Guest gecko123 Posted May 8, 2012 Report Share Posted May 8, 2012 Właśnie RRV jest problematyczna, bo po złożeniu admina, jest niesamowicie gruba i trochę odstaje, a admin nie jest zbyt przydatny. Nie jest to zbyt fajne. Dzięki, rozejrzę się jeszcze i wtedy zdecyduje. Link to post Share on other sites
TBM Posted May 8, 2012 Report Share Posted May 8, 2012 Popatrz na Heidruna od NFM - miejsce na płytę ma. Do tego wbudowany i wygodny admin. Szerokie profilowane szelki na które bezproblemowo zakładamy plecak. Spora powierzchnia z przodu i po bokach do zagospodarowania - 8 kolumn z przodu i po 4 na bokach. Do tego 3 kieszonki wewnętrzne, całość z cordury. Mi mieści konfiguracja spokojnie 12magazynków do długiej, 2 do krótkiej, 2 fragi, 2 dymy, radio i mały podręczny pierdolnik. Wisi też duży PTT i znacznik IR. Do tego wewnątrz admina mam miejsce na mapy, gps, telkom, kompas, pisadła, oraz stroboskopy. Link to post Share on other sites
bd_siwek Posted May 9, 2012 Report Share Posted May 9, 2012 Siema. Złożyłem sobie taki zestaw, w sumie do zielonej. 1. Linia http://oi48.tinypic.com/2cymrz8.jpg -twardy pas z comfortpadem (pstg) -ładownica na udzie 2x2m4 (boombel) -worek zrzutowy (pstg) -cargo (pstg) -nóż mora z pochewką od Super'a. Na razie bez szelek. Nie trzeba wszystko ładnie opiera się na biodrach i nie zjeżdża ani nie uwiera. Gdyby jednak mam na oku szelki 1lini od Aries Outdour. Ładownicę udową chcę zmienić na dwie ładownice z kydexem na mag pistoletowy i ładownicę z kydexem na magazynek m4. Przydała by się też mała apteczka na najpotrzebniejsze medykamenty. No i jakiś pistolet w planach. 2. Linia http://oi49.tinypic.com/35i11m9.jpg -mini-1 (pstg) -mag pistoletowy (strzykawka) -Shingle m4 (pstg) (karabińczyk i staza) -1x2 m4 (pstg) -1x2 m4 (pstg) -mag pistoletowy (folder) Tutaj chyba nic nie trzeba mówić. Zwięźle, najpotrzebniejsze rzeczy, 5 magów, szybko ładowarka, folder. Całość uzupełniam camelem 3l, ps20 od janystport lub dużym 70l plecakiem. Link to post Share on other sites
Karczu Posted May 9, 2012 Report Share Posted May 9, 2012 A jakby wrzucić manierkę na I linię? 3 litry na plecach to w sumie dużo, jeśli nie masz nic do jedzenia. Poza tym dało by to fajną możliwość operowania po zdjęciu 70 litrowego plecaka. Może folder do munduru? Zwolniłaby się jedna kolumna na cheście. Jeśli by zdjąć staze i wcisnąć na pas obok (przyszłej) apteczki (albo cargo) to już mamy 2 kolumny wolne= 2 magi do m4. Bo przecież chcesz zmienić ładownicę udową na 4 magi na kydex na 2, to gdzieś je będziesz musiał upchnąć. Co trzymasz w cargo? Może mini apteczka (leko+plastry+bandaż) się zmieści, a taką poważniejszą będziesz miał w plecaku? Co nosisz w mundurze? Mam nadzieję że coś się przyda :D Link to post Share on other sites
bd_siwek Posted May 9, 2012 Report Share Posted May 9, 2012 Nie mam w naturze noszenia czegokolwiek w mundurze poza czerwoną szmatą, no może wrzucę czasem pusty lub rezerwowy magazynek do kieszeni spodni. Manierka odpada, przerabiałem to już. Camel, gdy jest 70l plecak jest w nim lub przytroczony z możliwością szybkiego dobycia. Na chestcie i tak już mam 5 magów, 6 na pasie gdy będzie kydex (do szybkiej wymiany). Kolejne 5 w plecaku. Nie widzę potrzeby noszenia większej ilości (3-4 lat doświadczeń). W cargo jest racja żywnościowa czy inne żarcie i jakaś drobnica. Najważniejsze, mam przy sobie. Reszta w plecaku. Jaką mini apteczkę, najlepiej zrywaną polecacie? Apteczkę zrywaną mam, ale na pas chcę mniejszą. Link to post Share on other sites
qazfakir Posted May 13, 2012 Report Share Posted May 13, 2012 Witam Oto moja propozycja na lekki zestaw na kilkugodzinne imprezy: Zestaw jest oparty na PT2 i ST1 Od lewej: - ładownica 2x2 ma magazynki M4 na niej po lewe stronie kieszeń na latarkę/szybkoładowarkę pod nią worek zrzutowy - kieszeń na butelkę Nalgene na niej po lewej kieszeń na scyzoryk po prawej kieszeń na nożyczki ratownicze; - apteczka zrywana; - małe cargo na nim druga kieszeń na szybkoładowrkę - kabura; - podwójna ładownica na M4; - kieszeń na granat; Na szelkach kieszeń na małe radio Czasem na cargo dorzucam dodatkową kieszeń na granat Wszystko, za wyjątkiem kabury, to wyroby Miwo Praszka. Link to post Share on other sites
Guest gecko123 Posted May 13, 2012 Report Share Posted May 13, 2012 (edited) Raczej szybkie pytanie. Mały plecak, na wkład hydracyjny, MRE, jakieś pierdoły, lightsticki itd. Teraz mam assult pack ILBE i jest za duży, 1/3 jego pojemności by mi wystarczyła i takiego czegoś szukam. Jedniodniowy plecak, na krótki wypad, jakąś kilkugodzinną akcje. 150-200 zł chciałbym na to przeznaczyć, może być używka, może być bez wkładu (byleby pasował 2l wkład Source). Ważne, żeby był w CB, ewntualnie w MARPAT. CamelBak MULE niby spełnia wymagania, ale nie podoba mi się to, że ma 2 przegrody, wolałbym 1 większą. Plecak modłuowy z Currahee mi wpadł w oko, jak wygląda jego pojemność? Edited May 13, 2012 by gecko123 Link to post Share on other sites
huxley Posted May 13, 2012 Report Share Posted May 13, 2012 Raczej szybkie pytanie. Mały plecak, na wkład hydracyjny, MRE, jakieś pierdoły, lightsticki itd. Teraz mam assult pack ILBE i jest za duży, 1/3 jego pojemności by mi wystarczyła i takiego czegoś szukam. Jedniodniowy plecak, na krótki wypad, jakąś kilkugodzinną akcje. 150-200 zł chciałbym na to przeznaczyć, może być używka, może być bez wkładu (byleby pasował 2l wkład Source). Ważne, żeby był w CB, ewntualnie w MARPAT. CamelBak MULE niby spełnia wymagania, ale nie podoba mi się to, że ma 2 przegrody, wolałbym 1 większą. Plecak modłuowy z Currahee mi wpadł w oko, jak wygląda jego pojemność? wydaje mi się, że MAP by spełnił takie wymagania Link to post Share on other sites
shardac Posted May 14, 2012 Report Share Posted May 14, 2012 <CIACH> 2. Linia http://oi49.tinypic.com/35i11m9.jpg -mini-1 (pstg) -mag pistoletowy (strzykawka) -Shingle m4 (pstg) (karabińczyk i staza) -1x2 m4 (pstg) -1x2 m4 (pstg) -mag pistoletowy (folder) <CIACH> Powiedz mi proszę: nie ciąży Ci to? Nie zawadza, nie zsuwa się? Usiłuję właśnie również obudować MINI-1, co prawda z jednym magiem więcej (2x2 shingle miwo i ładownica 2x1 PSTG), za to bez innych pierdół, które trafiają na 1. linię, ale wydaje mi się po krótkim noszeniu, że może to być nieco niewygodne. Jak wysoko noszisc MINI-1? Link to post Share on other sites
bd_siwek Posted May 14, 2012 Report Share Posted May 14, 2012 (edited) Nosiłem się w tym zestawieniu w sobotę jakieś 15h. Chest jest idealny, jestem pod wrażeniem tego zestawu. Nic nie ciąży, nic nie lata, nic nie obciera. Szelki rozciągnąłem na max (jestem gruby) i w ten sposób uzyskałem idealne położenie chesta, nie za nisko nie za wysoko. Nie umiem opisać w jakiej to jest pozycji. Nie zawadza przy kucaniu, schylaniu. Magazynki szybko się wyjmuje. Musisz sam dostosować do siebie wysokość, ponosić nisko i wysoko i wybrać odpowiednie położenie. Postanowiłem jednak zmodyfikować pierwszą linię. Zamiast comfordpada będzie thor cqb z szelkami 1 lini. Edited May 14, 2012 by bd_siwek Link to post Share on other sites
slepy Posted May 14, 2012 Report Share Posted May 14, 2012 wydaje mi się, że MAP by spełnił takie wymagania Jeśli miałby być zamontowany na molle na plecach kamizelki to owszem, niezły wybór. Noszenie na oryginalnych szelkach odpada, są liche i niewygodne (dla mnie przynajmniej). Link to post Share on other sites
Włodek Posted May 14, 2012 Report Share Posted May 14, 2012 (edited) Zawsze mozna napisac do Bombla o map-a z szelkami ja właśnie rozmawialem z nim na ten temat i nie ma problemu i cena bardzo przystępna. Edited May 14, 2012 by Włodek Link to post Share on other sites
ABSOLUT BARSLEEPER Posted May 14, 2012 Report Share Posted May 14, 2012 (edited) my kamizelka CIRAS Front: 2x 3er Beryl Mag Pouch 1x 3er Pistol Pouch 1x Medic Pouch / Utility Pouch) Back: 1day Plecak with Sat-Radio Dummy (selfmade) 1x Funkdummy + Pouch Edited May 14, 2012 by ABSOLUT BARSLEEPER Link to post Share on other sites
Guest Graszczur Posted May 14, 2012 Report Share Posted May 14, 2012 Które szelki lepsze do beltkita - PLCE czy LBV? Link to post Share on other sites
Karmazyt Posted May 15, 2012 Report Share Posted May 15, 2012 (edited) LBV. Do tego najlepiej montowane do tyłu pasa shockcordem. Przetestuj, może będzie dla Ciebie też wygodnie, nie każdemu to pasuje. EDIT: Aaaa, i wywal ten śmieszny tylni panel z szelek LBV, zwykłe taśmy wstaw. Edited May 15, 2012 by Karmazyt Link to post Share on other sites
HellMaker666 Posted May 25, 2012 Report Share Posted May 25, 2012 Witam "użyszkodników". Jako, że skompletowałem (w końcu) szpej chciałbym prosić o radę co jeszcze można by było w nim poprawić. Baza to RRV Flyye z przypiętym pokrowcem na hydrację tez Flyee (camela nie widać, bo się suszy po czyszczeniu). Plecy: Duże cargo (Miwo L) przeznaczone na pierdoły, do których nie potrzebuję mieć szybkiego dostępu lub na płytę. Przód: Małe cargo (Miwo L) 3 podwójne ładownice na magi kal. 7,62 (Bombel) Apteczka osobista (Miwo L) Mały worek zrzutowy (PSTG) - w sam raz na te magazynki Na adminie kieszeń płaska Miwo L z 2x1 pistoletową też Miwo L. Złożone z ukierunkowaniem na zieloną. Czołgam się rzadko stąd wybór padł na RRV. W razie braku miejsca całość może być uzupełniona plecakiem (Baktrian 2). Link to post Share on other sites
Guest gecko123 Posted May 25, 2012 Report Share Posted May 25, 2012 Pierwszą linię jakąś masz? Link to post Share on other sites
Kantek Posted May 25, 2012 Report Share Posted May 25, 2012 Dobrze zrozumiałem, że nosisz SAPI w cargo? Lepiej do tego nadają się plecy od MBSS. I oznaczyłbym jakoś apteczkę żeby wyglądała jak apteczka a nie kieszeń na kanapki. Link to post Share on other sites
HellMaker666 Posted May 25, 2012 Report Share Posted May 25, 2012 Płyta rzadko kiedy jest w tym cargo. Dokładniej mówiąc jak nie muszę to płyt nie noszę. 1sz linia to better bdu belt od Spec-opsa. Link to post Share on other sites
Guest gecko123 Posted May 25, 2012 Report Share Posted May 25, 2012 Mam dosć podobny set i mi jest o wiele wygodniej nosić zrzutówkę przy pasie. Warto oznaczyć apteczkę. Link to post Share on other sites
HellMaker666 Posted May 25, 2012 Report Share Posted May 25, 2012 Apteczka będzie oznaczona. Na razie muszę do roboty iść i ją porządnie wypełnić, tak samo ładownice. Link to post Share on other sites
HellMaker666 Posted May 25, 2012 Report Share Posted May 25, 2012 Spróbowałem zrobić tak jak napisałeś gecko czyli zrzut na pas. Niestety opcja odpada do czasu aż zakupię combat shirta. Szlag mnie trafia jak mam bluzę w spodniach, szczególnie, że Combat GR-W od CRH mają wysoki stan. Zagina się, fałduje, uwiera. Na razie potestuję takie ułożenie jak na zdjęciu. Link to post Share on other sites
Wukasz Posted May 25, 2012 Report Share Posted May 25, 2012 Bo większość używa osobnego pasa jako pierwszej linii a nie paska do spodni. Link to post Share on other sites
HellMaker666 Posted May 25, 2012 Report Share Posted May 25, 2012 Osobny pas jest w zamyśle. Na razie jest dobrze, bo z racji moich gabarytów zrzut jest idealnie na lewym pośladku. Jak będzie mi brakowało miejsca to kupię pas. Link to post Share on other sites
Guest gecko123 Posted May 25, 2012 Report Share Posted May 25, 2012 (edited) Mi w takim ułożeniu zrzut kolidował z plecakiem, i to nie za dużym. Edited May 25, 2012 by gecko123 Link to post Share on other sites
Recommended Posts