/p/1530/363/anorak-pogranicznik-kamuflaz-kombinezony-maskujace-mundury-i-maskalaty.html http://vitiazspec.com/p/1548/377/gorka-e-3-cyfrowa-flora-mundury-gorskie-mundury-i-maskalaty.html Tak jak pisałem co lepiej będzie się sprawować w całorocznym użytkowaniu. Możliwe także, że będę nosił bluzę na co dzień (w chłodne, deszczowe dni lub na grilla/ognicho w plenerze) w funkcji kurtki. Quote Link to post Share on other sites
Zachar Posted August 18, 2014 Report Share Posted August 18, 2014 (edited) Gorka to ubiór górski, ma chronić przed deszczem i wiatrem. To nie jest dobry wybór na lato. Edited August 18, 2014 by Zachar Quote Link to post Share on other sites
delin0m Posted August 18, 2014 Report Share Posted August 18, 2014 No na ochronę przed deszczem to ja Gorki nie polecam ;) Jak nasiąknie to przesrane. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts