Yahalom Posted March 2, 2008 Author Report Share Posted March 2, 2008 (edited) Zamówienia na maila wysyłać tak? Ile czekaliście na wykonanie zamówienia? No i czy robią w polskim systemie? Edited March 2, 2008 by Arafat (KSK) Quote Link to post Share on other sites
Catch22 Posted March 2, 2008 Report Share Posted March 2, 2008 "Robią" w MOLLE (25x38). Czekać trzeba będzie długo bo produkcja jest niewielka a zamówień sporo. Ogólnie powiem że marzec jest już dosyć mocno obłożony. Obecnie większość rzeczy to specjalistyczny custom zamawiany i omawiany że tak powiem oko w oko. Na stronie nie ma w tej chwili chyba nawet 10% rzeczy które powstają na zamówienia - zarówno projektów oryginalnych, jak również rozwinięć znanych wzorów. CROM jest moim zdaniem (obok kolegi HR) najestetyczniej i najlepiej szyjącą rodzimą "marką". Jeżeli przedsięwzięcie się rozwinie (importowane z US taśmy i klamry) to będzie ciekawie. Wiem co mówię. Quote Link to post Share on other sites
DrZeRT Posted March 2, 2008 Report Share Posted March 2, 2008 Brzmi elitarnie... ersoftowcy się będą zabijać o ten szpej ;P. No to moje szelki oddalają się dość mocno w przyszłość... Quote Link to post Share on other sites
knopers Posted March 2, 2008 Report Share Posted March 2, 2008 Catch orientujesz się może czy CROM ma w standardowej produkcji jakieś modele zintegrowanych kamizelek? Z góry dzięki za odpowiedź. Pozdrawiam Knopers Quote Link to post Share on other sites
Szaszłyk Posted March 2, 2008 Report Share Posted March 2, 2008 A nie możesz Stefan, zapytać się bezpośrednio w Cromie czy po prostu Ci się nie chce? Quote Link to post Share on other sites
Królik Posted March 2, 2008 Report Share Posted March 2, 2008 Obiecane fotki. Zestaw I linii - pas z komfortpadem, ładownica na 3 magazynki do krótkiej, dump, utility pouch, apteczka. Mam jeszcze pokrowiec na toola, ale na pasku przy spodniach. Kabura i szelki nie są od Cromy. ;) Widok ogólny. Dump. Wlot dumpa - ściągny dwoma cordami. Dump po zwinięciu. Ładownica na 3 magi do krótkiej. Ładownica po otwarciu. Klapa jest na rzepa, więc można zdjąć, tworząc ładownicę "szybką". Magazynek jest utrzymywany gumą. Utility pouch. Apteczka. Mocowana na panelu z rzepem, łatwa do zerwania, zabezpieczona dodatowym paskiem z fastexem. Quote Link to post Share on other sites
Ohtar Posted March 2, 2008 Report Share Posted March 2, 2008 Fajny ten patent z apteczką na rzepie. Czegoś takiego szukałem. Zdaje się, że kolejna firma będzie miała sporo zamówień od airsoftowców. Dzięki Królikowi i Catchowi. Ale jeśli to taki dobry sprzęt, to nie widzę w tym niczego zdrożnego. Quote Link to post Share on other sites
Catch22 Posted March 3, 2008 Report Share Posted March 3, 2008 (edited) Hehehe jedyny problem w tym że my trochę widzimy coś w tym zdrożnego. Wreszcie mamy kogoś kto robi tak jak być powinno - przeszywa podwójnie tam gdzie powinno być podwójnie, poczwórnie tam gdzie powinno być poczwórnie i poszóstnie tam gdzie powino być poszóstnie. Takich firm w ameryce jest 15 w Polsce jedna... i tak łatwo wam jej nie oddamy. ;-) A co do pytania Knopersa: CROM jest póki co maleńką firmą custom - jej siłą jest to że to co powstaje jest dokładnie takie jak ma być a nie inne. Kamizelki zintegrowane są na 1500 miejscu priorytetów. Najpierw kieszenie, ładownice itepe - może plate carriery. Edited March 3, 2008 by Catch22 Quote Link to post Share on other sites
cavtan Posted March 3, 2008 Report Share Posted March 3, 2008 Fajny ten patent z apteczką na rzepie. Czegoś takiego szukałem. Patent nie ich, ale faktycznie fajny... Quote Link to post Share on other sites
Catch22 Posted March 3, 2008 Report Share Posted March 3, 2008 Zrywane IFAKi proponował i ATS i Diamondback (chociaż ten akurat działał bardziej jak system QR), robi też Janysport - rozwiązanie jest na tyle ciekawe że też chcieliśmy spróbować - i Królik został... królikiem doświadczalnym. Działa dobrze zarówno na pasie jak i na kamizelce. Utility pouch jest oparta bezpośrednio na sprawdzonym wzorze SOE. Quote Link to post Share on other sites
Szaszłyk Posted March 6, 2008 Report Share Posted March 6, 2008 [Prywatne sprawy proszę poruszać poza forum...] Quote Link to post Share on other sites
krogul Posted March 17, 2008 Report Share Posted March 17, 2008 Czy ta apteczka ma jakąś nazwę? (Nie napisze do sklepu przecież, że proszę o taką co Królik na WMASG'u pokazał ;-) ) Quote Link to post Share on other sites
Catch22 Posted March 17, 2008 Report Share Posted March 17, 2008 Właśnie tak napisz. Że chcesz taką zrywaną apteczkę co kolega Królik jej zdjęcie wkleił na internetowym forum ;-) Quote Link to post Share on other sites
krogul Posted March 17, 2008 Report Share Posted March 17, 2008 Ale ja serio pytam , Krynico Mądrości ;-) Quote Link to post Share on other sites
javelin Posted March 17, 2008 Report Share Posted March 17, 2008 Podejrzewam, ze Catch odpowiadał dość serio :) Może to brzmieć śmiesznie (bo tak brzmi), ale jeśli tak napiszesz to będą pewnie wiedzieli o co Ci chodzi :D Quote Link to post Share on other sites
Królik Posted March 18, 2008 Report Share Posted March 18, 2008 Ale ja serio pytam , Krynico Mądrości ;-) A on serio mówi. Kaśka wie co dla mnie szyła. Zwłaszcza, że to był pierwszy egzemplarz, by nie rzec - prototyp. Heh, będą jaja, jak do apteczki przylgnie przedrostek "królicza". :wink: Quote Link to post Share on other sites
AnR Posted March 18, 2008 Report Share Posted March 18, 2008 Kic, kic, króliczkowa apteczka. ;) Quote Link to post Share on other sites
Hoplita Posted March 18, 2008 Report Share Posted March 18, 2008 głosuje za Rabbit Medic Pouch ;) Quote Link to post Share on other sites
Catch22 Posted March 18, 2008 Report Share Posted March 18, 2008 Heh dziwniejsze nazwy się pojawiały. Uprzedzam tylko że układ wewnętrznych kieszeni i gum jest w tej chwili umowny i jak to zwykle bywa z apteczkami - powinien być przystosowany do konkretnych medykamentów przenoszonych w apteczce. Warto wiedzieć czego się chce. W tym modelu bez problemu mieściła się w środku zawartość standardowego amerykańskiego, armijnego IFAKa + zostawało jeszcze miejsce na np. quickclota. Ale to nie jest model jedyny i ostateczny - np. taki Ventylator chciał żeby dodać wewnątrz rolowaną/wypinaną. kieszeń w rodzaju tej znanej z apteczek Janysportu. Także to nie jest wzór dany raz na wieki. Quote Link to post Share on other sites
Wukasz Posted March 18, 2008 Report Share Posted March 18, 2008 Tear off IFAK. Nazwa jest dawno. Quote Link to post Share on other sites
dawid_o Posted April 4, 2008 Report Share Posted April 4, 2008 Chciałbym złożyć beltkit od podstaw i pytanie czy Crom by się tego podjął, zależy m na szelkach mocowanych w 6 punktach i ładownicach pudełkowych do AK z bocznymi kieszeniami na granaty, coś na wzór tych firmy SPOSN z oporządzenia smiersz. Quote Link to post Share on other sites
Catch22 Posted April 4, 2008 Report Share Posted April 4, 2008 SMersz to w sumie takie rosyjskie PLCE, nie bardzo jest to sens wiernie kopiować, bo technologicznie jest na poziomie późnych lat 80. Ale do rzeczy - w tej chwili jest parę prototypów nowego modułowego beltkitu, który rzeczywisćie mógłby służyć za podstawę do takiego oporządzenia - profilowany pas modułowy, 6 punktowy system nośny z mocnymi, modułowymi szelkami. Jeśli ci się nie spieszy jakoś niesamowicie to postaram się pod koniec miesiąca zaprezentować toto publiczności. Oczywisćie konkretna konfiguracja i rodzaj kieszeni to już sprawa indywidualnych potrzeb, ale po to jest system modułowy. Quote Link to post Share on other sites
dawid_o Posted April 5, 2008 Report Share Posted April 5, 2008 Witam, w takim razie poczekam na projekty tego cuda, szkoda że tak późno bo mam już termin szycia zaklepany na 15 kwietnia :/ co do kopiowania smiersza to chodziło mi o rozwiązanie z ładownicami, po prostu duże pudełkowe z kieszeniami na granaty byłyby akurat tym co potrzebuje.... A tak swoją drogą to w polsce nie bardzo można kupić dobry beltkit te z Miwo nie odpowiadają mi przez mocowanie szelek a sztywne pasy z comfortpadem na dłuższe patrole leśne to mało wygodne rozwiązanie. Quote Link to post Share on other sites
Bren Posted April 7, 2008 Report Share Posted April 7, 2008 Kurcze czytam po innych wątkach Crom, Crom i zastanwaim się co to jest. A teraz już wiem :) Czy Crom planuje jakies male plecaczki (20-25l)? Bo może bym poczekał i tego MiwoL nie kupował. Macie jakiegoś linka do tego "SPOSN - oporządzenia smiersz", bo nie mogę przez google namierzyć. Quote Link to post Share on other sites
kazik_ Posted April 7, 2008 Report Share Posted April 7, 2008 http://rus.mil.pl/forum/discussion/434/smersz-sposn/#Item_1 Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts