Królik Posted August 23, 2007 Report Share Posted August 23, 2007 Ciekaw jestem jak miałoby wyglądać celowanie z broni długiej w czymś takim... Quote Link to post Share on other sites
wesol Posted August 23, 2007 Report Share Posted August 23, 2007 (edited) głupi pomysł bo: +nie wiadomo czy przyłbica jest wystarczająco mocna O to właśnie pytam. +zdaje mi się że hełm będzie zsuwać się z głowy ... +można dostać kule obok przyłbicy Jak już to teoretycznie pod, np. gdy będę leżał na plecach, ale akurat zabezpieczenie tego to nie problem. +będziesz wyglądać głupio, tak jakby w kasu motocyklowym Nie sądzę. Policja używa osłon na twarz i jakoś nie wygląda "głupio"... LINK LINK Wygląd czy realizm stawiam za funkcjonalnością i bezpieczeństwem. Ciekaw jestem jak miałoby wyglądać celowanie z broni długiej w czymś takim... I to jest argument ;) Dzięki za wypowiedzi. pozdrawiam wesoły Edited August 23, 2007 by wesol Quote Link to post Share on other sites
Majkel86 Posted August 23, 2007 Report Share Posted August 23, 2007 Boże człowieku to że policja chodzi w czymś takim to nie znaczy że Ty nie będziesz wyglądał w tym przekomicznie :mrgreen: Ciekawe jak Ty w tym się na brzuchu położysz? Ciekawe jak zabezpieczysz taką powierzchnie przed parowaniem? A poza tym do ASG to pasuje jak świni siodło :-F Quote Link to post Share on other sites
de Villars Posted August 24, 2007 Report Share Posted August 24, 2007 A dlaczego ma parować? przeciez jest od dołu otwarte, więc przepływ powietzra jest dość duży... Co do leżenia na brzuchu, też nie widzę raczej problemu, przecież i tak leżąc podnosisz głowę żeby coś widzieć. Inna sprawa, że wugląda to jakoś niespecjalnie i sam bym sobie czegoś takiego nie sprawił. Co do samego hełmu w ASG - przydaje się, o czym przekonałem się już dwa razy. Raz ściana w słabo oświetlonym pomieszczeniu pod wieczór, a raz zwalony pień drzewa, który spostzregłem za późno biegnąc za kolegą - za późno się schyliłem i aż mi sciągnęło hełm z głowy. Ale łeb cały hehe Quote Link to post Share on other sites
RoNiN691 Posted August 25, 2007 Report Share Posted August 25, 2007 Dodatkowy argument brzmi następująco: Jeśli kulka Ci się dostanie pod "Przyłbice", to może zacząć rykoszetować od niej i od twarzy, co by nie przyniosło pozytywnych skutków. AirSoft to taki sport gdzie ochrona oczu powinna bardzo ściśle przylegać do twarzy, przy czym dobrze chronić oczy. Dla tego właśnie powodu w CQB uzywa sie przeważnie gogli. Pozdrawiam RoNiN691 Quote Link to post Share on other sites
Królik Posted August 25, 2007 Report Share Posted August 25, 2007 Dodatkowy argument brzmi następująco: Jeśli kulka Ci się dostanie pod "Przyłbice", to może zacząć rykoszetować od niej i od twarzy, co by nie przyniosło pozytywnych skutków. I ile razy zrykoszetuje? Parę razy dostałem w twarz i nie zauważyłem, aby kulka odskakiwała od niej na kilka metrów. Quote Link to post Share on other sites
de Villars Posted August 25, 2007 Report Share Posted August 25, 2007 Też mi się z tym rykoszetowaniem nie widzi - zresztą żeby kulka dostała się pod przyłbicę to teżmało prawdopoodbne, bo ona ma przecież zakrzywiony kształt i obejmuje twarz zarówno z przodu jak i z boku. jedyna możliwość jaką widzę żeby kulka wleciała do środka jaką widzę, to żeby ktoś strzelał od tyłu z ukosa - wtedy możliwy byłby ryukoszet od wewnętrznej strony przyłbicy, ale to chyba ekstremalnie mało prawdopodobne... Równie dobrze kulka może wlecieć pod okulary, których wielu używa zamiast gogli. Quote Link to post Share on other sites
Pietracha Posted August 25, 2007 Report Share Posted August 25, 2007 I zdarza się, że wlatuje, co sugeruje, aby używać jak najściślej przylegającej do twarzy ochrony oczu. Gogle przylegają najlepiej, zaraz po nich okulary, a przyłbica? Ja osobiście nie kusiłbym losu i różnicę w cenie pomiędzy hełmem z przyłbicą a bez dołożyłbym do sprawdzonych okularów. Quote Link to post Share on other sites
lesiulodz Posted August 25, 2007 Report Share Posted August 25, 2007 a co możecie powiedzieć o hełmie wz.50 ? Quote Link to post Share on other sites
mozzart Posted August 25, 2007 Report Share Posted August 25, 2007 do rekonstrukcji - yeaaah! klimat nieziemski! narysujesz na nim czerwona gwiazdę i nawet możesz udawać Rosjanina... do użytkowania - (opinia moja i kolegów z teamu) żenada, nie wygodne ciężkie i do dupy. A jak dostaniesz to ci będzie strasznie dzwoniło w uszach. Quote Link to post Share on other sites
lesiulodz Posted August 26, 2007 Report Share Posted August 26, 2007 Ok, a czy wie ktoś czy założe ten pokrowiec na ten hełm? Quote Link to post Share on other sites
mozzart Posted August 26, 2007 Report Share Posted August 26, 2007 (edited) na oko nie nie na oko chyba tez nie ;) link nie dziala, ale z nazwy w przegladarce wnioskuje ze chciales pokazac helm taki jak ten: http://www.allegro.pl/item225861774_helm_k...gt_kliknij.html Edited August 26, 2007 by mozzart Quote Link to post Share on other sites
J.K. Posted August 26, 2007 Report Share Posted August 26, 2007 Nie ma bata niestety. Próbowałem wszelkimi możliwymi sposobami, a i tak musiałem oddać go do krawca (koszt 20 PLNów). Dałem na wzór polski pokrowiec wz.2000 i wszystko jako tako teraz się trzyma. Wprawdzie jak to kobiszcz z wojskiem mający tyle wspólnego co ja z filatelistyką, krawcowa przerobiła go o jakiś 1 cm za krótki, ale lepiej mieć taki niż nie mieć w ogóle.;p A hełmu i tak używam jeno na zimę. No i do CQB. Quote Link to post Share on other sites
Arthur Currie Posted August 27, 2007 Report Share Posted August 27, 2007 Teoretycznie się da ale będzie źle wyglądać. Quote Link to post Share on other sites
J.K. Posted August 27, 2007 Report Share Posted August 27, 2007 Po przeróbce prezentuje się całkiem nieźle, jednak w paru miejscach kończy się idealnie z krawędzią hełmu, ergo - jest za krótki i trzeba go podwiązać kocimi oczami albo innym pdobnym badziewiem, żeby przyzwoicie się trzymał. Quote Link to post Share on other sites
lobes Posted September 28, 2007 Report Share Posted September 28, 2007 Witam Mam pytanie odnośnie hełmu armii brytyjskiej Mk. VI. Otóż gdzie dostanę jakaś tanią podróbkę(80zł max) tego hełmu w polskich sklepach internetowych(proszę o linki) Quote Link to post Share on other sites
Majkel86 Posted September 28, 2007 Report Share Posted September 28, 2007 Po pierwsze: Nigdy nie widziałem podróbki mk.VI, a tym bardziej w polskim sklepie. Po drugie: Po co kupować kopie za max 80pln jak za 100 można mieć oryginał????? :wink: Quote Link to post Share on other sites
Errhile Posted October 2, 2007 Report Share Posted October 2, 2007 Szukałem tej informacji, ale się nie doszukałem, Wolf. A przy okazji - pokrowiec na PASGT / MICH'a by na Schuberta pasował? Quote Link to post Share on other sites
Procent Posted October 3, 2007 Report Share Posted October 3, 2007 A przy okazji - pokrowiec na PASGT / MICH'a by na Schuberta pasował? Pokrowiec na MICHa jest dużo inny od tego na Fritza :roll: Quote Link to post Share on other sites
madjong Posted October 3, 2007 Report Share Posted October 3, 2007 Ja nosze pokrowiec od MICH'a na fritzu i pasuje... może nie idealnie, ale na pewno nie przeszkadza to w efekcie kamuflażu Quote Link to post Share on other sites
Guest british Posted October 3, 2007 Report Share Posted October 3, 2007 Pokrowiec od hełmu PASGT pasuje do Szuberta. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts