FRAGER Posted June 1, 2010 Report Share Posted June 1, 2010 Mnie osobiście nowa wersja bezkolbowa bardziej przypominała Desert Tactical Arms Stealth Recon Scout. Mam tu na myśli ogólny zarys i tylko osobiste skojarzenie. Co do wersji klasycznej - tak jak napisał Catch, będzie wyglądała jak dziecko SCARa i ACRa. Czy to dobrze czy źle - się okaże. Quote Link to post Share on other sites
99TOMCAT Posted June 1, 2010 Report Share Posted June 1, 2010 (edited) Przynajmniej będzie modny design ;-) Ciekawi mnie co wyjdzie z mezaliansu pilnika z masadą ;-) Nie wiem czemu, ale obawiam się ,że betonu w wojsku nie przekona się do bezkolbowca. Moim zdaniem wielka szkoda. Edited June 1, 2010 by 99TOMCAT Quote Link to post Share on other sites
szczery Posted June 2, 2010 Report Share Posted June 2, 2010 (edited) Marcin, wierz mi na słowo że wygląd docelowy prototypu to akurat już MSBS ma opracowany i to właściwie obu wersji. No to tym bardziej szacun, że kolesie pracują w niezłym tempie. Czekam niecierpliwie na prezentację prototypu. Chyba, że fotki jakoś-gdzieś wypłyną wcześniej... ;-) Przy okazji dot. zmian w bebechach - jakaś kosmetyka wynikająca z koncepcji uniwersalności komory spustowej i umieszczenia przełączników w bezkolbowcu czy poważniejsze zmiany ? Edited June 2, 2010 by szczery Quote Link to post Share on other sites
Catch22 Posted June 2, 2010 Report Share Posted June 2, 2010 Komory spustowe są całkowicie różne, ale z zachowanymi wspólnymi założeniami ergonomii - czyli selektor/bezpiecznik i zatrzask magazynka obsługiwane odpowiednio kciukiem i palcem wskazującym, bez zmiany chwytu. Największa różnica to zatrzask zespołu ruchomego - w klasycznym jest on obsługiwany jak w ACR (choć działa na innej zasadzie, pewniejszej) - czyli także palcem wskazującym dłoni trzymającej chwyt pistoletowy. W wersji bezkolbowej przewidziano rozwinięcie tego co mamy w tavorach i w X95 czyli zespół ruchomy zwalniany jest chowającą się dźwignią z tyłu gniazda magazynka. Quote Link to post Share on other sites
Un4rm3D Posted June 23, 2010 Report Share Posted June 23, 2010 (edited) EDIT My bad. Nie uważnie czytam :/ PS Co do nazwy to chwytliwy byłby "spiryt" :] na zachodzie problemu by nie było, bo użytkownicy języka królów mówili by "spirit" i każdemu, by pasowało ;) Zresztą mudżyn mówi: "Spirytus is good" http://www.youtube.com/watch?v=jhlsYF7kVkc :D Edited June 23, 2010 by Un4rm3D Quote Link to post Share on other sites
mg34 Posted August 8, 2010 Report Share Posted August 8, 2010 Wiadomo cos wiecej o dalszych próbach / testach / etc.? są jakieś wieści? Quote Link to post Share on other sites
Szaszłyk Posted August 8, 2010 Report Share Posted August 8, 2010 http://www.wat.edu.pl/index.php?subaction=...amp;ucat=1& Quote Link to post Share on other sites
Viamortis Posted August 8, 2010 Report Share Posted August 8, 2010 Mało... :( Pragniemy więcej! :D Quote Link to post Share on other sites
xxNDxx Posted August 8, 2010 Report Share Posted August 8, 2010 Wiecej to zobaczysz w Kielcach na MSPO 2010, swiatowa premiera, prawdopodobnie jest zakaz publikowania szczegolowych zdjec do dni otwarcia targow. Szczesliwcy juz maja szczegolowe fotki i zapoznali sie np.REMOV. Tak samo nowy polski lekki czolg, na uniwersalnej platformie. I wiele innych fajowych zabawek :) Takze MSPO impreza obowiazkowa do zaliczenia :) Quote Link to post Share on other sites
FRAGER Posted August 8, 2010 Report Share Posted August 8, 2010 Wiecej to zobaczysz w Kielcach na MSPO 2010, swiatowa premiera, prawdopodobnie jest zakaz publikowania szczegolowych zdjec do dni otwarcia targow. Szczesliwcy juz maja szczegolowe fotki i zapoznali sie np.REMOV. Tak samo nowy polski lekki czolg, na uniwersalnej platformie. I wiele innych fajowych zabawek :) Takze MSPO impreza obowiazkowa do zaliczenia :) Co do prezentacji na tegorocznym MSPO to nie jest taka pewna opcja. Przynajmniej tydzień temu nie była. Pozostaje trzymać kciuki, że wszystko pójdzie gładko i będzie można podziwiać efekty ostatnich prac nad tym projektem. Tak, czy tak, na MSPO trzeba będzie się pojawić:) Quote Link to post Share on other sites
paint Posted August 8, 2010 Report Share Posted August 8, 2010 Słuchajcie, a kiedy mają się odbyć te targi w Kielcach? 6-9 września, tak? Pytam, bo chętnie bym poszedł w TYM roku. Rok temu obudziłem się z ręką w nocniku ostatniego dnia targów... ;( Quote Link to post Share on other sites
Viamortis Posted August 8, 2010 Report Share Posted August 8, 2010 6-9 września, tak? Aye. Quote Link to post Share on other sites
mg34 Posted August 8, 2010 Report Share Posted August 8, 2010 Z daleka rzeczywiście klasyk przypomina mi ACR..a przynajmniej tak mi się wydaje po obejrzeniu zdjęcia. Quote Link to post Share on other sites
xxNDxx Posted August 8, 2010 Report Share Posted August 8, 2010 Uklad klasyczny to pikus, bezkolbowiec to jest ciekawy wyglad :) Jak Space Marines albo bron z Cyberpunka ;) Quote Link to post Share on other sites
sisi Posted August 8, 2010 Report Share Posted August 8, 2010 Powiem tak. Po powiększeniu zdjęcia... trzymam kciuki by wam się udało! :mrgreen: Normalny przypomina ACR'a ale bezkolbowiec to jest kosmos! Wiedziałem że dacie radę! :D Nie mogę się doczekać zobaczyć n żywo. Quote Link to post Share on other sites
paint Posted August 8, 2010 Report Share Posted August 8, 2010 Będzie się działo. Trzeba trzymać kciuki, żeby szybko wyszła replika ASG. :D Quote Link to post Share on other sites
REMOV Posted August 8, 2010 Report Share Posted August 8, 2010 Wiecej to zobaczysz w Kielcach na MSPO 2010, swiatowa premiera, prawdopodobnie jest zakaz publikowania szczegolowych zdjec do dni otwarcia targow.Nie ma takiego zakazu. Być może już jutro zdjęcia będzie można opublikować, ale trzeba tutaj rozwiązać pewne kwestie prawne dotyczące ochrony wzoru przemysłowego. Stąd poproszono obecnych na prezentacji o wstrzymanie się z informowaniem czy pokazywaniem do czasu wyjaśnienia sprawy. Quote Link to post Share on other sites
mg34 Posted August 8, 2010 Report Share Posted August 8, 2010 (edited) W takim razie czekam z niecierpliwością :) Jak wygląda sprawa z ergonomią w obu wariantach ? Jeśli można zapytać... Edited August 8, 2010 by mg34 Quote Link to post Share on other sites
Foka Posted August 9, 2010 Report Share Posted August 9, 2010 Proszę osoby włączające się do dyskusji o zapoznanie się z całym wątkiem, większość Waszych pytań czy uwag zostało poruszonych na poprzednich stronach. Quote Link to post Share on other sites
goren Posted August 9, 2010 Report Share Posted August 9, 2010 Myślałem, że będzie paskuda a tu widzę, że chłopaki dali radę. Niecierpliwie czekam na większe fotki. Quote Link to post Share on other sites
mg34 Posted August 9, 2010 Report Share Posted August 9, 2010 Zapomniałem dodać że chodzi mi o najnowsze warianty :P Quote Link to post Share on other sites
REMOV Posted August 9, 2010 Report Share Posted August 9, 2010 Karabinek w układzie klasycznym z 406-mm lufą, poniżej subkarabinek w układzie bezkolbowym z lufą długości 255 mm Subkarabinek w układzie klasycznym z 255-mm lufą Karabinek w układzie bezkolbowym z 406-mm lufą. A - dwupozycyjny regulator gazowy (normalny/tłumik), B - obustronna, nieruchoma podczas strzelania rączka napinacza, C - obustronny przycisk zwalniania magazynka, D - przełącznik rodzaju ognia, E - śruba rzymska mocująca łatwowymienną lufę (tutaj trochę oszukuję), F - dodatkowy zatrzask magazynka (tylko z lewej), G - zatrzask zwalniający zamek z tylnego położenia Quote Link to post Share on other sites
AnR Posted August 9, 2010 Report Share Posted August 9, 2010 Wiem, że nie powinienem, ale teraz ten bezkolbowiec jest tak śliczny, że aż po nogach mi poleciało troszeczkę. Napatrzeć się nie mogę. Quote Link to post Share on other sites
sisi Posted August 9, 2010 Report Share Posted August 9, 2010 Cudo po prostu. Teraz tylko przetestować na strzelnicy i w terenie... Quote Link to post Share on other sites
paint Posted August 9, 2010 Report Share Posted August 9, 2010 Wersja "classic" przypomina Masadę ACR. I to bardzo... to przez to były jakieś zgrzyty z prawami do wzoru przemysłowego? Za to bezkolbowa wersja "special" jest kosmiczna! Oby Radon pojawił się na tegorocznych targach w CK. :) Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts