kthulhu Posted April 11, 2008 Report Share Posted April 11, 2008 (edited) Niezwykle niecnie zakamuflowana krytyka, przynajmniej na to wyglada :] Edited April 11, 2008 by kthulhu Quote Link to post Share on other sites
goryl017 Posted April 12, 2008 Report Share Posted April 12, 2008 Witam! Przychylając się do wniosków, wycofujemy kamizelkę patrolową z oferty. Popracujemy nad nią. W imieniu MIWO Praszka przepraszam za to potknięcie. Kthulhu może teza ta dotyczy bardziej robzudowanych Plate Carier-ów? Biorąc doświadczenia pod uwagę śmiem twierdzić, że cały Plate Carier (konstrukcji podobnej do P.SP.B) może zadziałać jak gilotyna, bez konieczności oddzielania płyty od reszty. Jeśli tak, to dlaczego nadal taka konstrukcja jest w użyciu i cieszy się zainteresowaniem? Pozdrawiam! Ps. Z mojej wiedzy wynika, że bardziej niebezpieczna może być kolba własnej broni przewożonej w pojeździe, lufą do dołu. Quote Link to post Share on other sites
Catch22 Posted April 12, 2008 Report Share Posted April 12, 2008 Jarku, z mojej wiedzy wynika że z tym problemem "wyskakującej płyty" zetknęli się amerykanie w pojazdach które były narażone na wybuch IED/miny. Z tego co wiem pozostaje to jednak trochę "urban legend" bo nie spotkałem się z oficjalnym raportem/wnioskiem na ten temat. Obecnie - co widać bez specjalnego szukania, unika się płyt wkładanych od góry (głównie na panelu przednim) kamizelek - wyjątkiem pozostaje brytyjski Osprey, w którym twarde wkłady balistyczne umieszczane są tak jak w tym waszym PSPB. Widać więc że istnieją kamizelki o tak rozwiązanych kieszeniach na płyty i pozostają z służbie bez jakichś alarmistycznych skarg. Co do Kamizelki patrolowej - dziwię się że nie zaproponowaliście jej wpełni modułowej wersji, byłaby wtedy dobrą alternatywą dla "lbv-kowej" serii KT/KP, czymś w rodzaju brytyjskich S95/LCTV albo holenderskiej LMB Vest. Quote Link to post Share on other sites
Wukasz Posted April 13, 2008 Report Share Posted April 13, 2008 To jest dobry pomysł chłopaki. Nie ma takiej kamizeli w ofercie polskich firm. Modyfikując wzór możecie rozpatrzyć szlufki na pas od wewnątrz. Bardzo przydatna rzecz przy stabilizowaniu zapchanego oporządzenia. Kolejna rzecz to rozwiązanie górnych ładownic na zamek. Doskonale wiemy, że zamkami z patką operuje się tak sobie. Kamizelka którą kiedyś posiadałem miała przyjemnie rozwiązanie w postaci patki przytrzymywanej przez rzepy na bocznych ściankach. Zdjęcie mówi samo za siebie. Quote Link to post Share on other sites
Mateo Posted April 13, 2008 Report Share Posted April 13, 2008 Ja mam holenderkę i sobie ją bardzo chwalę. Ma spore możliwości "transportowe", kwestia tylko doboru kieszeni. Quote Link to post Share on other sites
goryl017 Posted April 13, 2008 Report Share Posted April 13, 2008 Witam! Dzięki za info, człowiek uczy się całe życie. Co do wersji panelowej wspomnianej kamizelki, to miałbyć następny krok, a tak muszę zrewidować kolejność. Pozdrawiam! Quote Link to post Share on other sites
Fizia Posted April 14, 2008 Report Share Posted April 14, 2008 Witam , A ja mam Pytanko z innej beczki czy planujecie wypuścić jakaś osobista apteczkę zrobić coś na wzór tej nowej amerykańskiej sorry za ogólnik ale wyleciała mi z głowy nazwa :) ale chyba to ta : S.T.R.I.K.E. Quadfold Medical Pouch Pozdrawiam , Fizia Quote Link to post Share on other sites
Yahalom Posted April 18, 2008 Report Share Posted April 18, 2008 Cholera, złożyłem dosyć małe zamówionko - 3 ładownice, termin to 1 miesiąc :F Mam nadzieje, że pójdzie szybciej Dostałem maila, że zamówienie będzie gotowe w poniedziałek/wtorek :) Po za tym: Witam! Nie, teraz raczej wysyłamy kurierem , bo z pocztą różnie bywa i niekiedy paczka idzie 3 tygodnie , albo zginie czego już moglismy doświadczyć. MIWO Praszka M.M Quote Link to post Share on other sites
kali Posted April 18, 2008 Report Share Posted April 18, 2008 W końcu oficjalnie do oferty weszły ładownice na 3 magi do eMki w wariancie PLUS. Katuje dwie takie pół roku i dają radę. Swoją drogą klamry Duraflex Stealth Warrior o wiele bardziej mi przypadły do gustu, niż te obecnie stosowane Duraflexy. Quote Link to post Share on other sites
goryl017 Posted April 19, 2008 Report Share Posted April 19, 2008 Witam! Kali tak to już jest, że wszystkim nie dogodzimy. A w odpowiedzi na pytanie dotyczące apteczek: wstyd się przyznać, ale już od dawna taki pomysł czeka na realizację. Jednak zawsze pojawi się coś pilniejszego i ważniejszego, co spycha na plan dalszy zaplanowane wcześniej rzeczy. Życie pisze własne scenariusze. Pozdrawiam! Quote Link to post Share on other sites
Fizia Posted April 21, 2008 Report Share Posted April 21, 2008 Witam , To teraz sobie pomarzę a nóż Miwo zrobi coś na wzór IFAK :) http://www.usamma.army.mil/documents/IFAK.pdf Pozdrawiam , Fizia Quote Link to post Share on other sites
krogul Posted May 8, 2008 Report Share Posted May 8, 2008 (edited) A ja muszę pochwalić MIWO. Zamówiłem KP8, 2 ładownice CQB i średnie cargo z cordury, w oliwce i MOLLE, a szycie tego potrwało tylko 2 dni. Poza tym cierpliwość Pani odpowiadającej na maile jest wielka jak powierzchnia Rosji; szacunek po prostu :uśmiech: Edited May 8, 2008 by krogul Quote Link to post Share on other sites
upadlyaniol2 Posted June 8, 2008 Report Share Posted June 8, 2008 Czy przewiduja Panstwo szycie kabur z cordury na duze pistolety z latarka lub celownikiem laserowym i latarka? Quote Link to post Share on other sites
Harry Posted June 8, 2008 Report Share Posted June 8, 2008 A jak będzie sprawdzała się kamizelka KP 9 w połączeniu z małym plecakiem, ok 35 L ? Czasami, jak nie ma gdzie gratów zostawić, biegam z takim, póki co cywilnym F7 PRO Cyclist, http://www.grivel.pl/foto/naj_1174398094.jpg[/b]"]LINK i na to nałożonym pokrowcem, docelowo coś w stylu plecaka Mokra / Wizna, rozmiar generalnie podobny. Zakładam, że jak mam na sobie plecak, to tylny panel mam pusty (wtedy graty z tyłu typu manierka, apteczka wędrują do plecaka). Wacham się między KP 9 a jakimś chestem, np Chińczykiem. KP 9 ma przewagę tylnego panela i możliwość podpięcia pasa, a na nim np kabury i torby na zrzut, znowu Chińczyk lepiej się sprawdzi z plecakiem, ale pas do niego już nie bardzo, chyba, że na osobnych pasoszelkach, ale czy to będzie wygodne ? Bardziej skłaniam się ku KP 9, ale pozostają wątpliwości co do współpracy z plecakiem - doradźcie coś Panowie. Quote Link to post Share on other sites
goryl017 Posted June 9, 2008 Report Share Posted June 9, 2008 Witam! Upadlyaniol2 mamy takie plany, bo są takie potrzeby, ale powtarzając się jak zdarta płyta: nie mogę dokładnie uściślić daty. Jest masa projektów, które czekają na realizację, a bieżąca produkcja absorbuje wszystkie siły. Harry ja osobiście, jako operator Minimi ( na przednich panelach przenoszę dwie skrzynki po 200 sztuk amo.) używam KP-8 i w trakcie patroli łącze go z plecakiem WIZNA. Zastaw spisuje się doskonale i bezproblemowo. Jednak na kilku zielonych akcjach wyszły pewne braki miejsca na dodatkowy sprzęt podręczny. Aktualnie zastanawiam się nad KP-9 lub dodaniem do wcześniej wspomnianego zestawu pasa PT-2 na szelkach ucieczkowych. KP-9 ma większe możliwości przenoszenia kieszeni dzięki panelowi tylnemu. Wypada on jednak z gry w przypadku plecaka. Pozostaje pas i to tylko ten 5 cm. bo taktyczne PT mogą już być za szerokie. Jednak decyzja należy do Ciebie! Pozdrawiam! Quote Link to post Share on other sites
michalll Posted June 9, 2008 Report Share Posted June 9, 2008 Goryl, czy pt-2 pod chestriggiem również będzie przeszkadzał (jak szersze PT)? Quote Link to post Share on other sites
Harry Posted June 10, 2008 Report Share Posted June 10, 2008 KP-9 ma większe możliwości przenoszenia kieszeni dzięki panelowi tylnemu. Wypada on jednak z gry w przypadku plecaka Wypada w sensie, że panel zostaje pusty czy w sensie, że plecaka wogóle nie da się nosić z KP-9 ? Quote Link to post Share on other sites
Kac Posted June 10, 2008 Report Share Posted June 10, 2008 W sensie, że jest zasłonięty przez plecak i musi zostać pusty :uśmiech: Quote Link to post Share on other sites
Harry Posted June 10, 2008 Report Share Posted June 10, 2008 W sensie, że jest zasłonięty przez plecak i musi zostać pusty :uśmiech: Nie no, taką opcję to idzie przeżyć, jeśli mam na sobie plecak to graty z tylnego panela typu manierka wrzucę do środka i nie ma problemu (zresztą mój plecak ma kieszeń na camelbaga, więc to nawet wygodniejsza opcja niż zabawa z manierką), gorzej, jeżeli pusty tylny panel w jakiś sposób uniemożliwiałby całkowicie korzystanie z plecaka, a to jednoznacznie nie wynikało z odpowiedzi Goryla ;) Dzięki za pomoc :) Quote Link to post Share on other sites
Wukasz Posted June 10, 2008 Report Share Posted June 10, 2008 Lepiej. Popatrz na plecy KP8. Prosisz o 50-70 cm taśmy 20 lub 25 mm (zależy od systemu) i szelki doczepiasz do górnych regulatorów bocznych paneli, zaś wspomnianą taśmę przelatasz przez dolne. w ten sposób masz znacznie lepszą oddychalność pleców pod plecakiem. Ideałem byłby pas szerokości 60 mm przy systemie polskim i 75mm przy Molle, którym łączyłoby się panele boczne zamiast panelu na plecach. Drobnym udogodnieniem były by też górne regulatory bocznych paneli naszyte pod kątem - ale nie jest to niezbędne, wiele chestów ma ten element tak jak KP9. W ten sposób uzyskałbyś produkt zbliżony do KP8, który jednak ma niefortunne rozwiązanie, dla szczupłych użytkowników, w postaci fastexów na plecach. Równocześnie nie traciłbyś pojemności panelu na plecach przy zabawie bez plecaka a dopłacisz pewno ze 3-5 złotych. Quote Link to post Share on other sites
upadlyaniol2 Posted June 10, 2008 Report Share Posted June 10, 2008 A czy bylaby mozliwosc wykonanie kabury pod wymiar pistoletu? Bo mam dosc specyficzny montarz w pistolecie na latarke i celownik laserowy. Potrzebowalbym kabury z czarnej cordury mocowanej do panela udowego lub kamizelki przy pomocy tasm w systemie polskim. Quote Link to post Share on other sites
Errhile Posted June 10, 2008 Report Share Posted June 10, 2008 @Harry - Noszę KP-9 i czasami na to plecak "other arms bergen", oficjalnie 65-litrowy. Daje się go powiesić na tyle wysoko, żeby nie było kłopotów z tylnym panelem. U mnie na tylnym panelu "mieszka" chlebak, i jesli jest pusty - nie ma problemu. Kłopot sprawia przypięta z boku apteczka, która nadaje bocznej ścianie chlebaka sztywność (więc plecak tamtej strony nie przypłaszcza). Da się tak nosić, ale super wygodne to nie jest. Póki co, nie testowałem tego na długich trasach - tylko parę kilometrów, więc nie są to informacje w pełni miarodajne. Muszę jeszcze pokombinować. Quote Link to post Share on other sites
Hajdi Posted June 12, 2008 Report Share Posted June 12, 2008 A ja się pochwale : Większe zamówienie zrealizowane w 9 dni. Coraz szybciej Praszce idzie szycie. Pozdrawiam! Quote Link to post Share on other sites
Bat_Sirius Posted June 12, 2008 Report Share Posted June 12, 2008 Małe zamówienie: trzy ładownice i jedna kieszeń zrealizowane w 2 dni (nie wliczam weekendu). Pozdrawiam Quote Link to post Share on other sites
goryl017 Posted June 13, 2008 Report Share Posted June 13, 2008 Witam! michalll myślę że nie. Ale postaram się na dniach wykonać taką przymiarkę i dam odpowiedź. upadlyaniol2 podeslij do firmy zapytanie, z informacją o broni. Łatwiej będzie uzyskać informacje. Pozdrawiam! Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts