Gallain Posted October 1, 2011 Report Share Posted October 1, 2011 Najlepiej na starcie wymienić gumkę, lufa też nie jest mistrzostwem świata. Poza tym baterie dodawane do replik są beznadziejne, ja wymieniłem na LiPo. Quote Link to post Share on other sites
Hellknight Posted October 1, 2011 Report Share Posted October 1, 2011 Na lufę nie mam kasy, za to na gumkę i baterię kasa zawsze się znajdzie. (Baterie i tak miałem zamiar kupić) Gumka Bateria Dobrze będzie? Btw. jak lufa to jakiej firmy? Guarder? Quote Link to post Share on other sites
Gallain Posted October 1, 2011 Report Share Posted October 1, 2011 Gumka spoko, batka średnia. Quote Link to post Share on other sites
Stalker Posted October 1, 2011 Report Share Posted October 1, 2011 Gumkę lepiej Systemę, bateria ok, choć ja bym proponował Sanyo. Quote Link to post Share on other sites
Hellknight Posted October 1, 2011 Report Share Posted October 1, 2011 Doradźcie coś. Chodzi mi o to, że to będzie moja pierwsza replika (spokojnie, od roku się jaram ASG i latam z kilkoma kumplami z pożyczonymi replikami.) więc biorę porządny sprzęt. Ogólnie to 600 zł + reszta na raty. Dlatego zależy mi żeby wszystko było u Krakmana. No ale jeżeli to naprawdę duża różnica to podrzućcie jakieś linki z zaufanych sklepów. Z góry dziękuję. Quote Link to post Share on other sites
Gallain Posted October 1, 2011 Report Share Posted October 1, 2011 To nie jest tak, że to co zlinkowałeś jest złe. Gumka Guardera jest bardzo dobra, ale Systemy lepsza. Ten akumulator jest ok, ale inne są lepsze. W Twoim budżecie ten wybór jest ok. Dokupioną batkę używaj jako główną, a tą w zestawie jako zapas i będzie cacy. Fajnie, że kupujesz pierwszą replikę. Tej pierwszej się nie zapomina ;] Quote Link to post Share on other sites
Hellknight Posted October 1, 2011 Report Share Posted October 1, 2011 Ogólnie to kocham klimaty stalkera, od kilku lat pocinam w każdą część i mogę powiedzieć że znam ją na wylot. Skompletowałem sobie mundur i teraz czas na replikę, no a że w czerwcu kończę 16 lat i będę mógł chodzić na strzelanki to postanowiłem że oszczędzać czas zacząć. Poszperałem trochę na forum i u Krakmanów, no i wyszło mi że ta replika będzie najlepsza. Później mam zamiar dokupić jeszcze lufę precyzyjną, ale to jak kasa na zbyciu będzie. Quote Link to post Share on other sites
sasza26 Posted October 1, 2011 Report Share Posted October 1, 2011 (edited) Nie masz kasy, więc powiedz mi po co myślisz o tuningu repliki, której jeszcze nie masz?? Proponuję kupić replikę, postrzelać nią na kilku imprezach i dopiero na własnych doświadczeniach stwierdzisz co tak naprawdę warto tuningować. Kupiłem w lipcu CM048A wersję stockową. Byłem z nią na kilku imprezach, jak narazie nie widzę potrzeby tuningu, może na przyszły sezon coś wymienię, ale na ten moment jak dla początkującego to jest wszystko w jak najlepszym porządku. Mało tego nie wymieniałem nawet batki, staram się o nią dbać, żeby posłużyła mi jak najdłużej. Zdaje sobie z tego sprawę, że prędzej czy później mi padnie, do tej pory nic jej nie dolega i do końca tego sezonu nie planuję zakupu nowej (chyba, że będzie taka potrzeba :D ;) ...odpukać ;)). Pzdr Edited October 1, 2011 by sasza26 Quote Link to post Share on other sites
Hellknight Posted October 1, 2011 Report Share Posted October 1, 2011 W sumie to jak widziałeś, chciałem zmienić gumkę HU na silikonową żeby mi nie twardniała w zimie i baterię, bo stockowe podobno szybko padają. Jeżeli jest to wydatek zbędny to się cieszę, zawsze to te 150 - 200 zł mniej. Quote Link to post Share on other sites
Gallain Posted October 1, 2011 Report Share Posted October 1, 2011 (edited) Jest zbędny, dopóki jest ciepło. Postrzelasz w zimie przy -10, to zobaczysz na ile starczy Ci stockowa batka w Cymie :] I skoro masz budżet na batkę 150-200pln, to celuj w coś 9.6V ok 3000mAh NiMH. Edited October 1, 2011 by Gallain Quote Link to post Share on other sites
sasza26 Posted October 1, 2011 Report Share Posted October 1, 2011 (edited) Jeżeli jest to wydatek zbędny to się cieszę Nie wiem czy zbędny czy nie. Jak wspomniałem zacząłem zabawę z ASG kilka miesięcy temu i nie miałem jeszcze okazji strzelać w minusowych temperaturach. Ale zapewne za moment uzyskasz opinię od doświadczonych graczy jak należy przygotować replikę na zimę. BTW Zerknij w "szukajce" czy nie będzie postów typu "zima". Edited October 1, 2011 by sasza26 Quote Link to post Share on other sites
Stalker Posted October 1, 2011 Report Share Posted October 1, 2011 Ja nie przygotowuję i śmiga, nawet przy -20, a strzelam się często i przez cały rok. Trzeba mieć tylko dobrą baterię, żeby wytrzymała w niskiej temperaturze (najlepiej large, jeśli używasz nimh/nicd). Pamiętaj, że w niskich temperaturach gumka hop up musi się rozgrzać, więc na początku może średnio podkręcać. Quote Link to post Share on other sites
Hellknight Posted October 2, 2011 Report Share Posted October 2, 2011 Będę coś myślał, w sumie to chciałem wszystko kupić na "huurra!" bo wtedy nie płacę za wysyłkę (1000+ wysyłka free) i wszystko mam od razu. Głównie chodzi mi o baterię w pierwszej kolejności, bo stockowe podobno szybko padają, a w drugiej o gumkę, bo stockowe podobno twardnieją w niskich temperaturach. No ale dobra, poczytam jeszcze opinii ekspertów i wtedy dowiem się co mam kupić. Dzięki za pomoc. :) Quote Link to post Share on other sites
Bart_Forrester Posted October 2, 2011 Report Share Posted October 2, 2011 kup za 5 dyszek lipola i ciesz się strzelaniem zimą. Quote Link to post Share on other sites
Gallain Posted October 2, 2011 Report Share Posted October 2, 2011 Tylko że do LiPo musi kupić jeszcze dedykowaną ładowarkę za min 250 zeta. Quote Link to post Share on other sites
Didi Posted October 2, 2011 Report Share Posted October 2, 2011 Tylko że do LiPo musi kupić jeszcze dedykowaną ładowarkę za min 250 zeta. Imax B6 - 150 zł. Quote Link to post Share on other sites
Ryba1993 Posted October 2, 2011 Report Share Posted October 2, 2011 To i tak dużo jak dla świerzaka,na początek ten FireFox nie jest zły. Quote Link to post Share on other sites
Bart_Forrester Posted October 2, 2011 Report Share Posted October 2, 2011 Tylko że do LiPo musi kupić jeszcze dedykowaną ładowarkę za min 250 zeta. Ja accucella turnigy kupiłem za 120, imaxy b6 były na allegro w preorderze po 108 zł. Quote Link to post Share on other sites
Hellknight Posted October 2, 2011 Report Share Posted October 2, 2011 Dobra, dzięki że mi doradzacie, ale tak czy inaczej na zabawę w ASG będę musiał wydać już 1292 zł więc większych wydatków już nie przewiduję. Mimo to wielkie dzięki za porady. Quote Link to post Share on other sites
Bart_Forrester Posted October 2, 2011 Report Share Posted October 2, 2011 Dobra, dzięki że mi doradzacie, ale tak czy inaczej na zabawę w ASG będę musiał wydać już 1292 zł więc większych wydatków już nie przewiduję. Mimo to wielkie dzięki za porady. Problem w tym, ze ja mówię o ZMNIEJSZENIU wydatków. Bo zamiast dać 2 stówy za przestarzałe, opasłe nimhy możesz dać 5 dyszek za małego lipo, do tego około 120 za ładowarkę, na którą możesz złożyć się z kolegami, a której i tak potrzebujesz, bo na stockowej zniszczysz każdą baterię bądź przynajmniej zmniejszyl jej pojemność. Quote Link to post Share on other sites
Stalker Posted October 2, 2011 Report Share Posted October 2, 2011 Do lipo dokup jeszcze buzzer. Quote Link to post Share on other sites
rumak Posted October 3, 2011 Report Share Posted October 3, 2011 Tylko że do LiPo musi kupić jeszcze dedykowaną ładowarkę za min 250 zeta. Hmm...to dziwne bo ja mam ładowarkę za 8 USD i jakoś daje się ładować. Ładowarki do li-po muszą mieć balanser i tyle. Nie znasz się to nie pisz;p Quote Link to post Share on other sites
Gallain Posted October 3, 2011 Report Share Posted October 3, 2011 Hmm...to dziwne bo ja mam ładowarkę za 8 USD i jakoś daje się ładować. Ładowarki do li-po muszą mieć balanser i tyle. Nie znasz się to nie pisz;p Ja wyznaję zasadę, że sprzęt kupować trzeba raz, ale porządny. Ładowarka ładowarce nierówna, tak samo balancery. Po traktowaniu swoją ładowarką za 8 USD masz naładowany pakiet, co nie znaczy że masz naładowany dobrze i że po kilkunastu/kilkudziesięciu cyklach będzie nadal trzymał parametry. IMAXy ujdą, ale są to ładowarki z dolnej półki, a ich wadą są właśnie balancery, które nie są szczytem doskonałości. Akurat w kwestii doboru DOBREJ ładowarki radziłem się osobiście segera, pytałem właśnie o imaxy i inne wynalazki które mi odradził i w końcu wybrałem kombajn Robbe. Także Twoją uwagę dotyczącą nie znania się przekierowuję do segera, co osobiście uważam za po prostu śmieszne. Quote Link to post Share on other sites
rumak Posted October 3, 2011 Report Share Posted October 3, 2011 Yyy...za te Twoje 250zł to ja sobie karton takich ładowarek nakupię i załóż się, że wystarczą mi one na dłużej niż ta Twoja jedna. O dziwo ładowarkę i li-pola mam już chyba z 1,5 roku, przeżyły one kilkadziesiąt cykli ładowania i jakoś nic się im nie stało. Mało tego, batkę sprawdzałem kilka razy i dalej trzyma swoje początkowe parametry! A uwierz mi, że była czasem rozładowywana do granic możliwości. Więc nie zaczynaj proszę tematu o wyższości droższego sprzętu nad tańszym bo to jednak nie jest do końca prawda. Quote Link to post Share on other sites
szyszka_884 Posted October 4, 2011 Report Share Posted October 4, 2011 Wie ktoś czy dostane gdzieś adapter do kolby m4 pasujący do cm 0.48, który założę bez żadnego cięcia body? Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts