Hajdi Posted September 21, 2011 Report Share Posted September 21, 2011 Shardoc powiedz mi jak to się dzieje że na chińczyku nie jesteś w stanie na raz powiesic 4x2 magazynki i broni krótkiej? Z moich obliczeń wynika że tam jest z 16 komórek pals... Sylwku - ja się tak nosiłem pare razy i nie było problemu ;) Oczywiście wygodniejsze były by płaskie szelki no ale to stanowczo ogranicza nam mase pasa(przy podobnym komforcie) Link to post Share on other sites
shardac Posted September 21, 2011 Report Share Posted September 21, 2011 Shardoc powiedz mi jak to się dzieje że na chińczyku nie jesteś w stanie na raz powiesic 4x2 magazynki i broni krótkiej? Z moich obliczeń wynika że tam jest z 16 komórek pals... Boczna skrajnie po prawej cholernie mi przeszkadza. Wolałem więc ciut ją wycentrować. Chciałem też mieć cargo, więc ono jest skrajnie po lewej. Link to post Share on other sites
TBM Posted September 21, 2011 Report Share Posted September 21, 2011 Ok - a twoje cargo jest na ile kolumn? Jak na 3, to bez problemu by się wszystko pomieściło razem, z krótką przesuniętą do przodu o 2-3 kolumny. Link to post Share on other sites
Tony Halik Posted September 21, 2011 Report Share Posted September 21, 2011 Ja na ten przykład lubiłem nosić boczną po lewej stronie - jakoś tak było mi wygodniej, choć jestem praworęczny. Kiedyś wyglądało to tak: Zdjęcie 1 Zdjęcie 2 Już dość dawno jednak zrezygnowałem z takiej konfiguracji. Z ciekawostek które mi osobiście się spodobały, był pomysł noszenia bocznej centralnie na klacie, mniej więcej tam, gdzie jest normalnie panel admina, choć to raczej możliwe do zrobienia w konstrukcjach typu TAJ, nie zaś chińczyk (choć i chińczyk jest chyba dość wysoki na to, by zamontować kaburę a pod spodem magazynki do głównej tak, aby jedno z drugim nie kolidowało). Oczywiście najlepiej taki patent działa ze sztywną kaburą. Link to post Share on other sites
sylwek3231 Posted September 21, 2011 Report Share Posted September 21, 2011 Dzięki za odpowiedź Hajdi :) Pozdrawiam :) Link to post Share on other sites
wegorz Posted September 23, 2011 Report Share Posted September 23, 2011 Radio na plecach, z boku się nie da, chyba że antenę na jakimś elastycznym przedłużaczu się wyprowadzi. Cytrynowa cordura z Praszki to mit, kolory są OK, a nikt na wybiegu podczas rewii mody w tym nie będzie zapierniczał. Kombinacja kolejna: grucha od radmora zamiast słuchawki, ożywię to opisze dokładniej. reszta w drodze. Czy ktoś czy są jakieś kieszenie na flary 23 x 4 cm? Mam całą walizę sygnałowych środków pirotechnicznych i głupio by się walało nieużywane. Link to post Share on other sites
Yahalom Posted September 28, 2011 Report Share Posted September 28, 2011 (edited) Mam takie pytanie odnośnie kamizelek 6094 - zadaje tutaj, bo nie bardzo wiem gdzie :happy: Po co, w wewnętrznej części kamizelki są rzepy? Edited September 28, 2011 by Arafat (KSK) Link to post Share on other sites
seger Posted September 28, 2011 Report Share Posted September 28, 2011 Mocowanie dodatkowych osłon balistycznych ? Link to post Share on other sites
sgt.Chaos Posted September 28, 2011 Report Share Posted September 28, 2011 Ja na ten przykład lubiłem nosić boczną po lewej stronie Tzw. "po niemiecku" :wink: Fajny ten patent z poziomym cargo pod rzędem ładownic... Link to post Share on other sites
Tony Halik Posted September 29, 2011 Report Share Posted September 29, 2011 Fajny ten patent z poziomym cargo pod rzędem ładownic... To w sumie jedyny sensowy patent, by na kamizelce lub wysokim chest-rigu umieścić cokolwiek innego na przodzie, aniżeli ładownice na magi właśnie. Dwa rzędy ładownic - niespecjalnie, nawet jeśli dasz ładownicę od krótkiej nad kieszenią na magi do główniej, (bądź odwrotnie) nie będzie toto jakieś super wygodne połączenie. Owszem, da się wyciągnąć co trzeba, ale wymaga to troszkę wprawy. A w wypadku kieszeni na zamek nie ma tego problemu: nie trzeba unosić klapy, widać zawartość i ma się do niej bezpośredni dostęp. Teraz jednak przerzuciłem się na mały panel piersiowy tylko na magi i inne ładownice - jeden rząd w każdym razie, do tego pas oporządzeniowy z drugim rzędem ładownic, między innymi właśnie cargiem - taka opcja wydaje mi się najbardziej sensowna. Link to post Share on other sites
B4rt Posted October 3, 2011 Report Share Posted October 3, 2011 Panowie, a tak z innej beczki. Jak już mamy swój wspaniały szpej, o którym tutaj piszemy to pojawia się problem jego transportu. Potrzebuję jakiegoś worka, do którego zmieszczę M4 ze standardową lufą, więc długość ograniczona przez replikę. I żeby było trochu miejsca, żeby upchać cały szpej poza umundurowaniem (beltkit, MULE, ew. chest, wszystko z zawartością) Oczywiście od razu znalazłbym jakiś worek transportowy armijny, ale jest jeszcze jeden wymóg. Mianowicie chodzi o to, żeby worek takowy po dotarciu na manewry był z takiego materiału, aby po zrolowaniu dało się go przytroczyć/schować w plecaku i był w miarę mało wadzący. Słynny worek BW kolega zwinął to lekki klocek z tego wyszedł, a to ma być właśnie dość cienkie. Gdzieś widziałem takie fajne worki, ale były bez jakiegokolwiek uchwytu, a wolałbym, żeby miało to jakiś najprostrzy uchwyt. Mogę sam sobie potem dorobić, ale miło by było. Link to post Share on other sites
wojtekk8 Posted October 5, 2011 Report Share Posted October 5, 2011 Nie wiem jak z wymiarami dokładnie by było, ale możesz spróbować poszukać pokrowca na kamizelkę OLV. Link to post Share on other sites
ajgor_aa Posted October 6, 2011 Report Share Posted October 6, 2011 Worek z zestawu SPEAR ELCS mam i polecam Link to post Share on other sites
Duncan McLain Posted October 8, 2011 Report Share Posted October 8, 2011 Polecam taką torbę: http://allegro.pl/brytyjska-torba-plecak-kolor-czarny-przetarta-i1857477871.html cholerstwo duże, ale idealne do przenoszenia szpeju zarówno piechotą jak i w samochodzie. No i cena jest w porządku. Pozdrawiam. D. Link to post Share on other sites
wojtekk8 Posted October 8, 2011 Report Share Posted October 8, 2011 Ta torba jest nietrafiona i nie spełnia wymagań pytającego. On po założeniu szpeju na siebie chce owy pokrowiec/worek zwinąć w rulon/złożyć w kostkę i przytroczyć do szpeju. Link to post Share on other sites
AnR Posted October 11, 2011 Report Share Posted October 11, 2011 Witam! Mam pytanko. Potrzebuje ładownic na magi do AK, a dokładniej Waffle. Najchętniej chciałbym podwójne shingle. Myślałem o tych: http://www.miwo-military.pl/?p=8.982.'SHINGLE'-NA-2-POLACZONE-MAGAZYNKI.B-17.MIWO-MILITARY Ale nie wiem czy upcham tam te Waffle. Macie doświadczenia? Link to post Share on other sites
Wukasz Posted October 12, 2011 Report Share Posted October 12, 2011 One mają jedną gumę i brak przegródki, jesteś pewien? Drugi mag będzie niezabezpieczony, chyba, że nosisz spięte... Link to post Share on other sites
AnR Posted October 12, 2011 Report Share Posted October 12, 2011 Nie jestem pewien. Dlatego pytam. Masz rację z gumką, nie zwróciłem uwagi. Link to post Share on other sites
shardac Posted October 12, 2011 Report Share Posted October 12, 2011 Mam takie: http://www.miwo-military.pl/?p=8.972.'SHINGLE'-NA-2-X-2-MAGAZYNKI.B-19.MIWO-MILITARY , a to podwójny shingiel taki: hhttp://www.miwo-military.pl/?p=8.966.'SHINGLE'-NA-2-MAGAZYNKI.B-18.MIWO-MILITARY. Ja noszę tam stanagi na co dzień, ale normalne magazynki do AK wchodzą. Podejrzewam, że na ścisk wejdą i wafle - jak chcesz, mogę sprawdzić w domu. Pozdrawiam! Link to post Share on other sites
AnR Posted October 12, 2011 Report Share Posted October 12, 2011 Bardzo bym był Ci wdzięczny jakbyś sprawdził. :) Link to post Share on other sites
rat_med Posted October 12, 2011 Report Share Posted October 12, 2011 A może coś od PSTG (zawsze może coś przerobić) Link to post Share on other sites
shardac Posted October 13, 2011 Report Share Posted October 13, 2011 Bardzo bym był Ci wdzięczny jakbyś sprawdził. :) Przepraszam, że tak późno, ale się zakręciłem. Sprawdziłem - wchodzi. Chwilę trzeba powalczyć, ale wchodzi ciasno i bez problemu. Wyjmuje się o wiele łatwiej. :) Link to post Share on other sites
Parnassus Posted October 16, 2011 Report Share Posted October 16, 2011 To teraz coś z plecami. Macie jakieś pomysły lub sposoby na połączenie ze sobą chlebaka od BW i plecaka 3-day ? Przypiełem chlebak do taśmy na wierzchu plecaka, ale bez karimaty opada on i wychodzi na to ze zwisa poziomo, a nie jak powinno, pionowo. Link to post Share on other sites
Piotro Posted October 16, 2011 Report Share Posted October 16, 2011 Trytytki i taśma klejąca. P.S. Polacy ww. + wd40 i teflon potrafili by zbudować prom kosmiczny. Link to post Share on other sites
Kalashnikov Posted October 31, 2011 Report Share Posted October 31, 2011 (edited) Pytanie z cyklu: "co wybrać" RRV + ładownice + plecak MAP (z kamelem) Czy pas+szelki np.: miwo + ładownice i plecak coś 20l - 25l z kamelem Do czego: Głownie teren leśny czasem krótkie jebanki, czasem imprezy 12h, 24h, maksymalnie 48h. Co nosić: 8 magów STANAG krótka, 4 l wody (3 camel, 1 manierka) Pierdoły Karimata, kurtka, polar, Jedzenie, nóż, apteczka indywidualna granaty 2x rozprysk 1x dym Edited October 31, 2011 by Kalashnikov Link to post Share on other sites
Recommended Posts