OFF Posted January 20, 2014 Report Share Posted January 20, 2014 http://www.equipped.pl/helikon-level-7/ na razie wstępna recenzja. Testy dalej trwają, więc radzę sprawdzić za jakiś czas ;) Quote Link to post Share on other sites
echelon_ Posted January 22, 2014 Report Share Posted January 22, 2014 Dopiero co nabyłem Level 7 od Helikona i pierwsze wrażenia pozytywne. Muszę przetestować z większą ilością kombinacji ciuchów i postaram się coś skrobnąć tu lub w innym temacie. Ale jakby co to pytać. Quote Link to post Share on other sites
samael16 Posted January 22, 2014 Report Share Posted January 22, 2014 Masz możliwość porównania z oryginałem? Szczególnie, że pogoda sprzyja takiemu porównaniu. Quote Link to post Share on other sites
echelon_ Posted January 23, 2014 Report Share Posted January 23, 2014 Nie, niestety nie mam dostępu do "innych" Level 7. Quote Link to post Share on other sites
Szaszłyk Posted January 26, 2014 Report Share Posted January 26, 2014 ECWCS Level 7 Parka - wypełnienie 203 g/m2 Helikon Level 7 - wypełnienie 100 g/m2 (korpus) i 67 g/m2 (rękawy). Co tu chcesz porównywać? Quote Link to post Share on other sites
echelon_ Posted January 26, 2014 Report Share Posted January 26, 2014 (edited) Wg. Equipped korpus i rękawy po 100g i kaptur 67g. Edytka 1: Helikon to Climashield APEX ECWCS to Primaloft Więc porównanie wypełnienia średnio pasuje. Swoją drogą szukam info o faktycznej ilości wypełnienia w ECWCS i znaleźć nie mogę. Edited January 26, 2014 by echelon_ Quote Link to post Share on other sites
Szaszłyk Posted January 27, 2014 Report Share Posted January 27, 2014 ECWCS 3G L7 to Climashield, Polarguard lub Primaloft, zależy z kim współpracuje producent. Bo wszystkie wypełnienia spełniają wymogi ZTT. Kiepsko szukasz - GL/PD-06-07 (kurtka) i GL/PD-06-18 (spodnie). Quote Link to post Share on other sites
Vender Posted January 27, 2014 Report Share Posted January 27, 2014 (edited) Pobiegałem trochę w Patriocie helikona. Mam czarną wersję tego polaru. Pierwsze wrażenie po wyjęciu z paczki pozytywne, jest IMO ciężki. Mam XL i o ile długość od ramion do pasa jest w porządku to rękawy mam wrażenie, że są ciut za długie ale nie sprawia mi to problemu żadnego. Kieszenie, układ i rozmieszczenie jest w sumie w dobre, mamy łatwy dostęp. Te na rękach są w miarę pakowne jak na swoją wielkość, a po upchaniu tam czego chcemy nie odstają to na + Dla mnie minusem jest to, że na tułowiu nie ma normalnych otwartych kieszeni gdzie w chłodny dzień można by schować ręce :/ Są 2 duże zamknięte na klatce, na telefon/MP3 i jakąś tam inną drobnicę IMO przeciętne. Nadupna kieszeń, jak mamy zapięty polar to dostęp jest dobry ale przy rozpiętej może być upierdliwy. Bardzo rzadko używam. Przy minusowych temperaturach da się wytrzymać ale jak ostatnio wiał ten przeklęty wiatr to zakładałem sobie coś pod spód bo przewiewał i w samej bluzce cóż piz*ało. Wysoki kołnierz też bardzo fajne rozwiązanie, tutaj nie mam zastrzeżeń. Jak to w sumie z Helikonem bywa to wyłażą nitki, jedne przypale to pojawiają się drugie i przerwałem szycie w kapturze, taki mały 2cm kawałek poszedł :/ Polar noszę codziennie po mieście, w polu nie był i raczej nie będzie (chyba, że jako zapasowy ocieplacz na godzinę "W"). Jak za tę cenę ( 155 na Armyworld ) to jestem zadowolony, więc ogólnie na + :icon_smile: Edited January 27, 2014 by Vender Quote Link to post Share on other sites
echelon_ Posted February 3, 2014 Report Share Posted February 3, 2014 Świeżynka. Helikon Level 7. Quote Link to post Share on other sites
rafal433 Posted February 23, 2014 Report Share Posted February 23, 2014 Witam, mam pytanie o ECWCSa. Na stronie helikona podana oddychalność to 8 tys. natomiast w większości sklepów te kurtki mają 5 tys. Helikon wprowadził nową membranę czy to jakaś ściema? Quote Link to post Share on other sites
Ace Posted March 11, 2014 Report Share Posted March 11, 2014 http://helikon-tex.com/#!/Download katalogi na 2014 Quote Link to post Share on other sites
_Czarny_ Posted March 11, 2014 Report Share Posted March 11, 2014 Na Targach IWA 2014 pojawiły się nowe spodnie w w kolorystyce Mandrake. Krojem przypominają UTP z linii UTL ale że wiem że nie planowali nowych kamuflarzy czy innych kolorków to się ich zapytałem co to jest, dostałem odpowiedź: "Tak rzeczywiście planujemy wprowadzić kamuflaż Mandrake™ do naszej oferty. Będzie on dostępny, lecz na chwilę obecną trudno przewidywać terminy oraz w których dokładnie produktach go zastosujemy. Targi IWA jeszcze trwają, po ich zakończeniu podsumujemy zainteresowanie klientów i wówczas podejmiemy decyzje. Odnośnie spodni – jest to nasz nowy model oparty na spodniach UTL® z kilkoma istotnymi z punktu widzenia użytkowania taktycznego zmianami. Bardziej dedykowany dla służb mundurowych niż do użytku cywilnego. Na razie jest to prototyp, nie ujawniamy szczegółowych danych. Zachęcam do śledzenia informacji na naszej stronie i na Facebooku." Quote Link to post Share on other sites
Matheo Posted March 11, 2014 Report Share Posted March 11, 2014 (edited) Witam, mam kilka pytań na temat munduru od Helikona, miałem napisać ten temat w części "Jak zacząć", ale nie można tam napisać, dlatego piszę tu. Jeśli napisałem w złym miejscu to z góry przepraszam. Chodzi o to, że kupiłem sobie tą kamizelkę http://www.specshop....Brown_-_MPC-003 i teraz chcę kupić mundur, a dokładnie Camogrom(czy to jest to samo co multicam ?) znalazłem takiego combat shirta http://www.specshop...._-_KO-CS2-PO-14 . Potrzebuję jeszcze do tego spodni mam 3 warianty, różnią się one kolorem(przynajmniej na zdjęciu): 1. http://www.specshop...._SFU_-_Camogrom 2. http://www.specshop...._SP-CPU-PR-14 3. http://www.specshop...._ACU_-_Camogrom Nie wiem, czym one się dokładnie różnią i tu mam pytanie do was, które będą najlepiej kolorystycznie pasowały do tego combat shirta i czy wogóle mundury tej firmy są dobre ? Z góry dziękuje za odpowiedzi. EDIT:Poprawka tekstu Edited March 11, 2014 by Matheo Quote Link to post Share on other sites
Axel Posted March 11, 2014 Report Share Posted March 11, 2014 Różne foty ale ten sam kamuflaż ( tj camogrom), każde spodnie wizualnie są takie same . Różnią się krojem. Jakościowo będą zapewne, jak w przypadku większości produktów helikona, dopasowane do ceny :teethh: Quote Link to post Share on other sites
_Czarny_ Posted March 12, 2014 Report Share Posted March 12, 2014 ja bym dodał jeszcze tylko że najlepiej rzeczy Helikona macać i przymierzać, niestety chińskie łapki czasem rzucają metki nie na tą kupkę i rozmiarówki potrafią byc intrygujące. mam 4 pary spodni SFU czarnych od Helikona od każda para ma inny rozmiar pomimo że powinny być wszystkie L/Long xD Dwie pierwsze pary sa w miare ok, dwie pozostałe wyglądają dla mnie jak XL/Regular bo sa workowate ;) Ogólnie Helokon szyje dobre rzeczy jak na tą cenę. Skoro spodnie chcesz w Camogromie to zamiast kretyńskich SFU -itp proponuję ci kupić UTP, podziękujesz mi potem xD - chyba najlepsze spodnie jakie miałem na swoim dupsku ;) Quote Link to post Share on other sites
Matheo Posted March 12, 2014 Report Share Posted March 12, 2014 Dzięki, a w czym te SFU są gorsze ? Quote Link to post Share on other sites
Remington Posted March 12, 2014 Report Share Posted March 12, 2014 Ale czemu chcesz nylonowego combat shirta? To tylko wygląda, już lepiej zwykłą bluzę. A najlepiej to massifa - cenowo bardzo blisko, jeśli nie tak samo, a jakość dużo wyższa i masz prawdziwy multicam, a nie camogrom Helikona, któremu raz bliżej do SUEZa*, raz do kamuflażu Crye. Spodnie też można dorwać lepsze: Tru-spec NyCo, FR ACU - ale cena już inna. Kamuflaż MTP znasz? Jest w nim masa ciuchów po demobilach i aukcjach, gdzie w cenie Helikona dorwiesz rzeczy nowe i śmiem twierdzić, że bardziej wytrzymałe. Bluzy, UBacsy, spodnie. No chyba, że musisz mieć kanieczno MC. *- wz. 17669/2 Quote Link to post Share on other sites
_Czarny_ Posted March 12, 2014 Report Share Posted March 12, 2014 (edited) Układ kieszeni to kwestia bius...znaczy gustu. To o co mi chodzi tyczy się wszystkich spodni będących kopią spodni USA, czyli SFU, TCU, ACU BDU. Mój przykład jest świetny, jestem wysoki ale niezbyt masywny pomimo wagi 95 kg, dosyć szczupły i długie nogi. Na obwód pasa i uda powinienem mieć rozmiar M, lub w ostateczności L. Natomiast na długość minimum powinna być L Long. Problem w tym że L Long to już przy moje budowie worek na ziemniaki, nogawki są strasznie szerokie, przez co przy klękaniu ostatnio rozerwałem spodnie SFU Helikona od kolana aż po pachwinę. Drugie SFU Helikona rozwaliłem na biodrze także podczas klękania. Niespasowana rozmiarówka bo jest na jedno kopyto nie służy :icon_wink: UTP sa bardziej "Low Profile" mają imitować spodnie cywilne, więc są bardziej przy skórze i mają te 3% Spandex, co powoduje że sa elastyczne, bardzo wygodnie się w tym porusza i klęka. Dodatkowo nie potrzebujesz paska bo mają ściągasz z tyłu (gumka), zamiast guzika z przodu masz rzep. Mam dwie pary tych spodni i z obydwu jestem bardzo zadowolony, nawet XL/Long w której teraz jestem nie jest tak workowata jak L SFU. Dodam że kupiłem także spodnie od MIWO Praszka w WZ.93, niestety do UTP się nie umywają pod względem przemyślenia kroju a szkoda. Takie same worki jak SFU czy inne. Koniec wywodu :icon_biggrin: Edited March 12, 2014 by Ghola Quote Link to post Share on other sites
snajperswd11 Posted May 7, 2014 Report Share Posted May 7, 2014 Cześć i czołem!!! Tak ostatnio dojechałem mundur od miwo w MC żę czas na nowy :) I tutaj pojawił się ten PenCott od helikona :) Panowie jak z jakością materiału? Interesuje mnie cy kolory padają po 5tym praniu? Czy szwy są gów***nej jakości? Jak z krojem i dopasowaniem do ciała? Quote Link to post Share on other sites
Yahalom Posted May 7, 2014 Report Share Posted May 7, 2014 Z opinii z jakimi się spotkałem wynika, że jest całkiem w porządku - szwy są na tyle dobre, że można się zdziwić, że to Helikon :D Krój CPU jest taki sobie (mam w standardowym kolorze), dla mnie zbyt workowaty. Quote Link to post Share on other sites
Kac Posted May 10, 2014 Report Share Posted May 10, 2014 Mi ten krój bardzo leży, ale fakt trochę workowaty :P . Ja swoje CPU w PenCott kupiłem chyba pod koniec września i jak na razie trzyma się świetnie - szwy całe, maskowanie praktycznie nieruszone. Mogę polecić. Quote Link to post Share on other sites
aneta-milecka Posted May 18, 2014 Report Share Posted May 18, 2014 Może i workowaty, ale podstawa to, że jest wytrzymały :icon_smile: Quote Link to post Share on other sites
nowkins Posted June 12, 2014 Report Share Posted June 12, 2014 Witam,Helikon robi coś jeszcze w Polsce czy już tylko magazyn i biura,a wykonanie u żółtych braci? Quote Link to post Share on other sites
Peterus Posted June 12, 2014 Report Share Posted June 12, 2014 Witam,Helikon robi coś jeszcze w Polsce czy już tylko magazyn i biura,a wykonanie u żółtych braci? Made in China. Quote Link to post Share on other sites
Ace Posted June 28, 2014 Report Share Posted June 28, 2014 mam pytanie do uzytkownikow CPU z racji ze moj wysluzony marpat zaczyna sie rozpadac, zaczalem rozgladac sie za czyms nowym i nowoczesniejszym. zastanawiam sie nad cpu w penkocie, i tu pojawia sie pytanie: z racji ze zaleznie od warunkow uzywam i pasoszelek i kamizelki, a nie stac mnie na portki, blize i cs, jak z oddychalnoscia CPU? z racji uzywania pasoszelek sam combat shirt odpada, a bluza ma fajne kiesznie ktore dobrze by wspolgraly z beltkitem,.zdecydowalem sie na nia. wiem za bluza ma wywietrzniki pod pachami, czy w przypadku zalozenia coolmaxa, rozpietej bluzy i malego plejta nie ugotuje sie w 25st ;) ? Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts