MarekMac Posted June 13, 2013 Report Share Posted June 13, 2013 Nie sprawdzałem empirycznie, ale zdaje mi się, że nie chodzi o naciśnięcie spustu przed przeładowaniem (wtedy replika strzeli tak jak u CIebie - dopiero po dopchnięciu czółenka), ale o dopchnięcie czułenka (następuje kompletne przygotowanie sprzętu do strzału), cofnięcie czółenka (o co nie trudno) i wtedy naciśnięcie spustu. Quote Link to post Share on other sites
SKYFander Posted June 25, 2013 Report Share Posted June 25, 2013 Właśnie zamówiłem mojego mośka. Mam nadzieję, że dobrze "wprowadzi" mnie do airsoftu. Oby do czwarteczku doszedł. Quote Link to post Share on other sites
SKYFander Posted June 27, 2013 Report Share Posted June 27, 2013 Nie mogę edytować więc piszę nowy post. Właśnie do mnie doszedł. Najpierw wrażenie zrobił na mnie rozmiar repliki. Jeśli chodzi o wagę to jest akurat. Miałem problem z wkręceniem kolby, bo śrubki ferelne, ale się udało. Chyba muszę jakoś nasmarować przycisk zwalniania magazynka, bo cięzko czasami chodzi. Bezpiecznik bez problemu. Nie miałem okazji sprawdzić jak strzela bo mieszkanie małe. W sobote pierwsza strzelanka to się zobaczy. Quote Link to post Share on other sites
SKYFander Posted June 27, 2013 Report Share Posted June 27, 2013 (edited) No i mały problem. Na odległość 5m kulki lecą ok 30-50cm wyżej niż celuję. Hop up na minimum i kulki 0.25. Jakieś pomysły? Edyta: Na kartce do której strzelałem są ślady smaru. To chyba przez to. Edited June 27, 2013 by SKYFander Quote Link to post Share on other sites
dr Ziolo Posted June 28, 2013 Report Share Posted June 28, 2013 ewentualnie zmniejsz TROCHĘ HopUp. Quote Link to post Share on other sites
-Otto- Posted June 28, 2013 Report Share Posted June 28, 2013 Hop up na minimum Jak ma go zmniejszyć? Quote Link to post Share on other sites
MarekMac Posted June 28, 2013 Report Share Posted June 28, 2013 (edited) A jak jest na większej odległości, kulki też lecą w górę czy już opadają? Znaczy na 5 metrach kulki lecą troche wyżej niż celujesz. Czy na 10, 15, 20 czy 30 metrach problem też występuje? Nie oszukujmy się - na 5 metrach te 30 centymetrów to niewiele i raczej i tak się trafi w cel. Gorzej jeżeli na większych odległościach problem też występuje. A co do smaru to jakiś Chińczyk go za dużo naebał do środka i to sie wytrze, co prawda replika może troszkę gorzej działać (szczególnie HU), ale jak się wytrze to będzie git. Edited June 28, 2013 by MarekMac Quote Link to post Share on other sites
SKYFander Posted June 28, 2013 Report Share Posted June 28, 2013 (edited) Co do większych odległości to przetestuje jutro, bo dzisiaj nie mam okazji. Myślę czy by jakoś wyciorem nie wyczyścić z tego smaru, tylko nie chcę czegoś uszkodzić. Edited June 28, 2013 by SKYFander Quote Link to post Share on other sites
MarekMac Posted June 28, 2013 Report Share Posted June 28, 2013 Jeśli smar jest tylko w lufie to wycior może pomóc. Gorzej jeśli smar jest też w bebechach (cylindrze/tłoku) wtedy pomóc może tylko rozebranie i przeczyszczenie albo czas (w końcu się wystrzela). Natomiast jeśli chodzi o czyszczenie wyciorem to koniecznie ustaw Hop Up na zero bo jeśli będzie ustawiony na więcej niż zero to możesz gumkę uszkodzić i wtedy kaplica. Jak poczujesz opór to nie pchaj na siłę. Quote Link to post Share on other sites
-Otto- Posted June 28, 2013 Report Share Posted June 28, 2013 Najpierw przestrzelaj na większych odległościach i upewnij się, że to nie jest kwestia przycelowania - w końcu AGM nie ma przyrządów, więc może źle celujesz (kulka leci prosto, czy ją nagle podkręca)? Quote Link to post Share on other sites
Sylver Posted June 28, 2013 Report Share Posted June 28, 2013 Wg mnie wszystko jest okej, tak się celuje tą repliką. Quote Link to post Share on other sites
SKYFander Posted June 28, 2013 Report Share Posted June 28, 2013 No to zobaczę jutro. Muszę sobie ogarnąć sposób celowania, albo chałupniczo zrobić jakieś przyrządy. Dzięki za rady . Quote Link to post Share on other sites
edzio982 Posted July 3, 2013 Report Share Posted July 3, 2013 (edited) Tak ostatnio zauważyłem, wszelakie problemy z odbijaniem spustu są spowodowane tym, że ząbek spustu tam w środku ma takie nadlewki i to trze o tą wahadłową poprzeczkę. Wystarczy tylko to rozebrać podszlifować i gotowe! I w ogóle to mój egzemplarz jest bardzo celny- na 40 m trafiam w pokrywkę od wiadra 10 l (30 cm średnicy) nawet przy sporym wietrze :icon_razz2: Edited July 3, 2013 by edzio982 Quote Link to post Share on other sites
MarekMac Posted July 3, 2013 Report Share Posted July 3, 2013 (edited) Nie chce psuć imprezy, ale jak długo już działa u Ciebie to rozwiązanie ze szlifowaniem? Edited July 3, 2013 by MarekMac Quote Link to post Share on other sites
edzio982 Posted July 3, 2013 Report Share Posted July 3, 2013 (edited) chodziło mi o zeszlifowanie nadlewków... ale działa już tak ok. 3500 strzałów i jeszcze na to kapeczkę oleju maszynowego. Lekko chodzi. Edited July 3, 2013 by edzio982 Quote Link to post Share on other sites
MarekMac Posted July 3, 2013 Report Share Posted July 3, 2013 Kapeczka oleju sprawia, że spust lekko chodzi i bez szlifowania. Quote Link to post Share on other sites
Miszczo Posted July 4, 2013 Report Share Posted July 4, 2013 Jakiś rok temu, w jednym z egzemplarzy jakie robiłem był taki problem, że shotgun nie strzelał - rozwiązaniem było właśnie odpowiednie podszlifowanie spustu. Egzemplarz chodzi do dziś i ma się dobrze :) Quote Link to post Share on other sites
MarekMac Posted July 4, 2013 Report Share Posted July 4, 2013 (edited) Nie twierdze, że przyszlifowanie nigdy nic nie daje, ale jeżeli po przyszlifowaniu i tak trzeba dawać olejek to szlifowanie nic nie dało. Edited July 4, 2013 by MarekMac Quote Link to post Share on other sites
Bingomak Posted July 7, 2013 Report Share Posted July 7, 2013 Witam. Mam kilka pytań 1. Podobno kulki 0.25g są najlepsze, ale czy 0.23g też się sprawdzą ? 2. Jest jakaś różnica w mocy i zasięgu między wersją short a long ? 3. Można do wersji short dokręcić kolbę z wersji long ? 4. Widziałem wnętrze tej strzelby ale jednak są to zdjęcia z 2008 lub 2010 roku. Zmieniło się coś we wnętrzu tej strzelby ? 5. Da się jakoś poprawić osiągi tej strzelby ? 6. Jaki jest zasięg skuteczny i maksymalny ? Quote Link to post Share on other sites
MarekMac Posted July 7, 2013 Report Share Posted July 7, 2013 (edited) 1. 0,23 też dzadzą radę. 2. Żadna - w środku jest to samo. 3. Nie wiem, nie miałem shorta, ale chyba tak. 4. Bardzo wątpie. 5. Da się, ale nie jest to proste bo wymagałoby albo sporej ilości gotówki albo ręcznego robienia części (osobiście uważam, że nie trzeba poprawiać osiągów). Najłatwiej byłoby wsadzić mocniejszą sprężynę, ale nie wiem czy wnętrzności to wytrzymają. 6. Skuteczny 35-50 metrów (zależy od strzelca i konkretnego egzemplarza), maksymalny 50-60m. Tuksiak kiedyś trafił (za, zdaje się, siódmą próbą) w puszkę od piwa z 50 metrów - jest o tym gdzieś na forum. Edited July 7, 2013 by MarekMac Quote Link to post Share on other sites
Puloman Posted July 7, 2013 Report Share Posted July 7, 2013 Co do trzeciego pytania @Bingomak tak da się dokręcić. Quote Link to post Share on other sites
Janek011 Posted July 17, 2013 Report Share Posted July 17, 2013 a gdzie taką kolbę można dostać ? Quote Link to post Share on other sites
Voo-Doo Posted July 17, 2013 Report Share Posted July 17, 2013 Witajcie! Mam takie pytanko, próbował ktoś obudować flaki AGM'a w stal? Generalnie, chodzi za mną zrobienie pompki w całości ze stali, i zastanawiam się co przyjąć za punkt wyjścia. Quote Link to post Share on other sites
MarekMac Posted July 18, 2013 Report Share Posted July 18, 2013 a gdzie taką kolbę można dostać ? Zdaje się, że musisz kupić wersje long i z niej odkręcić kolbę. Quote Link to post Share on other sites
Powała Posted July 18, 2013 Report Share Posted July 18, 2013 (edited) (...)1. Podobno kulki 0.25g są najlepsze, ale czy 0.23g też się sprawdzą ? 2. Jest jakaś różnica w mocy i zasięgu między wersją short a long ? 3. Można do wersji short dokręcić kolbę z wersji long ? 4. Widziałem wnętrze tej strzelby ale jednak są to zdjęcia z 2008 lub 2010 roku. Zmieniło się coś we wnętrzu tej strzelby ? 5. Da się jakoś poprawić osiągi tej strzelby ? 6. Jaki jest zasięg skuteczny i maksymalny ? Ad 1. Moim zdaniem 0,23 są optymalne ale G&G ich nie produkuje. Ad 2. Nie ma. Ad 3. Bez sensu, ceny są tak niskie, że możesz kupić obydwie wersje ale jeśli chcesz to napisz w "Komisie" w dziale "kupię" i na pewno ktoś ma kolbę po zużytym longu. Ad 4. Nie nic się nie zmieniło. Ad 5. Bez sensu. Uwaga włożenie silniejszej sprężyny jest nawet niebezpieczne dla bebeszków, to przecież wszystko w plastiku. Ad 6. Mierzony, skuteczny 40 m (trafienie w sylwetkę tarczy "Francuz", kulki 0,25 G&G), maksymalny nawet 70 m (z wiatrem, kulki 0,20 MadBull) ale wówczas trafienie j. w. to kwestia przypadku. Edited July 18, 2013 by Powała Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts