MarineSlupsk Posted March 1, 2011 Report Share Posted March 1, 2011 Tylko widzisz, problem z pistoletem polega na tym, że zostanie zasłonięty przez worek zrzutowy, który jest umiejscowiony na kamizelce. Na dodatek jak będzie już w worku kilka magazynków to będą się obijać o wystającą rękojeść pistoletu (na razie trzymam w ładownicy na magazynki) i przez sam ciężar worka napełnionego magami będę musiał "zarzucać" workiem za siebie, by dobyć pistolet. Tak, to oznacza, że linia worka zrzutowego przecina się z doborem pistoletu. Link to post Share on other sites
AnR Posted March 1, 2011 Report Share Posted March 1, 2011 Przesuń worek zrzutowy, na dupkę na przykład. Link to post Share on other sites
Kalashnikov Posted March 1, 2011 Report Share Posted March 1, 2011 Może nie wiele wniosę, ale: poćwicz. A nawet dużo poćwicz z pistoletem w lewej ręce i przestaw się całkowicie na lewą rękę. Tak samo poćwicz przeładowywanie prawą ręką. W końcu nawyki wyrobisz. Link to post Share on other sites
Tony Halik Posted March 1, 2011 Report Share Posted March 1, 2011 Co do problemów z celowaniem w przypadku broni długiej: rozwiązanie jest banalnie proste, choć nieco kosztowne, mianowicie zamontuj sobie na replice kolimator. Do celowania przez koli nie musisz wcale przymykać oka, w ogóle kolimator to świetna sprawa do airsoftu, jak dla mnie znacznie wygodniejsze toto od lunety czy przyrządów mechanicznych. Dziwi mnie natomiast problem korzystania z klamki: dla mnie co prawda wygodniejsze jest strzelanie trzymając klamkę oburącz z naciskiem na prawą stronę, ale w miarę celnie (na "klamkowe" dystanse) mogę strzelać oburącz (obie ręce wyciągnięte na wprost) lub z samej lewej ręki. Popróbuj, może znajdziesz pozycję, dla której wcale nie jest tak źle z tym celowaniem. Link to post Share on other sites
Errhile Posted March 1, 2011 Report Share Posted March 1, 2011 Tylko widzisz, problem z pistoletem polega na tym, że zostanie zasłonięty przez worek zrzutowy, który jest umiejscowiony na kamizelce. Na dodatek jak będzie już w worku kilka magazynków to będą się obijać o wystającą rękojeść pistoletu (na razie trzymam w ładownicy na magazynki) i przez sam ciężar worka napełnionego magami będę musiał "zarzucać" workiem za siebie, by dobyć pistolet. Tak, to oznacza, że linia worka zrzutowego przecina się z doborem pistoletu. No to kolego masz źle ułożony albo worek, albo kaburę. U mnie sprawę załatwiło zamówienie kabury z PALSami na wierzchu - worek zwiesza się z kabury. Nic niczemu nie przeszkadza. Link to post Share on other sites
wojtekk8 Posted March 1, 2011 Report Share Posted March 1, 2011 Co do problemów z celowaniem w przypadku broni długiej: rozwiązanie jest banalnie proste, choć nieco kosztowne, mianowicie zamontuj sobie na replice kolimator. Do celowania przez koli nie musisz wcale przymykać oka, w ogóle kolimator to świetna sprawa do airsoftu, jak dla mnie znacznie wygodniejsze toto od lunety czy przyrządów mechanicznych. Dziwi mnie natomiast problem korzystania z klamki: dla mnie co prawda wygodniejsze jest strzelanie trzymając klamkę oburącz z naciskiem na prawą stronę, ale w miarę celnie (na "klamkowe" dystanse) mogę strzelać oburącz (obie ręce wyciągnięte na wprost) lub z samej lewej ręki. Popróbuj, może znajdziesz pozycję, dla której wcale nie jest tak źle z tym celowaniem. Właśnie to samo chciałem napisać. Jeżeli chodzi o ćwiczenie, a ma kolega słabsze oko (ostrość widzenia) to niestety ćwiczenie na niewiele się zda. Za to druga opcja czyli kolimator jest zupełnie sensowna - popatrz teraz po sklepach bo w GF jest na przykład przecena do -50%. Co do pistoletu to nie widzę żadnego problemu tutaj, aby trzymać go po prawej stronie. Sam mam lewe oko dominujące, ale przy broni długiej nauczyłem się przymykania drugiego oka, a przy broni krótkiej potrafię strzelać zarówno z prawego lub lewego przymkniętego. Minimalne kwestia przesunięcia średniego punktu trafienia będziesz pewnie miał, ale w ASG liczy się trafienie więc tutaj sobie po prostu poćwicz. Link to post Share on other sites
MarineSlupsk Posted March 1, 2011 Report Share Posted March 1, 2011 AnR - najwygodniej mi jest nosić worek na boku. Dodatkowo, przy mojej kamizelce nie mam niestety możliwości zbytnio przesunąć ją do tyłu (konstrukcja na siatce, 3 panele + regulacja po bokach za pomocą sznurków). Nie zmienia to faktu, że zrzut pokrywa mi się z pistoletem - właśnie to sprawdziłem a wszystko mam rozplanowane na kamizelce i na pasie tak, aby jedno z drugim nie kolidowało (bynajmniej, kiedy mam zrzut po lewej stronie zakrywa mi ładownice na magazynki pistoletowe, w których na ten czas znajdują się ładowarki na kulki - co nie jest rzeczą wymaganą, aby mieć ją pod ręką gdyby świat się walił więc w praktyce mi takie ustawienie odpowiada). Generalnie to lipa z tym szpejem, wszystko co zrobię w jakiś sposób jest niewygodne. >.< Link to post Share on other sites
nocone Posted March 1, 2011 Report Share Posted March 1, 2011 może pistolet na klatę? Link to post Share on other sites
MarineSlupsk Posted March 1, 2011 Report Share Posted March 1, 2011 (edited) Nie przejdzie - kamizelka jest za mała (rozmiarowo i konstrukcyjnie), przez co serpa do beretty (w tym momencie mam glocka) z włożoną berettą blokuje ładownice na magazynki do długiej. Edited March 1, 2011 by MarineSlupsk Link to post Share on other sites
nocone Posted March 1, 2011 Report Share Posted March 1, 2011 masz linka do kamizeli? ostatecznie jest taka fajna kabura którą wpinasz w palsy a cała jest tak zapalsowana że wychodzi na to, iż trzymasz klamkę pod ładownicami Link to post Share on other sites
MarineSlupsk Posted March 1, 2011 Report Share Posted March 1, 2011 Owszem. http://www.nfm.no/WOLVERINE-vest/WOLVERINE-Tactical-vest.html Jutro doślę dokładne zdjęcia konfiguracji jaką mam. Link to post Share on other sites
Wukasz Posted March 1, 2011 Report Share Posted March 1, 2011 Napisz co masz na pasie, bo wiemy tylko co masz na kamizelce. Bo tak czytam o twoim ustawieniu i rozumiem, że na pasie nie masz miejsca. Rozwiązania widzę dwa. Jedno to worek na pas zaraz za kaburą. Drugie to przerobienie worka i wydłużenie jego "uszu" (lub ich dorobienie, jeśli nie posiada) i montaż na pasie pod Serpą. Kabura nie jest na tyle gruba by uniemożliwić wrzucenie maga, choć idealnie nie będzie. Wizyta w pasmanterii po taśmę i dwa regulatory lub drabinki załatwi sprawę. Link to post Share on other sites
MarineSlupsk Posted March 1, 2011 Report Share Posted March 1, 2011 Na pasie znalazłoby się miejsce, lecz jest on na chwilę obecną ciężki. Posiadam na nim 2 ładownice na magazynek pistoletowy, ładownica na flashbang, 2x cargo(jedzenie, kulki ; medyczna) i pistolet. Z pewnością przy takim ciężarze muszę się zaopatrzyć w szelki - to jest oczywiste. Tak jak napisałem, jutro zrobię zdjęcia całego sprzętu. Link to post Share on other sites
Wukasz Posted March 1, 2011 Report Share Posted March 1, 2011 No to kup te płaskie szelki. Worek na pasie jest najbardziej ergonomicznym miejscem. Link to post Share on other sites
nocone Posted March 2, 2011 Report Share Posted March 2, 2011 Czekam na fotę bo ciekaw jestem gdzie można by było ten pistolet jednak wepchnąć Link to post Share on other sites
MarineSlupsk Posted March 2, 2011 Report Share Posted March 2, 2011 http://img819.imageshack.us/g/img6652v.jpg/ Zgodnie z obietnicą przesyłam zdjęcia mojego obecnego ułożenia ładownic. Żeby to miało ręce i nogi to należy jedynie przełożyć worek zrzutowy na stronę lewą, tam gdzie cargo a owe cargo przenieść na stronę prawą. Docelowo na pasie czarna kieszeń ma służyć jako kieszeń na apteczkę, którą jest obecnie SDSowki medic pouch w UCP, lecz pomalowany na kolor zielony. Generalnie to nic specjalnego :) Link to post Share on other sites
Wukasz Posted March 2, 2011 Report Share Posted March 2, 2011 Oj ty masz taki pasek, że na lamówce możesz sobie doszyć plastiki do montażu szelek. Kaletnik czy część krawcowych sobie z tym poradzą. Kupuj szeleczki, będzie różnica. Link to post Share on other sites
MarineSlupsk Posted March 3, 2011 Report Share Posted March 3, 2011 Dobra pomysł, najpewniej tak zrobię. Dzięki Wukasz. Link to post Share on other sites
MarineSlupsk Posted March 6, 2011 Report Share Posted March 6, 2011 W poprzednim poście miał być 'dobry pomysł', literki mi się pomieszały :blush: No i wracając do tematu szelek. Mam na oku szelki firmy MTG: http://www.casg.pl/product-pol-966-MTG-Spearpoint-szelki-niskoprofilowe-RG-.html . Generalnie nie wiem czym one się charakteryzują że miałbym zabulić za nie ponad 50zł z kosztami przesyłki, ale żadnej lepszej i tańszej propozycji nie znalazłem. No i proste pytanie - nada się? ;) pozdrawiam. Link to post Share on other sites
AnR Posted March 6, 2011 Report Share Posted March 6, 2011 Są super, mam je, kupiłem jak jeszcze kosztowały 35 zł. Dobre szele po prostu. Link to post Share on other sites
Thalion Posted March 7, 2011 Report Share Posted March 7, 2011 Witam! Szukam kamizelki do taktyki zielonej, w oko wpadła mi kamizelka Atek 2. Wcześniej używałem pasoszelek, ale powiem szczerze, że nie spełniły moich oczekiwań - słabo "siedziały", ciągłe poprawianie i obracanie znużyło mnie już stąd pomysł kamizelki. Z przodu dałbym 4x podwójne ładownice, jakieś cargo małe na bzdety + cargo duże na boku + camelback. Co Wy na to? Może jakieś lepsze propozycje macie? Pozdrawiam! Link to post Share on other sites
Szaszłyk Posted March 7, 2011 Report Share Posted March 7, 2011 Tak, lepszą propozycją będzie przeczytanie wątku... Atek 2 kiepsko nadaje się do użycia w terenie. Prosty chestrig Ci wystarczy. Link to post Share on other sites
Guest gecko123 Posted March 9, 2011 Report Share Posted March 9, 2011 Chcę sobie kupić pasoszelki. Myślałem nad ST-2 od MIWO i nie wiem jakie szelki. Chcę nosić 4 ładownice na 20-nabojowe magazynki 7.62, małe lub średnie cargo, zrzutówkę, ew. potem jeszcze jakąś drobnice typu ładwonice pistoletowe. Teraz zastanawiam się jakie szelki umożliwią mi wygodne noszenie pasa w tej konfiguracji i camela Source Tactical 2l Link to post Share on other sites
Guest Brit Posted March 9, 2011 Report Share Posted March 9, 2011 Szybkie pytanie - jakie ładownice do połączonych magazynków od G36? Na rzep czy klamrę? Czy "balkoniki" oferowane przez Miwo L się sprawdzają? Brać dedykowane do G36, czy kombinować z zamiennikami, np. ładownicami na 3 magazynki Stanag bez przegródek w środku? Link to post Share on other sites
Jaeger Posted March 10, 2011 Report Share Posted March 10, 2011 http://www.cqbtactical.pl/product_info.php?products_id=1387 lub http://pstacticalgear.istore.pl/pl/kieszen-na-2-magazynki-g36.html a broń boże z miwo L, są ciasne jak jasna cholera. Link to post Share on other sites
Recommended Posts