mikadorus Posted May 2, 2017 Report Share Posted May 2, 2017 (edited) Pytanie: butle bernzomatica/colemana - ktoś, coś? Kupiłem kilka za granicą... i tak wypada dużo taniej niż gg, ale wolałbym znaleźć w Polsce. Pytałem w castoramie to powiedzieli, że nie sprowadzają już propanu w butlach tego typu. W duże butle nie chcę mi się bawić, mam już jedną 11'tkę z propanem-butanem w domu i mi starczy. Edited May 2, 2017 by mikadorus Quote Link to post Share on other sites
Foton Posted May 3, 2017 Report Share Posted May 3, 2017 (edited) Witam, odświeżę trochę temat. Mam takie pytanie: czy jest jakiś sposób na przetoczenie green gazu z dużej butli 1L do pojemnika 100ml, który można zabrać w ładownicę? Czy tylko napełnienie z butli turystycznej wchodzi w grę? Nikt nie przetacza green gazu z pojemników 500 ml lub 1000 ml do 100 ml, żeby nie targać ze sobą dużej butli na strzelance? Edited May 3, 2017 by Foton Quote Link to post Share on other sites
mikadorus Posted May 3, 2017 Report Share Posted May 3, 2017 (edited) Przejściówka. Napełniasz do 60-80%, wagi gazu, którą miałeś na początku. Generalnie pojemniki na GG są jednorazowe, więc... pamiętaj o tym. Jeśli dobrze pamiętam to ten facet miał też takie przejścióweczki na sprzedaż. Edited May 3, 2017 by mikadorus Quote Link to post Share on other sites
Foton Posted May 3, 2017 Report Share Posted May 3, 2017 (edited) Dziekuje. Chociaz ten film widzialem. Chodzi mi o przetoczenie gazu z duzej butli do malutkiej ktora zabralbym w ladownice (np. 100 ml) i nosil w ladownicy jako zapas gazu na wypadek jakby trzeba bylo dobic. Z tego wnioskuje ze nie da sie tego zrobic i pozostaje malutki pojemnik napelnic tylko i wylacznie z butli turystycznej. Albo kupic 1-2 szt i uzywac wylacznie jako backup na strzelankach bo przy zmiennych respach noszenie butli gg 1100 ml jednak jest malo poreczne. Dziekuje jeszcze raz za odpowiedz. Pozdrawiam Edited May 3, 2017 by Foton Quote Link to post Share on other sites
mikipod Posted July 23, 2017 Report Share Posted July 23, 2017 Jak to w końcu jest z tym nabijaniem pojemników po green gas? Z zachowaniem rozsądku można nabijać? Z butlą 11kg i małą turystyczną sobie poradzę, ale co dalej aby nabijać magi? Jest jakaś alternatywa dla adapteru Madbulla? Czy adapter Madbull pasuje na butlę turystyczną? Niestety zdjęć w wątku już nie ma a stare linki powygasały... Quote Link to post Share on other sites
mikadorus Posted July 23, 2017 Report Share Posted July 23, 2017 Adapter madbulla ma gwint dostosowany do butli turystycznych 453g typu coleman. To zupełnie różne gwinty. W castoramie masz mapp do palników- to gwint do adaptera madbulla. Nabijanie butli jednorazowego użytku ma pewne ryzyko. Zważ pełną i pustą. Oblicz wagę samego gazu i napelnij do 70% tej wagi. Jeśli już się zdecydujesz to lepiej byś nie przekraczał tego limitu... Quote Link to post Share on other sites
samael16 Posted July 23, 2017 Report Share Posted July 23, 2017 Nie baw się w butle gg ani to bezpieczne ani pewne. Kup 0,5kg butle turystyczną a adapter zrobi tokarz pod madbulla. Przelewanie będzie banalne luzujesz odpowietrznik i czekasz aż się naleje ciecz do pełna z 10kg. Quote Link to post Share on other sites
maciekSTW Posted August 11, 2017 Report Share Posted August 11, 2017 Witam, chce zacząć korzystać z propanu no i krótkie pytanko co będę jeszcze potrzebował oprócz butli - bo ta juz mam, jest to butla turystyczna 1 kg. Wiem ze potrzebuje jeszcze adaptera. Cos jeszcze ? Czy nie bedzie potrzebna jakas przejsciowka do przykrecenia adaptera do butli ? no i pytanko o sam adapter. Mysle nad madbullem - tym z portem na silikon. Czy ktos moglby taki wykonc ? ktos zna kogos takiego ? Quote Link to post Share on other sites
Augustus137 Posted February 24, 2018 Report Share Posted February 24, 2018 Witam, poniżej przedstawiam swój zestaw do zasilania mojej HK416 od UMAREXA Propanem. Klasyczna butla Colemana z 1. klasyczna butla Colemana z gwintem 1", kupiona w internecie 2. wężyk zakończony gwintem mała butla turystyczna <-> duża butla turystyczna od podlinkowanego wcześniej szeryfa54 3. adapter z gwintu 1" na małą butle od szeryfa54 - dzięki temu mogę napełniać Colemana z butli 11kg, którą trzymam na działce (propan sprzedawany jest wyłącznie w butlach 11kg) 4. adapter z dużej butli na mała z allegro - dzięki czemu mogę napełniać Colemana z butli 3kg którą trzymam w piwnicy 6. Adapter MadBulla do ładowania magów 5. palnik MilTeca z adapterem na małą butle turystyczną - dzięki temu mogę używać swojego paliwa do repliki również do podgrzewania grochówki na MA... Myślę, że to pomoże przyszłym gaziakowcom. Dodam tylko, że koszt całego zestawu wyszedł coś koło 400zł. Butla na wymiane 11Kg z propanem kosztuje jakieś 50-80zł - za 27 litrów! Wychodzi jakoś 20 razy taniej od GG. Wszystko byłoby fajnie gdyby to działało... Niestety do żadnego magazynka nie mogę przelać więcej jak 5g gazu... Wymieniłem już adapter MadBulla na jakiś plastikowy, 7 magów od HK416 oraz jeden od HK45 nie przyjmuje więcej. Rozmawiałem ze wspominanym już szeryfem54 (polecam gościa wszystko chętnie wytłumaczy i pogada) telefonicznie i w związku z tym że na oryginalnym gazie od Colemana wszystko było ok to wymieniłem butle 11kg z propanem u innego dostawcy. Niestety po dzisiejszych testach okazuje się że nie mogę nabić magazynków. Ktoś ma jakiś pomysł? Wszystko wskazuje mimo wszystko na gaz, zapłaciłem za niego 50zł, czy to może być jakiś inny propan, bo bez wątpienia jest to propan? I z góry uprzedzam pytanie, tak przy ładowaniu magów odwracam butle, mag na dole butla u góry. Proszę o pomoc gdyż MA2018 zbliża się wielkimi krokami :)) Quote Link to post Share on other sites
Mendi Posted February 25, 2018 Report Share Posted February 25, 2018 Puste magazynki przed napełnieniem, wrzuć tak na 15-20min do zamrażarki. Swego czasu robiłem napełnialne kapsuły 12g na co2 i miałem ten sam problem, bo bez mrożenia nie wchodziło nawet 5g co2. Quote Link to post Share on other sites
Augustus137 Posted February 26, 2018 Report Share Posted February 26, 2018 Dzieki za odpowiedz, dzis sprawdzę czy to podziala, moze lepiej polozyc na balkonie? Jest u nas po -15 teraz. Powiedz mi jednak co zrobić w warunkach polowych? No i przeciez oryginalny green gas dziala bez problemu, wiec jednak cos z tym gazem nie tak... Quote Link to post Share on other sites
Mendi Posted February 26, 2018 Report Share Posted February 26, 2018 Nie jestem pewny, ale butle do kuchenek nabijane są mieszanką propan-butanu, podczas gdy green gas to w mniejszym lub większym stopniu czysty propan, który ma wyższe ciśnienie. Ja tam sobie ten temat darowałem, bo śmierdzi... dosłownie. Wolałem zasilania na co2, n2o czy hpa. Quote Link to post Share on other sites
Augustus137 Posted February 26, 2018 Report Share Posted February 26, 2018 Dostawca twierdzi ze to "czysty propan". Czyli teoretycznie w 99% to samo. Ktos posiada wiedze co moze byc przyczyna? Czy inne osoby ktore korzystaja z takiego rozwiazania mialy podobne problemy? Quote Link to post Share on other sites
Mendi Posted February 26, 2018 Report Share Posted February 26, 2018 Czysty propan jest bezwonny, więc jeśli twój gaz wali zepsutymi jajami, to na bank jest to mieszanka propan-butan o obniżonym ciśnieniu do kuchenek. Quote Link to post Share on other sites
Augustus137 Posted February 26, 2018 Report Share Posted February 26, 2018 Owszem, wali tak, że jak tylko odrobinę uleci w mieszkaniu to w całym domu krzyczą, że śmierdzi. Zatem szukać "propanu technicznego"? Quote Link to post Share on other sites
Mendi Posted February 26, 2018 Report Share Posted February 26, 2018 Ja używałem takiego propanu: https://www.homedepo...61479/300870607 był odpowiednikiem redgazu, czyli w zasadzie tylko do wytrzymałych replik gbb. Kiedyś był dostępny w castoramie itp, tylko coś zmienili w przepisach i zakaz importu na to wszedł. A skzoda, bo i do replik był świetny i farbę na rowerze można było opalić i coś w C.O. polutować. Quote Link to post Share on other sites
chemik333 Posted February 27, 2018 Report Share Posted February 27, 2018 (edited) Czysty propan spokojnie można kupić w lokalnych punktach ze skroplonym gazem. Jest droższy od propanu-butanu, ale dostępny bez problemu. Jeżeli butla kosztuje ok. 1/3 więcej niż ta z propanem-butanem to to jest to :icon_smile: Butan jest bardziej energetyczny i tańszy, ale o wyższej temperaturze wrzenia - ok. 0 stopni. Propan ma ok. -60. Mieszają go bo i tak w domach jest cieplej i może on odparować. Gdy chłopaki zajmujący się papowaniem dachów idą na dach na mrozie, to jednak nigdy nie wezmą propanu-butanu bo im połowa nie odparuje i zostanie w butli... Są różne przypadki w których propan-butan nie jest dobry i właśnie dlatego jest też dostępny czysty propan w takich punktach - również w lato. edit. Wiadomo że czysty to on nie będzie bo będzie miał dodatki zapachowe. Z czystością chodzi o to, że to nie mieszanka różnych gazów... Edited February 27, 2018 by chemik333 Quote Link to post Share on other sites
ices82 Posted February 27, 2018 Report Share Posted February 27, 2018 Witam, poniżej przedstawiam swój zestaw do zasilania mojej HK416 od UMAREXA Propanem. Klasyczna butla Colemana z 1. klasyczna butla Colemana z gwintem 1", kupiona w internecie 2. wężyk zakończony gwintem mała butla turystyczna <-> duża butla turystyczna od podlinkowanego wcześniej szeryfa54 3. adapter z gwintu 1" na małą butle od szeryfa54 - dzięki temu mogę napełniać Colemana z butli 11kg, którą trzymam na działce (propan sprzedawany jest wyłącznie w butlach 11kg) 4. adapter z dużej butli na mała z allegro - dzięki czemu mogę napełniać Colemana z butli 3kg którą trzymam w piwnicy 6. Adapter MadBulla do ładowania magów 5. palnik MilTeca z adapterem na małą butle turystyczną - dzięki temu mogę używać swojego paliwa do repliki również do podgrzewania grochówki na MA... Myślę, że to pomoże przyszłym gaziakowcom. Dodam tylko, że koszt całego zestawu wyszedł coś koło 400zł. Butla na wymiane 11Kg z propanem kosztuje jakieś 50-80zł - za 27 litrów! Wychodzi jakoś 20 razy taniej od GG. Wszystko byłoby fajnie gdyby to działało... Niestety do żadnego magazynka nie mogę przelać więcej jak 5g gazu... Wymieniłem już adapter MadBulla na jakiś plastikowy, 7 magów od HK416 oraz jeden od HK45 nie przyjmuje więcej. Rozmawiałem ze wspominanym już szeryfem54 (polecam gościa wszystko chętnie wytłumaczy i pogada) telefonicznie i w związku z tym że na oryginalnym gazie od Colemana wszystko było ok to wymieniłem butle 11kg z propanem u innego dostawcy. Niestety po dzisiejszych testach okazuje się że nie mogę nabić magazynków. Ktoś ma jakiś pomysł? Wszystko wskazuje mimo wszystko na gaz, zapłaciłem za niego 50zł, czy to może być jakiś inny propan, bo bez wątpienia jest to propan? I z góry uprzedzam pytanie, tak przy ładowaniu magów odwracam butle, mag na dole butla u góry. Proszę o pomoc gdyż MA2018 zbliża się wielkimi krokami :icon_smile:) A wciskałeś zawór wylotowy w celu schłodzenia, odpowietrzenia magazynka podczas nabijania? Quote Link to post Share on other sites
mareq Posted February 27, 2018 Report Share Posted February 27, 2018 Mam 6 replik gazowych i w żadnej nie wciskałem zaworu wylotowego. Dla mnie to jakaś bajka. Może jest coś nie tak z zaworem ładowania (np. jakiś paproch w środku) lub coś innego ogranicza w nim przepływ. Quote Link to post Share on other sites
ices82 Posted February 27, 2018 Report Share Posted February 27, 2018 (edited) Hmm...jeśli chodzi o funkcję to magazynek gg w niczym nie różni się od butli, butelki gazowej, np. butli na green gaz. Spróbuj pustą butlę gazową w temp. pokojowej ok 20 kilku stopni napełnić gazem, bez odpowietrzenia. Efekt będzie mizerny. Dlatego wciśnięcie zaworu wylotowego przy nabijaniu magazynka jest wskazane, aby "odpowietrzyć" komorę, zmniejszyć ciśnienie gazu w stanie lotnym. Ale tylko na chwilę, na ok 2-3 sekundy. Powoduje to schłodzenie magazynka i "odpowietrzenie". Po schłodzeniu magazynka, gaz będzie w mniejszym stopniu się rozprężał, przez co więcej się go zmieści w komorze. Edited February 27, 2018 by ices82 Quote Link to post Share on other sites
mareq Posted February 27, 2018 Report Share Posted February 27, 2018 Ładuję magazynki bez żadnego odpowietrzania. Magazynki np. do M4 We mieszczą gazu na wystrzelenie 90 kul. Naciśnięcie zaworu wylotowego ma 2-3 to więcej niż potrzeba na jego całkowite opróżnienie. Quote Link to post Share on other sites
ices82 Posted February 28, 2018 Report Share Posted February 28, 2018 Ładuję magazynki bez żadnego odpowietrzania. Magazynki np. do M4 We mieszczą gazu na wystrzelenie 90 kul. Naciśnięcie zaworu wylotowego ma 2-3 to więcej niż potrzeba na jego całkowite opróżnienie. Ok. pozostańmy przy swoich tezach. Ty nie przekonasz mnie, a ja Ciebie. Więc nie ma sensu się spierać. Quote Link to post Share on other sites
Augustus137 Posted February 28, 2018 Report Share Posted February 28, 2018 schłodzenie magazynków w zamrażarce daje efekty, wchodzi ok 60g gazu, pytanie jak to zrobić na polu... Quote Link to post Share on other sites
mareq Posted February 28, 2018 Report Share Posted February 28, 2018 Augustus137: coś za duża ta różnica, żeby na ciepłym magazynku wchodziło 5g a na zimnym 60. Masz coś nie tak z zaworem ładowania. Quote Link to post Share on other sites
zwyczajna Posted March 1, 2018 Report Share Posted March 1, 2018 Zapach gazu nie ma żadnego związku z proporcjami propanu do butanu. Czysty zarówno propan jak i butan jest bezwonny. Jednak w handlu nigdzie nie ma czystego ani propanu ani butanu poza gazami do zastosowań laboratoryjnych do syntez chemicznych (nie do palników bo taki czysty kosztuje "miliony i nikt takim nie będzie palił). Zapach zaróno tego co kupicie jako propan jak i propan-butan (w dowolnych proporcjach) zależy od tego... ile się chlapnie indykatora na etapie rozlewu. Nie można więc w żadnym wypadku traktować zapachu jako wskaźnika proporcji czy czystości zakupionej mieszanki. Aż mi ochota na zakup jakiegoś gaziaka przyszła przez te rozmowy. Z gazami miałęm do czynienia głównie służbowo a nie airsoftowo heheh Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts