Kuba_T1000 Posted September 11, 2011 Author Report Share Posted September 11, 2011 Mam potwierdzenie od amerykanina, że wszystko pasuje bez przeróbek :icon_biggrin: brzozer -> Jak masz darmowy dostęp do tokarki to nawet się nie zastanawiaj. Mogę się założyć, że jak postrzelasz z gazówki to już do aega nie wrócisz :biggrin: Co do butli w magu to trochę mało wykonalne. Większość nosi plecak więc przynajmniej nie trzeba nosić pustego i się do czegoś przyda;) Quote Link to post Share on other sites
Kuba_T1000 Posted September 11, 2011 Author Report Share Posted September 11, 2011 Poniżej ostatni z moich pomysłów na usprawnienie. W sumie przedostatni - jeszcze myślę o zastosowaniu łożyska w przedniej części aby tłok nie tarł o metal. :zastanawia: Jest to wersja MiddleWeight. Skrócony tłok porusza się po cylindrze. Główna zmiana to uszczelka zapewniająca szczelność pomiędzy tłokiem a wypustkiem który pcha go do przodu przed strzałem. Za tydzień powinienem mieć to gotowe. Z tą uszczelką FPSy powinny zdecydowanie wzrosnąć, chyba że w poprzednich egzemplarzach elementy były spasowane w sposób wystarczający. Quote Link to post Share on other sites
brzozer Posted September 11, 2011 Report Share Posted September 11, 2011 Może i się nie będę zastanawiał, ale na razie poczekam na Twoje najnowsze pomysły i dokładnie przeczytam temat jeszcze raz. Jaka butla, reduktory, zawory, wężyki i inne elektroniki a potem jak to wszystko do kupy poskładać i ile to wyjdzie w złotówkach, bo może i jestem pracujący, ale mam kredyt we frankach :) Quote Link to post Share on other sites
Sushi.50 Posted September 17, 2011 Report Share Posted September 17, 2011 Coś ostatnio nic się tu nie dzieje, czas trochę ruszyć :). Właśnie skończyłem testy konwersji w nowej konfiguracji i trzech lufach. Zrobiłem mniejszy bufor, na 2 nyplach i 3 mufach z gwintami 3/8 cala. Wejście do bufora na wężyk 6 mm, wyjście na 8 mm bezpośrednio do elektrozaworu. Z elektrozaworu na konwersję również 8 mm, długość połączenia elektrozawór-cylinder 9 cm. Testy na butli CO2 12oz, reduktor 3arrow, długość połączenia reduktor-bufor 1 m. Kulki 0,2 Gunfire, chrono by Radecek. Lufa stockowa Boyi 363 mm, gumka stara Systema. 6 Bar - 393 fps, +- 2 fps 10 Bar - 488 fps, +- 2 fps Lufa stockowa CA 509 mm, gumka Systema Energy. 6 Bar - 430 fps +- 4 fps 10 Bar - 530 fps +- 8 fps Lufa Prometheus 590 mm, gumka pewnie jakiś chińczyk (składane na szybko). 6 Bar - 450 fps +- 2 fps 10 Bar - 551 fps +- 2 fps 12 Bar - 595-602 fps, kilka strzałów na 634 fps. Co do ostatniego rozrzutu podejrzewam że winna gumka, była nieco pokiereszowana po wyjęciu, pewnie coś źle złożyłem. Wnioski: Jestem bardzo zadowolony z dzisiejszych testów, zamierzałem wyciągnąć z tej konwersji 500 fps, udało się ponad 600, a znaczy to że można zrobić z tego fajną, w pełni regulowaną snajperkę. Należy jednak zwrócić uwagę na dopasowanie używanych wężyków do średnicy nominalnej elektrozaworu, przykładowo w moim 550 l/min gdzie średnica nominalna wynosi 5 mm, musi być użyty wężyk 8 mm, potwierdziły to poprzednie testy. Zarówno dzisiejsze, jak poprzednie pokazały także, że na wartość fps ma istnienie w instalacji w jak najbliższej odległości od zaworu bufora (pod tym pojęciem rozumiem dodatkowy pojemnik na gaz o ustalonym na reduktorze ciśnieniu). Im większy tym lepszy, także im większa średnica wejscia do zaworu tym lepiej, czyli w moim przypadku najlepsze efekty dał wężyk i złączki 8 mm. Co jeszcze mi przychodzi na myśl, to sprawdzić czy większy bufor da jeszcze więcej fps (muszę kupić złączkę 8 mm na gwincie 1/4). No i jak będę miał elektrozawór o większym przepływie (750 lub 900 l/min) to też powinno być lepiej :). No, dobranoc. Quote Link to post Share on other sites
sebciu Posted September 17, 2011 Report Share Posted September 17, 2011 Sushi, chcesz pojemnik do testów, to kup w nomi rurę nibco z dwiema zatyczkami i z tego zrób bufor. Układ powinien mieć takie same lub większe średnice niż zawór od buforu do dyszy/lufy. Sushi, ten zawór ma zawór bezpieczeństwa, od 10bar wzwyż, jak strzelałeś na 12bar? Quote Link to post Share on other sites
Kuba_T1000 Posted September 18, 2011 Author Report Share Posted September 18, 2011 Ja tylko dopiszę, że w wersji z elektrozaworem zintegrowanym wewnątrz gearboxa FPSy wynoszą na chwilę obecną ok 370-380PFS na kulkach 0.2g, Prawdopodobnie uda mi się wyczarować te 20FPS aby było 400, na standardowej lufie 40cm. Zastosowanie precki >50cm dać powinno z 500FPS :zastanawia: Kolejnym krokiem może być podłączenie bufora, który stosuje Sushi.50 sebciu-> Sushi pewnie zaślepił zawór bezpieczeństwa :) Quote Link to post Share on other sites
Sushi.50 Posted September 18, 2011 Report Share Posted September 18, 2011 Przy 12 Bar jeszcze da się strzelać, ale powyżej już nie, bo syczy... Jest jakiś sposób na wywalenie tego zaworu bezpieczeństwa albo zwiększenie jego tolerancji? A co to za rurka nibco? Quote Link to post Share on other sites
Kuba_T1000 Posted September 18, 2011 Author Report Share Posted September 18, 2011 Chodzi o rury do zimnej wody, Nibco to producent. Jak byłeś na mojej stronie i widziałeś projekt STRAFER to z nich go robiłem. Wytrzymuję duże ciśnienie, są tanie i ogólnie jak plastik łatwo obrabialne. Zawór wykręcasz i dajesz śrubę, lub podkładasz coś pod sprężynę aby puszczał przy większym ciśnieniu. Ja uszczelniłem ten cypel co ma kształt piramidy dając grubą warstwę teflonu. Quote Link to post Share on other sites
Xyanek Posted September 18, 2011 Report Share Posted September 18, 2011 Jest nadzieja dla mojego Barretta HP :wub: Quote Link to post Share on other sites
Sushi.50 Posted September 19, 2011 Report Share Posted September 19, 2011 Barrett będzie trawił tą konwersję w tym tygodniu, na lufie 650 :). Quote Link to post Share on other sites
sebciu Posted September 19, 2011 Report Share Posted September 19, 2011 Z zaworem bezpieczeństwa jest taki problem, że nie da się go odkręcić, bo ujścia są z kilku stron elektrozaworu małymi 1mm otworami, próbowałem rozkręcić elektrozawór, ale wszystko jest tak poskręcane, że się nie da. Quote Link to post Share on other sites
Sushi.50 Posted September 19, 2011 Report Share Posted September 19, 2011 Dzisiaj spojrzałem na to od środka, trzeba kapnąć w tą dziurę jakimś klejem i okleić izolką dookoła, a także nad cewką gwint okleić teflonem i zakręcić tą nakrętką. Powinno być ok :). Quote Link to post Share on other sites
Xyanek Posted September 19, 2011 Report Share Posted September 19, 2011 No nic- czas zrobić śliczne oczka do dziadka dziewczyny, żeby zechciał takowe coś wytoczyć :wink: Dla mnie 500-550FPS na 0,20 w gazówce to wystarczająca moc, gdyż na 0,40 będzie to ~450-480FPS czyli granica bezpiecznego ASG. Chociaż chciałbym mieć możliwość wyciśnięcia z tego duuuuużo większej mocy, bo czasem lubię pobawić się w snajpera i postrzelać na spore odległości :wink: Quote Link to post Share on other sites
Kuba_T1000 Posted September 21, 2011 Author Report Share Posted September 21, 2011 (edited) Mam w końcu długą lufę, 610mm(6.08mm). Wyniki w konfiguracji: 1) sama lufa 610mm + elektrozawór 550l/min = 510PFS 2) sama lufa 610mm + elektrozawór 200l/min = 400FPS Ciśnienie 12.5BAR, kulki 0.2g Dojechały też płytki PCB do konwersji. W weekend wszystko postaram się złożyć w kompletny gearbox drop-in. Edited September 21, 2011 by Kuba_T1000 Quote Link to post Share on other sites
DDevilPL Posted September 21, 2011 Report Share Posted September 21, 2011 Jestem ciekaw przede wszystkim zużycia uszczelek. Przydałby się mały stress test. Quote Link to post Share on other sites
Kuba_T1000 Posted September 22, 2011 Author Report Share Posted September 22, 2011 (edited) Nie zaobserwowałem zużycia uszczelek. Myślę, że trzeba by wystrzelać dziesiątki tysięcy kulek aby padły uszczelki. Będą crush-testy ;) Z bieżących info - płytka PCB już polutowana i elektronika działa OK :icon_razz2: I parę fotek: Edited September 22, 2011 by Kuba_T1000 Quote Link to post Share on other sites
ronnie223 Posted September 22, 2011 Report Share Posted September 22, 2011 Ja na moim zaworze 550l/m strzelałem(tak wiem nieodpowiedzialnie) nawet na 18barach i nic z zaworem bezpieczeństwa nie robiłem. I jeszcze wiadomość co do tego reduktora 3arrow - przy ponad 20bar(zagapiłem się) na wyjściu strzeliły w nim bebechy. Gdzieś do 18bar mogłem regulować, co oczywiście nie musi być zasadą w każdym zaworze i reduktorze. Jak co mam 2 takie zaworki do sprzedania. Quote Link to post Share on other sites
Sushi.50 Posted September 22, 2011 Report Share Posted September 22, 2011 Jakiej firmy masz ten elektrozawór? Quote Link to post Share on other sites
ronnie223 Posted September 22, 2011 Report Share Posted September 22, 2011 Mam 2 zawory http://pneumatig.com.pl/zawor-ekonomiczny-sce361df3p-p-543.html *Sorry przepływ to jednak 500l/m zawory z cewkami 12V DC, w bdb stanie mechanicznym, trochę podrapane, wiecej info na PW przepraszam za śmiecenie... Quote Link to post Share on other sites
Padaka Posted September 23, 2011 Report Share Posted September 23, 2011 Panowie - w specyfikacji zaworu wskazanego przez Ronnie'go jest podany zakres pracy temperatur : 5-60 stopni celsjusza. Zalozenie dla tego napedu to dzialanie w zimie. Stad moje pytanie - czy ktos z Was testowal dzialanie calosci w temperaturach ponizej 0, ? Quote Link to post Share on other sites
sebciu Posted September 23, 2011 Report Share Posted September 23, 2011 w zimie lepiej napierd*lać z aegów, nawet na HPA, osiąga się gorsze wyniki bo jest większa gęstość powietrza i kulki nie latają tak daleko przy oporach powietrza. Quote Link to post Share on other sites
Kuba_T1000 Posted September 25, 2011 Author Report Share Posted September 25, 2011 Panie i Panowie, wersja ostateczna modyfikacji jest już gotowa :icon_razz2: Podsumuję szybko najważniejsze kwestie: Cały system znajduje się w standardowym gearboxie typu V2. Do działania potrzebuje zasilania +12V(LiPo 11.1V) i sprężonego ciśnienia 6-15BAR. Układ posiada działający selektor ognia - SAFE/SEMI/AUTO. Układ może być stale podłączony do zasilania - prąd jest pobierany tylko w przypadku naciśnięcia na spust. Regulacja prędkości kulki możliwa jest przez zmianę ciśnienia gazu. Regulacja szybkostrzelności możliwa poprzez kręcenie potencjometrem, który jest wyprowadzony na kablu i znajduje się przy baterii. Regulacja czasu otwarcia elektrozaworu możliwa jest bez otwierania szkieletu gearbox - Umieszczony potencjometr w miejscu jednej z zębatek - regulacja śrubokrętem. Możliwość wyprowadzenia kabli tyłem lub przodem(kolba lub chwyt) Wężyk idzie koło kolby, jednak trzeba wywiercić otwór w jednej zaślepce pomiędzy Body a Kolbą. Wyniki mocowe z ostatecznej wersji podam później, muszę jeszcze raz wytoczyć tłok bo aktualnie mam nieszczelność 0.2mm. Aktualnie 350FPS na 10BARach i standardowej lufie 40cm. Szybkostrzelność do 20RPS, płynnie regulowana. Fotki poniżej. Quote Link to post Share on other sites
Sushi.50 Posted September 25, 2011 Report Share Posted September 25, 2011 No i gratki :). Quote Link to post Share on other sites
Pietia888 Posted September 26, 2011 Report Share Posted September 26, 2011 Kiedy, i czy w ogóle ruszy masowa produkcja??? jeśli tak to jaka cena za cały zestawik?? Quote Link to post Share on other sites
Zambezi Posted September 26, 2011 Report Share Posted September 26, 2011 Pytanie z innej parafii, da się gdzieś kupić reduktory 3arrow? Bo znaleźć nie mogę... Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts