echelon_ Posted July 10, 2014 Report Share Posted July 10, 2014 Hmm... można by próbować zrobić znowu bezpiecznik z cienkiego drucika. Quote Link to post Share on other sites
hindus Posted July 10, 2014 Report Share Posted July 10, 2014 To czemu nie użyć zwykłego bezpiecznika samochodowego? Quote Link to post Share on other sites
CerberBP Posted July 11, 2014 Report Share Posted July 11, 2014 Jeśli tylko jest na niego miejsce. Info o tym znalazłem tutaj: http://www.epheli.pl...t=36481&start=0 Quote Link to post Share on other sites
hindus Posted July 11, 2014 Report Share Posted July 11, 2014 Może wiedza sprzed 60 lat mogłaby się przydać ? :D http://www.fonar.com.pl/audio/porady/art3/art.htm Quote Link to post Share on other sites
shaw Posted July 16, 2014 Report Share Posted July 16, 2014 (edited) Witam. Tym z was którzy "zjedli zęby" na tematyce pakietów LiPo, pytanie zapewne wyda się głupie, ALE zadam je i tak dla własnego spokoju :icon_smile: Sęk w tym że moja ładowarka imax B6 (oryginalna, żeby nie było) pokazuje ładnie zbalansowane cele na mojej nowiutkiej batce, tymczasem miernik pokazuje odpowiednio 3.78V i 3.86V. Zakładam że sytuacja może się poprawi po ładowaniu (z balansowaniem) a dwa to myślę że ładowarka z 180 PLN jest ciut dokładniejsza niż miernik za 19PLN :icon_smile: Przemyślenia/opinie/porady ? Pozdrawiam. Edited July 16, 2014 by shaw Quote Link to post Share on other sites
Rogaś Posted July 16, 2014 Report Share Posted July 16, 2014 Przepraszam ale jesteś w błędzie. Nawet ładowarka za 300zł może okazać się gorsza pod względem tolerancji i wskazań napięcia na celach. Przykładem mam swoją ładowarkę VistaPower za 250zł i obok Robbe która jest marką modelarską, każda pokazuje inaczej a mierniki jeszcze inaczej :teeth: Im więcej lepszych jakościowo elementów użytych w budowie ładowarki oraz ich duża ilość może świadczyć o bardzo dobrej jakości sprzętu. Quote Link to post Share on other sites
shaw Posted July 16, 2014 Report Share Posted July 16, 2014 (edited) No to żeś mnie pocieszył, nie ma co :bialaflaga: :icon_mrgreen: Zobaczę cóż za cuda będzie pokazywać po ładowaniu, z nadzieją że różnica będzie mniejsza może. Edited July 16, 2014 by shaw Quote Link to post Share on other sites
hindus Posted July 17, 2014 Report Share Posted July 17, 2014 Imax nie miał przypadkiem możliwości wprowadzenia korekt do wartości woltomierza? Nie pamiętam tylko czy to się na płytce robiło (wymieniało rezystory) czy dało się software'owo jakoś zmienić. Może ktoś coś więcej pamięta? Quote Link to post Share on other sites
wiciok Posted July 17, 2014 Report Share Posted July 17, 2014 Softowo się da, przy włączaniu trzymamy przyciski 2 i 4 i włącza się kalibracja woltomierza. Analogicznie trzymanie przycisków 1 i 3 włącza kalibrację balansera, ale tę można wykonać tylko raz i potrzeba do tego 6 źródeł prądu o idealnej wartości 4,2v (np. idealnie zbalansowany pakiet 6s). Po zapisaniu nie można już tego zmienić bez flashowania softu (potrzebny programator AVR, soft jest do ściągnięcia na necie). We wszelakich "podróbkach" opcja ta może być zablokowana od nowości, w B6 od SkyRC powinna być dostępna. Quote Link to post Share on other sites
shaw Posted July 19, 2014 Report Share Posted July 19, 2014 Doczytałem się o opcjach kalibracji woltomierza ładowarki, ale do tego potrzebowałbym 100% precyzyjnego miernika. Za kalibrację balansera nawet nie będę się sam zabierał (no chyba że znajomy elektronik podejmie się wyzwania). No nic, jutro ładowanie uskutecznie (ustawię przezornie 1A dla pakietu 2S 1800mAh, mimo że mogę 1,8A dać teoretycznie) i zobaczymy co się będzie działo po ładowaniu. Może obejdzie się bez gaśnicy :teeth: Quote Link to post Share on other sites
hindus Posted July 20, 2014 Report Share Posted July 20, 2014 To daj 0.2A i ładuj te 9 - 10h Quote Link to post Share on other sites
Powała Posted August 2, 2014 Report Share Posted August 2, 2014 (edited) RATUNKU :icon_exclaim: :icon_exclaim: :icon_exclaim: Podłączyłem baterię do ładowania i ładowarka wyświetliła komunikat BATTERY CHECKY... LOW VOLTAGE, co robić, czy coś da się uratować :icon_question: :icon_cry: Edited August 2, 2014 by Powała Quote Link to post Share on other sites
seger Posted August 2, 2014 Report Share Posted August 2, 2014 Zepsułeś batke. Ustaw łądowarkę na li-fe, podładuj tak aby miała po min. 3.0V na ogniwo, przełącz na li-po. Quote Link to post Share on other sites
Powała Posted August 2, 2014 Report Share Posted August 2, 2014 (edited) To nie ja, pożyczyłem :icon_cry: replikę... Edit: Niestety nie mogę przełączyć na LiFo, jak ustawiam typ baterii to pokazuje mi tylko LiPo, NiMh i NiCd... ciemny jestem... :sciana: Edited August 2, 2014 by Powała Quote Link to post Share on other sites
musashi Posted August 2, 2014 Report Share Posted August 2, 2014 Poleci mi ktoś baterie 11,1 pasującą do mp5k cymy ? Pozdrawiam Quote Link to post Share on other sites
seger Posted August 2, 2014 Report Share Posted August 2, 2014 To nie ja, pożyczyłem :icon_cry: replikę... Edit: Niestety nie mogę przełączyć na LiFo, jak ustawiam typ baterii to pokazuje mi tylko LiPo, NiMh i NiCd... ciemny jestem... :sciana: Li-Fe jak juz. Jaką masz ładowarkę ? Quote Link to post Share on other sites
Powała Posted August 2, 2014 Report Share Posted August 2, 2014 Redox Beta Quote Link to post Share on other sites
seger Posted August 2, 2014 Report Share Posted August 2, 2014 no to ustaw na li-fe ogniwa i ładuj. Przecież ta łądowarka ma funkcje ładowania li-fe Quote Link to post Share on other sites
Powała Posted August 2, 2014 Report Share Posted August 2, 2014 (edited) Klikam przycisk "Batt. Type" to po kolei pokazuje mi się LiPo, NiMh, NiCd, Pb, Save Data, Load Data, Program, nie ma LiFe... oj jaki ja jestem ciemny... :icon_cry: Edited August 2, 2014 by Powała Quote Link to post Share on other sites
seger Posted August 2, 2014 Report Share Posted August 2, 2014 Dziwne bo nawet na ładowarce jest że ładuje li-fe :) Ewentualnie wpić sie w poszczególne cele i ładować zasilaczem regulowanym. Trzeba ustawić 3,7V i 0.5A i łądowac po kolei ogniwa. Jak podbije do 3V z kawałkiem - dac na ładowarke. Quote Link to post Share on other sites
Powała Posted August 2, 2014 Report Share Posted August 2, 2014 Dzięki Seger, podrzucę do serwisu, ja sam kompletnie nie znam się na tym... :icon_confused: Quote Link to post Share on other sites
Emcet Posted August 2, 2014 Report Share Posted August 2, 2014 Czekaj, czekaj dziadziu ;) Wejdź w "program" i tam masz do wyboru jaki typ baterii ładuje na tym co teraz nazywa się "lipo". Po prostu wchodzisz i przestawiasz między lipo-lion-life ;) Wygrzeb sobie instrukcję jak niw wierzysz :D Quote Link to post Share on other sites
Powała Posted August 2, 2014 Report Share Posted August 2, 2014 no, wreszcie znalazłem. Mam na wyświetlaczu LiFe V.Type 3,3V, podłączyłem baterię i co dalej... Quote Link to post Share on other sites
Emcet Posted August 2, 2014 Report Share Posted August 2, 2014 (edited) Wychodzisz z opcji "program". Wchodzisz w to co było programem do ładowania lipo (teraz life) i balansujesz. Dla niekumatych na przyszłość. Na szybko nakręciłem prosty filmik (styl a'la Krakman :icon_rolleyes: ). Dałem jakąś tam muzyczkę z Youtuba, bo mi wiatrak w micro dmuchał (33oC w domu :maniak_luzik: ): Edited August 2, 2014 by MrMCET Quote Link to post Share on other sites
Powała Posted August 2, 2014 Report Share Posted August 2, 2014 Niech Was Allach wynagrodzi licznymi stadami wielbłądów i haremem pięknych żon... :icon_biggrin: Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts