sakamuto22 Posted May 28, 2010 Report Share Posted May 28, 2010 Ponieważ na elektryce się nie znam to przedstawie to obrazkowo : http://w836.wrzuta.pl/obraz/2DvbotJSVcW/lipolek Więc czy żółtą wtyczkę mogę wymienić, czy doprowadzi to do zniszczenia ???(bo podobno li-polki sa wrażliwe) I czy ta mała biała wtyczka jest taka sama jak w bateriach(li-po) przeznaczonych do ASG ??? Quote Link to post Share on other sites
Ratoll Posted May 28, 2010 Report Share Posted May 28, 2010 Więc czy żółtą wtyczkę mogę wymienić, czy doprowadzi to do zniszczenia ???(bo podobno li-polki sa wrażliwe) Tak. Czemu nie ? O ile zrobisz to umiejętnie i np. nie podgrzejesz przy tym nadmiernie ogniw.I czy ta mała biała wtyczka jest taka sama jak w bateriach(li-po) przeznaczonych do ASG ??? Tak. Ta wtyczka jest standardowa. Quote Link to post Share on other sites
moron Posted May 28, 2010 Report Share Posted May 28, 2010 Tak. Czemu nie ? O ile zrobisz to umiejętnie i np. nie podgrzejesz przy tym nadmiernie ogniw. Kable są długie i bardzo ciężko przegrzać pakiet, bardziej bałbym się przypadkowego zwarcia. sakamuto22, pamiętaj żeby obrabiać kable pojedyńczo, czyli wyjmujesz drugi kabel ze starej wtyczki dopiero jak pierwszy siedzi w nowej. Tak. Ta wtyczka jest standardowa. Spotkałem się już z trzema standardami w ASG i nie wiem czemu ma to pytanie służyć - wtyczke trzeba dobrać do sprzętu jaki się używa... sakamuto22, kupując balancer i ładowarkę sprawdz 2 razy czy wtyczka będzie pasować, to na fotce to pewnie albo ALIGN albo KOKAM. Quote Link to post Share on other sites
seger Posted May 28, 2010 Report Share Posted May 28, 2010 są 3 rodzaje wtyczek balancera. jak nie pasuje trzeba zastosowac adapter. co do złacza prądowego są tam goldy 3 lub 3,5mm obcinasz i dajesz deans'a i luz. (uważaj na zwarcia) Quote Link to post Share on other sites
Snipernr1 Posted June 1, 2010 Report Share Posted June 1, 2010 Witam. Takie pytanko czy pakiet li-po 7,4V 5000mAh 30C - 150A, momentowy 35C - 175A da mi taki sam rof co bateria NiMH 9.6 V. Quote Link to post Share on other sites
Kocur666 Posted June 1, 2010 Report Share Posted June 1, 2010 Porownywalny. Zalerzy jaki miales pakiet Nimh. Quote Link to post Share on other sites
Snipernr1 Posted June 1, 2010 Report Share Posted June 1, 2010 Pakiet to stick FF 1500mAh NIMH a myślę o kupnie TEGO lipo. Zależy mi aby nie był mniejszy. Quote Link to post Share on other sites
Marcinek83 Posted June 1, 2010 Report Share Posted June 1, 2010 Nie to żebym się czepiał, ale ten temat jest już tak wyczerpany jak ni-cd sprzed 20 lat i służy jako "nabijarka" postów. Rozumiem że są firmy różne itd. Ale jak widać, można zapytać "speców" tego tematu i skończyć na 51-szej stronie off topu. Quote Link to post Share on other sites
Gadula Posted June 8, 2010 Report Share Posted June 8, 2010 (edited) Witam witam mam takie pytanko do naszych speców o tanie ładowarki typu: -http://asgshop.pl/sklep/produkt.php?id=3646 -http://www.asg.com.pl/product_info.php?products_id=3664 Nie ukrywając ograniczony budżet przy zakupie. Mam również pytanie czy pakiety Li-ion obsługuje się podobnie jak lipo i czy ewentualnie te ładowarki to obsłużą? Co lepiej kupić i co jest przyjaźniejsze w obsłudze Lipo czy Li-ion. Mam stockowego G&P? Pozdrawiam Edited June 8, 2010 by Gadula Quote Link to post Share on other sites
xel20 Posted June 8, 2010 Report Share Posted June 8, 2010 dołóż trochę i kup accucella. Będziesz mógł ładować każdy pakiet użyteczny w ASG. Li-ion zwykle mają mniejszą wydajność prądową od lipoli. Do stockowej repliki wystarczą w miarę dobre li-ion. Kumplowi zkleciłem pakiet 3S2P 5200mAh(albo 4800mAh nie pamiętam już, były wyciągnięte z laptopa) jego gieta śmiga bardzo ładnie a mój kałaszek z wsadzoną sprężyną sp130 już nie chciał pluć. W batimexie widziałem li-ion 20C i 25C ale według karty katalogowej jest to wydajność dla obciążenia chwilowego. Quote Link to post Share on other sites
Gadula Posted June 8, 2010 Report Share Posted June 8, 2010 A mógłbym prosić o adres sklepu z korzystnymi cenami tego accuella? Quote Link to post Share on other sites
Marcinek83 Posted June 8, 2010 Report Share Posted June 8, 2010 www.google.pl Quote Link to post Share on other sites
Gadula Posted June 8, 2010 Report Share Posted June 8, 2010 Dzięki za pomoc ;-) Quote Link to post Share on other sites
iron52 Posted June 15, 2010 Report Share Posted June 15, 2010 Kupiłem sobie taką baterię http://cgi.ebay.pl/3S-11-1V-1800MAH-25-RC-...#ht_3263wt_1137 . Ale nie pomyślałem przed,że bateria nie zmieści mi się do żadnej puszki. Czy jest możliwość aby rozebrać baterię i ułożyć inaczej poszczególne pakiety? Nie miałem styczności z lipo więc nie wiem co i jak. Quote Link to post Share on other sites
tomekpl Posted June 16, 2010 Report Share Posted June 16, 2010 Pakiet lipo o który pytasz jest złożony z 3 podłużnych, a przy tym płaskich ogniw. Nieważne jak je ułożysz, kształt będzie taki sam. Pozostaje zmiana baterii/dorwanie puszki o odpowiednich wymiarach. Quote Link to post Share on other sites
boundrose Posted June 16, 2010 Report Share Posted June 16, 2010 Witam Potrzebowałbym "zestawik" bezbolesnego przejścia z NiMh an LiPo. Wymagania: - zero lutowania (przejściówki: jak najbardziej) - pod spring m150 - pakiet do kolby stałej, AK74 Zestaw składałby się z ładowarki, pakietu i buzzera czy innego zabezpieczenia przed zejściem poniżej bezpiecznego napięcia na ogniwiach + ewentualnie przejściówki. Wszystkie elementy mają do siebie pasować out of a box(jak już zaznaczyłem - lutownica parzy...) Interesuje mnie dobry stosunek parametrów do ceny / tzw. mainstream. Z góry dziękuję. Quote Link to post Share on other sites
Kocur666 Posted June 16, 2010 Report Share Posted June 16, 2010 Nie ma czegos takiego. Przejsciwke zawsze musisz zrobic. Dobre pakiety lipol nie maja dennych koncowek Tamaya. To taki wielki problem przylutowac Deansa do repliki ? Quote Link to post Share on other sites
Nath Posted June 16, 2010 Report Share Posted June 16, 2010 Jak ktoś nie miał nigdy lutownicy w rękach to lepiej żeby nie uczył się jej używać na pakiecie LiPo, prawda? Quote Link to post Share on other sites
xel20 Posted June 16, 2010 Report Share Posted June 16, 2010 (edited) musiał by być wybitnie "uzdolniony" by przegrzać pakiet lutując deansa do dłuuugich kabelków z lipola. A jeśli by się zdecydował na tamiyę to lutowanie nie jest potrzebne. Zresztą przecież on nie musi tego robić samodzielnie. Nie wierzę by w okolicy nie mieszkała choć jedna osoba potrafiąca się obsługiwać lutownicą. Bierze się piwo, materiały i zanim butelka by się popsuła przejściówki były by gotowe. Edited June 16, 2010 by xel20 Quote Link to post Share on other sites
seger Posted June 16, 2010 Report Share Posted June 16, 2010 Po co dawać przejściówki ? Zwiększać rezystancję obwodu i dawać kolejne konektory ? Po kiego się pytam.. Quote Link to post Share on other sites
Kocur666 Posted June 17, 2010 Report Share Posted June 17, 2010 Przejsciowki to sie robi dla kogos z teamu kto nie ma deansow - samemu sie takich bzdetow nie robi. Lutowanie lipoli jest duzo prostsze niz lutowanie deansow... Do tego jak kupi lipola od razu z wtyczka deans to nic nie musi lutowac ... Jedyne co musi zrobic to przylutowac wtyczke do repliki - a tam sknocic cos to naprawde trzeba umiec. Zreszta lutowanie lipola wyglada tak: 1. Odcinasz od wtyczki tylko jeden kabel - np czerwony. 2. Lutujesz go do odpowiedniej wtyczki (ta szersza w Deansie). 3. Dopiero odcinasz drugi kabel (aby nie zrobic podczas pierwszego lutowania zwarcia) 4. Lutujesz drugi kabel. Teraz jezeli ktos pyta ... czy warto zainwestowac w lipola i deansy. Bardzo warto. Ostatnio co od teamu dostaje batke do sprawdzenia - kosztujace 3 razy wiecej nimhy ... to kazda nie ma parametrow jakie sa w opisie. Nowka ze sklepu firefox majaca teoretycznie 2200 mAh ma ...900. Druga zamiast 1800 ma 1200 - uzywana raz. Quote Link to post Share on other sites
boundrose Posted June 17, 2010 Report Share Posted June 17, 2010 Po co dawać przejściówki ? Zwiększać rezystancję obwodu i dawać kolejne konektory ? Po kiego się pytam.. Dla wygody. Rozpakowujesz paczkę, podpinasz wszystko i działasz. Nie babrasz się z lutownicą po dziadku, made by USSR, która lepiej sprawdza się jako śrubokręt, bądź nie tracisz czasu na googlowanie sklepu w Bielsku, gdzie jest szansa, że dostaniesz lutownicę, hmm.. "punktową" ? Tak to się nazywa? Gdybym nie był laikiem w tych sprawach, nie zawracałbym Wam przecież głowy... Skoro nie można out of a box to proszę o wersję zestawu kompatybilną z "obcinaniem Tamyia i dolutowaniem Deansa" (batka z zakończeniem Deans, ładowarka, "buzzer" - czy inne zabezpieczenie przed pożarem oraz wtyczka Deans (męską? żeńska?), którą dolutuję do repliki) Quote Link to post Share on other sites
seger Posted June 17, 2010 Report Share Posted June 17, 2010 hmmm. mam lutownicę za 500zł (stacja lutownicza) :) Nie uznaję tamiy'i, jakiś bzdetnych konektorów. Dać deansy wszędzie i po kłopocie. A jak ktos w teamie nie ma deansów to zabiera mu sie replikę z batką i zakłada deansy :D Quote Link to post Share on other sites
macioo Posted June 25, 2010 Report Share Posted June 25, 2010 (edited) Posiadam replikę G&P ze sprężyną m120, mosfetem, przewody 1,5mm z deansami. Zastanawiam sie nad wyborem odpowiedniej lipo do niej z tym, że problem jest tego typu żeby pasowała do peq15 o ile to możliwe. Raczej obstawiałbym 7,4v, boje się, że 11,1v rozniesie prędzej czy pozniej gb, częsciej uzywam trybu auto niż semi. Znalazłem takie cuś: http://allegro.pl/item1094245464_akumulato...lama_v4_v3.html Jedyne 7,4v, które wlezie do peq15. Ale czy jest sens? Chodzi mi o pojemność, na ile może wystarczyc taka batka? Cena jest tak mała, że moglbym nawet 3 takie baterie sobie kupić, tylko czy beda one na poziomie pakietów >2000mah?? Edited June 25, 2010 by macioo Quote Link to post Share on other sites
xel20 Posted June 25, 2010 Report Share Posted June 25, 2010 jeśli dobrze patrzę do powinny tam wejść ogniwa o wymiarach nie większych niż: 90x48x16 http://www.nastik.pl/dualsky-1700mah-30c5c-p-3033.html w rcskorpion również widziałem kilka odpowiednio małych pakiecików ale o pojemnościach ok 1300mAh. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts