Skavek Posted June 29, 2012 Report Share Posted June 29, 2012 Rzeczywiście jest dużo na temat tych rękawiczek, w takim razie przepraszam za spam. Quote Link to post Share on other sites
Ace Posted June 29, 2012 Report Share Posted June 29, 2012 przeczytaj sobie ostatnie kilkanaście postów :bialaflaga: Quote Link to post Share on other sites
sarcodon Posted July 9, 2012 Report Share Posted July 9, 2012 Witam, Potrzebuję rękawice taktyczne. Wymogiem jest wzmocnienie kewlarem opuszek palców, tak aby ewentualna igła nie mogła ich przebić. Czytam recenzje, szukam i nie mogę nic znaleźć. Czy możecie coś polecić? Tak do 250zł Quote Link to post Share on other sites
Wukasz Posted July 9, 2012 Report Share Posted July 9, 2012 Kewlar cie przed igłą nie ochroni. Quote Link to post Share on other sites
wiciok Posted July 10, 2012 Report Share Posted July 10, 2012 Na military masz coś tego typu - Hatch Armortip. Za 3 stówy. Quote Link to post Share on other sites
sarcodon Posted July 13, 2012 Report Share Posted July 13, 2012 Zdaję sobie sprawę, że nic nie zapewni 100% ochrony przed przebiciem, ale przynajmniej zminimalizuje ryzyko. Dzięki Wiciok, znajdę tam coś dla siebie. Quote Link to post Share on other sites
Hoplita Posted July 13, 2012 Report Share Posted July 13, 2012 (edited) Zdaję sobie sprawę, że nic nie zapewni 100% ochrony przed przebiciem, ale przynajmniej zminimalizuje ryzyko. Dzięki Wiciok, znajdę tam coś dla siebie. Rzecz w tym, że kevlar na opuszkach nie chroni Cię wcale przed przebiciem. Musisz wybrać specjalistyczne rękawiczki do przeszukań (jak wspomniane Armortip) - zwykle ze specjalnym "gęstym" materiałem w okolicach najbardziej narażonych na przekłucie (opuszki i centrum dłoni). Edited July 13, 2012 by Hoplita Quote Link to post Share on other sites
sarcodon Posted July 14, 2012 Report Share Posted July 14, 2012 Dzięki, poczytałem trochę na forach i dowiedziałem się kilku rzeczy. Będę zamawiał Armortip. Quote Link to post Share on other sites
Foxtrot29 Posted July 19, 2012 Report Share Posted July 19, 2012 O rany... Kevlarem chcesz się bronić przed igłami? A wiesz że ten cudowny wszystkowytrzymujący materiał da się kroić nożem? Quote Link to post Share on other sites
Guest Mati13k Posted August 8, 2012 Report Share Posted August 8, 2012 Witam, Jakie rękawiczki nadadzą się do zjazdów szybką liną ze śmigła? Fajnie jakby były niejaskrawe i niezbyt drogie, mają służyć do tego i tylko do tego. Pozdrawiam Quote Link to post Share on other sites
HellMaker666 Posted August 8, 2012 Report Share Posted August 8, 2012 Azur już się gdzieś pytał i dostał odpowiedź. Napisz do niego :D Quote Link to post Share on other sites
Guest Mati13k Posted August 8, 2012 Report Share Posted August 8, 2012 Zadałem to pytanie, bo widocznie obaj z Azurem chcemy się dowiedzieć czegoś więcej, rozmawiałem z nim. Nie nabijaj sobie postów. Quote Link to post Share on other sites
HellMaker666 Posted August 8, 2012 Report Share Posted August 8, 2012 Odpowiedzi były podane. Nawet linki do rękawiczek tanich i dobrych, które się będą do tego nadawać. Wystarczy poszukać. Quote Link to post Share on other sites
Guest extremateria Posted August 13, 2012 Report Share Posted August 13, 2012 (edited) W ubiegłym tygodniu przymierzałem Mechanix M Pact i dość dziwnie są uszyte. Rozmiar duży jak i średni nie pasuje. W dużym ogólnie ręka lepiej się czuję, jest trochę luzu, jednak kciuk pływa, a palec wskazujący ma trochę za ciasno. W rozmiarze średnim jest podobnie z kciukiem i palcem wskazującym, jednak cała dłoń natrafia już na opór podczas wkładania. Wolałbym rękawiczki, które będą bardziej pasowały. Co poza Mechanix można zakupić? Żadne kopie, Oakley, czy inne tego typu firmy, które nie mają pojęcia co robią i dodają tylko napis Tactical. Edited August 13, 2012 by Materia Quote Link to post Share on other sites
OFF Posted August 13, 2012 Report Share Posted August 13, 2012 Popatrz na rękawice firmy Camelbak. Natomiast jeśli szukasz zwykłych rękawiczek to może skocz do Castoramy i poszukaj rękawiczek firmy Stahlson. Quote Link to post Share on other sites
Guest extremateria Posted August 13, 2012 Report Share Posted August 13, 2012 (edited) Zwykłe nie :icon_razz2:, Camelback ciekawa propozycja, tylko gdzie takie coś jest. Z dostepnością będzie ciężko lokalnie. Nie słyszałem o tym nigdy. Modele mi pasują, cenowo też. www.rwscetus.com Tutaj dostępne online. Napiszę do nich, zapytam. OFF jak zwykle pomocny, dzięki. Edited August 13, 2012 by Materia Quote Link to post Share on other sites
OFF Posted August 13, 2012 Report Share Posted August 13, 2012 Kiedyś sam przymierzałem się do kupna tych http://www.sklep.rwscetus.com/rekawice-hi-tech-impact-ii-ct-firmy-camelbak-dla-zolnierza-operatora-jednostki-specjalnej-z-logo.html ,myślę że to jedna z ciekawszych propozycji jeśli chodzi o ich modele. Niestety nie udało mi się ich kupić,ponieważ nie było moich rozmiarów (przez bardzooo długi czas) ,więc kupiłem rękawiczki z Castoramy na jakiś czas. Chyba się wkrótce skuszę na ten sam model ponownie bo widzę,że są już inne rozmiary :) Quote Link to post Share on other sites
Max_E Posted August 14, 2012 Report Share Posted August 14, 2012 Co do rękawic z linka to mam je i żywie do nich mieszane uczucia. Kupiłem je w lipcu zeszłego roku od dystrybutora. Pierwsze wrażenie: bardzo wygodne, czucie w palcach pozostaje i można spokojnie używa różnych narzędzi. Wykorzystywałem je do strzelanek, podczas jazdy na rowerze i chodzenia po jaskiniach. Po około miesiącu puściła pętla ze sznura w lewej rękawiczce, a szkoda bo ułatwiała zakładanie. Druga pętla wytrzymała jeszcze 8 miesięcy. Pętle wyglądaja na wkejone, a nie na wszyte. Żelowe elementy na dłoni dobrze amortyzują, zdecydowanie podnoszą komfort użytkowania. Jest to element, którego brakuje mi w innych rękawiczkach. Rękawiczki nie lubią być moczone (chociaż jest na nich napisane, że można je prać w pralce). Po przemoczeniu i wyschnięciu bez "wspomagania" wzór na skórze zaczłał się wykruszać, i ogólnie stwardniał co zmniejszyło czucie w palcach. Najgorsze jednak przyszło podczas jednego z wypadów do jaskiń gdy okazało się, że palce wychodzą mi na wierzch rękawiczki. Po obejrzeniu wydaje mi się, że rękawiczki były tam prawdopodobnie klejone i klej ten puścił. Kciuk który jest szyty pozostał cały. Wymieniłem je na coś tanszego i teraz czekają na naprawę. W skrócie : wygodne rękawiczki, trochę kiepsko z wytrzymałością (może miałem jakiś felerny egzemplarz). Quote Link to post Share on other sites
OFF Posted August 14, 2012 Report Share Posted August 14, 2012 To może ta nowa seria taka felerna trochę jest. Ja szukałem informacji o tych starszych kiedyś właśnie i użytkownicy sobie zachwalali,a po długim okresie użytkowania nadal dobrze się ponoć sprawowały. Próbowałeś je może reklamować,czy coś? Quote Link to post Share on other sites
Kantek Posted August 14, 2012 Report Share Posted August 14, 2012 Moje rękawiczki Impact CT (takie: http://www.sklep.rwscetus.com/rekawice-impact-ct.html ) mam od trzech lat i dalej bardzo dobrze się trzymają. Nic nie pęka ani się nie pruje. Odrobina mechacenia się i delikatne przytarcia na palcach - i tyle. Quote Link to post Share on other sites
Leonidas39 Posted August 23, 2012 Report Share Posted August 23, 2012 Ktoś używał tych rękawiczek, albo jest w stanie stwierdzić czy warto je kupić? http://taktyczny.com/odzie-i-inne/ochraniacze-i-rekawiczki/rekawiczki-bt-sniper-ze.html Quote Link to post Share on other sites
start_2010 Posted October 23, 2012 Report Share Posted October 23, 2012 elo nie wiem czy to tutaj czy nie ale poszukuje rekawiczek takich co maja zolnierze wojska polskiego. Cos takiego co mają w afganie lub ? pisze bo kompletnie sie nie znam na umundurowaniu a kto pyta nie błądzi :) Quote Link to post Share on other sites
OFF Posted October 23, 2012 Report Share Posted October 23, 2012 Może podaj jakieś zdjęcia. Używają różnych rękawiczek. Powiedz też może ile jesteś w stanie wydać na nie. Można spotkać rękawice BW (te zielone) ,nomexowe US,Oakley Factory Pilot Gloves w Khaki (czy tam w CB),Mechanixy też się chyba przewijają jakieś. Quote Link to post Share on other sites
Pietracha Posted October 23, 2012 Report Share Posted October 23, 2012 Ewentualnie Stahlsony z Castoramy :) Quote Link to post Share on other sites
OFF Posted October 23, 2012 Report Share Posted October 23, 2012 Ewentualnie Stahlsony z Castoramy :icon_smile: Zapomniałem o nich,Jeśli jeszcze są gdzieś do kupienia to polecam :icon_biggrin: Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts