Afrati Posted March 24, 2013 Report Share Posted March 24, 2013 Ponawiam pytanie zadane przez ” PsychCor3”-a : Nie znalazłem odpowiedzi na nie, a sam jestem ciekaw waszych uwag /rad w tym temacie. W battlebelcie od Condora noszę aktualnie pas zewnętrzny Helikon Defender, poprzednio wcisnąłem tam nawet LC3 - działa to doskonale. Na pasie mam worek na zrzut, duże poziome cargo, ładownicę na 2 magi pistoletowe i fastmaga z magazynkiem do emki. Trzyma się to bez szelek - z racji "mięsistości" i grubości pasa nic nie spadowuje i nie majta się ;) Zdjęcia i szerszy opis: http://pingwiny.org/kacik-wyposazeniowy-czesc-co-masz-na-sobie-odcinek-afrati/ Link to post Share on other sites
Guest Mati13k Posted March 26, 2013 Report Share Posted March 26, 2013 (edited) Cześć wszystkim. Może ktoś się wypowie z jakąś cenną radą lub poda swoje własne rozwiązanie, a ja na tym skorzystam. Mianowicie poszukuję koncepcji oporządzenia do taktyki zielonej (najczęściej bez balistyki), na czas minimum 24 godziny, czasami dłużej. Przenosić będę 10 magazynków, wodę, żarcie, śpiwór, karimatę, inne bajery do bytowania, radio. Zastanawiałem się nad dwiema opcjami: a) chest rig - plus jest taki, że mogę przenosić wygodnie nawet duży plecak, jednak często zdarza się, że plecak zostaje w bazie np. plutonu, a ja muszę działać kilka/naście godzin mobilnie, bez plecaka. Dlatego chesta musiałbym rozbudować dodatkowo o pasoszelki, co znowu sprawi, że noszenie dużego plecaka nie będzie już takie wygodne i wracamy do punktu wyjścia (wszystkiego mieć nie można) b) jakieś większy beltkit, z wysoko noszonym plecakiem uzupełniającym. Mógłbym bez problemu zostawić plecak w bazie, a do beltkitu wrzucić wszystko potrzebne do działania, wliczając wodę, żarcie itd. Jednak jaki pas byłby sensowny? Od razu mówię, że nie mam zamiaru nosić wody na plecach (bynajmniej nie bukłaka przytroczonego do szelek). Projekty MIWO jakoś mnie nie zachwycają, może DFLCS lub coś na ten wzór byłoby sensowne? Macie jakieś za i przeciw co do w/w punktów? Może jakieś rady, własne spostrzeżenia? Edited March 26, 2013 by Mati13k Link to post Share on other sites
Wukasz Posted March 26, 2013 Report Share Posted March 26, 2013 A nie możesz małego plecaka wepchnąć w wielki? Link to post Share on other sites
Errhile Posted March 26, 2013 Report Share Posted March 26, 2013 Tja, koncepcja brytyjska: marching order (duży plecak ze wszystkim czego potrzebujesz na długi pobyt w terenie. Zostaje w obozie, kiedy tylko można), fighting order (oporządzenie plus mały plecak, na 12-24h poza obozem) i assault order (absolutne minimum, na kilka godzin poza obozem). Link to post Share on other sites
Panas Posted March 26, 2013 Report Share Posted March 26, 2013 Pasoszelki Spec-Ops ? oni maja dość spore, powinieneś zmieścić co trzeba plus do tego plecak - już w zależności od potrzeb, myślę że kompaktowy 20-25l powinien starczyć. Link to post Share on other sites
Karczu Posted March 27, 2013 Report Share Posted March 27, 2013 Dodałbym do brytyjskiej koncepcji prostą zależność- im dłużej ma trwać sam marsz i im cięższy ma być sam plecak- tym bardziej skłaniałbym się w stronę chesta (w sumie tylko ze względu na pas biodrowy). Jeśli natomiast same działania z bazy mają zabierać więcej czasu- bardziej beltkit. No chyba że obowiązkowo musi być camel a nie manierka/naglenka, wtedy siedzę cicho. Link to post Share on other sites
Errhile Posted March 27, 2013 Report Share Posted March 27, 2013 Istnieją camelo-manierki, jak Source Kangaroo (0,75l lub 1l) - wymyślone tak, by mieściły się w kieszeni na manierkę. A szybkozłączka jest i węża podłączysz. Link to post Share on other sites
Karczu Posted March 27, 2013 Report Share Posted March 27, 2013 Jasne, chodzi mi o fakt że często pojawia się na forum opinia że wyjście na kilka godzin do lasu bez 3 litrów na plecach to samobójstwo. Ostatnio uskuteczniałem zestaw: camel w plecaku, a litrowa manierka na pasie. Może na środek lata nie wystarczy, ale na razie 8 godzin poza bazą wyszło na spokojnie. Link to post Share on other sites
shardac Posted March 28, 2013 Report Share Posted March 28, 2013 Zużycie wody to mimo wszystko sprawa indywidualna. Ja pijam dużo - na zwykłe yebanki muszę mieć pełnego, trzylitrowego camela. A i to czasem braknie. Znam jednak ludzi, którzy zaspokajają się wtedy - i to z zapasem - półlitrową butelką wody. Link to post Share on other sites
ajgor_aa Posted March 28, 2013 Report Share Posted March 28, 2013 Kup cokolwiek co jest podobne w założoniu do LBT 1195 albo siusiaka. Ewentualnie pełny H-Harness, spokojnie zrobisz się w tym na 24h Link to post Share on other sites
Patison Posted April 2, 2013 Report Share Posted April 2, 2013 chodzi mi o kamizelke ktora bedzie dobrze wspolpracowac z plecakiem, zeby mozna bylo ubrac plecak i nie tracic wlasciwosci kamizelki Link to post Share on other sites
Axel Posted April 2, 2013 Report Share Posted April 2, 2013 Nie rozumiem. Kamizelka nie przestaje być kamizelką jeśli założysz plecak.. Link to post Share on other sites
ajgor_aa Posted April 2, 2013 Report Share Posted April 2, 2013 LOL, to weź jakąkolwiek kamizelkę i nie zakładaj żadnych połczy na plecy oraz okolice bioder i po problemie :D Link to post Share on other sites
Pietia888 Posted April 5, 2013 Report Share Posted April 5, 2013 Patison - rrv ??? Sam noszę rrv + plecak i do tego pas biodrowy na inny szpej i jest ok. Link to post Share on other sites
shardac Posted April 5, 2013 Report Share Posted April 5, 2013 Ale w ogóle to rozmawiamy o kamizelce (via produkty MIWO czy holenderska patrolowa), o plate-carrierze, o zintegrowanej czy o chest-riggu? Bo przyjęło się, że najlepiej z plecakiem współpracują pasoszelki i chesty o niezby rozbudowanych szelkach. W takim przypadku i chesty nie są zbyt rozrośnięte, aby ciężarem nie powodować dyskomfortu (chyba, że podeń znajduje się balistyka). Z doświadczeń wiem, że niewielkie plecaki przyzwoicie spisują się też na PC - choć trzeba sobie wszystko poukładać dobrze. Często-gęsto pojawiają się zdjęcia operatorów z dużymi i średnimi i dużymi plecakami założonymi na zintegrowane czy plate. Link to post Share on other sites
Mixon Posted April 7, 2013 Report Share Posted April 7, 2013 (edited) Małe pytanie, więc szkoda robić temat. Szukam małej ładownicy molle na magazynki M16. Na jeden magazynek, a żeby było trudniej - zamykana. To jest blisko. To nawet bliżej. Idea jest taka, że na kamizelce chcę mieć low capy, a na panelu udowym magazynki, więc dobrze, żeby to się specjalnie nie telepało. Ktoś coś poleca, czy brać po prostu tą z drugiego linka? Edited April 7, 2013 by Mixon Link to post Share on other sites
MartiN_BB Posted April 7, 2013 Report Share Posted April 7, 2013 Ta z drugiego linka średnio się będzie nadawała (pomimo zastosowania gumek), widać że mieści nawet 3. Proszę, na jednego maga, zamykana nawet. http://sklep.cushima.com/pokrowiec-na-magazynek-m4-molle-p1401.html Link to post Share on other sites
Mixon Posted April 8, 2013 Report Share Posted April 8, 2013 (edited) Ta z drugiego linka średnio się będzie nadawała (pomimo zastosowania gumek), widać że mieści nawet 3. Proszę, na jednego maga, zamykana nawet. http://sklep.cushima...olle-p1401.html Cena dość przebojowa, w porównaniu z chinolami, ale dzięki za link :icon_biggrin: Edited April 8, 2013 by Mixon Link to post Share on other sites
Wukasz Posted April 8, 2013 Report Share Posted April 8, 2013 Eagle + kydex daje cenę. http://www.miwo-military.net/-produkty/pid,329/na-1-magazynek-do-M-16-M-4 Proszę bardzo, spełnia wszystkie wymagania. Link to post Share on other sites
shardac Posted April 8, 2013 Report Share Posted April 8, 2013 (edited) To chyba nawet ciut bardziej za rozsądną cenę: http://www.miwo-mili...2.MIWO-MILITARY. Mam takie dwie, gdzieś w zakamarkach szafy. Uszyte jest tak, że jak na tak niewielką ładownicę, mogłoby być ciut lżejsze. :) Edited April 8, 2013 by shardac Link to post Share on other sites
Mixon Posted April 8, 2013 Report Share Posted April 8, 2013 No proszę. Będę coś niedługo brał z Praszki, nie pomyślałem żeby przejrzeć ofertę. Dzięki bardzo, panowie. Link to post Share on other sites
sarnuch Posted April 9, 2013 Report Share Posted April 9, 2013 Ja natomiast mam pytanie o ładownice, których używa pan Haley; co to za model, lub która firma dostępna na polskim rynku robi coś podobnego. Mówię zarówno o ładownicach pistoletowych jak i karabinowych. -519-p.jpg"]http://www.airsoftrange.co.uk/ekmps/shops/airsoftrange/images/make-ready-with-travis-haley-adaptive-carbine-dvd-[3]-519-p.jpg Link to post Share on other sites
Yahalom Posted April 9, 2013 Report Share Posted April 9, 2013 SAG zdaje się robi coś podobnego. Link to post Share on other sites
DevilFish Posted April 9, 2013 Report Share Posted April 9, 2013 (edited) Z racji modyfikowania konfiguracji kaemisty potrzebuje pomocy w kwestii wyboru nowego oporządzenia. Do tej pory był to SCARAB, na nim ładownice 3x 200rd z amunicją, (1 - z kamizelką odblaskową, jako zrzutowa, dwie pozostałe amunicyjne), apteczka zrywana i mały panel minera na wszelkie drobiazgi. Konfiguracja wygodna, jednak pod typowy czołg (wkłady miękkie i SAPI). Teraz szukam czegoś lżejszego, żeby zwiększyć mobilność - przy czym zależy mi na ograniczeniu wydatków i zrobieniu takiej konfiguracji, żebym mógł mieć wersję bez balistyki (same pasoszelki) i drugą pełną już z płytami (PC/chest), jednocześnie z zachowaniem camelbaka (mam wersję z samodzielnymi szelkami) w obu konfiguracjach. Rozważam takie zestawy (wszystkie ładownice ze SCARABa): - MIWO-L PC A16 + szelki 1-linii + pas PT2/PT3 - MIWO-P PC PSPB-2 + szelki 1-linii + pas PT2/PT3 - PACA + szelki 1-linii + pas PT2/PT3 - PACA + szelki Jacko Plus + pas PT2/PT3 Z pasoszelkami zbytnio kontaktu nie miałem (poza Alice), więc nie wiem też jak się sprawdzą. Choć względem szelek 1-linii boje się, że mogą uciskać jak nawrzucam dużo na pas (a trochę będzie). Nie wiem też, czy szelki uniwersalne lub Jacko Plus (ze względu na camel) sprawdzą się pod PC. Najbardziej pasowałby mi ostatni zestaw (również cenowo), bo daje najwięcej możliwości, natomiast kwestia jest, czy ktoś używał takiej konfiguracji i czy jest ona wygodna? I czy jest wygodne noszenie z taką konfiguracją plecaka Grot 25, bądź zbliżonego. Edited April 9, 2013 by DevilFish Link to post Share on other sites
Recommended Posts