Ayyon Posted June 5, 2014 Report Share Posted June 5, 2014 mugga w rolce chyba deet 20%, działało w 100%, do tego po 3h w lesie reszta ekipy pożyczała, offy itp nie dawały rady;) Quote Link to post Share on other sites
Wintar Posted June 6, 2014 Report Share Posted June 6, 2014 Panowie Potrzebuję jak najmocniejszego środka w płynie na komary, jak największe stężenie deet. Szukałem po demobilach ale znajdowałem tylko sztyfty. Pozdrawiam Quote Link to post Share on other sites
Said Posted June 6, 2014 Report Share Posted June 6, 2014 Używam OFF pomarańczowy z czerwona nakrętką. Stężenie DEET to niecałe 30% objętośći 100ml puszki. Działa. Za duże stężenie jest szkodliwe dla skóry i dróg oddechowych. Quote Link to post Share on other sites
Kacperix Posted June 6, 2014 Report Share Posted June 6, 2014 @Wintar Repel55 i Repel100 odpowiednio 55% i 97% DEET a jak nie odpowiada bo uczulenie lub boisz się, że rozpuści szpej to Autan z ikarydyną powyżej 20% Jeśli i to nie wystarcza szukaj permetryny. Quote Link to post Share on other sites
Afrati Posted June 13, 2014 Report Share Posted June 13, 2014 Muszka Plus z permetryną na ciuchy i szpej. Psiknij i zostaw do wyschnięcia - efekt bardzo dobry, ale nie stosuj na skórę. A na ciałko Repel - wersji "100", z 97% DEET już raczej nie znajdziesz, ale ten nowy z Ikarydyną też podobno daje radę, znajomy miał ostatnio i nie narzekał. Quote Link to post Share on other sites
arend Posted June 13, 2014 Report Share Posted June 13, 2014 A na ciałko Repel - wersji "100", z 97% DEET już raczej nie znajdziesz, Dzietam nie znajdziesz. Na Knives.pl gość sprzedaje. Quote Link to post Share on other sites
wilq1979 Posted July 2, 2014 Report Share Posted July 2, 2014 Bros sprzedaje spray przeciwko komarom. W czerwonym opakowaniu, DEET ma 30% stężenie. Quote Link to post Share on other sites
pawlusos Posted July 19, 2014 Report Share Posted July 19, 2014 taki trochę off top wyczytałem w tym temacie i gdzieś jeszcze że nie które środki mogą szkodzić ochronie oczu i tworzywu z którego wykonane są repliki, wie ktoś może jaki składnik za to odpowiada? Quote Link to post Share on other sites
samael16 Posted July 19, 2014 Report Share Posted July 19, 2014 Deet i nie może, a na pewno. Quote Link to post Share on other sites
wilq1979 Posted July 23, 2014 Report Share Posted July 23, 2014 Szczególnie matowe powierzchnie - moja żona przez nieuwagę prysnęła na okulary i pozostały ślady. Przed spryskaniem twarzy należy zdjąć okulary, spryskać dłonie i rozsmarować preparat na twarzy. Quote Link to post Share on other sites
mikadorus Posted July 23, 2014 Report Share Posted July 23, 2014 (edited) Mugga DEET Spray 9,5%, ma bardzo przyjemny zapach. Przed strzelaniem na tzw. bagnach postanowiłem zrobić test. Prawy bark i lewe udo było niespryskane... Reszta ciała ugryzień komarów: 1 czoło, nie byłem pewien czy posmarowałem, ale zaliczam, że tak. Miejsca wolne od spreju ( bark - 34 ugryzień, kolano 29). Jakieś 2 tygodnie temu to było.... promień ugryzień na barku to jakieś 5cm, na udzie gdzieś z 7cm. Akurat te miejsca "wolne". Już nigdy nie będę testował czy środek na komary działa.... Edited July 23, 2014 by mikadorus Quote Link to post Share on other sites
The-Naturat Posted April 8, 2016 Report Share Posted April 8, 2016 Panowie, pomóżcie. Kiedyś czytałem oraz widziałem filmik o preparacie na owady w którym się moczyło ubrania, aby to wchłonęły. Nie pamiętam za nic co to było. Pamiętam że trujące dla kotów/psów, resztki trzeba było zutylizować. Ale działało bardzo długo. Bo w tym sezonie już mam dosyć co 50m strzepywać/zabijać na sobie kilka kleszczy. Ostatnio na 20km marszu zabiłem 65 kleszczy, a mój pies miał 17, na szczęście większość nie wbita, gdzie był dwukrotnie pryskany silnym preparatem. Quote Link to post Share on other sites
lukasb13 Posted April 8, 2016 Report Share Posted April 8, 2016 (edited) Permetryna. DEET działa dopiero w stężeniu powyżej 20%. Edited April 8, 2016 by lukasb13 Quote Link to post Share on other sites
l_isek Posted April 8, 2016 Report Share Posted April 8, 2016 Bio insektal, Działą do 2 tygodni na ubraniu i kilka (???) godzin na skórze. Bezpieczny dla zwierząt i ponoć dla dzieci (jednak na dzieciach nie próbowałem). Do kupienia w sklepach dla wędkarzy (500 ml/20PLN) i w sklepach militarnych (250ml/25PLN). Można też używać repela 50 lub bodajże 70. Zauważyłem też w ofercie repela zielony środek który ponoć działa porównywalnie do repela 50 ale jest bez DET, (próbowałem na dzieciach i dzieła) A tak wracając do pytania z przed 2 lat, to u nas w pracy repel zeżarł oryginalnego G-shocka. Quote Link to post Share on other sites
Krzywica Posted April 9, 2016 Report Share Posted April 9, 2016 DEET świetnie robi "maź" z gumowych wstawek w uvex i-vo. Tzn guma robi sie miękka i kleista (jak nie wiem, zywica sosnowa...), z czasem zwyczajnie obłazi z plastikowej "ramki" na zausznikach, obkleja włosy nad uchem, matowi komórki, okulary, zegarki itp, nie radzę się też pryskać pod namiotem jak z dziewczyną się potem robi różne rzeczy (posmaruj sobie genitalia sosem tabasco...). Cała masa wad i jedna ogromna zaleta: DZIAŁA na komary. Dlatego używam nadal tylko ostrożniej. Quote Link to post Share on other sites
White1981 Posted April 9, 2016 Report Share Posted April 9, 2016 (edited) Także polecam Muggę. Jest to wydajny i co najważniejsze skuteczny środek. Edited April 9, 2016 by White1981 Quote Link to post Share on other sites
White1981 Posted April 9, 2016 Report Share Posted April 9, 2016 Krzywica - sam producent dodaje takie informacje: UWAGA: Z uwagi na bardzo wysokie stężenie DEET nie aplikować na plastik ( np. okulary, zegarki, aparaty fotograficzne, kamery, itp.), tkaniny syntetyczne w tym tzw.oddychające czy Goretex itp oraz malowane i lakierowane powierzchnie ! Quote Link to post Share on other sites
l_isek Posted April 9, 2016 Report Share Posted April 9, 2016 Także polecam Muggę. Jest to wydajny i co najważniejsze skuteczny środek. Może wydajny ale mało skuteczny, w Afryce mugga się nie sprawdziła. W Szwecji nawet bioinsektal nie działa :), zostaje tylko siatka na twarz i rękawiczki. Quote Link to post Share on other sites
The-Naturat Posted April 9, 2016 Report Share Posted April 9, 2016 (edited) Ale właśnie nie chce pryskać się przed każdym wyjściem w teren, a w weekendy prawie cały czas spędzam w terenie leśnym. Szukam czegoś czym zabezpieczę odzież na długi czas. Chodzi mi głównie o coś na kleszcze. Dzisiaj znowu około 30 naliczyłem. Edited April 9, 2016 by The-Naturat Quote Link to post Share on other sites
l_isek Posted April 10, 2016 Report Share Posted April 10, 2016 Masz odpowiedzi w temacie, zawsze możesz podejść do sklepu dla wędkarzy i się podpytać. Quote Link to post Share on other sites
White1981 Posted April 10, 2016 Report Share Posted April 10, 2016 Ale właśnie nie chce pryskać się przed każdym wyjściem w teren, a w weekendy prawie cały czas spędzam w terenie leśnym. A czasem nie ma środka do (prania) odzieży, który zniechęca kleszcze? Z tego co wiem to niemal każdy leśniczy z czasem złapie boreliozę bo nie ma środka, który w 100% ochroni cię przed kleszczami. Musiałbyś się kąpać w takim środku, ale on i tak działa tylko na większość gatunków. Quote Link to post Share on other sites
l_isek Posted April 10, 2016 Report Share Posted April 10, 2016 nie ma środka, który w 100% ochroni cię przed kleszczami. Musiałbyś się kąpać w takim środku, ale on i tak działa tylko na większość gatunków. Są, środki bioaktywne działające na organizmy zimnokrwiste (bezpieczne dla ludzi) czyli wszystkie gatunki owadów. Działają, odstraszają i zabijają owady, pozostają na ubraniach kilka tygodni lub kilka prań. niemal każdy leśniczy z czasem złapie boreliozę No chyba pomyliłeś z zapaleniem opon mózgowych, borelioza to poważna choroba i raczej nie obejdzie się bez kilkumiesięcznej wizycie w szpitalu. Quote Link to post Share on other sites
mikadorus Posted April 10, 2016 Report Share Posted April 10, 2016 Po drugim sezonie mam mieszane odczucia co do "muggi". Z jednej strony nie capi się po tym na 30 kilometrów, z drugiej strony ochrona jest taka sobie. Mając do wyboru przeciętnego off'a czy inne popularne środki wybrałbym muggę... ale są lepsze preparaty, o dużej zawarości DEET. Niemniej kleszcza złapałem w życiu raz... w samochodzie do nauki jazdy ;-). Quote Link to post Share on other sites
Mendi Posted April 11, 2016 Report Share Posted April 11, 2016 Używam mugga we fa-w-kulce, poza tym że fajnie chłodzi i przyjemnie pachnie, to nieźle się sprawdza. Ale w ciężkich warunkach i w chmurze komarów, to nie ma to jak ultrathon - w sprayu na ubrania i w kremie na odsłonięte części ciała. Tylko z tym trzeba uważać, bo potrafi zmatowić okulary lub szybkę w zegarku, a farbę maskująca z replik usuwa lepiej niż typowy rozpuszczalnik. Quote Link to post Share on other sites
l_isek Posted April 11, 2016 Report Share Posted April 11, 2016 DEET i olejki eteryczne odstraszają owady, środki bioaktywne zabijają je. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts