Ukesu Posted February 4, 2011 Report Share Posted February 4, 2011 http://www.ebairsoft.com/xcortech-x3200-shooting-chronograph-p-2513.html A tu masz ten ze specshopu: http://www.ebairsoft.com/fidragon-plastic-light-weight-chronoscope-p-1367.html Quote Link to post Share on other sites
GZ Posted February 4, 2011 Report Share Posted February 4, 2011 Będę bezczelny i arogancki... Dajcie jakiś link :D Najtaniej, niecałe 230zł z wysyłką do PL. http://cgi.ebay.pl/XCORTECH-Airsoft-AEG-Shooting-Chronograph-Tester-X3200-/250766892198?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item3a62df1ca6 Quote Link to post Share on other sites
ronnie223 Posted February 6, 2011 Report Share Posted February 6, 2011 Pisałem z gościem z VIRTEC'a kilka dni temu. Za 2-3 tygodnie mają wypuścić jakieś swoje chrono na allegro za ok 200zł. Ciekawe czy coś zbudowali nowego... Quote Link to post Share on other sites
Zambezi Posted February 6, 2011 Report Share Posted February 6, 2011 A ja bym wam polecił te od Radeceka ;) b.dobre są, wynik z dziesiętnymi, teraz też jak widać mierzy szybkostrzelność ^^ A i cena jest bdb, ja z tego co pamiętam, płaciłem ok 120-150zł za chrono z zasilaczem i przejściówką zwykłą baterię 9V. Opinie o nim możecie znaleźć na którymś z for wiatrówkowych, nie pamiętam tylko którym ;) Quote Link to post Share on other sites
AnR Posted February 6, 2011 Report Share Posted February 6, 2011 Też mam chrono Radeceka. Jest mega! Quote Link to post Share on other sites
MJ6 Posted February 7, 2011 Report Share Posted February 7, 2011 (edited) Również polecę chrono od Radeceka. Może trochę przeszkadza brak obudowy lecz za te pieniądze to jest super. A nowa wersja to opcji ma aż nadto. Edited February 7, 2011 by MJ6 Quote Link to post Share on other sites
Adamus21 Posted February 14, 2011 Report Share Posted February 14, 2011 Porównywałem chrono radecka z Xcortechem x3200, oraz Guarder Speeder 2000 gen.II. Chronograf zawyżał około 5fps. Jeszcze co ciekawe pokazywał tak jakby w przybliżeniu? tzn. Guarder pokazywał wyniki np. 345,338,335,346 tak jakby dokładniej. Chrono radecka pokazywało np. 355,6/353,7/356,8/354,8. No ale jak wiadomo za te pieniądze nie znajdzie się chyba nic lepszego. Quote Link to post Share on other sites
LiuKas Posted February 14, 2011 Report Share Posted February 14, 2011 Przerabiałem już kilka chronografów, opiszę trochę te z którymi miałem do czynienia Tasco Combro MK4: Zaprojektowane do wiatrówek, malutkie, niewiele większe od zapalniczki. Obudowa plastikowa, bardzo łatwo ją przestrzelić posiada uchwyt z regulacją góra-dół do montażu na okrągłych lufach. Aby zmierzyć replikę należy wcisnąć przycisk „RST” oraz oddać strzał. Ciekawą funkcją jest możliwość zobaczenia najwyższego, najniższego wyniku oraz średniej z wszystkich oddanych strzałów. Na słońcu, nie łapał pomiaru (wynik „BAD”) repliki trzeba było mierzyć w zacienionym budynku co jest lekko denerwujące (na przykład na strzelankach). Zasilany czterema bateriami od aparatów słuchowych, które są drogie, ale na których chrono trzyma bardzo długo. Miał zwyczaj przekłamywania wyników przy krzywym ustawieniu lufy. Plusy: -Mały, lekki -Regulacja błędy pomiaru Minusy: -Nie mierzy ROF’u -nie działa na słońcu -Plastikowa obudowa Virtec L0-09 Sporo większy od Tasco MK4, jednak z powodzeniem mieści się w typowej ładownicy M16. Wykonanie to plastikowa obudowa oraz aluminiowa rurka w otworze strzelniczym- spora zaleta. Zasilany baterią 9V, po dorobieniu kabelków i konektora może być zasilany zewnętrznie z baterii aegowej :) Posiada spory wyświetlacz na którym po zmierzeniu, oprócz wyniku w fps pokazuje wynik w M/S. udało mi się zmierzyć wszystkie repliki gazowe jakie miałem w domu (Desert Eagle, glock, m700, beretta), w przypadku gazówek chrono zawyżało wyniki o ok 20-30fps w porównaniu do innych chronografów Plusy: -Tani -Metalowy otwór strzelniczy -Mierzy ROF minusy: -konieczność dwukrotnego wciśnięcia przycisku przed zmierzeniem Fidragon ST-08 Największy jaki miałem, obudowa oraz rurka strzelnicza z badziewnego plastiku co dyskwalifikuje do zabierania na strzelanki. Posiada malutki (bardzo)niewyraźny wyświetlacz, mierzy ROF oraz FPS, zarówno aegi jak i gaziaki jednak mój zaniżał wyniki średnio o 3 fps Plusy: -brak konieczności wciskania guzika : ) minusy: -plastik -niewyraźny wyświetlacz Nie mam możliwości zrobienia tabeli FPS gdyż wszystko poszło na rzecz Xcortecha, mam go od dzisiaj także dopiero go przetestuję, jednak już mi się podoba :) Quote Link to post Share on other sites
Marcinek83 Posted March 9, 2011 Report Share Posted March 9, 2011 Są nowe Virtec'i http://allegro.pl/chronometr-chronometer-chronograf-asg-aeg-virtec-i1495859861.html mam od paru lat, nie narzekam. Mierzy bardzo ładnie. Quote Link to post Share on other sites
MAJOR762 Posted February 6, 2012 Report Share Posted February 6, 2012 (edited) Panowie, nowa dostawa Virteca, Łukasz z Virteca wystawił aukcję na moję prośbę, sam kupiłem już jedno, kupujcie póki są bo już tylko 4 sztuki zostały :) http://allegro.pl/chrono-3-chronometr-chronograf-chronometer-virtec-i2104456188.html Oczywiście nowa, ulepszona i uładniona wersja ;) Edited February 6, 2012 by MAJOR762 Quote Link to post Share on other sites
Gallain Posted February 7, 2012 Report Share Posted February 7, 2012 A co w tym chrono jest takie super? 3% to dość duży błąd, przy 500fps mamy wahania na samym wskazaniu 485-515. I nie mierzy gaziaków, więc lipa. Quote Link to post Share on other sites
Trzmiel Posted February 8, 2012 Report Share Posted February 8, 2012 Ogólnie chrono Virteca jest słabe... Quote Link to post Share on other sites
MAJOR762 Posted February 8, 2012 Report Share Posted February 8, 2012 Czytałem o tym chrono i zbierało dobre opinie. Mierzyłem Virteckiem 1 generacji i też się spisywało. A biorąc pod uwagę że w tej chwili do wybory jest Sppeder 2000 II generacji za 400PLN, szajsplasticzanego Fidragona za 300PLN albo Virteca II generacji za 230PLN to dla mnie wybór jest prosty :) Quote Link to post Share on other sites
Gallain Posted February 8, 2012 Report Share Posted February 8, 2012 Jest jeszcze Xcortech X3200, który też jest bardzo dobry. Quote Link to post Share on other sites
GZ Posted February 8, 2012 Report Share Posted February 8, 2012 Virtec z tym błędem pomiarowym i niemożnością zmierzenia replik na CO2 jest spalone. O wiele lepsze jest chrono Radeckiego i tańsze. Co do Xcortecha, mam już drugiego (pierwszy został niefortunnie odstrzelony z 5,56) i spisuje się znakomicie. Używam go częściej niż Chrony, które jest dużo dokładniejsze. I to nie tylko do 6 mm. Nie ma problemu ze strzelaniem z repliki czy wiatrówki CO2, nie ma problemu ze strzelaniem z palnej, ba, nawet z czarnoprochowca przez to strzelaliśmy :biggrin: Aż dziw bierze że to jest chińskie, bo jest to takie dobre, do dostania na Ebayu za 80$. Quote Link to post Share on other sites
LiuKas Posted February 8, 2012 Report Share Posted February 8, 2012 Również polecam Xcortecha, ze wszystkich chronografów jakie przerabiałem ten spisuje się najlepiej, trzeba tylko odpowiednio ustawić lufę aby trafić w fotokomórki, co niweluje błędy pomiaru. Mierzy wszystko jak leci. Quote Link to post Share on other sites
seger Posted February 8, 2012 Report Share Posted February 8, 2012 Używam Virteca, kupionego na azteko .pl Żre masakrycznie szybko bateria, lecz po zastosowaniu zasilacza 12v 1A jest git :) Fajne pomiary można zrobić :) :) Quote Link to post Share on other sites
thesokol Posted February 18, 2012 Report Share Posted February 18, 2012 Osobiście mam virteca I. gen. tak jak mówi Seger. bateria 9v starcza na bardzo krótko - osobiście podpinam jakąś stockową 9.6 i działa bardzo długo mimo że bateria jest zajechana, trzeba też odpinać baterie kiedy jest nie używany bo wtedy też ma ładny pobór :). Pomiary jakie robi takie robi, skaczą po +/- 3 fps, sporo zależy od tego jak ustawimy lufę, mierze nim również gaziaki i wiatrówki i nie ma problemów. Dobrze zrobić sobie serie 10 - 20 strzałów i policzyć średnią po usunięciu maks. i min. wyniku - wtedy jest to coś warte :), pozdrawiam. Quote Link to post Share on other sites
Matiz1911 Posted February 24, 2012 Report Share Posted February 24, 2012 Witam ! Mam problem z dziś zakupionym chronografem Virtec Chrono 3. Mianowicie strasznie zakłamuje wyniki, pokazuje ilości fps dużo mniejsze niż w rzeczywistości ( 250 fps u repliki która ma ponad 550 fps) Dzieje się tak i na baterii wewnętrznej 9 V i na akumulatorze 9,6 V. Czy ktoś miał taką sytuację ? I co może być tego powodem ? Pozdrawiam Quote Link to post Share on other sites
szymx1 Posted February 24, 2012 Report Share Posted February 24, 2012 A jakimi kulkami strzelasz? Quote Link to post Share on other sites
seger Posted February 24, 2012 Report Share Posted February 24, 2012 a strzelasz prosto ? Quote Link to post Share on other sites
Matiz1911 Posted February 24, 2012 Report Share Posted February 24, 2012 Kulki to 0,25 bo teraz nie mam 0,2. A próbowałem strzelać pod różnymi kątami i zawsze jest prawie tak samo. Quote Link to post Share on other sites
Aimar12 Posted February 24, 2012 Report Share Posted February 24, 2012 Być może czujniki są źle skalibrowane, lecz niepoprawna kalibracja nie wpływa aż w tak wielki sposób, chyba że, no wszystko jest możliwe. Ale zapewne w firmie jest to sprawdzane, a samemu nie zmieniłbyś ustawień. Prędzej mogło dojść do uszkodzenia mechanicznego samych fototranzystorów lub optyki. Pisz do Virteca. Quote Link to post Share on other sites
Matiz1911 Posted February 24, 2012 Report Share Posted February 24, 2012 I tak chyba zrobię bo to trochę wkurzające jest :/ Dziękuję wszystkim za pomoc Quote Link to post Share on other sites
bamper12 Posted February 27, 2012 Report Share Posted February 27, 2012 Witam ! Mam problem z dziś zakupionym chronografem Virtec Chrono 3. Mianowicie strasznie zakłamuje wyniki, pokazuje ilości fps dużo mniejsze niż w rzeczywistości ( 250 fps u repliki która ma ponad 550 fps) Dzieje się tak i na baterii wewnętrznej 9 V i na akumulatorze 9,6 V. Czy ktoś miał taką sytuację ? I co może być tego powodem ? Pozdrawiam Cześć. Ostatnio właśnie odebrałem swojego z gwarancji... Miałem to samo, jedna replika była chronowana dobrze, reszta źle itp.. Oddałem, stwierdzili że coś tam nie tak jest w środku, wymienili na nowy i ten jest cacy... Zrób to samo :) Pzdr. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts