Mendi Posted September 23, 2014 Report Share Posted September 23, 2014 Na razie postrzelałem z kalashy - latają fajnie,a le sakramencko hop je kręci i trzeba skręcać na minimum. Przez cały weekend u mnie wiało i lało, a w każdym śmietniku leża połamane parasolki... ciężko było test zrobić. Quote Link to post Share on other sites
shamoth Posted September 23, 2014 Report Share Posted September 23, 2014 (edited) Shamoth, a jak te kałasze w końcu? Miałeś okazję coś z nich postrzelać żeby wydać opinię jak się sprawują? Ciężko powiedzieć, mam za wysokie wymagania i oczekiwania, jak dla mnie kalashe latają lepiej niż BD.43 czy MB.043 ale gorzej od DS.43, które także mogły by lepiej latać ale tak to jest jak się oczekuje 10/10 ze 100m w nakrętkę od słoiczka ;] Myślę że opinia Mendiego lub innego doświadczonego siewcy grozy będzie bardziej wiążąca ;] @Mendi Podobno ten weekend ma być ładny o ile tradycyjnie prognozy nie zmienią się 10 razy w międzyczasie. Fakt kręcą się jak głupie dlatego zastanawiam się żeby kupić czerwonego promyka lub jakiegos guardera czy km-h hr70. Na filetowym trzeba kręcić HU za pomocą gęsiego pióra chyba, jeszcze gorzej z zieloną g&g. Edited September 23, 2014 by shamoth Quote Link to post Share on other sites
Yautja Posted September 23, 2014 Report Share Posted September 23, 2014 Ciężko powiedzieć, mam za wysokie wymagania i oczekiwania, jak dla mnie kalashe latają lepiej niż BD.43 czy MB.043 ale gorzej od DS.43[...] To wystarcza. Jeśli jest lepiej od MB i BD to znaczy, że nie jest tragicznie a skoro białe to można brać. Dzięki :) Quote Link to post Share on other sites
shamoth Posted September 24, 2014 Report Share Posted September 24, 2014 To wystarcza. Jeśli jest lepiej od MB i BD to znaczy, że nie jest tragicznie a skoro białe to można brać. Dzięki :) Ale te kalashe wymagają naprawdę twardej gumki, precyzyjnego HU i precyzji nanochirurga przy ustawianiu. To, że osiągają lepsze skupienie nie oznacza że będziesz z nich zadowolony kiedy będą leciały w piach, chuchniesz na HU i już lecą w niebo ;] Może przesadziłem ale są strasznie wymagające pod tym względem, z jednej strony dobrze bo się dobrze podkręcają z drugiej strony źle bo tylko HU z małym skokiem docisku na całym zakresie regulacji da radę. Quote Link to post Share on other sites
Yautja Posted September 24, 2014 Report Share Posted September 24, 2014 Ale te kalashe wymagają naprawdę twardej gumki, precyzyjnego HU i precyzji nanochirurga przy ustawianiu. To, że osiągają lepsze skupienie nie oznacza że będziesz z nich zadowolony kiedy będą leciały w piach, chuchniesz na HU i już lecą w niebo ;] Może przesadziłem ale są strasznie wymagające pod tym względem, z jednej strony dobrze bo się dobrze podkręcają z drugiej strony źle bo tylko HU z małym skokiem docisku na całym zakresie regulacji da radę. A masz może jak je porównać z P&J 0,43g? Czy jednak olać jedne i drugie i brać dum dumy? Quote Link to post Share on other sites
shamoth Posted September 24, 2014 Report Share Posted September 24, 2014 @Yautja Niestety nie mam, wstrzymaj konie i poczekaj aż Mendi się wypowie. 1k DD kosztuje tyle ile 2k BBK, PJ, Kalash'y a obawiam się że wszystkie będą mieć te same wady i będą latać podobnie po ustawieniu pod nie HU. Jedne mogą być lepiej wypolerowane od innych i wymagać innego docisku czy gumki ale w środku chyba są takie same, co ma największe znaczenie dla stabilności lotu po prawidłowym podkręceniu. Quote Link to post Share on other sites
gloomer Posted September 24, 2014 Report Share Posted September 24, 2014 Mi się wydaję, że te wszystkie kulki to jeden pieseł. Ale może producent DD się wypowie w końcu :D. Quote Link to post Share on other sites
shamoth Posted September 24, 2014 Report Share Posted September 24, 2014 Mi się wydaję, że te wszystkie kulki to jeden pieseł. Ale może producent DD się wypowie w końcu :D. W sumie to na upartego te kalashe można sprzedawać jako stare białe straighty, faktura bardzo podobna tylko bardziej brudzą, kwestia tylko tych kolorowych karteczek ;] Na dobrą sprawę "producent" może powiedzieć co zechce, np. że są robione z prasowanego pyłu księżycowego ;] Quote Link to post Share on other sites
koniuXXX Posted September 25, 2014 Report Share Posted September 25, 2014 Przyszły do mnie DD 0.4g, seria 000418. Pierwsze wrażenie po obejrzeniu losowych 10 sztuk nie było zachwycające, faktycznie około połowa miała dziurki po wtryskach, jakaś tam była widocznie sklejona z dwóch połówek. Pierwsze strzelanie z innych losowo wybranych 10 sztuk z hopkiem ustawionym pod szare guardery 0.4: Kulki podkręcają dużo mocniej(gumka zielona gg) ale leciały wszsytkie po pionowej nitce krzyża w lunecie jedna z nich minimalnie odchyliła się od krzyża, może wiatr może felerna. Jak przestrzelę coś więcej napiszę jak się sprawowały przy większych ilościach. A no i skupienie trochę lepsze od szarych guarderów przy tej próbce przestrzelonej na dystansie ok 80m Quote Link to post Share on other sites
mikadorus Posted September 25, 2014 Report Share Posted September 25, 2014 Koniu i to jest właśnie pierwsze wrażenie. Zanotuj wyniki i strzelaj dalej... po 2 tygodniach jest "ciulowo". Quote Link to post Share on other sites
shamoth Posted September 25, 2014 Report Share Posted September 25, 2014 Koniu i to jest właśnie pierwsze wrażenie. Zanotuj wyniki i strzelaj dalej... po 2 tygodniach jest "ciulowo". Sugerujesz żeby kulki trzymać w hermetycznym pojemniku wymieszane z sylikonowym żwirkiem dla kota pochłaniającym wilgoć ?;] Nigdzie na opakowaniu Kalashy nie ma bio****, i ostrzegają przed konsumpcją ;] Quote Link to post Share on other sites
mrerol Posted September 28, 2014 Report Share Posted September 28, 2014 Czyli jakie kulki najlepiej teraz brać Panowie? Quote Link to post Share on other sites
AS333pl Posted September 28, 2014 Report Share Posted September 28, 2014 Dziś moje dumdumy przeszły test bojowy. Często trafiały tam gdzie do tej pory nie zdarzało się trafić (szpara między drzewami wystająca głowa itp.). Choć trafiło się też kilka zwariowanych kulek. Mimo wszystko jestem zadowolony. Quote Link to post Share on other sites
Mendi Posted September 29, 2014 Report Share Posted September 29, 2014 Mi się wydaję, że te wszystkie kulki to jeden pieseł. Ale może producent DD się wypowie w końcu :icon_biggrin:. Właśnie, że nie jeden pieseł, a nawet nie dwa... Test wczoraj przeprowadzony, wyniki bardzo mnie zaskoczyły. testowałem łącznie 8 partii kulek (6x0,43g i 2x0,40g) na dystansie 75 i 90m. Przy okazji zmierzyłem i zważyłem kulki - wyniki również mnie zaskoczyły. Postaram się zebrać to do kupy i wrzucić jako test. Quote Link to post Share on other sites
oofo Posted October 1, 2014 Report Share Posted October 1, 2014 Mendi te pj od mikadorus ktore mial odemnie to ci w ogole przechodzily przez lufe... ? bo ja je juz calkowicie odstawilem Quote Link to post Share on other sites
mikadorus Posted October 1, 2014 Report Share Posted October 1, 2014 (edited) Z ciekawostek dodam, że kałasze mają normalną średnicę, co wyszło po czasie. PJ i DD się powiększyły. Kałasze były w woreczku strunowym, DD i PJ nie (dodaję, bo może ma to znaczenie). I czekam na opinie Mendiego. A na początku wszystkie tak podobne.... Na marginesie fajnie, że dział snajperski jest tak zgrany:). Edited October 1, 2014 by mikadorus Quote Link to post Share on other sites
HeXs Posted October 1, 2014 Report Share Posted October 1, 2014 Właśnie, że nie jeden pieseł, a nawet nie dwa... Test wczoraj przeprowadzony, wyniki bardzo mnie zaskoczyły. testowałem łącznie 8 partii kulek (6x0,43g i 2x0,40g) na dystansie 75 i 90m. Przy okazji zmierzyłem i zważyłem kulki - wyniki również mnie zaskoczyły. Postaram się zebrać to do kupy i wrzucić jako test. Czekam z niecierpliwością :) Quote Link to post Share on other sites
gloomer Posted October 2, 2014 Report Share Posted October 2, 2014 Panowie. Pojawiły się nowe sniperskie kulki na gunfujer. Ciężkie rocektsy. Quote Link to post Share on other sites
oofo Posted October 2, 2014 Report Share Posted October 2, 2014 no to teraz namieszali... ;D szkoda ze sie nie pojawily wczesniej to by je Mendi tez uwzglednil w testach Quote Link to post Share on other sites
Mendi Posted October 2, 2014 Report Share Posted October 2, 2014 Doteścić jeszcze mogę, byle je szybko do łapek dostać, jesli ktoś ma ze 30szt. na zbyciu to chętnie przyjmę. Tekst prawie gotowy, jeszcze fotki muszę obrobić. @oofo Pj to się jedynie w magu nie tną... Ja najpierw strzelałem, bo pogoda była, a później się wziąłem za pomiary i dopiero wtedy wyszło czemu się cięły. Więcej wkrótce... Quote Link to post Share on other sites
oofo Posted October 2, 2014 Report Share Posted October 2, 2014 zamowilem z GF te rocketsy 0.43, w zaleznosci jak szybko sie uwina z dostawa (a mam nadzieje ze otrzymam je na weekend) to tak szybko podesle probke. Quote Link to post Share on other sites
mrerol Posted October 2, 2014 Report Share Posted October 2, 2014 Zamówiłem sobie na próbę te rokesty 0,43 :D Najwyżej 30zł pójdzie w dupę, ale patrząc na opinie z filmików może dadzą radę. Quote Link to post Share on other sites
mikadorus Posted October 2, 2014 Report Share Posted October 2, 2014 DD też "niby" miały testy w preclufach. Quote Link to post Share on other sites
Mendi Posted October 3, 2014 Report Share Posted October 3, 2014 DD też "niby" miały testy w preclufach. Chyba z castoramy. Artykuł gotowy, ale czekam na kulki GFC 0,43g (może ktoś podeśle 30szt) - przestrzelam je na szybko, dorzucę wyniki do tabeli i pójdzie do publikacji. Quote Link to post Share on other sites
Prostownik Posted October 6, 2014 Report Share Posted October 6, 2014 Ja możliwe że w tym tygodniu pojade do cytadeli po nie :), moge coś tam podesłać Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts