lukira Posted January 31, 2012 Report Share Posted January 31, 2012 Masz lewego Guardera - ot co;) Quote Link to post Share on other sites
DT_Kuba Posted January 31, 2012 Report Share Posted January 31, 2012 Dokładnie, masz guardera z dystrybucji sklepu pana Cao Jian Honga - kiedyś porównywałem wyniki we własnym zakresie. Wyszły podobne kwiatki. Quote Link to post Share on other sites
kosteQ86 Posted January 31, 2012 Report Share Posted January 31, 2012 Kupowałem wszystkie springi w jednym polskim sklepie i liczyłem że będą ok. Quote Link to post Share on other sites
Trzmiel Posted January 31, 2012 Report Share Posted January 31, 2012 Kupowałem wszystkie springi w jednym polskim sklepie i liczyłem że będą ok. Sprawdź jedno, czy guarder nie jest malowany na czarno... Jak jest to koniecznie napisz w jakim sklepie kupiłeś! Quote Link to post Share on other sites
Ryba1993 Posted January 31, 2012 Report Share Posted January 31, 2012 A na specshop jakie mają ,bo tam swoją m150 kupowałem. Quote Link to post Share on other sites
kosteQ86 Posted January 31, 2012 Report Share Posted January 31, 2012 Jakoś specjalnie się nie przyglądałem, ale nie wydaje mi się, sprężynę ma kumpel bo miał ją montować w SRce. Sklep to taktyczny, miałem brać 2 x m 160 G&G bo były po 45zl ale jednej nie mieli to dali mi w tej samej cenie guardera i sądziłem że dobry deal. Miałem kiedyś tego chińskiego guardera m140 generalnie nie poznasz czy to oryginał czy kopia, oczywiście poza użytkowaniem, spec pewnie bierze od producenta więc bym się nie bał. Ja po prostu zostaje przy G&G bo jakościowo nie odstają od guarderów i podróbek nie ma. A do tego tańsze. Quote Link to post Share on other sites
Trzmiel Posted January 31, 2012 Report Share Posted January 31, 2012 Kopie są malowane, oryginały czernione. Quote Link to post Share on other sites
kosteQ86 Posted February 1, 2012 Report Share Posted February 1, 2012 Czyli kopie się świecą i są śliskie, a oryginały takie bardziej matowe i lekko chropowate? Dobrze kumam?:) looknij zdjęcie w 1 poście tam jest fotka tej M160. Quote Link to post Share on other sites
Snipernr1 Posted February 1, 2012 Report Share Posted February 1, 2012 (edited) KosteQ dokładnie tak jak napisałeś . Mogę powiedzieć ze na Taiwanie sa oryginalny bo kupiłem już tam wiele sztuk rożnej mocy i się nie spotkałem z kopią. Edited February 1, 2012 by Snipernr1 Quote Link to post Share on other sites
MyN3 Posted February 1, 2012 Report Share Posted February 1, 2012 (edited) I trzeba też brać pod uwagę że niestety ale sprężyny Guardera różnią się między partiami i to dość znacznie np. 2 lata temu kupiłem M130 i wszystko było cacy nawet na 2 łożyskowaniach działała i dawała piękne wyniki, w ostatnią wiosnę kupiłem do drugiej repliki M130 Guardera i 2 łożyskowania okazały się dla niej śmiertelne za duża była po ściśnięciu wystawała z tłoka.. dalej ją mam musiałem ściągnąć jedno łożyskowanie... Dodam że oba to oryginały chropowate. Ponoć najmniej "kwiatków" jest z M140 może ktoś z autorytetem poprosi sklepy o przesłaniu dostępnych sprężyn guardera do zrobienia testów nawet nie wszystkich sprężyn.. Edited February 1, 2012 by MyN3 Quote Link to post Share on other sites
AnR Posted February 2, 2012 Report Share Posted February 2, 2012 Uważaj, bo komuś wyślą. :D Quote Link to post Share on other sites
KicpA Posted February 2, 2012 Report Share Posted February 2, 2012 Problemy z SP130 są spowodowane różnymi wymiarami łożyskowań, prowadnicy i tłoka, Przerabiałem to już ponad 2 lata temu i nie było zależne od partii. Quote Link to post Share on other sites
Filip1994 Posted March 3, 2012 Report Share Posted March 3, 2012 Piszę tutaj gdyż nie znalazłem odpowiedniego działu. ( w szukajce) Jaka jest różnica między http://www.taiwangun.com/gearboxy-oraz-ich-czesci/sprezyny-glowne/sprezyna-m140-shs.html która kosztuje 26 zł, a http://www.taiwangun.com/gearboxy-oraz-ich-czesci/sprezyny-glowne/sprezyna-sp-140-guarder.html kosztującą 56 zł ? W opisie są identyczne , więc czy płacimy za markę ? Quote Link to post Share on other sites
Perski102 Posted March 3, 2012 Report Share Posted March 3, 2012 SHS się szybciej "ubija" i jest made in china . Quote Link to post Share on other sites
LogaN Posted March 3, 2012 Report Share Posted March 3, 2012 Pozwolę sobie zacytować samego siebie, żeby nie pisać drugi raz: Sprężyny różnią się właściwościami. Sprężyny gorszych firm szybciej się zużywają, co oznacza, że już po przebiegu kilkunastu tysięcy kulek można utracić nawet kilkadziesiąt FPS. Jednymi z najbardziej polecanych sprężyn są te firmy Guarder. Trzeba jednak wziąć pod uwagę, że sprężyny tej firmy nierzadko nadają kulce większą liczbę FPS niż powinny. Dla przykładu - M110 Guardera, oznaczone jako SP110, może być odpowiednikiem M115 innej firmy - w tym konkretnym wypadku jest to szczególnie ważne, jeśli chcesz przystosować replikę do walki na bliskim dystansie. Natomiast SP170 może przynieść podobne rezultaty co M190 innego producenta. Źródło: http://wmasg.pl/pl/articles/show/197623 EDIT: No i Perski szybszy. Quote Link to post Share on other sites
Skejter Posted February 28, 2013 Report Share Posted February 28, 2013 Witam. Mam pytanie odnośnie w/w sprężyn. Zależy mi by zastąpić guardera sprężyną elementa m175, bo jak wywnioskowałem z opisów z stron sklepów dadzą podobną ilość fps, (ew jaką będzie różnica) , ale czy na pewno ? Prosiłbym o porady co do sprężyn. Pozdrawiam. Quote Link to post Share on other sites
musashi Posted February 28, 2013 Report Share Posted February 28, 2013 Jeżeli miałeś 175 elementa to powinieneś wsadzić minimum sp160 guardera . Quote Link to post Share on other sites
Skejter Posted February 28, 2013 Report Share Posted February 28, 2013 Nie, miałem sp150 guardera,,więc m165 elementa będzie podobnej mocy? Quote Link to post Share on other sites
szymx1 Posted February 28, 2013 Report Share Posted February 28, 2013 Większej. Quote Link to post Share on other sites
Skejter Posted February 28, 2013 Report Share Posted February 28, 2013 A coś więcej-może ile jaka sprężyna pozwala uzyskać jaką moc ? Czy m155 elementa będzie DOBRYM odpowiednikiem sp150 guardera która ponoć jest nazbyt twarda do swoich oznaczeń. Quote Link to post Share on other sites
NooBSaiboT Posted February 28, 2013 Report Share Posted February 28, 2013 Z tego co wiadomo to sp150 guarder to takie sp160 chyba jeśli źle mówię to poprawcie. Ja bym dał tam sp160 elementa. Quote Link to post Share on other sites
Młody_brt Posted August 21, 2014 Report Share Posted August 21, 2014 Trochę odświeżę temat. Ostatnio dla testów kupował tylko spr guardera. W moim M24 przy bardzo dobrym doszczelnieniu, komorze PDI, gumka HU PDI i promyk na M160 mam stabilne 670fps. Jeśli mowa o AEG-u - LR300 P&J w GB zmieniona tylko spr na m100, komora HU Guardera, gumka sylikonowa Guardera i precka 6,02 Guardera osiąga 8/10 strzałów 374fps ( 2/10 na 372fps ). Quote Link to post Share on other sites
Rych33 Posted December 9, 2017 Report Share Posted December 9, 2017 Tematów o sprężynach naliczyłem ponad 50. Większość przeczytałem. Mam pytanie. I mam nadzieję że wybrałem właściwy temat. A może nie. Generalnie chodzi mi o długość sprężyny a osiągi. Bo jak się czyta te tematy. To tylko Guarder, guarder i tylko guarder. Otóż w ramach ćwiczeń i testowania różnych sprężyn trudno był nie zauważyć że, Stokowa sprężyna w ELAR MUR o długości 129 mm daje takie same fp-esy jak sprężyna Guarder SP130 o długości 170 mm. Pomijając fakt oczywisty że taką krótszą sprężynę jest łatwiej zapinać. To chyba gearbox też lepiej się z nią czuje. Ogólnie mówiąc. Pytanie czy jakieś firmy robią krótsze sprężyny o tej samej mocy co standard ` 170 mm ? Czy to tylko patent producentów poszczególnych replik. A może są jakieś firmy które w ofercie mają sprężyny poniżej tego "standardu" 170 mm ? Quote Link to post Share on other sites
wallop Posted December 9, 2017 Report Share Posted December 9, 2017 (edited) Która stockowa sprężyna daje 500fps? Ostatnie partie sprężyn Guarder'a pękają, nie wiem czemu nadal są polecane. Polecam kupno sprężyny produkowanej na zamówienie :icon_smile: Edited December 9, 2017 by wallop Quote Link to post Share on other sites
Rych33 Posted December 9, 2017 Report Share Posted December 9, 2017 Czy ja pytałem o sprężynę stokową która daje 500 fps ? Z tego co się orientuję to takie istnieją tylko w Twojej wyobraźni. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts