Karol_K Posted April 17, 2010 Report Share Posted April 17, 2010 (edited) Chyba nie bardzo , iglice naciągasz przekręcając rączkę zamka do góry - trzon zamka napiera na kurek który jest odwodzony(przez podcięcie skośne w górne części trzonu) w kierunku zaczepu spustu , choć zasadniczo poniekąd faktycznie w 3 takcie kurek zostaje na zaczepie spustowym . ale to w 1 takcie rzeczywiście napinasz sprężynę a nie w 3...Właściwie nawet nie - jak dopychasz zamek do przodu nic się ze sprężyną nie dzieje przecież bo kurek opiera się o trzon zamka dopiero jak obrócisz rączkę zamka w dół z powrotem to kurek opiera się na zaczepie spustowym ... Więc realizm jednak na tym trochę cierpi- jedynie w gazówce mogło by być dobrze ale czy jest nikt nie wie...Żeby ten ""zamek"" mógł działać tak jak potrzeba naciąg sprężyny musiał by być bardzo krótki to nie mogło by działać jako tłok do sprężania powietrza... Edited April 17, 2010 by Karol_K Quote Link to post Share on other sites
arend Posted April 18, 2010 Report Share Posted April 18, 2010 Możliwe. Aż tak dogłębnie tego nie analizowałem. Quote Link to post Share on other sites
szuwi Posted September 15, 2010 Report Share Posted September 15, 2010 Test na chronografie i strzelanie do puszki: Quote Link to post Share on other sites
SturmFJ Posted October 15, 2010 Report Share Posted October 15, 2010 Odkopię troszkę temat i zadam pytanie z nieco inne beczki - czy da się założyć na tego Mausa oryginalny bagnet ? (spokojnie, potrzebne do rekonstrukcji, nie airsoftu :) Quote Link to post Share on other sites
GERALT Posted October 18, 2010 Report Share Posted October 18, 2010 jeśli to jest niemiecki bagnet to się da http://www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=f4efa84c3ef9a59e Quote Link to post Share on other sites
LogaN Posted February 5, 2012 Report Share Posted February 5, 2012 Troszkę odkopię. Czy ktoś z Was spotkał się z problemem nagminnego zacinania się łusek w komorze? Quote Link to post Share on other sites
Bart_Forrester Posted February 6, 2012 Report Share Posted February 6, 2012 Ja - wina łusek - są za miękkie i odkształcają się, blokując w komorze. U niektórych po kilku latach, u innych po 2-3 miesiącach :D Quote Link to post Share on other sites
LogaN Posted February 6, 2012 Report Share Posted February 6, 2012 A u jeszcze innych już od zakupu ;). Jest na to jakiś sposób? Bo dodam, że dzieje mi się tak zarówno na łuskach z kompletu, jak i dodatkowym komplecie. Czy po prostu trzeba z tym żyć :). Quote Link to post Share on other sites
kapro Posted February 6, 2012 Report Share Posted February 6, 2012 Lesio, ja mam Mausera od Ciebie i nic się nie zacina. :D Tylko trzeba repetować konkretnie i zdecydowanie, tak jak w ostrym. Quote Link to post Share on other sites
szymongwiazda Posted February 6, 2012 Report Share Posted February 6, 2012 Yo A nikt z was nie próbował zrobić samemu albo na jakiejs tokarni takich łusek z aluminium. Quote Link to post Share on other sites
Bart_Forrester Posted February 6, 2012 Report Share Posted February 6, 2012 Lesio, ja mam Mausera od Ciebie i nic się nie zacina. :D Tylko trzeba repetować konkretnie i zdecydowanie, tak jak w ostrym. Ale ja te łuski chyba pilniczkiem traktowałem na kryzie, jeśli dobrze pamiętam. ^^ Tzn. miałem dwa mausery i w jednym tak zrobiłem, by się nie zacinał. Tylko nie wiem w którym. ^^ A swoją drogą - rzeczywiście trzeba szybkim ruchem. Quote Link to post Share on other sites
LogaN Posted February 6, 2012 Report Share Posted February 6, 2012 Przy szybkim ruchu mi "zamek wylata" jak u Pawlaka ;). Quote Link to post Share on other sites
Olymp Posted September 2, 2012 Report Share Posted September 2, 2012 (edited) Może jestem ślepy... Ale gdzie odpowiedź o sprężynie jaka powinna tam być żeby się nie rozpadł, a był przynajmniej w 50% skuteczny w walce na dystans ? Edited September 2, 2012 by Olymp Quote Link to post Share on other sites
CIUPAK1 Posted December 10, 2012 Report Share Posted December 10, 2012 (edited) Otóż to,byłem w posiadaniu wersji plastikowej i powiem szczerze wykonanie słabe,strzelanie na poziomie zabawek z kiosku.Na dodatek po pewnym czasie łuski zaczynają się niszczyć i zniekształcać-mogą źle podawać kulki lub z problemami po dłuższym czasie użytkowania. Edited December 10, 2012 by CIUPAK1 Quote Link to post Share on other sites
-Duch- Posted February 11, 2013 Report Share Posted February 11, 2013 Czy do repliki sprężynowej da się założyć ten zestaw przerabiając na gazówkę? http://gunfire.pl/product-pol-1152198499-Gazowy-zespol-cylindra-do-repliki-typu-Kar98.html Quote Link to post Share on other sites
Syriuszzabujca Posted May 30, 2013 Report Share Posted May 30, 2013 Cześć, troszke odkopuje. Kupiłem mauserka i marzy mi się wsadzenie go w orginalne łoże i tu nasuwa sie moje pytanie. Da rade ? Domyślam się iż w srodku będzie troche zabawy z dopasowaniem ale z zewnatrz ? wymairy sie zgadzają ? Quote Link to post Share on other sites
Gadula3dd Posted June 17, 2013 Report Share Posted June 17, 2013 mam to fukcja łusek jest fajna ale daleko kulki nie leca wicej niz 15 m nie poleci celność taka sobie Quote Link to post Share on other sites
Keyadros Posted July 29, 2013 Report Share Posted July 29, 2013 Cześć toszkę odkopuje, ale mam pytanie co sądzicie o tym http://gunfire.pl/product-pol-1152191976-Replika-karabinu-KAR98K-GAS.html. Nie wiesz czy bardziej opłaca się kupić tego gaziaka czy może http://gunfire.pl/product-pol-1152190486-Replika-karabinu-Kar98.html? Prosiłbym o odpowiedź kogoś kto ma którąś z tych replik. Quote Link to post Share on other sites
14100715 Posted October 26, 2013 Report Share Posted October 26, 2013 Panowie jak wyciągnąć babkę i to drugie kółko z kolby? Quote Link to post Share on other sites
Lukas42 Posted October 26, 2013 Report Share Posted October 26, 2013 Moje małe wrażenia z użytkowania tego karabinu. Celność beznadziejna - może z 15 metrów i rozrzut ogromny.. stodołę ciężko by było trafić. Do rozgrywek ASG całkowicie się nie nadaje. Szybkostrzelność bardzo mała, i każda łuska po przeładowaniu wypadając na ziemię zapiaszcza się i bez dokładnego oczyszczenia praktycznie za każdym razem zacina się. Rozwiązaniem byłby worek zrzutowy na łuski. Jakość wykonania jest dość słaba. Jedyne co można z nim zrobić to przy dużych zdolnościach manualnych wykorzystać części zewnętrzne i wstawić do środka np. sar 10 , lub podzespoły od innego karabinu współczesnego na gas lub sprężynowego z magazynkiem. Kilka już takich replik powstało. Użytkownik Mamut ma w swoim profilu na dole zdjęcie tak przerobionego mausera boyi: http://wmasg.pl/pl/profil/show/1059 Quote Link to post Share on other sites
Powała Posted December 12, 2013 Report Share Posted December 12, 2013 Mam pytanko, czy komuś udało się przyzwoicie stuningować Mausera, tak żeby uzyskać te 60-70 m skutecznego zasięgu? Czy może dać sobie z tym spokój? Quote Link to post Share on other sites
Guest (ID:6452) Posted December 12, 2013 Report Share Posted December 12, 2013 Hahahahah! :D Dobre! Quote Link to post Share on other sites
Bart_Forrester Posted December 12, 2013 Report Share Posted December 12, 2013 A ktoś uzyskał w ogóle 30 metrów skutecznego? no właśnie. Quote Link to post Share on other sites
Dziećka Posted December 12, 2013 Report Share Posted December 12, 2013 Owszem, ale przy wstawieniu flaków z innych sprężynówek :P Quote Link to post Share on other sites
Powała Posted December 13, 2013 Report Share Posted December 13, 2013 Hahahahah! :icon_biggrin: Dobre! Nie pytałem czy Cię to śmieszy i cz to dbre. Jak nie masz nic merytorycznego do powiedzenia, to się nie wypowiadaj, zwłaszcza biorąc pod uwagę Twój staż. :icon_evil: Owszem, ale przy wstawieniu flaków z innych sprężynówek :icon_razz: Właśnie o to mi chodzi, wykorzystanie "szaty zewnętrznej", co włożyć do środka :icon_question: Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts