Kryngerus Posted April 8, 2016 Author Report Share Posted April 8, 2016 @UP Też tak uważam, natomiast porównywanie ASG do grzybiarzy, wędkarzy itp. jest po prostu zwykłą głupotą, gdyż to właśnie ta młodzież (i dorośli :D) chcą rozwijać patriotyzm i szkolić się w dziedzinie militarnej. Przecież na naszych oczach UE dowiedziała się, że ASG to sport wykorzystujący REPLIKI!!! broni palnej, której nie da się przerobić na prawdziwą. A co do przepisów, tak były. Natomiast pojawiła się ta jedna mała zmiana, o której teraz rozmawiamy, czyli zakaz noszenia munduru pozbawionego odznak wojskowych. To cóż, chyba pora latać w starym moro, albo w jeansach czy dresach :) Quote Link to post Share on other sites
wojtekk8 Posted April 8, 2016 Report Share Posted April 8, 2016 Weź lepiej poczytaj dokładnie stare i nowe rozporządzenie jeżeli mówisz o zmianiach jakie nastąpiły. Quote Link to post Share on other sites
czortkot Posted April 8, 2016 Report Share Posted April 8, 2016 właśnie ta młodzież (i dorośli :icon_biggrin:) chcą rozwijać patriotyzm i szkolić się w dziedzinie militarnej Proszę mi tu żadnego patriotyzmu i szkoleń nie wmawiać, ja biegam po lesie z karabinem na kulki bo chcę brzucha zgubić :P Panowie, wybory i rząd tu nie mają nic do znaczenia, bo to nie kwestia polityczna. Takie przepisy są od lat, teraz zostały trochę inaczej przepisane. MON i środowiska żołnierskie od lat o to walczyły, żeby to było egzekwowane, bo nie podoba im się to, że tysiące wędkarzy, grzybiarzy, budowlańców i innych używają munduru WP jako szmaty roboczej. I jakby nie było trochę racji mają. Motywacją obecnego grzebania w ustawach okołomundurowych (jak choćby nadawanie nowych uprawnień ŻW) jest eliminacja "scenariusza krymskiego" i możliwości wystąpienia zielonych ludzików. I jak najbardziej jest to kwestia polityczna. Quote Link to post Share on other sites
Merrowing Posted April 29, 2016 Report Share Posted April 29, 2016 (edited) Właśnie przebrnąłem przez tekst ustawy. Stoi tam tak: 7. Zakaz, o którym mowa w ust. 1, nie dotyczy używania munduru wojskowego: 3) przez osoby niebędące żołnierzami w czynnej służbie wojskowej, które: b) występują w filmach i innych przedsięwzięciach artystycznych – w czasie ich realizacji. Jako że nie sposób zdefiniować co jest "przedsięwzięciem artystycznym", a dzisiaj na każdej większej większej strzelance ktoś ma kamerę, to w zasadzie nie musimy się martwić. Jak ktoś nas chce spisać, to mówimy "hola, tutaj nagrywamy możliwie najwierniej jak się da i mundur nam jest niezbędny!" Gdy bawiłem się w rycerstwo, korzystaliśmy z podobnego kruczka. De facto naparzanie się podpadało pod ustawkę z użyciem niebezpiecznych narzędzi, ale też pod działalność artystyczną (bo ktoś to nagrywał i oglądał). Pod "sport" wtedy się to nie łapało;) Jeśli się mylę, to niech mądrzejsi mnie poprawią. Zastanawia mnie jeszcze jedna rzecz - jak policja czy ŻW ma zweryfikować czy dany ciuch jest elementem munduru jakiejś zagranicznej armii. Po usunięciu metki z numerem kontraktu to bardzo trudne, a przecież to policja/ŻW/sąd musiałaby udowodnić... Edited April 29, 2016 by Merrowing Quote Link to post Share on other sites
czortkot Posted April 29, 2016 Report Share Posted April 29, 2016 Usunięcie metki jest najlepszym rozwiązaniem, po kilku takich bezskutecznych kontrolach służbom odechce się sprawdzania. Chyba, że pan minister odwróci zasadę domniemania niewinności i każe udowodnić, że szpej jest legalny. Już tak robi w przypadku przepisów fiskalnych, w przestępstwach skarbowych na oskarżonym ma spożywać ciężar udowodnienia niewinności. Oczywiście jest to bezprawne i niekonstytucyjne, ale ostatnio rządzący się tym nie przejmują. Na razie pozostaje opór obywatelski w formie odrywania metki i grania głupa. Quote Link to post Share on other sites
kero Posted April 29, 2016 Report Share Posted April 29, 2016 Czyli przesiadamy się an brytyjski MTP szyty w Chinach. Odprówamy metkę z oznaczeniami natowskim, zostaje tylko "Made in China". Quote Link to post Share on other sites
HellMaker666 Posted April 29, 2016 Report Share Posted April 29, 2016 Przepis o umundurowaniu zagranicznym nadal pozostanie martwy - no może nie licząc miast, gdzie są łączone dowództwa jak Szczecin czy niedługo Lublin. Przepis miał ustandaryzować zasady noszenia munduru obowiązującego przez członków organizacji proobronnych i dodatkowo włączyć elementy, które zostały wprowadzone od 2006 roku. Quote Link to post Share on other sites
Kryngerus Posted April 29, 2016 Author Report Share Posted April 29, 2016 Nasuwa się pytanie, co z tym wz.93... W przepisach nie jest już oficjalnym mundurem WP, natomiast jest on jeszcze wydawany do 2018 roku. Quote Link to post Share on other sites
HellMaker666 Posted April 29, 2016 Report Share Posted April 29, 2016 Nie występuje w przepisach ubiorczych natomiast obowiązującym mundurem nadal jest. Quote Link to post Share on other sites
wojtekk8 Posted April 29, 2016 Report Share Posted April 29, 2016 Nasuwa się pytanie, co z tym wz.93... W przepisach nie jest już oficjalnym mundurem WP, natomiast jest on jeszcze wydawany do 2018 roku. Wydawany już nie jest. Można go niby używać chociaż u mnie to podobno przyszło jakimś rozkazem czy innymi wytycznymi, aby mundurów starego kroju używać do końca zeszłego roku. U mnie nawet już rezerwiści czy inne NSR'y, ochotnicy dostają wz. 2010. Quote Link to post Share on other sites
Kryngerus Posted April 29, 2016 Author Report Share Posted April 29, 2016 @UP Wz.93 jest wydawany w szczególnych przypadkach. Do przeczytanie w rozporządzeniu o oporządzeniu bodajże. Jeśli chodzi o przepisy ubiorcze, jest napisane "mundury polowe, mundury ćwiczebne" bez wyszczególnionego wzoru. Nie mogę się doszukać rozporządzenia o zmianie wzoru (choć takie jest chyba z 2012 roku). Quote Link to post Share on other sites
wojtekk8 Posted April 29, 2016 Report Share Posted April 29, 2016 http://mon.gov.pl/d/pliki/rozne/2016/02/rozporzadzenie_mon_.pdf Wzory umundurowania są w załącznikach. Starego typu mundury nadal są w użyciu, a zapasy przeznaczone dla żołnierzy rezerwy (na szkolenia) oraz NSR chociaż zdarza się już, że wiele magazynów na czas W zostało już wyekwipowanych w mundury nowego typu. Quote Link to post Share on other sites
HellMaker666 Posted April 29, 2016 Report Share Posted April 29, 2016 Jest dokładnie tak jak wojtekk8 pisze. Jednak z racji, że takie "przeposażenie" trochę trwa to stare wzory są nadal do 2018 dopuszczone. Od 2018 prawdopodobnie nie będę objęte przepisami o zakazie noszenia umundurowania. Quote Link to post Share on other sites
luis Posted April 29, 2016 Report Share Posted April 29, 2016 Owszem, ŻW nie ma prawa kontrolowania cywili. Błagam zapoznaj się z Ustawą o ŻW i wojskowych organach porządkowych, potem z kpk, kpow :D. Uwierz mi że Żołnierze ŻW mają prawo kontrolować osoby cywilne w rożnych sytuacjach. Quote Link to post Share on other sites
HellMaker666 Posted April 30, 2016 Report Share Posted April 30, 2016 Wiem, że mogą :D To było spore nadużycie z mojej strony. Są jak najbardziej sytuacje, w których ŻW może kontrolować cywili :D Quote Link to post Share on other sites
KnightMoritz Posted May 14, 2016 Report Share Posted May 14, 2016 to ja przytrolluję, kto by chciał nosić wuzetę w airsofcie, mając do wyboru wszystko inne? :D Quote Link to post Share on other sites
wojtekk8 Posted May 14, 2016 Report Share Posted May 14, 2016 to ja przytrolluję, kto by chciał nosić wuzetę w airsofcie, mając do wyboru wszystko inne? :icon_biggrin: Kontra: kto by chciał nosić wszystko inne skoro ma polską panterę wz. 93?! Quote Link to post Share on other sites
Yahalom Posted May 14, 2016 Report Share Posted May 14, 2016 to ja przytrolluję, kto by chciał nosić wuzetę w airsofcie, mając do wyboru wszystko inne? :D Nawet czeczeńcy noszą wuzetę, więc wiesz :teeth: Quote Link to post Share on other sites
14100715 Posted May 14, 2016 Report Share Posted May 14, 2016 Świat jest pełen szalonych ludzi. ;) Quote Link to post Share on other sites
Pawelo Posted May 14, 2016 Report Share Posted May 14, 2016 Wz 2010 nie jest taka zła jeśli dostaniesz ją od wujka z monu, albo ostatecznie kupisz za 150zł. Quote Link to post Share on other sites
MarekMac Posted May 14, 2016 Report Share Posted May 14, 2016 Miałem na przygotowawczej i wz. 93 (jako mundur do zajechania) i wz. 2010 jako "wyjściowy". 2010 wydaje mi się wygodniejszy, a i podobno (ciężko porównać, bo tak szczęśliwie mi się pogoda trafiła, że rzadko padało) szybciej schnie. Quote Link to post Share on other sites
Pawelo Posted May 22, 2016 Report Share Posted May 22, 2016 http://www.gloswielkopolski.pl/polska-i-swiat/a/grzywna-lub-areszt-za-noszenie-obecnego-polskiego-munduru,10018420/ Quote Link to post Share on other sites
Kryngerus Posted May 26, 2016 Author Report Share Posted May 26, 2016 Ale camogrom czy Multicam możemy swobodnie nosić (nawet DWS :D). Czytając rozporządzenie o wzorach nie natrafiłem na żadne z powyższych mundurów. Jedynie na panterę pustynną. Quote Link to post Share on other sites
BASYLON332 Posted May 26, 2016 Report Share Posted May 26, 2016 Ale camogrom czy Multicam możemy swobodnie nosić (nawet DWS :icon_biggrin:). Czytając rozporządzenie o wzorach nie natrafiłem na żadne z powyższych mundurów. Jedynie na panterę pustynną. Camogrom to helikonowy wynalazek na rynek cywilny więc czemu nie. A co do suezów szytych na kontrakcie to w sumie ciekawa sprawa jak to z nimi wygląda. Quote Link to post Share on other sites
Kryngerus Posted May 26, 2016 Author Report Share Posted May 26, 2016 @UP Przepraszam, miałem na myśli Suez :) Jakby nie patrzeć, jest to mundur ćwiczebny, natomiast w rozporządzeniu o wzorach nie ma o nim wzmianki. Chwila przecież, DWS zostało rozwiązane, a to dla nich było to produkowane, zatem... Suez jest równy wz.93 :D Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts