Rumun Posted May 7, 2007 Report Share Posted May 7, 2007 Witam. Przeglądając allegro natknąłem się na nową ofertę firmy helikon - spodnie i bluzę przez producenta okrzyknięte nazwą"special forces". Czy ktokolwiek posiada ten wynalazek? Jakieś opinie, spostrzeżenia, uwagi mile widziane. Poniżej linki do aukcji. BLUZA oraz SPODNIE. Quote Link to post Share on other sites
Yahalom Posted May 7, 2007 Report Share Posted May 7, 2007 Jeśli to faktycznie bawełna to myślę, że warto spróbować za takie pieniądze. Quote Link to post Share on other sites
Rumun Posted May 7, 2007 Author Report Share Posted May 7, 2007 (edited) No wlasnie tak się zastanawiam nad bawełnianymi rip-stopami akurat tak na tą porę, tym bardziej, że robi się coraz cieplej. Ze zdjęć tylko jakoś szlufka się wąska wydaje, a poza tym ciekawe jak ma się sprawa z rzepami. Czy mocno się trzymają itp. No nic, jak nie pojaiwą się żadne opinie w tym temacie, to najwyżej zaryzykuję (chociaż przy renomie helikona to praktycznie żadne ryzyko) i kupię, po czym nie omieszkam skrobnąć paru słów od siebie. Edited May 7, 2007 by shd1984 Quote Link to post Share on other sites
jogurt Posted May 7, 2007 Report Share Posted May 7, 2007 Sam właśnie na to wpadłem i bardzo mnie zainteresowało. Obszycie kieszeniami wydaje się być dużo lepsze od polskiego "ceratowego" munduru r-s. Cena też w miarę znośna. Miałem kiedyś spodnie NYCO Helikona i były wręcz fatalne, sprały się szybko, a od początku ich kolory były wyblakłe. Tylko te traumatyczne przeżycie mnie hamuje. Quote Link to post Share on other sites
Sgt.Thomas Posted May 8, 2007 Report Share Posted May 8, 2007 może i ładnie wygląda ale nie lepiej zrobić z BDU RAIDa?? pomysł przynajmniej sprawdzony. Quote Link to post Share on other sites
Szaszłyk Posted May 8, 2007 Report Share Posted May 8, 2007 Przy tej cenie przerabianie BDU wydaje się mało opłacalne. Bluza tego Special Forces Uniform wygląda nawet interesująco - ciekawe czy kieszenie na rękawach mają mieszki, ciekawe jak trzymają się rzepy, itp. Ogólnie to przydałoby się to pomacać. Quote Link to post Share on other sites
Królik Posted May 8, 2007 Report Share Posted May 8, 2007 A co ma nie wyglądać interesująco, skoro to połączenie pomysłu Cry i Raidsa właśnie? ;) Quote Link to post Share on other sites
ThePesH Posted May 8, 2007 Report Share Posted May 8, 2007 Na zdjęciach mi się podoba nawet bardzo - ciekawe jak w rzeczywistości ? Quote Link to post Share on other sites
Shann Steyr Posted May 8, 2007 Report Share Posted May 8, 2007 Helikon ma swoją stronę ? Bo jedyne co znalazłem to : to . Quote Link to post Share on other sites
kthulhu Posted May 8, 2007 Report Share Posted May 8, 2007 otoz dzisiaj ten mundur zakupilem we Wroclawiu (wiadomo, firma tu sie miesci), za swoj komplet zaplacilem 150zl... wczesniej mialem juz pustynne BDU tez helikona, ale to jest o wiele fajniejsze. Co do wrazen samych to jak dla mnie bardzo pozytywne (powiem szczerze, ze napewno duzo bardziej podoba mi sie od MiWo'skich mundurow). Kieszenie wszystkie zamykane na rzepy, bardzo fajnie wygladaja wzmocnienia na lokciach i kolanach (jak w mundurach Crye), takze sama "faktura" ripstopu fajna, napewno nie jak w polskich wygladajacych jak posciel z kory. Co do samego testu uzytkowania, napisze po sobocie, bo mam zamiar wowczas ten mundur wyprobowac w warunkach "bojowych". Wtedy tez dam zdjecia. Jak ktos ma jakies pytania co do niego, to zapraszam na priv Quote Link to post Share on other sites
Robson Posted May 8, 2007 Report Share Posted May 8, 2007 A wie ktoś jak ten woodland ma się do tego z kontraktowych ciuchów? Quote Link to post Share on other sites
kthulhu Posted May 9, 2007 Report Share Posted May 9, 2007 ja wiem...mam kontraktowy woodland i dodatkowo spodnie z helikona do chodzenia normalnie np na uczelnie...sa niemal nie do odroznienia Quote Link to post Share on other sites
Sgt.Thomas Posted May 9, 2007 Report Share Posted May 9, 2007 kthulhu, po paru wypadach w teren, napisz jak się ten mundur sprawuje... Co z szwami, rzepami, etc. pozdrawiam Thomas Quote Link to post Share on other sites
Wukasz Posted May 9, 2007 Report Share Posted May 9, 2007 Nie przesadzajcie z rzepami. Ten element munduru zawsze po krótkim czasie ulega wymianie. Nie przez zużycie tylko usyfienie. A jakby mundury pruły mi się tylko na szwach to byłbym wniebowzięty - naprawa to minuta roboty. Największy problem to trzymanie koloru.... Quote Link to post Share on other sites
kthulhu Posted May 9, 2007 Report Share Posted May 9, 2007 nie wiem jak w tych bedzie, ale jak juz mowilem mam mundur pustynny (tez pantere) i zero problemow z pruciem czy czyms innym, kolory takze trzymaja sie bardzo dobrze (biorac pod uwage, ze byl mundur juz wielokrotnie prany) Quote Link to post Share on other sites
Yahalom Posted May 9, 2007 Report Share Posted May 9, 2007 A jakiej wielkości są rzepy na ramionach? Co prawda RAID to to nie jest ale ciekawi mnie jakiej wielkości naszywki będą tam pasować Quote Link to post Share on other sites
Szaszłyk Posted May 9, 2007 Report Share Posted May 9, 2007 Naszywki Drużyny Pierścienia się nie zmieszczą. Na jednej z fotek masz doczepioną polska flagę (owszem, na modelu w polskim kamuflażu rzep jest nieco krótszy, ale szerokość tą samą) Quote Link to post Share on other sites
sgt.Chaos Posted May 9, 2007 Report Share Posted May 9, 2007 Kthulhu- z jakiego materiału jest twój komplet? W opisie aukcji wyczytałem, że oprócz 100% bawełny sprzedają też wersję z NYCO. Zastanawiam się która opcja będzie lepsza... Quote Link to post Share on other sites
Wukasz Posted May 9, 2007 Report Share Posted May 9, 2007 Na lato RipStop, na zimno NyCo, do lasu NyCo. Jak zawsze. Quote Link to post Share on other sites
MAJCHER Posted May 9, 2007 Report Share Posted May 9, 2007 Piekne! Prosze tylko uzytkownikow o napisanie czy sie nie rozlatuja tak jak np portki milteca? Quote Link to post Share on other sites
Szreder Posted May 9, 2007 Report Share Posted May 9, 2007 Dopiero co wyszły, a ostrych crash testów chyba nie będzie ktoś robił... @kthulhu - powiedz mi jedno, czy mundur wygląda na uszyty solidnie? Jeżeli masz panterkę, to czy ona, tak jak na zdjęciach jest w takiej żółtawej tonacji? Możesz coś powiedzieć o tych mundurach, tylko że z NYCO? Aha, ten NYCO to tak jak trzeba 50% bawełna / 50% nylon, nie żaden poliester? Quote Link to post Share on other sites
Catch22 Posted May 9, 2007 Report Share Posted May 9, 2007 A powiedz mi jaka jest funkcjonalna różnica pomiędzy 50/50 z nylonem al 50/50 z poliestrem? Wiesz? Quote Link to post Share on other sites
Bren Posted May 9, 2007 Report Share Posted May 9, 2007 Np. nylon ma wyższą temperaturę topnienia. Quote Link to post Share on other sites
Szreder Posted May 9, 2007 Report Share Posted May 9, 2007 (edited) @Catch22 - a właśnie, że nie wiem. Skoro Ty wiesz, to po co mnie pytasz, który ja tego nie wiem. Jeżeli znalazłeś coś uszczypliwego w poprzednim poście to przepraszam. Nie miałem zamiaru źle się wypowiedzieć na temat poliestru, a lepiej by brzmiało to tak: "Czy materiał nazywany tutaj NYCO to 50/50 bawełna z nylonem, czy bawełna z poliestrem?". A jeżeli różnica jest, bądź jej nie ma to czy mógłbyś ja przedstawić? Poza tym, nie chodzi mi tylko o funkcjonalność, bo podejrzewam, że jest podobna. Na myśli miałem bardziej nazewnictwo, bo NYCO jest zapewne nazwą dla materiału złożonego z bawełny i nylonu. Edited May 9, 2007 by GRSW_Szreder Quote Link to post Share on other sites
Szreder Posted May 9, 2007 Report Share Posted May 9, 2007 (edited) Oczywiście, nazwa NYCO pochodzi od właśnie tych słów które przedstawiłeś, nie jestem pewnien czy NYCO to też nazwa dla innego połączenia. Chciałbym jeszcze spytać jak wygląda przyszycie kieszeni. Zapewne chciałbym nosić ją w spodniach, a kieszenie mogą to utrudniać. Czy odprucie ich nie wyczyni jakiś większych uszkodzeń na bluzie? Edited May 9, 2007 by GRSW_Szreder Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts