Ssak Posted March 7, 2009 Report Share Posted March 7, 2009 Niedługo dojdzie Prometheus 300mm 6,03 do mojego stockowego MP5SD6 TM. Postaram się jak najdokładniej przedstawić różnice. Pozdrawiam Quote Link to post Share on other sites
ryuzok Posted March 7, 2009 Report Share Posted March 7, 2009 witam,mam pytanie, czy orientuje się ktoś czy między precką prometheusa 509mm a 650mm będzie jakaś różnica w celności?(z tym że od razu zaznaczam że precka ma iść do snajperki, a więc jeżeli jest jaka kol wiek różnica,przydało by się wiedzieć)... z góry dzięki za odpowiedź i pzodrawiam Quote Link to post Share on other sites
Guest (ID:6452) Posted March 10, 2009 Report Share Posted March 10, 2009 różnica w długości: 141mm (tyle ma lufa w mp5 PDW!). Różnica na pewno będzie acz zapewne minimalna zarówno w fps jak i w skupieniu. Wydaje mi sie jednak że warto. Quote Link to post Share on other sites
RealBadAngel Posted March 11, 2009 Report Share Posted March 11, 2009 Korzystając z tematu : Jaka lufa do M733 JG takeigo jak tu : http://gunfire.pl/product-yid-1152190162-M...JG-JGF6601.html Czy to coś zmieni ? Ile w przybliżeniu poprawią się osiągi , i czy to coś da bez wymianu Hop hup'a ? Czy robiąc już jakiś tuning tego typu to przy okazji co jeszcze wymienić ?? Quote Link to post Share on other sites
Guest (ID:6452) Posted March 11, 2009 Report Share Posted March 11, 2009 po co Ci precka bez dobrego hopsiupa? To jak montowanie nitro do malucha... Quote Link to post Share on other sites
ryuzok Posted March 12, 2009 Report Share Posted March 12, 2009 precka systemy (najlepiej wg mnie do aega dać 50mm,lub niewiele krótszą i ukryć w tłumiku),a zamaist wymieniać cąłego HU wymień tylko gumkę (20zl?)i będziesz miał już całkiem przyzwoite i osiągi i celność (DZIAŁAJĄCY HU (czyli z nową gumką,bo w chinolach ona nie działa) i precka dadzą ci jakieś +20% zasięgu, i o wiele lepszą celność) Quote Link to post Share on other sites
Szitaho Posted March 12, 2009 Report Share Posted March 12, 2009 Dexterkrak do malucha nie zamontujesz NOS'a :-P Quote Link to post Share on other sites
Guest (ID:6452) Posted March 12, 2009 Report Share Posted March 12, 2009 Wszystko zamontujesz... Quote Link to post Share on other sites
Desmond Posted March 25, 2009 Report Share Posted March 25, 2009 Cześć Chce wsadzić do M4 jakąś precke i chciałem się dowidzieć jak lufa z tych 4 będzie najlepsza: -6.03mm [sRC] -6.03mm MadBull -6.04mm Systema Quote Link to post Share on other sites
rudy_stp Posted March 28, 2009 Report Share Posted March 28, 2009 Posiadam G36c JG i oprócz gumki zamierzam wstawić precke. Broni używam głównie w lesie. Wybrałem systeme tylko nie wiem jakiej długości, 247 lub też 394 którą jednak musiałbym schować w tłumiku (dodatkowa stówa w plecy)... wszyscy piszą że dłuższa lufa jest zawsze lepsza ale jakoś nikt nie powiedział o ile... czy będzie to tak wielka różnica że praktycznie nie opłaca się montować tej 247, tylko 394, czy też będzie lepiej ale nie będzie to kolosalna różnica? Quote Link to post Share on other sites
Marek Kiljan Posted March 29, 2009 Report Share Posted March 29, 2009 Nie będzie to kolosalna różnica, broń szturmowa nie musi mieć od razu dłużej lufy Quote Link to post Share on other sites
ryuzok Posted March 30, 2009 Report Share Posted March 30, 2009 Posiadam G36c JG i oprócz gumki zamierzam wstawić precke. Broni używam głównie w lesie. Wybrałem systeme tylko nie wiem jakiej długości, 247 lub też 394 którą jednak musiałbym schować w tłumiku (dodatkowa stówa w plecy)... wszyscy piszą że dłuższa lufa jest zawsze lepsza ale jakoś nikt nie powiedział o ile... czy będzie to tak wielka różnica że praktycznie nie opłaca się montować tej 247, tylko 394, czy też będzie lepiej ale nie będzie to kolosalna różnica? zależy od tego jaki będziesz chciał mieć zasięg/fpsy, wg mnei co prawda optymalna lufa w AEGu to 509mm, ale krótka da przewagę w budynkach, bo karabin mniejszy, więc o ile nie przekroczysz 340-350, toi 247 dobra może być, promyk by był po prostu cudny wtedy, 394 fakt,lepsza celność, minimalnie doda zasięg,ale jeżeli masz karabin na bliskie dystanse (do40m) to nie będzie to zbytnio zauważalne... a szczerze mówiąc na twoim miejscu kupił bym używany tłumik za jakieś 50zl, i wtedy dał preckę dłuższą (najlepiej właśnie 509 i zmienił oczywiście cylinder), tylko to zależy od ciebie, bo taki patent wydłuża karabin,co może wnerwiać na bliskei dystanse (obijanie tłumikiem o sciany nie jest fajne) Quote Link to post Share on other sites
MartiN_BB Posted March 30, 2009 Report Share Posted March 30, 2009 Moim zdaniem nie długość a jakość prec lufy jest ważniejsza. Sam często używam 300mm Systemy w lesie i naprawdę w zupełności to wystarcza (przy 450 fps'ach) A to przykrywanie dłuższych luf tłumikiem - ;) Quote Link to post Share on other sites
rudy_stp Posted March 30, 2009 Report Share Posted March 30, 2009 (edited) Jakoś na CQB za bardzo mi nie zależy... zresztą ta broń ma moc na granicy przyjętych norm więc jakakolwiek większa zmiana spowoduje że będę miał zakaz wchodzenia do budynków... lecz mimo to zdecyduję się na krótszą lufę... powodem jest rozłożenie środka ciężkości w moim G36C który jest znacznie przesunięty do przodu i obciąża mi lewą rękę (np. dowolny karabin bullpup o wiele wygodniej trzyma się w rękach)... dołożenie dłuższej lufy i tłumika tylko pogorszyłoby sprawę (zresztą wizulanie moim zdaniem też)... Ale jako że brat ma Steyra który ma lufę 509 i również zamierza wymienić na preckę, to po świętach zamieszczę porównanie lufy 509 i 247 tak żeby nikt już się nie zastanawiał jaka to w końcu jest różnica (mam nadzieje że jak różnica będzie powalająca to krakman zgodzi się na wymianę 247 na 509)... niestety ale lufy wezmę systemy bo prometheus moim zdaniem nie da aż takiej różnicy która uzasadniałaby w moim przypadku (nie mam zamiaru być snajperem) podwójnego przebicie ceny. Edited March 30, 2009 by rudy_stp Quote Link to post Share on other sites
callidionis Posted April 14, 2009 Report Share Posted April 14, 2009 A ja mam pytanie (prośbę w zasadzie): Czy któryś z szanownych forumowiczów jest może wyposażony w wiedzę na temat średnicy zewnętrznej luf SYSTEMY i mógłby się tą wiedzą podzielić? Quote Link to post Share on other sites
adrIan Posted April 15, 2009 Report Share Posted April 15, 2009 8,56mm Pozdrawiam :-P Quote Link to post Share on other sites
callidionis Posted April 15, 2009 Report Share Posted April 15, 2009 Dziękuję Quote Link to post Share on other sites
wattie Posted April 15, 2009 Report Share Posted April 15, 2009 Zastanawiam się nad lufami Promyka i nie wiem co wybrać do SR-25 509mm czy 650mm (i te 14cm ukryć w tłumiku)? Do SR chcę wstawić maksymalnie M170. Czy różnica będzie kolosalna w zasięgu i celności? Quote Link to post Share on other sites
rudy_stp Posted April 16, 2009 Report Share Posted April 16, 2009 (edited) Zastanawiam się nad lufami Promyka i nie wiem co wybrać do SR-25 509mm czy 650mm (i te 14cm ukryć w tłumiku)? Do SR chcę wstawić maksymalnie M170. Czy różnica będzie kolosalna w zasięgu i celności? Ktoś kiedyś miał 509, wstawił potem 590, i jeszcze zamienił na 650 (zdaje mi się że w wątku o AUG), różnicy nie zauważył. Przy 650 mm potrzebowałbyś dodatkowo wydłużonego cylindra. Edited April 16, 2009 by rudy_stp Quote Link to post Share on other sites
Fenr1r Posted April 23, 2009 Report Share Posted April 23, 2009 Mam mały dylemat, pomoc mile widziana a nawet i potrzebna :) Chcę do M16A4 od JG wstawić preckę. Podobno stockowo w tej replice montowane są preclufki 6,04, ale jakoś ciężko mi w to uwierzyć... Mam do wyboru 2 lufy: - 509 mm 6,04 CA - 509 mm 6,03 Venaras - nowość, jest w newsach LINK DO ASGSHOPU Warto zaryzykować na tej lufie Venarasa ? Czy precki CA są aż takie złe ? Mam ograniczony budżet, stąd biorę tylko takie pod uwagę... Quote Link to post Share on other sites
pidzejfat Posted April 24, 2009 Report Share Posted April 24, 2009 (edited) Według asgshopu, jakość i wykonanie Vanaras jest tak jak Prometheus, ale nie testowali jej. Osobiście brałbym Vanaras'a Edited April 24, 2009 by pidzejfat Quote Link to post Share on other sites
Karcen Posted April 25, 2009 Report Share Posted April 25, 2009 A nie lepiej kupić preckę PDI? Quote Link to post Share on other sites
pidzejfat Posted April 25, 2009 Report Share Posted April 25, 2009 A nie lepiej kupić preckę PDI? Po 1 gdzie w Polsce ?(specshop nie ma) Po cholere precka za 400zł w karabinie za 300zł? Quote Link to post Share on other sites
michalll Posted April 26, 2009 Report Share Posted April 26, 2009 Przy 650 mm potrzebowałbyś dodatkowo wydłużonego cylindra. A w PJ25 to jaki niby jest? Quote Link to post Share on other sites
przemek10 Posted April 26, 2009 Report Share Posted April 26, 2009 (edited) Fenr1r jak byś kupił tą Vanaras to napisz jakąś recenzję , bo qurde 85 zł za lufę jakości prometheus .... I od razu rzuca się w oczy " Dodatkowo model ten posiada dwa nacięcia na zatrzask " , albo jestem ślepy albo się dali złe zdjęcie . Edited April 26, 2009 by przemek10 Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts