Dzwonek Posted October 6, 2008 Report Share Posted October 6, 2008 Dołączam się do pytania, ale dodam jeszcze: W jakich latach powszechnie stosowaną kamizelką była LBV (pochodne) ? Quote Link to post Share on other sites
Procent Posted October 6, 2008 Report Share Posted October 6, 2008 Nie, LBV się już teraz nie używa, wszystko leci na standardzie PALS 25mm. A z CIRASami latały tylko Marine'owe SFy różnego rodzaju, liniowi w IBA, Spartanach, MTV, a obecnie, głownie w Afganie przechodzą na plate carriery nowego wzoru. Jeśli chodzi o oporządzeniówki to w linii w zdecydowanej większości FLC jeśli już. A LBV spotykało się jeszcze na początku XXI wieku. Quote Link to post Share on other sites
Hawk14 Posted October 6, 2008 Report Share Posted October 6, 2008 Są jakieś jednostki stacjonujące na terenie Europy/Azji? Stoję przed małym dylematem; Aktualna konfiguracja to: -MCCUU Marpat Woodland -FSBE AAV G&P z ład. w Woodlandzie -Alty w CB -Bates -Boonie Mam zamiar kupić kopie MICH'a 2000- pokrowiec w jakim kamo? Marpat czy WD? I jeszcze jedno- jaki nvg mount na MICH'a? Quote Link to post Share on other sites
Ray Posted October 6, 2008 Report Share Posted October 6, 2008 (edited) I jeszcze jedno- jaki nvg mount na MICH'a? Najlepiej Norotos'a. EDIT: Hm Norotos to się nieco później powszechnie pojawił (przy CIRASach itp.), a do AAV używali normalnych montaży z odciągiem, ew. przykręcony dedykowane bądź przerabiane pod MICHe. Edited October 6, 2008 by Ray Quote Link to post Share on other sites
Hawk14 Posted October 6, 2008 Report Share Posted October 6, 2008 :lol: Taa... A jakaś troche tańsza kopia? Quote Link to post Share on other sites
Ray Posted October 6, 2008 Report Share Posted October 6, 2008 Norotosa kopie też są: http://ebaybanned.com/product_info.php?products_id=1495 :) Quote Link to post Share on other sites
spet Posted October 6, 2008 Report Share Posted October 6, 2008 Dzięki za odpowiedź, Procent. Pytanie jeszcze jedno - czy LBV będzie pasować do Marpata ? Bo na razie mam kamizelkę, a nie wiem czy warto w takim razie inwestować w ten mundur. CIRASA na razie nie kupię raczej, mam inne wydatki ;) Pozdrawiam ! Quote Link to post Share on other sites
Ray Posted October 6, 2008 Report Share Posted October 6, 2008 Do lasu od biedy a'la Force Recon może być, ale MICHa trzeba by pozostawić w domu na półce. No i oczywiście leśnego MARPATa. Quote Link to post Share on other sites
Procent Posted October 6, 2008 Report Share Posted October 6, 2008 No to mozę nie wzorować się na USMC, tylko latać w MARPATcie w LBV?:D Quote Link to post Share on other sites
Szaszłyk Posted October 7, 2008 Report Share Posted October 7, 2008 Są jakieś jednostki stacjonujące na terenie Europy/Azji? W Afganistanie ich sporo. Quote Link to post Share on other sites
spet Posted October 7, 2008 Report Share Posted October 7, 2008 Dzięki wszystkim za odpowiedź. :) W takim razie będę sobie latał tak jak Procent napisał. A kamizelkę może kupię za jakiś czas ;) Pozdrawiam ! Quote Link to post Share on other sites
Airking Posted October 11, 2008 Report Share Posted October 11, 2008 (edited) Znalazłem to zdjęcie i wydaje mi się jakby pierwszy, czwarty i piąty żołnierz mieli na sobie lbv'ki. Więc chyba można uznać bieganie w marpacie i lbv za wzorowanie/ rekonstruowanie pojedynczego żołnierza? Edited October 11, 2008 by Airking Quote Link to post Share on other sites
Szaszłyk Posted October 11, 2008 Report Share Posted October 11, 2008 To panowie z FR więc mają dużą dowolność wyboru sprzętu. Jest tam też HSGI Denali oraz ALICE. Quote Link to post Share on other sites
yogurt Posted November 5, 2008 Report Share Posted November 5, 2008 W którym roku weszły do powszechnego użytku Bijan'se ? Quote Link to post Share on other sites
Szaszłyk Posted November 5, 2008 Report Share Posted November 5, 2008 Koło 2000 roku, dokładnie nie pamiętam. Quote Link to post Share on other sites
Flame Posted November 5, 2008 Report Share Posted November 5, 2008 zależy też które... te w CB weszły bodajże ok 2003r. przynajmniej takie stocki widywałem, a wcześniejszych nie. Quote Link to post Share on other sites
Pawelski Posted November 7, 2008 Report Share Posted November 7, 2008 (edited) Witam, mam pytanie dotyczące sprzętu USMC. Jak jest z MICHami w Korpusie? Używają ich grunci na zasadzie zakupu prywatnego, czy spotyka(ło) się go tylko i wyłącznie w Force Recon (tak, wiem, że ten nie istnieje obecnie :P)? Pytam, bo na filmiku grupy rekonstrukcyjnej ( http://beirutbattalion.org/index.php?module=galeria - "Film Reklamowy 24th MEU (SOC) ) na stronie grupy reko 1/8th widziałem gościa w MICHu (w IBA, ładownice ALICE i minimi) Edited November 7, 2008 by Vimes Quote Link to post Share on other sites
Kosmo Posted November 7, 2008 Report Share Posted November 7, 2008 MICH tylko dla FR, i to przez jakiś tam okres czasu. Konkretnie Ci nie powiem. Grunts mieli pasgt i lwh. Quote Link to post Share on other sites
Ray Posted November 7, 2008 Report Share Posted November 7, 2008 Pytam, bo na filmiku grupy rekonstrukcyjnej ( http://beirutbattalion.org/index.php?module=galeria - "Film Reklamowy 24th MEU (SOC) ) na stronie grupy reko 1/8th widziałem gościa w MICHu (w IBA, ładownice ALICE i minimi) W IBA to akurat wszyscy tam latają. :-F A co do MICHa, to zapewniam Cię, że nikt tam takowego nie miał. Wyłącznie LWH i Fritze z ewentualnie zmienionymi paskami. Grunt to grunt, obecnie prawie nie ma "zakupu prywatnego" jeżeli chodzi o istotny sprzęt. Quote Link to post Share on other sites
Pawelski Posted November 8, 2008 Report Share Posted November 8, 2008 Dzięki. Faktycznie, hełm który miałem na myśli to LWH, nie MICH, na początku filmu w scenach w noktowizji. Sorry - moja wina :). Quote Link to post Share on other sites
mjr_mors Posted November 17, 2008 Report Share Posted November 17, 2008 Witam, a czy wiecie co to za wynalazek i czy ktoś to wogóle nosi? http://www.taiwangun.com/shop,show,991 Quote Link to post Share on other sites
Procent Posted November 18, 2008 Report Share Posted November 18, 2008 Daleka i niedoskonała kopia Commando Recon Chest Harness BHI (które jest kopią RRV z kolei). Noszą, używają, tylko nikt tego nie robi w MARPATcie. Quote Link to post Share on other sites
mjr_mors Posted November 18, 2008 Report Share Posted November 18, 2008 tylko nikt tego nie robi w MARPATcie. jak widać mali chińscy ludzie robią wszystko ;) pozdrawiam Quote Link to post Share on other sites
mjr_mors Posted November 18, 2008 Report Share Posted November 18, 2008 mam jeszcze pytanie związane z wyposażeniem polowym oficera marines. Czy jest jakas różnica w porównaniu ze zwykłym piechurem? Oprócz dystynkcji oczywiście :). Na fotkach widać zwykle szeregowych i podoficerów, a np. majorów ;) tylko w umundurowaniu garnizonowym. W naszym woju oficer może dostac kałacha jak go sobie zdobędzie :wink: na wrogu lub zabitym podwładnym..... i ma ten śmieszny pistolecik do pokazywania snajperowi że "Popatrz, ta ja oficer! Shoot me now!!" Quote Link to post Share on other sites
brok Posted November 19, 2008 Report Share Posted November 19, 2008 Majorowie raczej nie chodzą na patrole ze zwykłymi gruntami więc nic dziwnego że na zdjęciach są w samych MCCUU. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts