Foka Posted February 26, 2010 Author Report Share Posted February 26, 2010 PS cena z www.approvedgasmasks.com mnie zabiła za filtry :)Taniej nowych nie znajdziesz. Quote Link to post Share on other sites
raeone Posted February 26, 2010 Report Share Posted February 26, 2010 Taniej nowych nie znajdziesz. Ty to umiesz pocieszyć Foka :D Quote Link to post Share on other sites
wally Posted February 26, 2010 Report Share Posted February 26, 2010 A to już takie: http://allegro.pl/item923013301_filtr_prze...wojskowych.html filtry są niekoszerne do tej maski, czy co? Quote Link to post Share on other sites
raeone Posted February 26, 2010 Report Share Posted February 26, 2010 A to już takie: http://allegro.pl/item923013301_filtr_prze...wojskowych.html filtry są niekoszerne do tej maski, czy co? Ja tam koszerność/niekoszerność pojmuję szeroko :) Ale te filtry co dostałem były na maksa cywilne i nawet nieobudowane.... Dzięki za linkę Wally. Quote Link to post Share on other sites
aciepk Posted February 26, 2010 Report Share Posted February 26, 2010 Poza tym filtry do masek MSA chyba mają inny gwint. Quote Link to post Share on other sites
wally Posted February 26, 2010 Report Share Posted February 26, 2010 Wszystkie maski wojskowe mają standardowy gwint NATO - STANAG - 4155 (Rd 40 x 1/7") Quote Link to post Share on other sites
Yahalom Posted February 26, 2010 Report Share Posted February 26, 2010 (edited) MILLENIUM jest chyba z normalnym gwintem - moja Advantage miała MSA'owski: edit: Przejrzałem wcześniej zamieszczone przez Raeone zdjęcia - gwint jest MSA Edited February 26, 2010 by Arafat (KSK) Quote Link to post Share on other sites
Foka Posted February 26, 2010 Author Report Share Posted February 26, 2010 Wally właśnie - standard wojskowy. A na aukcji jest informacja, że to filtropochłaniacz do maski cywilnej. Cena dziwnie niska - albo kradzione, albo właśnie ktoś kupił cywilne do wojskowej maski i próbuje opchnąć. Nie ma też żadnej informacji o modelu... może to jest filtr do oparów lakierów? ;) Filtry dopasowuje się do środka przeciwko któremu ma chronić. No i jeszcze jedna rzecz - "nowy" - dobre sobie... Nabita data 1995, o ile pamiętam filtry mają datę ważności 5 lat, nawet jeśli to jest więcej to nie będzie to powyżej 10. A przeterminowany filtr nie tylko nie filtruje ale wręcz może "aktywnie" szkodzić produktami rozpadu środków chemicznych filtra. Poza tym ja radzę zaopatrzyć się w filtropochłaniacz CN/CS - dużo wygodniejszy i praktyczniejszy od NBC. Quote Link to post Share on other sites
wally Posted March 1, 2010 Report Share Posted March 1, 2010 Jak już offtop to na całego: - podałem przykładową aukcję, pierwsza z brzegu, - gość myli się w opisie aukcji, te filtropochłaniacze pasują do MP5, co prawda do MC-1 też da się je na 2 obroty wkręcić ale nie zapewniają wtedy szczelności (czyli filtr nie pasuje do MC-1 i do popularnego "słonika") - to jest filtropochłaniacz wojskowy, więc ma dosyć duży zakres czynników które pochłania (znalazłem tylko takie dane: Parametry filtropochłaniacza FP-5(lub równoważne): - Opór przy ciągłym przepływie powietrza o natężeniu; 30dm³ / min ≤ 130 Pa, 160dm ³/ min ≤ 1300 Pa. - Wskaźnik filtracji ≤ 1x10ֿ % Właściwości ochronne wobec substancji trujących przy równowagowym nawilżeniu warstwy sorbentu: - dla chlorocyjanu ≥ 3g, - dla chloropikryny ≥ 9g. - Masa filtropochłaniacza < 270g. ) - cena tego pochłaniacza jest niska bo jest to prawdopodobnie egz. wycofany z wojska, (tak jak mówisz - one mają tylko 5 lat gwarancji). Quote Link to post Share on other sites
Soman Posted March 1, 2010 Report Share Posted March 1, 2010 - cena tego pochłaniacza jest niska bo jest to prawdopodobnie egz. wycofany z wojska, (tak jak mówisz - one mają tylko 5 lat gwarancji). 10 lat. Quote Link to post Share on other sites
wally Posted March 1, 2010 Report Share Posted March 1, 2010 "Gwarancja: Producent PSO "MASKPOL" S.A. - Konieczki udziela gwarancji na zachowanie parametrów ochronnych filtropochłaniaczy podczas 5-letniego okresu magazynowania w nienaruszonych opakowaniach fabrycznych. " http://www.maski.wojsko.pl/fp-211.htm Quote Link to post Share on other sites
Soman Posted March 1, 2010 Report Share Posted March 1, 2010 "Data produkcji: IIIkw. 2008r. Data ważności: IIIkw. 2018r." Pochłaniacz, który właśnie trzymam w ręku. Quote Link to post Share on other sites
wally Posted March 1, 2010 Report Share Posted March 1, 2010 Jak mówi Kiepski " są takie rzeczy na świecie, które się fizjologom nie śniły". Quote Link to post Share on other sites
Soman Posted March 1, 2010 Report Share Posted March 1, 2010 Oj tak, tak... Powiem Ci w sekrecie, że nierozpakowany pochłaniacz ma jeszcze inny czas przydatności do spożycia, wg. pewnych przepisów... Quote Link to post Share on other sites
ORKAN_Hubert Posted March 1, 2010 Report Share Posted March 1, 2010 Skoro już nawet admin włączył sie do OT to dorzucę swoje trzy grosze. http://allegro.pl/item923013301_filtr_prze...wojskowych.html to mogą być pochłoniacze P-5, a nie filtropochłaniacze FP-5 stosowane w maskach MP-5. Te pierwsze są cieńsze (czego na zdjęciach z aukcji nie widać). Kiedyś były takie na allegro za 5zl/szt. Chyba jest to sprzęt wycofany z magazynów Obrony Cywilnej. Quote Link to post Share on other sites
Procent Posted March 4, 2010 Report Share Posted March 4, 2010 To ja mały przerywnik w dyskusji zrobię, trochę nowego i starego sprzętu: Z ważniejszych rzeczy: - negro-kadłubek bez rąk - ORC PCU lvl 5 - Diamondblack Tactical Predator vest - Ładownice Paraclete, Safariland, SDS Zestaw SPEAR ELCS z dodatkami BHI i SDS, na waistpacku OKC-3S M4 SOPMOD GBB bliżej nieokreślonej firmy (mieszanka części WA, WOC, Inokatsu) - P-mag, chwyt MIAD i MS2 sling od Magpula - HWS by EoTech - nieśmiertelne G2 z SFa - Pucha z VFC - jakieś pierdoły typu cocking handle Bushmastera itp. Patrol pack Source'a, niby nawet NSN ma. Quote Link to post Share on other sites
Ari Posted March 9, 2010 Report Share Posted March 9, 2010 Wszelaka mieszanka różnych firm szyjących szpej w Cordurze z amerykańskiego Multicam Jedna z ciekawszych rzeczy (przynajmniej dla mnie) - Plate Carrier by Currahee Quote Link to post Share on other sites
Szaszłyk Posted March 10, 2010 Report Share Posted March 10, 2010 Wszystko fajnie, ale na zdjęciu mało co widać... Quote Link to post Share on other sites
kazik_ Posted March 13, 2010 Report Share Posted March 13, 2010 Współczesny mundur rosyjski w kamuflażu będącym miksem dwóch drugowojennych ("Palmy" i "Ameby"): więcej fot: http://rus.mil.pl/main/pl/artykuly/61/mask...km_l_sposn.html Quote Link to post Share on other sites
Pissmejker Posted March 22, 2010 Report Share Posted March 22, 2010 (edited) Moja konwersja Mk46... wszystko hand-made z części od 249 PJ'ta KLIK Za wyjątkiem szyn rzecz jasna ;) Wiesz może co to są miniaturki zdjęć? Królik Edited March 22, 2010 by Królik Quote Link to post Share on other sites
sisi Posted March 28, 2010 Report Share Posted March 28, 2010 (edited) To ja się pochwalę swoim nowym nabytkiem. ATN Rangefinder 1500 Używany także przez US Army. Wygodny w użyciu laserowy dalmierz, skuteczny zasięg od 15 do 1500m. Funkcje jakie posiada pozwalają mierzyć odległości w deszczu/śniegu/mgle i poprzez obiekty odbijające/załamujące światło. http://lh3.ggpht.com/_tOZrhdcvaDQ/S66LjpGG...00/PICT3488.JPG http://lh3.ggpht.com/_tOZrhdcvaDQ/S66LXsYq...00/PICT3478.JPG A tu zdjęcie używających go snajperów podczas ćwiczeń. Link do galerii: http://picasaweb.google.pl/Sisihive/ATNRangefinder1500# Edited March 29, 2010 by Foka Quote Link to post Share on other sites
javelin Posted April 7, 2010 Report Share Posted April 7, 2010 Taką oto paczuszkę mi dziś przyniósł kuryjer :) Jeszcze gdzieś montaż na szynę RIS powinien być. Teraz czekamy do nocy :D Ale już po testach w piwnicy widzę dużą różnicę w porównaniu z moim poprzednim PVS-7, mimo że ten tutaj to jedna z najstarszych serii "czternastek". Nie mogę już edytować, więc będę wdzięczny, jak któryś mod scali oba moje posty. Jako że zrobiło się ciemno, to pierwsze widoczki zza okna :) Widok gołym okiem. Starałem się tak ustawić aparat, żeby obraz był jak najbardziej zbliżony do tego, co faktycznie widać za oknem. W praktyce wyszło tak, że okoliczne budynki są ok, ale podwórko jest odrobinę zbyt ciemne. Choć wiele też zależy od ustawień monitora. Widok przez nokto na tych samych ustawieniach aparatu: Odrobinkę za jasno :P W rzeczywistości wygląda to mniej więcej tak: Ale oczywiście przy tej ilości światła w tle nokto nie pracuje na pełnej mocy. No, ale dziś nie chciało mi się iść do lasu, szczególnie, ze zaraz do pracy :P Widok przez oryginalnego ACOGa TA-31F. W rzeczywistości ostrość obrazu i znaku celowniczego jest prawie idealna, ale uchwycić to aparatem to sprawa w zasadzie niemożliwa. Chyba, ze miałbym 3 statywy a nie jeden :P A tutaj widok przez PVSa z zamontowanym na obiektywie kompasem. Bardzo fajny gadżet, jedyna wada jest taka, że kręcąc obiektywem (w celu ustawienia ostrości nokto) przekręcamy także kompas, a jak łatwo się domyślić - niewypoziomowany kompas nie działa tak jak trzeba. Tutaj jeszcze stary filmik z wykorzystaniem oryginalnego AN/PEQ-2, tylko że przez PVS-7, który sprzedałem kilka tygodni temu. Ale wygląda to właściwie tak samo. Dziś nie robiłem zdjęć lasera, bo powietrze było bardzo czyste i promień był słabiej widoczny. Quote Link to post Share on other sites
Morfeusz Posted April 23, 2010 Report Share Posted April 23, 2010 kabura taktyczna do Glock 17 z oświetleniem TCT-SSS 2006 Quote Link to post Share on other sites
Skaut Posted May 8, 2010 Report Share Posted May 8, 2010 Zestaw szyn R.I.S. do AK firmy Brügger & Thomet wraz z rurą gazową tej właśnie firmy. Założone na CM.0.48S. O dziwno pasowało idealnie. Żadnego szlifowania czy przeróbek. Coś dla fanów nietuzinkowych ostrzy. Extrema Ratio Ultramarine. Ciekawy desig, spora funkcjonalność. Pozdrawiam Quote Link to post Share on other sites
fizjog Posted May 10, 2010 Report Share Posted May 10, 2010 Pro-Tec Classic Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts