Ślepak Posted September 6, 2015 Report Share Posted September 6, 2015 (edited) Panowie, mam pytanie. Zamierzam kupić alarm zabezpieczający do swojego LiPo i posiadam Turnigy Nano-tech 1300 mAh 25-50C. No i chodzi o to, że ta końcówka do balansera (i alarmu) ma trzy wtyki, a te alarmy na taiwangunie mają co najmniej cztery, albo więcej. Będą one pasować? Chodzi mi chociażby o ten: http://www.taiwangun...&campaign-id=19 Lub ten: http://www.taiwangun.com/akumulatory-li-po-2/alarm-zabezpieczajacy-akumulatory-lipo-8fields?from=listing&campaign-id=19 I który lepszy? Edited September 6, 2015 by Ślepak Quote Link to post Share on other sites
B-E-D-A Posted September 6, 2015 Report Share Posted September 6, 2015 Poszukaj na allegro lipo alarmów dedykowanych modelarstwu RC. Za połowę ceny tego co w sklepach ASG można dostać lipo alarm, który poda nam jeszcze napięcie na poszczególnych ogniwach. Quote Link to post Share on other sites
Ślepak Posted September 6, 2015 Report Share Posted September 6, 2015 No dobra. Znalazłem taniej, ale mam pytanie do tego podłączenia. Nic się nie stanie, że wtyk w LiPo ma trzy sloty, a alarmy więcej? To jakaś różnica? Quote Link to post Share on other sites
wiciok Posted September 6, 2015 Report Share Posted September 6, 2015 Taka, że możesz też podłączyć pakiety o wyższym napięciu. W opisie miernika na pewno jest informacja o obsługiwanej liczbie celi. Quote Link to post Share on other sites
Ślepak Posted September 6, 2015 Report Share Posted September 6, 2015 Aaa. No rozumiem. Na tych z Taiwangun nie ma, ale już na tych z Allegro, tak. I tam też kupię, bo jest o wiele taniej. Quote Link to post Share on other sites
Ślepak Posted September 16, 2015 Report Share Posted September 16, 2015 No dobra, alarm mam, ale pytanie - jak go zmieścić w RK-01? Mam ten większy, z wyświetlaczem, który na Taiwangunie widnieje za 30 zł. Oczywiście ja kupiłem taniej. Quote Link to post Share on other sites
hindus Posted September 16, 2015 Report Share Posted September 16, 2015 Podłączaj na respie. Quote Link to post Share on other sites
Ślepak Posted September 16, 2015 Report Share Posted September 16, 2015 O, no w sumie lepsze rozwiązanie, bo przynajmniej nie będzie mi pod komorą świecić. ^^ Quote Link to post Share on other sites
Moses Posted November 24, 2015 Report Share Posted November 24, 2015 Czy ktoś może coś powiedzieć o pakietach firmy 8Fields? Interesuje mnie ten pakiet, który jest jedynym z rozsądną pojemnościa chowającym się w AN/PEQu-15, http://azteko.pl/8fields-akumulator-li-po-1100mah-7-4v-2040c-p-4003.html Quote Link to post Share on other sites
nitroNSG Posted December 2, 2015 Report Share Posted December 2, 2015 Czy da się odratować baterię z padniętym kablem od balansera? Quote Link to post Share on other sites
Kopcik Posted December 2, 2015 Report Share Posted December 2, 2015 Da się, wystarczy go przelutować, albo wymienić i przylutować. Quote Link to post Share on other sites
Ayyon Posted December 6, 2015 Report Share Posted December 6, 2015 (edited) Dziś kumplowi obok mnie zaczęło się dymić z repliki. Przez chwilę myślał że to silnik, ale skapnął się że to bateria Co prawda ognia nie było, tylko dym, ale mało brakowało i mogła się cała spalić :icon_smile: Pokazuje nam tą baterię, tylko jedno mi się cisnęło "Panie, kto tak panu tak spie.....ł" Ktoś zmieniał w tej baterii wtyczki, zrobione totalnie amatorsko, doszło do zwarcia. Jego komentarz " XXX, mówił że bez lipy" :icon_biggrin: Lipo bez lipy :icon_biggrin: Point is, jak sami nie umiecie lutować, to dać komuś kto się na tym zna. Edited December 6, 2015 by Ayyon Quote Link to post Share on other sites
Driverd2 Posted December 13, 2015 Report Share Posted December 13, 2015 Siema czytam i czytam, i w sumie wiem że dobre jest li-po, że dualsky i 7.4v ale problem w tym że nie wiem co i jak z pojemnością i tymi C bo zwyczajnie nie kupuję o co chodzi. Replika to stock (kupiłem używaną) według zaleceń bateria 8.4/9.6v ale to ni-mh replika to GFC 07 M4 CQBR, wtyczka to taka mała kwadrat kółko ;) kartka z serwisu pokazywała powyżej 410fps na kulkach 0.2 (natomiast sprzedający mówił żeby kupić 0.23) aku te 8.4 naładowane ale wydaje mi się że jest mocno padnięta bo świeżo po ładowaniu szybkie strzały bez kulek a po pół dnia już zdecydowanie słabiej z kulkami. I teraz co mi do kolby wejdzie i co kupić żeby nie usmażyć zabawki? Quote Link to post Share on other sites
hindus Posted December 14, 2015 Report Share Posted December 14, 2015 http://wmasg.pl/pl/articles/show/609084 Quote Link to post Share on other sites
GringoKM Posted January 8, 2016 Report Share Posted January 8, 2016 (edited) Cześć, chce kupić lipo 7,4 z min. 2000mah z rozmiarami Xx20mmx20mm, długość mnie nie interesuje, aby miałby -+20mm szerokości. Mam na oku http://allegro.pl/ak...5887389675.html i http://allegro.pl/li...5895949882.html Która jest lepsza? Czy kupowanie na allegro akumulatorków jest bezpieczne? Edited January 8, 2016 by GringoKM Quote Link to post Share on other sites
Ślepak Posted January 11, 2016 Report Share Posted January 11, 2016 Panowie, jeśli lipol przy strzelaniu robi się lekko ciepły, to zły znak? Czy to po prostu normalne? Quote Link to post Share on other sites
karol_alasz Posted January 11, 2016 Report Share Posted January 11, 2016 zależy co to znaczy "lekko"... Nie mniej jednak to normalny objaw-nic w przyrodzie nie ginie-człowiek jedynie . Za to w ogniwach niestety niecała "energia chemiczna" jest zamieniana na energie elektryczną, częściowo ucieka jako energia cieplna... Quote Link to post Share on other sites
Ślepak Posted January 11, 2016 Report Share Posted January 11, 2016 No to dobrze. W sumie nigdy na to nie zwracałem uwagi, dopiero po zamontowaniu mosfetu sprawdziłem z ciekawości, bo sprawdzałem czy silnik się grzeje i kable, ale tylko na baterii lekko czuć ciepło. Quote Link to post Share on other sites
karol_alasz Posted January 12, 2016 Report Share Posted January 12, 2016 Warto przy takiej okazji sprawdzić jak mosfet się grzeje, szczególnie przy szybkich singlach, albo dłuuuuugiej serii... Quote Link to post Share on other sites
Ślepak Posted January 12, 2016 Report Share Posted January 12, 2016 Akurat na razie nie wyczułem, by mosfet się nagrzał. A gdyby był też lekko ciepły? Co wtedy? To też chyba nic złego. Quote Link to post Share on other sites
karol_alasz Posted January 12, 2016 Report Share Posted January 12, 2016 lekko to nic, a jak sie nie grzeje tzn,że dobre elementy są w mośku zamontowane (o odpowiednich parametrach). Quote Link to post Share on other sites
Ślepak Posted January 12, 2016 Report Share Posted January 12, 2016 Akurat to Nano AAB od Gate, także zobaczymy czy produkt warty swojej ceny. Quote Link to post Share on other sites
hindus Posted January 12, 2016 Report Share Posted January 12, 2016 Póki możesz w paluchy złapać i przytrzymać to jest OK Quote Link to post Share on other sites
relativy Posted January 31, 2016 Report Share Posted January 31, 2016 Dokładnie, przy prądach idących w replikach mosfety zawsze będą się grzały (mniej lub bardziej) ale ogólnie nie jest to problem, bo są one przystosowane do pracy w 105*C choć w praktyce lepiej nie przekraczać 80*C, ale jak mosfet się tak nagrzeje, to go nie dotkniesz... Quote Link to post Share on other sites
Ślepak Posted April 5, 2016 Report Share Posted April 5, 2016 Panowie, czy to Li-Po będzie pasować do FC-A104B? Chodzi mi o to, czy bateria wlezie w atrapę rury gazowej. Zależy mi na baterii pod deklem a nie na zewnątrz. Piszę tutaj, bo zanim dostanę odpowiedź od gunfire, to minie chyba dekada. Ów wspomniany pakiet. http://gunfire.pl/product-pol-1152206130-Akumulator-LiPo-11-1V-1300mAh-25-50C.html A jak nie ta, to jaką 11,1 upchnę do repliki? W ostateczności zostanę przy 7,4. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts