lup Posted January 2, 2010 Report Share Posted January 2, 2010 Ostatnie zdanie jest chyba nie do końca trafione w kontekście pytania. Wiele konwersji układów klasycznych na bullpup powstało z nazwijmy to "nadzieją" o odbiorcy wojskowym. Sama zaś modułowość pomysłu MSBS to nie tylko zmiana układ klasyczny/bullpup, ale też możliwość łatwej konwersji na inny kaliber, wymiana lufy na cięższą (broń wsparcia czy precyzyjna) jak rozumiem. Co do samego pytania poczekajmy na odpowiedź znawców tematu. Quote Link to post Share on other sites
rain Posted January 2, 2010 Report Share Posted January 2, 2010 Hm, spróbuję zawęzić pytanie. Rozumiem że modułowość MSBS ma znaczenie szersze niż sama zmiana układu, ale mnie interesuje głównie czy ten konkretny aspekt (klasyk i bullpup na jednej komorze zamkowej) istnieje / istniał gdzieś w postaci całego systemu, od początku zaprojektowane z takim założeniem. Mniejsza już o szerokość zastosowania, może być nawet jako prototyp. Systemy broni gdzie łatwo można zmienić kaliber albo lufę znam, więc o nie nie pytałem. Tak samo wiem że jest multum konwersji na bullpup więc z góry je wykluczyłem - mea culpa, bo nie doprecyzowałem, że niezależnie od rynku, interesuje mnie system a nie konwersja. Quote Link to post Share on other sites
rumak Posted January 2, 2010 Report Share Posted January 2, 2010 Jako ciekawostkę mogę powiedzieć, że było dzisiaj w Wydarzeniach na Polsacie o MSBS :mrgreen: Quote Link to post Share on other sites
Sledzikmaster Posted January 2, 2010 Report Share Posted January 2, 2010 Nagrał ktoś może to ? Quote Link to post Share on other sites
Rechot Posted January 3, 2010 Report Share Posted January 3, 2010 Nagrał ktoś może to ? Na YT jeszcze nie ma ale z tego co widze to jest duzo ciekawsze niz to co we wczorajszych wydarzeniach. Quote Link to post Share on other sites
Jangi Posted January 3, 2010 Report Share Posted January 3, 2010 Ech, panie gangsta, już to Foka tu zamieścił i to zaledwie parę postów wcześniej. Quote Link to post Share on other sites
Rechot Posted January 4, 2010 Report Share Posted January 4, 2010 (edited) Ech, panie gangsta, już to Foka tu zamieścił i to zaledwie parę postów wcześniej. No tak, sory nie załwazyłem. Rany Boga, nie co?!?!?! 8O Edited January 4, 2010 by Foka Quote Link to post Share on other sites
Rechot Posted January 4, 2010 Report Share Posted January 4, 2010 (edited) No tak, sory nie załwazyłem. Rany Boga, nie co?!?!?! 8O O lol to teraz przeszedłem sam siebie xD Edited January 4, 2010 by Rechot Quote Link to post Share on other sites
Bielkins Posted January 9, 2010 Report Share Posted January 9, 2010 Obszerny artykuł na temat MSBS-5,56 jest w styczniowym nr Nowej Techniki Wojskowej LINK Quote Link to post Share on other sites
mg34 Posted January 24, 2010 Report Share Posted January 24, 2010 Ma ktoś może skan tego artykułu? Bo w moim magicznym wsio-mieście nie uświadczy się kiosku z gazetami militarnymi , a w empiku niedaleko wyprzedano NTW :/ Quote Link to post Share on other sites
Viamortis Posted January 25, 2010 Report Share Posted January 25, 2010 http://www.e-kiosk.pl/numer,5156,nowa_technika_wojskowa Quote Link to post Share on other sites
Foka Posted January 25, 2010 Report Share Posted January 25, 2010 Ma ktoś może skan tego artykułu? Bo w moim magicznym wsio-mieście nie uświadczy się kiosku z gazetami militarnymi , a w empiku niedaleko wyprzedano NTW :/Nie przesadzaj. Do Gdyni Głównej jedziesz 19 min. SKMką, to mniej niż niektórzy mają ze swojej dzielnicy do centrum miasta. Quote Link to post Share on other sites
GuloGulo Posted February 7, 2010 Report Share Posted February 7, 2010 Fabryka Broni "Łucznik" - Radom Sp. z o.o. i Wojskowa Akademia Techniczna wraz z miesięcznikiem "STRZAŁ" ogłasza konkurs na nazwę dla karabinków MSBS - 5,56 http://www.fabrykabroni.pl/?d=150&tid=73 Quote Link to post Share on other sites
Viamortis Posted February 7, 2010 Report Share Posted February 7, 2010 "Gniot" :F Quote Link to post Share on other sites
mg34 Posted February 7, 2010 Report Share Posted February 7, 2010 (edited) "Grot" wysłałem wraz z logotypem i czekam na wyniki :P Edited February 7, 2010 by mg34 Quote Link to post Share on other sites
mg34 Posted February 8, 2010 Report Share Posted February 8, 2010 Jako że nie mogę edytować poprzedniego posta "pochwalę się" swoim projektem : http://img710.imageshack.us/img710/7750/obrazub.jpg Quote Link to post Share on other sites
Rocky Posted February 10, 2010 Report Share Posted February 10, 2010 Całkiem zgrabne mg34, ale obawiam się że cudzoziemcy będą mieli problem z wymową. Ale projekt i tak fajny 8) Quote Link to post Share on other sites
Viamortis Posted February 22, 2010 Report Share Posted February 22, 2010 "Gniot" :F "Grot" wysłałem wraz z logotypem i czekam na wyniki :P Jak wygrasz, to poproszę o połowę nagrody, bo zgapiłeś :twisted: Quote Link to post Share on other sites
mg34 Posted February 22, 2010 Report Share Posted February 22, 2010 (edited) Przykro mi ale nie zgapiłem . Pomysł wysłałem wcześniej niż przeczytałem Twego posta . Zbieżność nazw to przypadek , ręczę za to. Nagrodą jest wyjazd na WAT czy coś takiego , jak pozwolą na wyjazd 2 osób to spoko wodza :P Przynajmniej będzie z kim iść potem na browca :mrgreen: Edited February 22, 2010 by mg34 Quote Link to post Share on other sites
elgeniusz Posted February 23, 2010 Report Share Posted February 23, 2010 (edited) Eh... Termin do 15 lutego:( Mimo to wysłałem, może się ktoś zlituje: Sylwetka wzięta ze strony: http://images.google.pl/imgres?imgurl=http...%26tbs%3Disch:1 "Drawn by W.T. Benda" Edited February 23, 2010 by elgeniusz Quote Link to post Share on other sites
Jaeger Posted February 23, 2010 Report Share Posted February 23, 2010 Jak już to chyba raczej Husarz... Quote Link to post Share on other sites
GuloGulo Posted February 23, 2010 Report Share Posted February 23, 2010 Jak już to chyba raczej Husarz... A jak to się wymawia po angielsku? :wink: Nie żebym się czepiał, ale już ten husar lepszy (przynajmniej marketingowo - mimo że mniej zgodny z polską tradycją) :) Quote Link to post Share on other sites
elgeniusz Posted February 23, 2010 Report Share Posted February 23, 2010 (edited) Dokładnie o to mi chodziło. W regulaminie konkursu wyraźnie napisane jest, że nazwa ma być prosta w wymowie dla obcokrajowców. Edited February 23, 2010 by elgeniusz Quote Link to post Share on other sites
lup Posted February 23, 2010 Report Share Posted February 23, 2010 (edited) Mi się podoba. Krótka nazwa, ma literę r i brzmi dynamicznie co podnosi wartość marketingową, jest unikalne i ma nasze narodowe konotacje. Trzymam kciuki, bo uważam, że to naprawdę dobry pomysł. Te 5,56 nie wiem czy przy modułowej koncepcji pasuje, ale to detal do usunięcia w razie czego. Ameryk-Angole pewnie z tego wymówią "hazar" albo jeszcze lepiej zrobią z tego spellingowe "ejdż-juzar" ;) Edited February 23, 2010 by lup Quote Link to post Share on other sites
Jaeger Posted February 24, 2010 Report Share Posted February 24, 2010 Skoro po angielsku ma być proste w wymowie to może jednak warto było po polsku Huzar... Cieszę sie GuloGulo że tak Cię rozbawiłem. Mam nadzieje że popuściłeś w portki z radości. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts