Nath Posted December 15, 2014 Report Share Posted December 15, 2014 Jutro idę do tyrki na popołudniówkę, to przy świetle dziennym coś cyknę i wrzucę do tematu. Spodnie są nowe, kupiłem je na przełomie października i listopada, prałem dwa razy. Wytyczne co do prania dostałem od znajomego sprzedawcy (który miał przeboje z tymi "jeansowymi" portkami) i swoje prałem ręcznie i pozwalałem im spokojnie odciec bez mocnego wyrzymania. Na oko nic się nie zmieniło jeśli chodzi i wybarwienie. Quote Link to post Share on other sites
Miszcz120 Posted December 26, 2014 Report Share Posted December 26, 2014 Jak się sprawuje umundurowanie od Helikona CPU w kamuflażu PenCott GreenZone ? Ma ktoś, macał, wąchał, widział ? Warte takich pieniędzy ? Czytając recki to niby wszystko dobrze, ok. Kamuflaż podobno świetnie się spisuje itd. Ale czy za szybko się nie spiera i jak z jakością szycia ? Kiedyś przypadkiem czytałem, że nigdy wyjątkowo się Helikon, a w zasadzie firma z Chin szyjąca dla Helikona postarała. Pozdrawiam i życzę udanych Świąt ! :) Quote Link to post Share on other sites
HellMaker666 Posted December 26, 2014 Report Share Posted December 26, 2014 Wszystko co obecnie jest w PenCott jakimkolwiek to jest szyte z oryginalnego materiału prosto od producenta więc raczej spierać się szybko nie będzie. Piekiełko ASG dostało na testy i GreenZone i BadLands. Materiał jest ok, krój to zmodyfikowany wz.2010. Szycie? Cóż, nitki nadal odstają i czasem się zdarzy krzywe szycie. Co do wytrzymałości to jeszcze za krótko je mamy. Chcesz kupić PenCott GreenZone w miarę tanio? Poluj na spodnie Explorer od Leo Kohlera a górę dobierz wg własnego uznania, np. BS-1 Specopsa. Quote Link to post Share on other sites
_Czarny_ Posted January 27, 2015 Report Share Posted January 27, 2015 Nowa linia produktów oraz katalog zostanie przedstawiona przez Helikona na tegorocznych targach IWA, które odbywają się w marcu. Napaliłem się na nową linię opartą o UTL jak szczerbaty na suchary ;) Quote Link to post Share on other sites
apache12 Posted February 24, 2015 Report Share Posted February 24, 2015 (edited) Wypowię się ktoś na temat wszelki softsheli helikona? Byłem dzisiaj w sklepie i mierzyłem sofsshela gen jeden i wydaje się być całkiem spoko. Mierzyłem też softshela australian jacket i generalnie skłaniałbym się za jego zakupem, bo jeszcze jest na przecenie. Poszukałem trochę i spotkałem się z trochę niepochlebnymi opiniami na temat tego drugiego, podobno o ile ochrona przed wiatrem i wodą jest na przyzwoitym poziomie, to słabo oddycha. Oddychalność to nie ukrywam jest dosyć ważna, ponieważ ma to być kurtka pomijajać asg to do wszystkiego innego w tym jazdy na rowerze.Czy może lepiej sobie odpuścić helikona i kupić jakiegoś softshela w sportowym ? Edited February 24, 2015 by apache12 Quote Link to post Share on other sites
Ace Posted February 25, 2015 Report Share Posted February 25, 2015 Mam troopeta do jazdy na rowerze i roboty na dzialce. Jak za 250zl jest ok, przed woatrem chroni dobrze ooddychalnosc tez na przyzwoitym poziomie Quote Link to post Share on other sites
Errhile Posted February 25, 2015 Report Share Posted February 25, 2015 Też mam Troopera, i też do wszystkiego. W tym do jazdy na rowerze przez cały rok. Oddychalność (szczególnie przy rozpietych wywietrznikach pod pachami) optymalna, wiatroszczelnosć też świetna. A termikę załatwia odpowedni dobór warstw pod nim. Jedyne, do czego się nie nadaje, to ochrona przed poważniejszym deszczem. Ale i nie do tego ma służyć. Quote Link to post Share on other sites
Yahalom Posted February 25, 2015 Report Share Posted February 25, 2015 Mam APCU i... rozmiarówka jest strasznie spieprzona. Kurtka rozmiar L, zrobiona na dużą osobę (albo wiele warstw pod, zależy jak na to patrzeć) i ma rękawki jak w ciuchach dla gimnazjalistów :teeth: Nie licząc odstających nitek robi swoją robotę - przechodziłem całą zimę w konfiguracji kurtka + polar 300g. Quote Link to post Share on other sites
apache12 Posted February 25, 2015 Report Share Posted February 25, 2015 Dzięki, w takim razie zdecyduje się na tego helikona. Quote Link to post Share on other sites
Yahalom Posted March 9, 2015 Report Share Posted March 9, 2015 http://helikon-tex.c...ary&LE_2015.pdf Nowy katalog. Jest i Kryptek :) Quote Link to post Share on other sites
Sokoov Posted March 9, 2015 Report Share Posted March 9, 2015 (edited) Gdyby jeszcze ciutkę z cenami zjechali/poprawili jakość (niepotrzebne skreślić), to byłoby dobrze. Ciekawi mnie jedna sprawa - jak to jest, że Helikon chamsko zrzyna Multicam/MTP i nie ma żadnych rozszczeń z tego powodu? Nie znam się na tej kwestii, dlatego pytam jak to funkcjonuje. Oczywiście chińczycy też wszystko kopiują i (z reguły) nie mają z tego powodu problemu, jednak Helikon to firma "z klasą", która prowadzi profesjonalną kampanię reklamową, jeździ na targi i wystawia swoje produkty, więc są klasę wyżej od zwykłych chinoli. Edited March 9, 2015 by Sokoov Quote Link to post Share on other sites
Yahalom Posted March 9, 2015 Report Share Posted March 9, 2015 Aż tak "chamsko" to nie zżynają, bo jednak pewne różnice między Camogromem a MC czy MTP a MPcamo są widoczne ;) I prawdopodobnie dzięki temu Crye nie ma jak się przyczepić z formalnej strony... albo po prostu uznali, że to nie ma sensu bo "coś tam" ;) Quote Link to post Share on other sites
przemylos Posted April 12, 2015 Report Share Posted April 12, 2015 (edited) Witam. Idzie lato więc trzeba kupić sobie nowy mundur. Myślałem żeby kupić CPU od helikona w wz.93 ale nie wiem jak się sprawdzi bo raz nosze plate carriera a raz paso szelki. A co do spodni to nie wiem z jakiego materiału brać. W zimę biegałem w SFU twill od helikona i boje się że w lato ugotuje sobie w nich jajca. Więc w skrócie: -czy bluza CPU nada się pod plate carriera (jeśli nie czy koszula termoaktywna coś zmieni?) -czy spodnie z nyco twill się sprawdzą w wysokiej temperaturze (jeśli nie to jakie?) Z góry dziękuje za pomoc. Edited April 12, 2015 by przemylos Quote Link to post Share on other sites
Obi-Wan Posted June 10, 2015 Report Share Posted June 10, 2015 Szanowni Państwo, kto miał do czynienia z combat shirtami od Helikona? Jak je oceniacie? Bo wygląda na to, że to jedyny sensowny CS w woodlandzie w sensownej cenie dostępny w Polsce. Quote Link to post Share on other sites
Yahalom Posted June 10, 2015 Report Share Posted June 10, 2015 Materiał na korpusie to maksymalna porażka. Reszta jak to Helikon. Szału ni ma. Quote Link to post Share on other sites
Obi-Wan Posted June 10, 2015 Report Share Posted June 10, 2015 Porażka, bo? Zwykła bawełna? Quote Link to post Share on other sites
Yahalom Posted June 10, 2015 Report Share Posted June 10, 2015 To jest jakiś szajs, nie bawełna. Bardzo sztuczne i bardzo generujące pot ;) Quote Link to post Share on other sites
Obi-Wan Posted June 10, 2015 Report Share Posted June 10, 2015 W takim razie sobie odpuszczę. Dziękuję. Pomogłeś. Quote Link to post Share on other sites
wiciok Posted June 11, 2015 Report Share Posted June 11, 2015 Zacytuję swoją wypowiedź z sąsiedniego tematu: A propos wspominanego tutaj Helikona, to nabyłem rzeczony CS w woodlandzie. O ile część ripstopowa jest w porządku, to w przypadku materiału na korpusie żadnych właściwości termo nie stwierdziłem. Ot, po prostu cienka szmatka, w dodatku nieprzyzwoicie się mechacąca. Całkiem możliwe, że po kilku użyciach się poprzeciera, to wtedy na jej miejsce pójdzie coolmax :icon_wink: Quote Link to post Share on other sites
Errhile Posted June 14, 2015 Report Share Posted June 14, 2015 Trafiła w moje (i paru znajomych) ręce Alpha Tactical Grid Fleece Jacket. Rozmiarówka dziwna - bluza ma (jak nas czterech o różnej budowie ciała było) tendencje do picia pod pachami na początku, choć potem się układa. Nadal jednak "chodzi" blisko przy ciele, bardziej jak koszula niż typowa bluza polarowa. Szycie wydaje się ok, ciekawym rozwiązaniem jest podszycie z delikatnej siatki w kieszeniach (po rozpięciu nieźle wietrzą). Niestety mocno powątpiewam w trwałość tej siatki, gdyby ktoś zaczął nosić w kieszeniach jakiekolwiek przedmioty z twardymi krawędziami. Jako podręczny ocieplacz na chłodniejsze dni powinna sprawdzać się bardzo fajnie, bo kompresuje się lepiej niż typowy polar (porównanie do issue brytyjskiego). Choć oczywiście nie grzeje aż tak - ale dzięki przylegającemu do ciała krojowi powinna śiwetnie wchodzić pod główną warstwę ocieplajacą. Quote Link to post Share on other sites
komandoczołg Posted October 12, 2015 Report Share Posted October 12, 2015 Witajcie! Mam pytanie, próbował ktoś farbować combatshirta od helikona? Jeżeli tak to jak pod wpływem temperatury wody zachowała się ta "termoaktywna" dzianina ? Quote Link to post Share on other sites
Obi-Wan Posted October 13, 2015 Report Share Posted October 13, 2015 A można wiedzieć, po kiego grzyba chcesz farbować CS od helikona? ten "termoaktywny" korpus jest tworzywem sztucznym, więc na 99% po prostu nie złapie koloru. Stuprocentowej pewności jednak nie mam, bo tego nie robiłem. Tak tylko spekuluję Quote Link to post Share on other sites
wilq1979 Posted November 3, 2015 Report Share Posted November 3, 2015 (edited) Czy ktoś z Was spotkał się z problem zbiegnięcia się zewnętrznej warstwy materiału w kurtce Gunfighter? Wyprałem zgodnie z zaleceniami producenta, wysuszyłem w suszarce bębnowej i po wyjęciu mam pozbiegany materiał na całej kurtce. Czy ktoś zna ewentualny sposób na naprawę? Edited November 3, 2015 by wilq1979 Quote Link to post Share on other sites
echelon_ Posted February 5, 2016 Report Share Posted February 5, 2016 @wilq1979 Pisz do Helikona - jest szansa, że dostaniesz nową kurtkę nawet po gwarancji. Cybul chyba miał identyko sytuację i dostał nową kurtkę. Tak przy okazji jaki Helikon jest pewnie każdy wie; zdarzają się rzeczy lepsze i gorsze ale ostatnimi czasy podejście do klienta jest super. Mam ja od nich kupę rzeczy, ostatnio posypał mi się suwak w Level 7. Jak na początku wady wystarczyło delikatnie ścisnąć suwak i działało tak potem już nie ma przebacz - suwaka się nie zasunie. Napisałem do nich, że mogli by poprawić to w L7 na co oni mi odpisali żebym kurtkę im podesłał. Oczywiście już po gwarancji wystąpiła wada jednak reklamację uznali i dopiero co dostałem kurtkę z wymienionym suwakiem. Miodzio. Quote Link to post Share on other sites
nowkins Posted June 22, 2016 Report Share Posted June 22, 2016 Witam,mam pytanie odnośnie czapek Helikon-tex w kamuflażu atac-s Forest green,nigdzie ich nie ma dostępnych,ma ktoś wiedzę dlaczego ich brak?Dzięki. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts