Phoesis Posted July 9, 2011 Report Share Posted July 9, 2011 Daj sobie spokój z tym solenoidem, najtańsze sensowne rozwiązanie to ten z SP1/Vibe (różnią się tylko obudową). 1. Tak, są reduktory. Zazwyczaj znajdują się w foregripie, bądź w niektórych przypadkach w chwycie pistoletowym (Invert Mini). 2. Zwykła bateria 9,6V styka. 3. Nie, elektronika jest osobno na płytce, która jest zasilana z tej samej 9,6V co zawór. Quote Link to post Share on other sites
sebciu Posted July 9, 2011 Report Share Posted July 9, 2011 są regulatory w PB które zmniejszają do ok 10bar, nazywają się inline regulator. poszukajcie na amerykańskich forach, robią zewnętrzne zasilanie z inline regulatorami Quote Link to post Share on other sites
Sushi.50 Posted July 29, 2011 Report Share Posted July 29, 2011 (edited) To teraz wyniki niezależnego testera konwersji :icon_biggrin: . Konfiguracja: M4 Boyi, komora stock, lufa stock 363 mm, gumka Systema. Elektrozawór 550 l/min, bateria ASG 8,4. Butla CO2 12OZ, reduktor 3 Arrow. Czas otwarcia zaworu ustawiony do takiego poziomu, że dłuższy czas otwarcia już nie zwiększał prędkości wylotowej. Ciśnienie 6 Bar, wężyk 6mm, między reduktorem a zaworem jakieś 100 cm węża. Kulki 0,25 - 308 fps, odchylenia w granicy 4 fps, maksymalny spadek 298 fps, maksymalny wzrost 315 fps. W dalszej kolejności sprawdziłem jaki wpływ na prędkość wylotową ma umieszczenie buforu (dodatkowy zbiornik gazu zwiększający objętość zredukowanego gazu w układzie reduktor - zawór). Gdy bufor umieściłem w odległości 10 cm od reduktora (w tej konfiguracji chowamy bufor do ładownicy z butlą) wzrost prędkości wylotowej do 315-318 fps. A teraz ciekawsze: bufor umieściłem 10 cm od elektrozaworu (w takiej konfiguracji będziemy musieli go schować w kolbie) i prędkość wylotowa wzrosła do 350 fps, z odchyleniami o (!!!) 3 fps. Zwiększyłem ciśnienie jeszcze do 12 Bar przy konfiguracji bez bufora, prędkość wylotowa na poziomie 430 fps na kulkach 0,25 G&G. Tyle na chwilę obecną. W dalszej kolejności zrobię testy na komorze CA, lufie prometheus 590 i dam wężyk 8 mm. I jeszcze jedno: błyskawiczna reakcja na spust, żadnego naciągania tłoka, i ten dźwięk... Miodzio :icon_biggrin: Edit: Chrono made by Radecek. Edited July 29, 2011 by Sushi.50 Quote Link to post Share on other sites
Sushi.50 Posted July 30, 2011 Report Share Posted July 30, 2011 Proszę o połączenie postów, nie mogę już edytować. Testów konwersji dzień drugi. Z nowości dzisiaj zmiana wężyka między cylindrem a elektrozaworem (z 6mm na 8mm). Kupiłem też kulki Gunfire 0,2 i na nich robiłem testy. Najsampierw przestrzelanie konwersji na wężyku 6mm oraz zasilanie z pominięciem buforu, ciśnienie 6 Bar. Wczorajszy wynik to 308 fps na 0,25 G&G, dzisiejszy równe 331 fps na 0,2 Gunfire z odchyleniami rzędu 2-3 fps. Piłowanie gearboxa, zmiana końcówek na cylindrze i elektrozaworze na 8 mm, wężyk także 8 mm. I co? 370 fps, odchylenia podobne jak wcześniej. A wczoraj bufor dodał kolejnych 40 fps, w następnej kolejności sprawdzę ile doda nam bufor, do tego połączony wężykiem 8 mm. Będzie czad! Quote Link to post Share on other sites
Kuba_T1000 Posted July 31, 2011 Author Report Share Posted July 31, 2011 To teraz wyniki niezależnego testera konwersji :icon_biggrin: ... Czekamy na raport ze strzelanki :) Co do newsów to ostatnio zaprojektowałem dyszę/tłok w stylu "lightweight". Łatwiejszy do wykonania, lżejszy i krótszy. Ma to na celu zwiększenie ROFa i jeśli się nie mylę to FPSy też powinny wzrosnąć: tłok ma mniejszą powierzchnię więc potrzeba większego naporu ciśnienia gazu aby go przesunąć, zatem gdy się przesunie to większą energię przekaże kulce :zastanawia: I na koniec screen z programu (bez oringów i sprężyny): Quote Link to post Share on other sites
Xyanek Posted August 24, 2011 Report Share Posted August 24, 2011 Projekt umarł? Quote Link to post Share on other sites
Sushi.50 Posted August 26, 2011 Report Share Posted August 26, 2011 Myślę, że nie skoro ktoś już z tego korzysta ;). Na strzelaniu sprawuje się bardzo dobrze: dźwięk wystrzału jest przepiękny, aegi się chowają. Trzeba się przyzwyczaić do wężyka. I kontrolować zużycie gazu, nie spędziłem zbyt dużo czasu na ustawieniu czasu otwarcia i niestety za dużo gazu jest zużywałem na jeden strzał. W efekcie zużyłem jakieś 100g CO2. Ah, i mój reduktor nie jest przystosowany chyba do CO2, bo przy dłuższych seriach mrozi się. Podejrzewam, że przy HP nie było by takiego problemu. Widział ktoś butle HP z zaworem on/off a nie igłowym? Quote Link to post Share on other sites
Viamortis Posted August 26, 2011 Report Share Posted August 26, 2011 Miodzio! Ja już zbieram pieniążki :cool: Quote Link to post Share on other sites
Meche Posted August 26, 2011 Report Share Posted August 26, 2011 Sushi.50 na jakiej konfiguracji masz tą konwersje? Ile fps wyciągasz? Jaką masz butle? Na ile starcza? :) Tak w ogóle to ktoś wie co z Kubą, bo też chciałem kupić ta konwersje ale nie odpisuje na PW (wcześniej nie było problemu) Quote Link to post Share on other sites
pidzejfat Posted August 26, 2011 Report Share Posted August 26, 2011 Myślę, że nie skoro ktoś już z tego korzysta ;). Na strzelaniu sprawuje się bardzo dobrze: dźwięk wystrzału jest przepiękny, aegi się chowają. Trzeba się przyzwyczaić do wężyka. I kontrolować zużycie gazu, nie spędziłem zbyt dużo czasu na ustawieniu czasu otwarcia i niestety za dużo gazu jest zużywałem na jeden strzał. W efekcie zużyłem jakieś 100g CO2. Ah, i mój reduktor nie jest przystosowany chyba do CO2, bo przy dłuższych seriach mrozi się. Podejrzewam, że przy HP nie było by takiego problemu. Widział ktoś butle HP z zaworem on/off a nie igłowym? HP zawsze z igłowym, nie ma zaworu On/off dla HP! Quote Link to post Share on other sites
Kuba_T1000 Posted August 27, 2011 Author Report Share Posted August 27, 2011 Tak w ogóle to ktoś wie co z Kubą... Urlopowałem się nad morzem :D No a teraz czas na bieżące wieści: Jak widać wytoczyłem wersję lightweight. Sprawdzę jak się sprawuje i dam znać. Nie mam też jeszcze skończonej elektroniki w SMD, co mnie ogranicza w końcowym złożeniu korpusu GB. Sushi.50 testuje wersję z elektrozaworem na zewnątrz - generacja druga: Przez Miniguna trochę zaniedbałem pracę nad konwersją, ale obiecuję poprawę :cool: Quote Link to post Share on other sites
Kuba_T1000 Posted August 28, 2011 Author Report Share Posted August 28, 2011 Dzisiaj dorobiłem przełącznik do obsługi selektora ognia SEMI/AUTO, i polutowałem kilka elementów... Czekam jeszcze na rezystorki - zamówiłem oddzielnie i paczka przepadła :/ Quote Link to post Share on other sites
Sushi.50 Posted August 29, 2011 Report Share Posted August 29, 2011 Konfigurację opisałem wcześniej, mam 370 fps na wężykach 8 mm bez buforu. Potrzebuję stałą kolbę do M16, jak ktoś ma to chętnie odkupię, a wtedy będę mógł spróbować upchnąć wszystko w środku, łącznie z buforem a wtedy sprawdzę na ile to się sprawdzi w boju :). @pidzejfat: W takim razie muszę wytoczyć coś, co mi ten zawór otworzy przy wkręcaniu reduktora, inaczej nie pójdzie :(. Quote Link to post Share on other sites
Meche Posted August 29, 2011 Report Share Posted August 29, 2011 Sushi.50 jaką masz butle? Jaki regulator? Jaki regulator byś polecał do tej konwersji na butli co2? Quote Link to post Share on other sites
Kuba_T1000 Posted August 29, 2011 Author Report Share Posted August 29, 2011 Jak ktoś ma zbędne GB V2, taki jak na fotce dwa posty wyżej to odkupię. GB + spust i styki + selektor. (chodzi o takie hmm.. puste w środku czyli te czarne AGM lub JG. Bo np te nie malowane G&P mają więcej wylewki wewnątrz i trzeba frezować więcej) Quote Link to post Share on other sites
Sushi.50 Posted August 29, 2011 Report Share Posted August 29, 2011 Mam taką butlę: http://www.fanatix.pl/sklep/paintball-systemy-co2-akcesoria-systemy-co2-butla-co2-12oz-zaworem-pin-p-134.html A reduktor jest firmy 3arrow, kiedyś były na allegro, ale już ich nie widzę. Nie mam pojęcia, który z obecnie dostępnych będzie odpowiedni. A reduktor musi być przystosowany do Co2, bo inaczej się mrozi. Mój niestety nie jest i strzelanie długą serią nie wchodzi w grę. Myślę, że palmers albo begadi będzie odpowiedni, ale jest znowu dość drogi. Quote Link to post Share on other sites
W.Zajcev Posted August 30, 2011 Report Share Posted August 30, 2011 HP zawsze z igłowym, nie ma zaworu On/off dla HP! Przecież HP to zwykłe sprężone powietrze i są butle z zaworem on/off. Quote Link to post Share on other sites
Phoesis Posted August 30, 2011 Report Share Posted August 30, 2011 Ale w butlach z którymi jesteś w stanie biegać nie ma takiego zaworu. Quote Link to post Share on other sites
pidzejfat Posted August 31, 2011 Report Share Posted August 31, 2011 Przecież HP to zwykłe sprężone powietrze i są butle z zaworem on/off. Tak to pokaż mi taką butlę z fabrycznie założonym zaworem On/Off... :bialaflaga: Przecież ze zbiornikiem 5-10l sprężonego powietrza nie zamierzasz biegać? Quote Link to post Share on other sites
Xyanek Posted August 31, 2011 Report Share Posted August 31, 2011 Pytałem się w sklepie Paintballowym czy mają butle HP z zaworem ON/OFF- powiedzieli że takich zaworów nie wolno ładować do butli HP- ponieważ w nich występuje ciśnienie sięgające 300 BAR a CO2 to niecałe 100BAR (bodajże 87 czy 90). Druga sprawa panowie: CO2 strasznie zamarza zimą, potrzebuje butli HP z reduktorem na max 10=12 BAR, czy takowe istnieją? Bo ja nie znalazłem a bardzo mi jest potrzebna... :icon_cry: Quote Link to post Share on other sites
Kuba_T1000 Posted September 1, 2011 Author Report Share Posted September 1, 2011 Sprawdź ten reduktor: http://www.kansus.pl/product_info.php?products_id=3078 (link od usera Zambezi) z tego co widzę to chyba układ wejść-wyjść jest jakiś dziwny, jak dla nas. Jak ktoś widział to na butli jak wygląda po przykręceniu to niech wrzuci fotkę. Do tego butla max 20oz i gitara :D Quote Link to post Share on other sites
pidzejfat Posted September 1, 2011 Report Share Posted September 1, 2011 Pytałem się w sklepie Paintballowym czy mają butle HP z zaworem ON/OFF- powiedzieli że takich zaworów nie wolno ładować do butli HP- ponieważ w nich występuje ciśnienie sięgające 300 BAR a CO2 to niecałe 100BAR (bodajże 87 czy 90). Druga sprawa panowie: CO2 strasznie zamarza zimą, potrzebuje butli HP z reduktorem na max 10=12 BAR, czy takowe istnieją? Bo ja nie znalazłem a bardzo mi jest potrzebna... :icon_cry: HP ma wbudowaną redukcję na zaworze do ok 800psi, żeby dalej obniżyć ciśnienie, potrzebujesz kolejnego reduktora zewnętrznego (bardziej precyzyjnego) np palmers... Quote Link to post Share on other sites
Zambezi Posted September 1, 2011 Report Share Posted September 1, 2011 (edited) Proszę, kilka zdjęć obrazujących jak to to działa: A tu przekrój markera: Jak pidzej mówi, regulatory plamers: http://palmer-pursuit.com/cart/index.php?main_page=index&cPath=8 a tu przykład zastosowania: http://www.youtube.com/watch?v=_NKYL3w8j4Q Edited September 1, 2011 by Zambezi Quote Link to post Share on other sites
Sushi.50 Posted September 1, 2011 Report Share Posted September 1, 2011 (edited) No i tu zaczyna się problem... Bo mam taki sam. Butle paintballowe mają reduktor, który na wyjściu daje ciśnienie 850 Psi, tylko że na wyjściu jest zawór igłowy. Wyjście jest takie, że na wyjściu reduktora z butli musimy założyć drugi reduktor (taki jak do CO2), który jednocześnie przy wkręcaniu musi otworzyć zawór igłowy. Bez tokarza się nie obejdzie. Edit: Nie zauważyłem ostatnich postów na kolejnej stronie ;). A ktoś testował ten reduktor typu Bob-long ze strony Kansus? Oglądałem kiedyś w necie jego budowę wewnętrzną, działa na takiej zasadzie jak reduktory begadi czy palmers. Edit2: A może ktoś by reflektował na ten reduktor? http://cgi.ebay.es/SMC-Modular-Regulator-w-gauge-AR10-M5BG-Z_W0QQitemZ110292849705QQcmdZViewItemQQptZLH_DefaultDomain_0?hash=item19adf75429 Jest na tej stronie opisany (chyba) jako działający, może ktoś kto zna hiszpański przetłumaczy dokładnie; http://airsoftpedia.es/index.php/Kit_CO2_HPA_para_rifles_a_gas_%28Versi%C3%B3n_Tanaka%29 Edited September 1, 2011 by Sushi.50 Quote Link to post Share on other sites
KicpA Posted September 1, 2011 Report Share Posted September 1, 2011 (edited) Sushi tylko to co podałeś na ebayu ma max ciśnienie pracy 1MPa więc ta fotka mnie przeraża... http://airsoftpedia.es/index.php/Archivo:Montajefijo2.jpg Nie ma to jak zapiąć 5,8 razy większe ciśnienie niż to które zaleca producent ;) Edited September 1, 2011 by KicpA Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts