Dezerter Posted May 7, 2009 Report Share Posted May 7, 2009 Witam, przyszło do mnie 10 świeżutkich, pachnących - niestety - chińskich low-capów. Boyi`a dokładniej. No i tak sobie myślę, że wypadałoby je przesmarować. Nie posiadam niestety smaru, a olej sylikonowy. Myślicie że też się nada ? Planowałem wrzucić trochę kulek do miseczki i następnie nalać do niej oleju. Później tymi kulkami ładować magazynki. Olej jest firmy LEDA. Quote Link to post Share on other sites
HellCat Posted May 7, 2009 Report Share Posted May 7, 2009 nie wiem czy olej się sprawdzi - ale pomysł może być. Raczej nie zepsujesz, a lepszy rydz niż nic... Tylko nie ładuj za pierwszym razem pełnej, deklarowanej pojemności maga - nic na siłę ;-) Quote Link to post Share on other sites
Dezerter Posted May 7, 2009 Author Report Share Posted May 7, 2009 nie wiem czy olej się sprawdzi - ale pomysł może być. Raczej nie zepsujesz, a lepszy rydz niż nic... Tylko nie ładuj za pierwszym razem pełnej, deklarowanej pojemności maga - nic na siłę ;-) Wiem, wiem. Pierwszy raz trzeba ładować stopniowo. Czekam na opinie w sprawie oleju. Quote Link to post Share on other sites
Biper Posted May 7, 2009 Report Share Posted May 7, 2009 Ja swoje magi(MIDy GP i LOWy BOY) piskałem olejem sylikonowym i śmigają bez problemu. Quote Link to post Share on other sites
0L0 Posted May 7, 2009 Report Share Posted May 7, 2009 Nie smaruj niczym! Jeżeli będą kiepsko podawały to albo zmień kulki albo poszukaj miejsca, które powoduje blokowanie i wyeliminuj je. Pierwszy raz trzeba ładować stopniowo Z angielska skrótem to określę: "BS". Quote Link to post Share on other sites
Wolf Posted May 7, 2009 Report Share Posted May 7, 2009 Smar lub olej silikonowy to istny lep na kurz i brud. Na początku masz wrażenie jest jest super a potem zaczynają się problemy i niepotrzebne czyszczenie. Quote Link to post Share on other sites
KicpA Posted May 8, 2009 Report Share Posted May 8, 2009 W 100% popieram Wolfa i Ola, Żadnego oleju sylikonowego do maga. Quote Link to post Share on other sites
-=Kebabr=- Posted May 8, 2009 Report Share Posted May 8, 2009 A co z mid capami? wszędzie pisze żęby je od czasu do czasu przesmarować. Ja mam trzy lov capy z BOYI do M4 i ich nie smarowałęm niczym i podają bez problemu. Quote Link to post Share on other sites
KicpA Posted May 8, 2009 Report Share Posted May 8, 2009 Ja mam 5 midów Stara i przesmarowałem je raz i bardzo tego żałowałem i od 2 lat nie smaruje i działają ok. Quote Link to post Share on other sites
HellCat Posted May 8, 2009 Report Share Posted May 8, 2009 No zobacz a wszędzie wszyscy piszą żeby smarować... No ale niby racja, wszędzie piszą żeby smarować łańcuch rowerowy, a to samobójstwo... :wink: A co z hi-capami które nagle przestają podawać jak należy? też nie smarować? Quote Link to post Share on other sites
Kosmo Posted May 8, 2009 Report Share Posted May 8, 2009 Kupić nowego od chińczyka za 10 zł :) Quote Link to post Share on other sites
samael16 Posted May 8, 2009 Report Share Posted May 8, 2009 Ja za to stosuję inną metodę, nie smaruję magów, tylko rozbieram i smaruję olejem samą sprężynę, przy okazji sprawdzając czy gdzieś nie ma zadziorów itp, a następnie wieszam sprężyna na 24godziny aby nadmiar smaru skapał i wyparował z nich i dopiero wtedy wkładam, od ponad roku stosuję tę metodę i nie narzekam, wcześniej smarowałem magi ale to samobójstwo, więcej kłopotu niż pożytku. Quote Link to post Share on other sites
0L0 Posted May 8, 2009 Report Share Posted May 8, 2009 Jeżeli magazynek w stanie suchym ma problemy z podawaniem kulek to problem leży gdzieś w wykonaniu mechanizmów lub zabrudzeniu. Smarowanie może rozwiązać problem tylko na krótką chwilę. Ja od ponad 4 lat nie smaruję swoich magazynków, bo i po co... działają wyśmienicie ;) Quote Link to post Share on other sites
Hot_Dog16 Posted November 14, 2010 Report Share Posted November 14, 2010 Nie wiem czy piszę w dobrym miejscu, jak coś to przenieście. Chciałbym się dowiedzieć jak skutecznie czyścić i smarować magazynek typu Mid-Cap ( jeśli ważne to do MP5).Najlepiej jeśli macie jakiś filmik albo link do niego. Z góry dzięki za odpowiedź. Quote Link to post Share on other sites
Reset Posted November 14, 2010 Report Share Posted November 14, 2010 Kupujesz smar silikonowy w spray'u. Wkładasz rurkę na dyszę i wciskasz do magazynka (musisz uważać aby ci nie została w środku). Są różne szkoły jak i ile razy psikać. Ja to robie 2 razy na 1/4 wysokości maga i na 3/4 wysokości (też mam mp5). Jak to zrobisz to sprawdzasz ile wchodzi kulek w magazynek i ładujesz po 10 czyli: 10 kulek - zwalniasz maga 20 kulek - zwalniasz maga 30 kulek - zwalniasz maga . . . . . 90 kulek - zwalniasz maga Jak dojdziesz do full maga, to zwalniasz cały i powtarzasz jeszcze kilka razy całość. Magazynek się zwalnia taką zapadką co jest na sprężynce i widać, że blokuje kulkę, przed wylotem z magazynka. Jaśniej już się nie da... Quote Link to post Share on other sites
Hot_Dog16 Posted November 14, 2010 Report Share Posted November 14, 2010 Dzięki. Wiem, że pytanie może wydawać się banalne ale słyszałem wersje, że trzeba rozkręcać maga i w ogóle. I wiem jak się zwalnia kulki.xD Quote Link to post Share on other sites
buszmen82 Posted November 15, 2010 Report Share Posted November 15, 2010 Rozkręcając na pewno będziesz mógł go dokładnie wyczyścić bo smarować to możesz w ten sposób który opisał kolega powyżej lub po rozkręceniu. Ja preferuję rozkręcanie, a jak Ty to zrobisz to już twoja sprawa. Quote Link to post Share on other sites
Lambert Posted November 15, 2010 Report Share Posted November 15, 2010 Jak się smaruje to potem trzeba czyścić. Jeśli działa najlepiej nie brudź go żadnym silikonem. Pozdrawiam, Lambert Quote Link to post Share on other sites
Tuksiak Posted November 15, 2010 Report Share Posted November 15, 2010 Mądrze gada Kolega nade mną. Jak działa nic nie kombinuj, jak się tnie,a nie zapiaszczyłeś na przykład, to na 99% będzie to wina kulek. Sprawdzono nie raz, nie pięć i nie dziesięć. Quote Link to post Share on other sites
Guest (ID:6452) Posted November 16, 2010 Report Share Posted November 16, 2010 Moje najlepiej działają na sucho. Wiele zacinek jest powodowanych jeśli nie kulkami to zwykle nadmiarem smaru. Jest smar- brud się przykleja. Nie ma smaru- brud się nie przykleja. W związku z tym jedynie czyszczę swoje raz na sezon i nie pakuję ani kropli smaru. Quote Link to post Share on other sites
Snipernr1 Posted November 16, 2010 Report Share Posted November 16, 2010 Ja zrobiłem tak z magami do AK po walkach w piaszczystym terenie. Miednica ciepła woda z mydlinami wymoczyłem, wypłukałem, wysuszyłem suszarką potem do rureczki 3-4 krople olejku do smarowania łańcuchów rowerowych nazwy nie pamiętam ale jest taki co nie przywiera do niego kurz. Quote Link to post Share on other sites
white_pl Posted November 17, 2010 Report Share Posted November 17, 2010 Jak się tnie bo jest brudny to smarowanie nie pomoże, tylko jeszcze więcej syfu będzie łapał ! Najlepiej rozebrać , wyczyścić i leciutko nasmarować (tak żeby potem Ci kulki nie "smarowały" gumki :D ) , smarowanie dla zasady IMO nie ma sensu... ,jak dobrze działa to nie ruszać ! Quote Link to post Share on other sites
Rammstein PL Posted December 8, 2012 Report Share Posted December 8, 2012 Ja swoje low-y do giety z imitacją naboi od BOYI posmarowałem raz silikonem z praktikera i pięknie chodzą jescze nigdy się nie zacięły. Quote Link to post Share on other sites
Guest Posted August 26, 2015 Report Share Posted August 26, 2015 Ja daję dosłownie kropelkę oleju silikonowego do Midów. Robię to zaraz po zakupie i tylko wtedy, nigdy więcej. Nie chcę ryzykować zacięć z powodu zbyt dużej ilości syfu zbieranego przez olej silikonowy, który by w nadmiarze zalegał w magu. Quote Link to post Share on other sites
RadPod Posted August 26, 2015 Report Share Posted August 26, 2015 Jakiś sezon na wykopki ? Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts