Meister Posted July 7 Report Share Posted July 7 Tak dla podkręcenia tematu, jak już się ten wątek ruszył trochę. Szczerze to miło by było jakby była jakaś konsekwentność na grach ASH. Niemal zawsze, na tematach o grze są rozpisane jakieś ramy stylizacyjne, albo że takie i takie repliki mają nie grać. Też różne rozmowy tu i tam, że ktoś coś robił wbrew zasadom i to nie raz. Natomiast odkąd się z Wami strzelam (2018) to nie kojarzę sytuacji, żeby była jakakolwiek inspekcja przed grą. Dla przykładu jak ktoś (pomimo rozpisanych zasad) zakłada na siebie jakieś elementy modernowych szpejów (kabura czy ładownica czy cokolwiek), albo bierze modernową broń (co się niestety powtarza w temacie boczniaków) to jeszcze nie widziałem, żeby org poprosił o zdjęcie tych szpejów, albo zostawienie danej repliki w aucie. Np. dla mnie jest to logiczne, że jak się nie ma danego elementu historycznego wyposażenia (czy odpowiednio wyglądającego zamiennika), albo boczniaka to się zwyczajnie z tym żyje (jeśli się nie chce kupić na już) i się modernowych rzeczy po prostu nie zabiera. To już jest temat umowny, ale mam podobne odczucia do nieodpowiednich stylizacji. Nie mówię tu oczywiście o tanich zamiennikach, czy o wzorze munduru, który historycznie wszedł trochę później a jest bardzo podobny do docelowego (np. używanie niemieckiego M40/M42/M43 w '39) , ale mówię o sytuacji, gdy dana formacja, w bardzo charakterystycznym szpeju czy camo, w ogóle nie brała udziału w danej bitwie. Rozumiem, że w ASH nadal żyje mantra "ASH to nie reko", ale no trzymajmy się jakichś granic, żeby ludziom klimatu nie psuć. I jeśli org podkreśla, że takie mundury nie wchodzą to się zwyczajnie nie pchać na siłę. Natomiast jeśli chce się uwzględnić wszystkich, to starczy wybrać bitwę, gdzie da się usprawiedliwić użycie każdej sylwetki... Ale uwierzcie mi, że jak już się ma szpej danej armii, to nie jest trudno czy drogo dokupić parę pierdół, żeby się lepiej wpasować w inną formację. Już nie chce mi się dawać przykładów replik, które średnio się wpisywały w różne zasady czy przypadków stylizacji z dupy, żeby się ludzie nie obrazili, ale ja jestem wzrokowcem i często się zdarza, że (again) pomimo rozpisanych zasad, ktoś się wbija w tym co uznał, że sobie założy, mając w gdzieś scenariusz, a potem jest świecenie oczami na odprawie. W temacie cheaterów, krótka piłka. Wydrukować spis zasad na A4, powiesić na respie. Jak ktoś zauważy coś nieodpowiedniego i będzie to udowodnione to zgłasza do dowódcy/orga, dowódca/org odsyła delikwenta na respa, żeby się ponownie zaznajomił z zasadami i przemyślał postępowanie. Natomiast w kwestii termosów. Wiadomo, pojedyncze przypadki ciężko osądzać, bo ktoś mógł nie poczuć lub nie usłyszeć, ale jeśli termoska jest oczywista (m.in. przykład podany przez Wisha) i jest to któraś sytuacja pod rząd no to banicja na parę gierek i elo. Kończąc. Na litość boską, ujednolićmy znowu te nieszczęsne zasady co do FPSów, limitów amunicji przy sobie, działań medyka/sapera, czasów respa, klasyfikacji niektórych replik itp. Tl;dr. Jesteśmy dorosłymi chłopami i szanujmy ogrom hajsu i czasu wtopiony w to hobby, przez każdego z nas. Z mojej perspektywy (i wielu innych przyjaciół), wszedłem w tę niszę asg, po to, żeby się klimatycznie strzelać w danych ramach, bo jakbym chciał grać z semi-randomowymi stylówkami i ludźmi, którzy olewają wytyczne od orga lub po prostu zasady gry to bym sobie pojechał na niedzielną jebankę. Quote Link to post Share on other sites
Lolek2102 Posted July 7 Report Share Posted July 7 W dniu 30.06.2025 o 13:38, wish napisał: Jeśli, z tym postem zgodzi się większa ilość graczy, nie będę miał problemu, żeby napisać o kim mowa. Uważam, że wszyscy powinni dowiedzieć się, kim jest wspomniany gagatek. Tworzymy mimo wszystko małą grupę ludzi z niszowym hobby, w której każdy każdego zna i każdy każdego (przynajmniej mam taką nadzieję) darzy sympatią. Nie powinniśmy zatem pozwalać żeby jakieś pojedyncze, specjalne przypadki, torpedowały podstawową zasadę dobrej zabawy, czyli zasadę fair play. Quote Link to post Share on other sites
Wade1051 Posted July 7 Report Share Posted July 7 Czytam posty przedmówców i przecieram oczy ze zdumienia. Moi drodzy, co się stało na przestrzeni tych dosłownie dwóch-trzech lat, że ze środowiska transparentnego i dosyć zżytego, gdzie obowiązywały zasady i obyczaje, a także dżentelmeńskie umowy, wyrosło tyle chamstwa i buractwa? W dniu 30.06.2025 o 13:38, wish napisał: Jeśli, z tym postem zgodzi się większa ilość graczy, nie będę miał problemu, żeby napisać o kim mowa. Tym bardziej, że to nie pierwszy raz kiedy ten gracz nie przyznał się do ewidentnego trafienia. W dniu 30.06.2025 o 13:38, wish napisał: A ja jako gracz walczący po stronie US nie chcę mieć szarganej opinii bo ktoś w podobnym do mojego mundurze ma w poważaniu regulamin i innych graczy, również tych ze swojej drużyny. Wish, ja co prawda nie lubię piętnowania kogokolwiek, ale skoro jest to sytuacja powtarzająca się, to chyba nie ma innego wyjścia i trzeba ten proceder wreszcie ukrócić. Każdy gracz, który zgłasza się i przyjeżdża na gry, jednocześnie zgadza się na jej zasady, podane w pierwszym poście. Co prawda tych bardziej oczywistych zazwyczaj nie ma, ale serio - czy dla kogokolwiek nie jest oczywistym, że termoska jest zjawiskiem nieporządnym, a przyznawanie się do trafienia, jest tak naprawdę fundamentem airsoftu w ogóle? Być może jednak trzeba w zasadach zacząć określać, co się dzieje w momencie trafienia kulką, bo nie dla wszystkich jest to proste do zrozumienia. Dodatkowo, sytuacja w której koledzy z oddziału, oraz sam dowódca oddziału, nie reagują na wyraźne łamanie zasad przez gracza, jest kuriozalna. Chłopaki, bawimy się w wojsko - tylko tyle i aż tyle. Prowadzenie ludzi, to przede wszystkim gotowość do brania odpowiedzialności. Również za ogólną kulturę gry. 2 godziny temu, Meister napisał: Kończąc. Na litość boską, ujednolićmy znowu te nieszczęsne zasady co do FPSów, limitów amunicji przy sobie, działań medyka/sapera, czasów respa, klasyfikacji niektórych replik itp. Podpisuje się pod tym wszystkimi członkami. 2 godziny temu, Meister napisał: Tl;dr. Jesteśmy dorosłymi chłopami i szanujmy ogrom hajsu i czasu wtopiony w to hobby, przez każdego z nas. Z mojej perspektywy (i wielu innych przyjaciół), wszedłem w tę niszę asg, po to, żeby się klimatycznie strzelać w danych ramach, bo jakbym chciał grać z semi-randomowymi stylówkami i ludźmi, którzy olewają wytyczne od orga lub po prostu zasady gry to bym sobie pojechał na niedzielną jebankę. Tak. Quote Link to post Share on other sites
Domin007 Posted July 8 Report Share Posted July 8 20 godzin temu, Meister napisał: Kończąc. Na litość boską, ujednolićmy znowu te nieszczęsne zasady co do FPSów, limitów amunicji przy sobie, działań medyka/sapera, czasów respa, klasyfikacji niektórych replik itp. Jonek, już widać pewne ujednolicenie. Przykładowo na frontach I wojny światowej stosujemy od lat te same zasady dot. FPS i liczby amunicji, zmodyfikowaliśmy je tylko pod kątem działań sanitariuszy - by ujednolicić je z zasadami drugowojennymi stosowanymi na grach Operacji Połączonych. Co więcej, jeżeli z Cortesem będziemy robić kolejne drugowojenne bitewniaki, to będziemy stosować zasady zaproponowane przez Mazowieckie ASH na Operacji Plunder. Wydaje się, że i limity FPS i klasyfikacja replik, wreszcie limity amunicji zadziałały i były rozsądnym kompromisem między realizmem a grywalnością. Niemniej pamiętajmy, że niektóre rodzaje gier (LARP-y, milsimy, nawet niektóre bitewniaki) mogą się różnić, np. w kwestiach limitów amunicji, bo to jest względnie łatwy do stosowania instrument moderacji i balansowania stron. Quote Link to post Share on other sites
Meister Posted July 8 Report Share Posted July 8 15 minut temu, Domin007 napisał: Jonek, już widać pewne ujednolicenie. Przykładowo na frontach I wojny światowej stosujemy od lat te same zasady dot. FPS i liczby amunicji, zmodyfikowaliśmy je tylko pod kątem działań sanitariuszy - by ujednolicić je z zasadami drugowojennymi stosowanymi na grach Operacji Połączonych. Nie no, jasne. Akurat WW1 rządzi się trochę innymi prawami i tam wszystko jest jasne, bo nikt nie próbuje kombinować, lub zwyczajnie nie kopiuje zasad ze swoich postów sprzed X lat. 16 minut temu, Domin007 napisał: Co więcej, jeżeli z Cortesem będziemy robić kolejne drugowojenne bitewniaki, to będziemy stosować zasady zaproponowane przez Mazowieckie ASH na Operacji Plunder. Wydaje się, że i limity FPS i klasyfikacja replik, wreszcie limity amunicji zadziałały i były rozsądnym kompromisem między realizmem a grywalnością. Elegancko. 17 minut temu, Domin007 napisał: Niemniej pamiętajmy, że niektóre rodzaje gier (LARP-y, milsimy, nawet niektóre bitewniaki) mogą się różnić, np. w kwestiach limitów amunicji, bo to jest względnie łatwy do stosowania instrument moderacji i balansowania stron. Podobna odpowiedź co do WW1. Larpy i gry "specjalne" Cortesa to jest trochę inny typ, nie doprecyzowałem w głównym poście. Ale moim zdaniem na typowe bitewniaki, gdzie właśnie wymogi są trochę niższe i przyjeżdżają nowi czy tacy co bywają raz na ruski rok, lub ktoś wciąga znajomych z modernów, to raczej bym się trzymał jednolitych limitów, by uniknąć sytuacji, w których ludzie lecą na kulkowych oparach, a jeden czy dwóch jegomościów sobie ochoczo prują, bo "myśleli, że limity są jak gdzieś indziej i załadowali komplet magów na full" Quote Link to post Share on other sites
Guzol1 Posted July 14 Report Share Posted July 14 W dniu 8.07.2025 o 13:52, Domin007 napisał: Co więcej, jeżeli z Cortesem będziemy robić kolejne drugowojenne bitewniaki, to będziemy stosować zasady zaproponowane przez Mazowieckie ASH na Operacji Plunder. Wydaje się, że i limity FPS i klasyfikacja replik, wreszcie limity amunicji zadziałały i były rozsądnym kompromisem między realizmem a grywalnością. Dzięki. Proponowaliśmy taką ewolucję, żeby właśnie postawić krok w kierunku ujednolicenia zasad (czyli dokładnie to co o czym pisał @Meister z którym zgadzam się w 100%) i proponuję też pozostałym organizatorom pójście drogą Cortesa i Dominika. ;) Przy okazji zdradzę, że trwają prace nad spisem w nieco odświeżonej formie, żeby poprawić czytelność i spójność. Wrócę na chwilę do cliffhangera sprzed ww. tematu: @wish czekamy na ujawnienie delikwenta wspomnianego wcześniej. Zainteresowanie jest spore ;) Quote Link to post Share on other sites
wish Posted July 15 Author Report Share Posted July 15 Od gry minęły przeszło 2 tygodnie. Myślałem, że gracz sam się przyzna i spróbuje wyjaśnić zaistniałą sytuację niestety tak się nie stało. Jako, że nie jest to wielką tajemnicą bo spora ilość graczy to wie, więc nie mam skrupułów by napisać, że był to @gonzo0. Quote Link to post Share on other sites
MisqGrzywa Posted July 15 Report Share Posted July 15 W dniu 8.07.2025 o 13:52, Domin007 napisał: Co więcej, jeżeli z Cortesem będziemy robić kolejne drugowojenne bitewniaki, to będziemy stosować zasady zaproponowane przez Mazowieckie ASH na Operacji Plunder. Wydaje się, że i limity FPS i klasyfikacja replik, wreszcie limity amunicji zadziałały i były rozsądnym kompromisem między realizmem a grywalnością. Niemniej pamiętajmy, że niektóre rodzaje gier (LARP-y, milsimy, nawet niektóre bitewniaki) mogą się różnić, np. w kwestiach limitów amunicji, bo to jest względnie łatwy do stosowania instrument moderacji i balansowania stron. Ze swojej "małopolskiej" strony też obieram ten kurs. I słusznie Dominik zauważa że czasem specyfika danej gry może wymuszać pewne odstępstwa, ale myślę że każdy to zrozumie. Quote Link to post Share on other sites
Domin007 Posted July 17 Report Share Posted July 17 W dniu 15.07.2025 o 09:31, wish napisał: (...) Jako, że nie jest to wielką tajemnicą bo spora ilość graczy to wie, więc nie mam skrupułów by napisać, że był to @gonzo0. Wstyd. Jeszcze gdyby to był jakiś świeżak na pierwszej strzelance, to może miałbym nieco zrozumienia, ale od weterana z takim stażem jak @gonzo0 można już wymagać znajomości zasad i uczciwości. Dobrze byłoby by sam zainteresowany się wypowiedział w sprawie i przedstawił swój punkt widzenia, bo póki co jego postawa nie wskazuje na żadną refleksję... Ale każdy ma prawo do obrony. Ciekaw jestem zdania innych. Quote Link to post Share on other sites
Cortes Posted July 17 Report Share Posted July 17 Przyznawanie się do trafienia to podstawowa zasada airsoftu. Jeśli ktoś nie uznaje tej zasady, to nie ma dla niego miejsca w tym sporcie. Quote Link to post Share on other sites
gonzo0 Posted July 17 Report Share Posted July 17 Wywołany do tablicy, spieszę prosto z plaży z wyjaśnieniami. Wish został wysłany przez dowódcę (Hiszpana) na szpicę. Ruszyliśmy. Po chwili dostaliśmy się pod ostrzał. Wish, który szedł na szpicy, odwrócił się i zaczął strzelać w kierunku członków własnego oddziału, będąc przekonanym – jak potem wyjaśniał – że ostrzał pochodzi z tyłu. Trafił mnie w hełm i rzeczywiście przyznaję, że nie zasygnalizowałem od razu trafienia, bo wprowadził mnie w niemałe zdziwienie fakt, że strzela do mnie członek własnego oddziału. Moją konsternację potęgowało zmęczenie oraz fakt, że sytuacja miała bardzo dynamiczny i chaotyczny przebieg – jak rozumiem, nie tylko dla mnie, skoro Wish prowadził friendly fire. Po chwili dostałem (prawdopodobnie również od Wish’a) kolejne dwa trafienia w korpus, które zasygnalizowałem – zapaliłem czerwone, migające światełko i wezwałem sanitariusza. Zaraz po zakończeniu wymiany ognia Wish podszedł do mnie, w momencie gdy byłem opatrywany przez sanitariusza, żeby zorientować się, do kogo w zasadzie strzelał i wyjaśnić całą sytuację. Zwrócił mi uwagę, że trafił mnie w hełm. Przyznałem mu rację, wyjaśniając, dlaczego tego od razu nie zasygnalizowałem, przywołując ww. okoliczności. W świetle powyższego nie bardzo rozumiem, po co, Wish, podnosisz tę sprawę na forum – tym bardziej że rano po grze zbiliśmy piątkę, rozjeżdżając się do domów – „sklejając” ją w dodatku z incydentem, który godził w poważny sposób w bezpieczeństwo Corteza, oraz stosując dodatkowo dość nieelegancki chwyt retoryczny: odwołujesz się mgliście i nieprecyzyjnie do jakichś wydarzeń z przeszłości z moim udziałem, nie podając żadnych konkretów. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts