shardac Posted January 28, 2013 Report Share Posted January 28, 2013 MIWO TAJ :icon_smile: O psia jucha, faktycznie. Zmylił mnie brak BIPa. ;) Zaraz ktoś winien się zapytać czy Ci starczają cztery magi do głównej. ;-) Link to post Share on other sites
Kuba Posted January 28, 2013 Report Share Posted January 28, 2013 Skoro tyle nosi to pewnie wystarczają. ;) Ale skoro jesteś w tak dobrym, kpiarskim humorze, to może zaszczycisz nas odpowiedzią na pytania jakie wczoraj padły? Nie? To trzymaj łapki przy sobie... Link to post Share on other sites
Landsil Posted January 28, 2013 Report Share Posted January 28, 2013 2 podwójne ładownice po lewej i mała ładownica na shells-y nad nimi, cargo pod pachą. 3 ładownice po prawej, latarka i ładownica na granaty. Nosiłem na plecach jeszcze dromadera zamocowanego na stałe do mole ale zamiast tego mam teraz plecak dopinany do klamr na dole i górze. (widać na zdjęciu.) Oczywiście plecak tylko na marsze, i patrole po 5+ godzin. Gram tak żeby przeładowanie mieć w wolnej chwili za zasłoną, wyjęcie magazynka z ładownicy, szczególnie lewej nie jest super wygodne. Włożenie go do repliki to też nie 2s tak jak w emce. Link to post Share on other sites
Errhile Posted January 28, 2013 Report Share Posted January 28, 2013 Wiem, też biegam z P90 :) Za parę dni powinny dotrzeć do mnie zakupy, to bedę mógł pokazać, jak ma docelowo wygladać mój zestaw... Link to post Share on other sites
Panas Posted January 28, 2013 Report Share Posted January 28, 2013 (edited) Pomyślałem, że może dostanę od was tutaj jakąś dodatkową radę, ponieważ jestem na etapie planowania i projektowania swojego oporządzenia. Postanowiłem podzielić je na dwie linie, pierwsza (pas i lekkie szelki), oraz druga - zintegrowana kamizelka, obwieszona ładownicami (dużo siać kompozytu, i wszystko na realach :icon_razz:). Zaczynam od pierwszej lini, której założenia i zastosowania mają być zastępujące: - pierwsze i podstawowe założenie airsoftowca: założyć jak najwięcej i jak najciężej - lekka, oparta na pasie modułowym z prostymi szelkami - samowystarczalna - jeśli zajdzie potrzeba, to bez dodatkowej kamizelki będę w stanie operować, oczywiście w jakimś tam ograniczonym zakrasie, czyli obserwacja w bazie, lekki patrol, szybki lekki wymarsz z bazy, odpoczynek w obozie itp. - powyższa samowystarczalność w zakresie operowania bronią długą i krótką (M4, plus jakiś prawdopodobnie glock lub Colt 1911) - użyteczna w przypadku lekkich treningów - często i gęsto takie odbywamy w lasku za osiedlem :icon_wink: Jako iż wszystko będę prawdopodobnie szyć samemu, nie przedstawiam konkretnych modeli, a ogólny opis. Pas modułowy: najprostszy, lekko wyprofilowany, dwa rzędy taśm molle podszyte siatką dystansową plus w środku (może) pianka armotyzująca (chociaż gdy jest już siatka, to piankę chyba daruję sobie - dużo i tak na tym nie będę nosił). Szelki: najprościej jak się da, czyli taśma z regulacją (widziałem panent na miwo ciekawy, gdzie fragment szelek to guma - rozciąga się i dostosowuje do sylwietki podczas ruchu, może zastosuje) Kabura na boczniaka: udowa, podpinana do paska od spodni, lub pasa modułowego Ładownice: Podwójna pistoletowa Podwójna lub dwa razy pojedyncza, zwykła zamykana na klapkę - spodobała mi się ta ładownica: http://prostores2.carrierzone.com/servlet/emdomusa/Detail?no=64 i wariacja na jej temat Supera (http://supertac.blogspot.com/2010/04/nowa-adownica-panic-pouch.html). Prawdopodobnie zaprojektuje coś, co połączy oba ;) Zastanawiałem się też, na wrzuceniu tych ładownic na panel udowy, ale to chyba bez sensu jeśli mam miejsce na pasie. Dodatkowe kieszenie: Pokrowiec na manierkę - schowany gdzieś z tyłu, daleko. W kamizelce będzie camelback, to w wypadku pozbycia się kamizelki. Apteczka - IPMED - coś prostego, możliwie najbardziej kompaktowego, co nie przekroczy 3 kolumn molle Małe cargo / organizer - notatni, latarka, multitool, jakiś kompas (nerka Supera podobno jest świetna pod tym względem, może jakaś wariacja na ten temat) Pochwa na nóż - bo z nim to nie przepadam się rozstawać, ew jak dozbieram na jakiś składany ciekawy, to wrzuci się go do w/w cargo. Zastanawia mnie jeszcze jedno, krótkofalówka. Navcomm z bowmanem i PTT. W takim rozstawieniu szpeju, krótkofalówka powinna być podpięta do pasa, a kabelki do PTT i bowmana już na kamizelce, czy same radio również na kamizelkę? Co prawda w airsofcie system QR jest nie przydatny, ale zawsze to trochę do lansu wewnętrznego jak QRS działa poprawnie, a kabelek łączący kamizelkę i pas raczej mu nie pomoże. W przypadku zdejmowania kamizelki, radio można zawsze przerzucić do kieszeni, ew podpiąc do szelek, więc to też nie będzie duży problem, jak myslice ? Nad drugą linią się jeszcze nie zastanawiałem, ale od razu zapytam, łatwiej będzie zacząć. Jaką kamizelkę polecacie ? W związku z podziałem na dwie linie, kamizelka musi być wysokoprofilowa (chyba tak się na to mówi), Wklady balistyczne, chyba wystarczą mi same SAPI (klatka + plecy), na bokach mi nie zależy. Chciałbym mieć system QR, tak dla lansu i treningów czerwonej taktyki. CIRAS chyba spełni moje wymagania, ale może coś polecicie, co kiedyś gdzieś widzieliście ? Kamizelkę również sam sobie będę szyć więc jakieś własne modyfikacje będą, ale zawsze łatwiej jest się opierać o sprawdzone systemy niż projektować wszystko samemu od początku :icon_smile: Edited January 28, 2013 by Panas Link to post Share on other sites
shardac Posted January 29, 2013 Report Share Posted January 29, 2013 Tak na szybko to mam jedno spostrzeżenie: przemyśl sobie tę kaburę na udzie. Korzystałeś z takiego rozwiązania? Nie przeszkadzał Ci, nie zjeżdżał, nie utrudniał życia przy dłuższych marszach? Link to post Share on other sites
Panas Posted January 29, 2013 Report Share Posted January 29, 2013 Korzystałem na krótką metę, nie sprawdziłem tego na długich strzelankach, czy długodystansowych marszach. Myślę że zaryzykuję - najwyżej się coś zmieni. Link to post Share on other sites
bananiak Posted January 29, 2013 Report Share Posted January 29, 2013 Szybkie pytanie. http://www.miwo-military.net/-produkty/pid,312/KAMIZELKA-CHI-CZYK-MODU-OWY czy http://www.miwo-military.net/-produkty/pid,313/KAMIZELKA-MODU-OWA-TAJ Do tego będę miał ładownice, do G-36 kwadraty na 3/4 magazynki(to jeszcze muszę przemyśleć na ile, ale skłaniał bym się na 4 tylko nie wiem jak mi się zmieści ), plus małe cargo pionowe i worek na odzysk. Chciał bym by kamizelka przydała się w lesie jak i w CQB. Link to post Share on other sites
Errhile Posted January 29, 2013 Report Share Posted January 29, 2013 (edited) Moim zdaniem TAJ. Bo jak nie będziesz potrzebował górnego panelu to go sobie złożysz i schowasz, wyjdzie Ci taki zgrabny chest jaki pokazywał ostatnio w tym temacie Yahalom. I powierzchnia pokryta oporządzniem mniejsza będzie, więc wentylacja lepsza. Chińczyk daje większą powierzchnie montażową, ale z opisu nie wynika, żeby Ci była potrzebna. A zwinąć i schować to się tam niczego nie da. Zastanowił bym się nad zamówieniem go z pasem modułowym (tym na plecach) przyszytym po stronie słabszej ręki, żeby tam worek na odzysk powiesić. Ale można i do samodzielnego pasa czy nawet paska w spodniach, jeśli komuś to pasuje. Edited January 29, 2013 by Errhile Link to post Share on other sites
bananiak Posted January 29, 2013 Report Share Posted January 29, 2013 Ok bardzo dziękuję:) Link to post Share on other sites
Filip7370 Posted January 29, 2013 Report Share Posted January 29, 2013 Ja ostatnio pytałem się o kolegę z forum o customa zrobionego przez lokalnego krawca. Może pomyśl o jakimś plate Carrierze i tak jak ten custom zastosuj rozwiązanie boków jak w JPC, czyli paski molle bez "bazowej powierzchni. a jeśli nie konieczne są plecy to polecam swoją NFM Heidrun. Duży Chest-rig z harnestem. Link to post Share on other sites
shardac Posted January 30, 2013 Report Share Posted January 30, 2013 Szybkie pytanie. http://www.miwo-mili...I-CZYK-MODU-OWY czy http://www.miwo-mili...KA-MODU-OWA-TAJ Chciał bym by kamizelka przydała się w lesie jak i w CQB. Potwierdzam zdanie Errhile'a - TAJ. Ale pomyśl, czy nie zamówić go w Lublińcu od razu z tymi komfortowymi szelkami z Chińczyka. Wzglęgnie pogadać z Praszką czy nie dołoży. Miałem kiedyś chińczyka i było całkiem wygodnie, nawet z dużym plecakiem. Link to post Share on other sites
HellMaker666 Posted January 30, 2013 Report Share Posted January 30, 2013 W lutym chciałbym kupić szpej do CQB a dokładniej samą bazę. RRV jest ciut przy duże na wąskie przejścia i szukam czegoś małogabarytowego. Myślałem o jakiejś kopii JPC lub 6094. Tak, będę nosił płyty (jak ktoś jest ciekaw dlaczego - bo mam taki kaprys). Pomożecie?! Link to post Share on other sites
Yahalom Posted January 30, 2013 Report Share Posted January 30, 2013 6094 - Flyye albo PSTG w mniejszych cenach. Droższe to CRH :) JPC - TMC albo musisz się sam rozejrzeć za kimś kto ci to uszyje ;) Link to post Share on other sites
HellMaker666 Posted January 30, 2013 Report Share Posted January 30, 2013 To już pół biedy od kogo wezmę. Chodzi mi o samego PC. Link to post Share on other sites
Yahalom Posted January 30, 2013 Report Share Posted January 30, 2013 Miałem 6094 od Flyye - jak na moje gabaryty, to mimo rozmiaru M pasował świetnie. Tak samo też wyglądał ;D Nie mam porównania do JPC, ale jest to najlepszy PC z jakim miałem do tej pory do czynienia (stosunek ładowność/wygoda) :) Link to post Share on other sites
shardac Posted January 30, 2013 Report Share Posted January 30, 2013 A co będziesz na niej nosił? Link to post Share on other sites
Ace Posted January 30, 2013 Report Share Posted January 30, 2013 Obadaj tez FAPC z bokami lub bez i MBSS. Link to post Share on other sites
HellMaker666 Posted January 30, 2013 Report Share Posted January 30, 2013 Od 3 do 5 magów do głównej (Scar H), 2 pistoletowe, malutkie cargo na klucze i dokumenty i może apteczka. Więcej do CQB nie jest mi potrzebne, bo piro nie używam. Link to post Share on other sites
lemposz Posted January 30, 2013 Report Share Posted January 30, 2013 Witam. Szybkie pytanko, czy ktoś zna jakąś DOBRĄ kamizelke taktyczną do maskowania wz.93? Ew. Czy opłaca sie brać Lubawe OLV? Link to post Share on other sites
Nath Posted January 30, 2013 Report Share Posted January 30, 2013 Pogadaj z jakimś krawcem (polecam Bombla-na WMASG Bombelsars) co ma Ci uszyć, kup trochę materiału i będziesz miał nie tylko w wybranym kamo, ale nieźle zrobione i dopasowane do potrzeb. Link to post Share on other sites
Filip7370 Posted January 30, 2013 Report Share Posted January 30, 2013 Pogadaj też z PSTG. Link to post Share on other sites
MartiN_BB Posted January 30, 2013 Report Share Posted January 30, 2013 Mam i 6094 jak i JPC. Do 6094 (Flyye i TMC) do frontowej kieszonki fajnie wchodzą 3 magi do Mk17. Może być jednak troszkę za duża dla Ciebie. JPC zdecydowanie lepiej sobie dopasujesz, jednakże do frontowej kieszeni wchodzą jedynie stanagi - tutaj pozostanie niewykorzystana przestrzeń. Link to post Share on other sites
HellMaker666 Posted January 30, 2013 Report Share Posted January 30, 2013 Tak patrzę na JPC i widzę, że ma 6 komórek szerokości czyli tyle samo ile zajmują 3 magazynki od Scara H. JPC jest za ciasny? Link to post Share on other sites
Krave Posted January 30, 2013 Report Share Posted January 30, 2013 Magi do Scara H są szersze od stanag'ów i raczej nie wciśniesz 3 do kieszeni JPC ( 3 stanagi pasują idealnie, nawet trochę ciasno ) Link to post Share on other sites
Recommended Posts