lopez Posted October 21, 2010 Report Share Posted October 21, 2010 (edited) Najmądrzejszym. Ale kładąc się, worek też będzie się kładł, najlepiej w takich przypadkach walnąć go na dupę, ale zaś to jest niewygodne. Tak więc pozostaje nam tylko cierpieć, albo puste magazynki ponownie wkładać w pouche. Mi to tam osobiście wisi co gdzie i jak, więc noszę zrzut tak na godzinie 9 na war beltcie i jest dobrze. Waist pack fajny, szkoda, że flyye zawsze wszędzie musi wsadzić swoje logo, w tym wypadku na przedni panel. Nożyczki i wypruwasz, to nie jest problem. Edited October 21, 2010 by lopez Link to post Share on other sites
Errhile Posted October 21, 2010 Report Share Posted October 21, 2010 Trochę to zależy od worka, ja mam dość sztywny (cordurowy), noszony ciut przed godziną 9 na pasie. Oczywiście, jeśli go napcham magazynkami, zwłaszcza metalowymi, to się położy. Ale ponieważ grozi mu najwyżej kilka magazynków, i to lekkich (plastiki do P90), to nie jest źle :) Link to post Share on other sites
esco Posted October 21, 2010 Report Share Posted October 21, 2010 Zawsze możesz kupić miękki worek z usztywnioną górną częścią. Ja mam taki z Crom-a i nawet jak się kładę nie ma większego problemu z włożeniem do niego magazynka. Link to post Share on other sites
lopez Posted October 21, 2010 Report Share Posted October 21, 2010 Z włożeniem to nie ma nigdy problemów, ale wypchany worek ciągnąć przy czołganiu już jest problemem, a najlepsze są niespodzianki w domu, jak tona igliwia lub jaszczurka :D Link to post Share on other sites
esco Posted October 21, 2010 Report Share Posted October 21, 2010 Akurat w tym modelu nie ma aż takiego problemu, bo można wyregulować ochronne "śluzy" (nie mam pojęcia jak to nazwać), które chronią przed takimi niespodziankami. Są 2 takie śluzy z wszytymi gumami i wszystko ładnie bangla. :) Link to post Share on other sites
Wukasz Posted October 21, 2010 Report Share Posted October 21, 2010 Zamiast worka, w moim przypadku, lepiej się sprawdza torba zrzutowa. Czyli to co montują na udzie lecz jak utility na PALS zamontowana na pasie. W praktyce robi za torbę utilty/zrzut. Czasowo rękawice, czapka, kulki, bb loader. Gdy chce coś na chwilę odłożyć leci tam. Na magi miejsca jeszcze zostaje.. Link to post Share on other sites
Errhile Posted October 25, 2010 Report Share Posted October 25, 2010 Z innej zupełnie paki - jak byście rozwiązali przenoszenie granatnika M79 (traktowanego jako broń wsparcia, główną mam bardziej konwencjonalną ;-) - P90)? Oporządzenie to pasoszelki z niezależnym camelbakiem. Dumam, dumam, i jak się nie okręcę, nie widzę sposobu, żeby to zrobić sensownie: wygodnie i z akceptowalnym dostępem do granatnika :zastanawia: Link to post Share on other sites
Rumun Posted October 25, 2010 Report Share Posted October 25, 2010 Zawieszenie jednopunktowe, przez plecy a lufa podczepiona do pasa (na godzinie około 5:00) za pomocą obejmy z velcro? Może coś w tym kierunku pokombinuj? Link to post Share on other sites
Then Posted October 25, 2010 Report Share Posted October 25, 2010 Albo do pasa przedłużkę MOLLE (tą taką kontraktową do kabury) i do tej obejmy na niej granatnik zawieszony dodatkowo na 1pkt?.. Link to post Share on other sites
Kalashnikov Posted October 25, 2010 Report Share Posted October 25, 2010 Może weapon catch? http://www.northeasttactical.com/EWC.html Link to post Share on other sites
Karmazyt Posted October 25, 2010 Report Share Posted October 25, 2010 Sposób Rumuna testowałem - noszone M16 na plecach, jako zapas. Podczepione na 1pkt sciągnietym na krotko + opaska z fastexem. Jak podczepisz opaskę tak, żeby nie latała, powinno być dobrze. Link to post Share on other sites
WeRT Posted October 25, 2010 Report Share Posted October 25, 2010 A ja bym został przy zawieszeniu 2 punktowym. M79 wchodzi na camela. Z przodu, na wysokości klatki piersiowej, na pasku od zawieszenia klamra zatrzaskowa... niech będzie nawet mały karabinek wspinaczkowy. Do szybkiego zrzucenia bydlaka. Gdyby kolba była za długa skróć ją na wzór "shorty". Link to post Share on other sites
Radzio Posted October 25, 2010 Report Share Posted October 25, 2010 A nie lepiej: Kifaru - Gunbearer System. Link to post Share on other sites
Errhile Posted October 25, 2010 Report Share Posted October 25, 2010 Dziękuję za pomysły. :biggrin: Najbardziej do mnie przemawia sposób WeRT'a. Acz i inne przemyślę :wub: Link to post Share on other sites
NashVille Posted October 25, 2010 Report Share Posted October 25, 2010 A jakieś propozycje dla mnie... Kamizelka KP-8 3x pojedyncze ładownice na magi do m4/m16 cargo duże pionowe http://www.miwo-military.net/-produkty/pid,636/Uniwersalne-cargo-du-ze-bryzgoszczelne-pionowe cargo średnie http://www.miwo-military.net/-produkty/pid,544/Uniwersalne-cargo-ma-e-pionowe cargo duże poziome http://www.miwo-military.net/-produkty/pid,545/Uniwersalne-cargo-rednie Link to post Share on other sites
Karmazyt Posted October 25, 2010 Report Share Posted October 25, 2010 (edited) Poziome nad pupką, duże pion po stronie ręki słabszej, bardziej z tyłu, średnie pod ręką z repliką. Shingle wrzuć do przodu. EDIT: Takie pytanko ode mnie: - pas LC2, szelki Y - 2x M65 na magi - 2x manierka - kabura - zrzut MFH albo NFM, ten lepsiejszy + zamiast nadupnika pokrowiec od 2qt Jakieś propozycje zmiany? Edited October 25, 2010 by Karmazyt Link to post Share on other sites
NashVille Posted October 25, 2010 Report Share Posted October 25, 2010 ok, dzięki Link to post Share on other sites
Oshii9 Posted October 25, 2010 Report Share Posted October 25, 2010 Errihle, ewentualnie zawieszenie 3-punktowe, możesz nosić sobie granatnik jako plecak. Jak moja emka dostała na strzelance i nie mogłem z niej korzystać tak właśnie ją nosiłem. Możesz pomyśleć o dodatkowej klamerce na jednym z "ramion" takiego rozwiązania, klik i broń dostępna od zaraz :) Kamazyt, sprzedaj wszystko, kup se ciągnik :D a tak poważnie może rozwiń myśl trochę, ciężko powiedzieć coś aktualnie. Link to post Share on other sites
Kalashnikov Posted October 25, 2010 Report Share Posted October 25, 2010 Karmazyt jakiej porady oczekujesz?? Jeśli chcesz 2q zamiast buttpacka to możesz to przerobić na coś takiego: http://picasaweb.google.pl/Kalashnikov911/SEALsReenactmentBySuper#5472481736163862882 Albo w roli cargo kup sobie Saw pouch alice. Apropo w czym Ci buttpack nie pasuje? Link to post Share on other sites
Oshii9 Posted October 25, 2010 Report Share Posted October 25, 2010 Może za duży dla kolegi jest. W sumie mam podobny problem, buttpack zajmuje sporo miejsca, jak dochodzą do tego dwa średnie cargo poziome (a takie są mi póki co potrzebne) to miejsca mam tyle co nic a głupio tak z pasoszelek robić plecak (narazie muszę). Ciekawa opcja z tym co pokazałeś Kalashnikov. A co powiesz na pionowe duże cargo? też mało miejsca zabiera a zawsze większe jest (tylko trochę będzie "zwisać"). Link to post Share on other sites
Errhile Posted October 26, 2010 Report Share Posted October 26, 2010 Shiva - a przypiąć to pionowe cargo bardziej w górę zamiast w dół? Ja tak mam - robi mi właśnie za buttpack, bo klasyczny się nie mieścił, a ja więcej raczej nie potrzebuję. Fakt, że rzadko coś w nim potrzebuję nosić. Link to post Share on other sites
Kalashnikov Posted October 26, 2010 Report Share Posted October 26, 2010 (edited) W roli cargo mozesz dać saw pouch od alice, LBT. Np.: http://webgear.londonbridgetrading.com/m1webgear/PartImages/thumbs/LBT-9006ACB.JPG Zależy ile miejsca potrzebujesz i co chcesz mieć na pasie? Jakies manierki czy masz camela itp. Edited October 26, 2010 by Kalashnikov Link to post Share on other sites
Karmazyt Posted October 26, 2010 Report Share Posted October 26, 2010 Karmazyt jakiej porady oczekujesz?? Jeśli chcesz 2q zamiast buttpacka to możesz to przerobić na coś takiego: http://picasaweb.google.pl/Kalashnikov911/SEALsReenactmentBySuper#5472481736163862882 Albo w roli cargo kup sobie Saw pouch alice. Apropo w czym Ci buttpack nie pasuje? To jest zapasowe opo, złożone z tego co zostało. Co do tego 2qt, wrzucone tam żeby trzymać jakieś śmieci typu kamizelka odblask itp. Zastanawiam się, czy zostawić je, czy wrzucić coś innego. Link to post Share on other sites
Kalashnikov Posted October 26, 2010 Report Share Posted October 26, 2010 Jak Ci wygodnie to sobie zostaw, aczkolwiek wolałym właśnie buttpaca albo coś na sawa. Ja mam i buttpacaka i sawa na pasie. Buttpack na ubrania i jedzenie a w sawie kulki, granaty zapalniczka czyli rzeczy które są potrzebne na szybko. Link to post Share on other sites
Xeratus Posted October 27, 2010 Report Share Posted October 27, 2010 (edited) Myślę o takiej konfiguracji: MODUŁOWY PAS TAKTYCZNY PT-2 MODUŁOWE SZELKI UNIWERSALNE ŁADOWNICA NA TRZY 30-STO NABOJOWE MAGAZYNKI DO KARABINKÓW M-16, M-4, HK-416 lub podobne. x 2 KIESZEŃ UNIWERSALNA ŚREDNIA POKROWIEC NA AMERYKAŃSKĄ MANIERKĘ o pojemności 0,7 l Co sądzicie? Zależy mi na minimalnej ilości oporządzenia dla zachowania mobilności no i głównie będę chodził na mini milsimy i niedzielne strzelanki. Edited October 27, 2010 by Xeratus Link to post Share on other sites
Recommended Posts