Kusza Posted May 13, 2013 Report Share Posted May 13, 2013 Celownik, o którym pisał Dex to "nowy" model z tym dziwnym (wg. mnie bez sensu) podświetlaniem. Od lambertowego może się różnić wszystkim, od optyki po mechanikę. Quote Link to post Share on other sites
Guest (ID:6452) Posted May 13, 2013 Report Share Posted May 13, 2013 Kazde niemal podświetlenie jest bez sensu :D jak dla mnie i moich zastosowań ale kolorki fajne, to fakt jest. Możliwe, że to nie są te same lunety. Teraz to nawet na pewno nie są te same. W kazdym razie to co zalinkowałem- nie brać. Quote Link to post Share on other sites
Lambert Posted May 13, 2013 Report Share Posted May 13, 2013 No dobra; nowy model więc "daszek" i guziczki.. Ok, rozumiem. Ale inne szkła..?! Hmm.. a cena podobna. Pozdrawiam, Lambert Quote Link to post Share on other sites
Guest (ID:6452) Posted May 13, 2013 Report Share Posted May 13, 2013 Może dziadostwo od podświetlenia wymagało objechania po obwodzie swiatła? Jeśli starszy model wykorzystywał średnicę tubusa w każdym miejscu "na styk" to jakikolwiek wsadzony do srodka element musiał wleźć w światło. Więc np dali przesłonkę w płaszczyźnie krzyża żeby nie zniekształcało ani nic. Tak czy siak tego co linkowałem bym nie wziął. Będę miał czas to nawet porobię fotki. Quote Link to post Share on other sites
Lambert Posted May 13, 2013 Report Share Posted May 13, 2013 Możliwe.. Wygląda na to, że mamy klasyczny przykład na prawdziwość twierdzenia, że "nowe/lepsze jest najgorszym wrogiem dobrego/starego". Pozdrawiam, Lambert Quote Link to post Share on other sites
Laokoon Posted May 15, 2013 Report Share Posted May 15, 2013 Ja mam lunetkę Leapers 1.5-6x44... z daszkiem, ale bez tych przycisków od podświetlenia. Podświetlenie jest jak u Lamberta, w lewym pokrętle. Pole widzenia na niskim powiększeniu zdecydowanie wieksze niż w jakichkolwiek chińczykach, przez które patrzyłem, ogólnie spore i wystarczające. Fota poniżej (flip-up zakrywa daszek, ale ścięcie jest identyczne jak w tej lunecie z przyciskami) Na uwagę zasługuje też fakt, że u mnie krzyż to coś, co wg internetu nazywa się "floating duplex": Dodam, że luneta zakupiona CHYBA 2 i pół roku temu. Pozdrawiam, Lao Quote Link to post Share on other sites
Guest (ID:6452) Posted May 15, 2013 Report Share Posted May 15, 2013 Innymi słowy, jak w każdej chininie- montują do kupy z tego co się pod rękę nawinie. Quote Link to post Share on other sites
Kusza Posted May 15, 2013 Report Share Posted May 15, 2013 (edited) Ale też chińczyk chińczykowi nierówny. Edited May 15, 2013 by Kusza Quote Link to post Share on other sites
blysk Posted July 22, 2013 Report Share Posted July 22, 2013 Witam Chciałbym dowiedzieć się od "Luneciarzy" i "Kolimaciarzy" jak pozbyć się lub zmniejszyć błąd paralaksy. Posiadałem kiedyś Eotecha 552 chińskiego i nie posiadał tego błędu a teraz nabyłem innego "chińczyka" i ten błąd ma. Od czego jest też to zależne? Jako spoter zależy mi na minimalizacji tego zjawiska. Quote Link to post Share on other sites
Lambert Posted July 23, 2013 Report Share Posted July 23, 2013 Czy jesteś tego pewny..? Pozdrawiam, Lambert Quote Link to post Share on other sites
blysk Posted July 23, 2013 Report Share Posted July 23, 2013 Tak. Jestem pewien gdyż kolega Skejter sam też oglądał moje Eoty, i potwierdził moje obawy. Quote Link to post Share on other sites
Across321 Posted July 23, 2013 Report Share Posted July 23, 2013 Nie jestem pewien (jbc. to mnie poprawcie), ale Tobie chodzi raczej o "efekt ducha" niż o "błąd paralaksy", który raczej w kolimatorach nie występuje. Pozdrawiam Kocur ;) Quote Link to post Share on other sites
blysk Posted July 23, 2013 Report Share Posted July 23, 2013 Poproszę o wypowiedzenie się mojego kumpla w tej sprawie :) P.S Wiem co to efekt ducha bo też występuje ale mniejsza z tym :D Quote Link to post Share on other sites
Skejter Posted July 23, 2013 Report Share Posted July 23, 2013 Blad ducha to niechciany odblask wyswietlanego punktu na wewnetrzej stronie szybki celownika powodowanej zazwyczaj kiepskimi powlokami antyrefleksyjnimi a paralaksa w tym wypadku to ze punkt celownika porusza sie wraz z nie osiowym patrzeniem i kazdy celownik jest obarczony tym bledem w mniejszym badz wiekszym stopniu,a najlepiej to obrazuje test kolimatorow na replikach p90 na youtubie. Quote Link to post Share on other sites
Lambert Posted July 23, 2013 Report Share Posted July 23, 2013 W kolimatorze Tokyo Marui nie ma błędu paralaksy, jak widać. Kolimatory nie ma możliwości regulacji paralaksy. Pierwszy raz widzę tak duże przesunięcia obrazu. Jedynym sposobem będzie wyrobienie sobie nawyku celowania ustawiając oko ( głowę ) zawsze w tym samym miejscu - czyt. dokładnie w tym samym miejscu. Choć to marne pocieszenie, jak sądzę. Albo zmienić kolimator. Najlepiej na TM. Pozdrawiam, Lambert Quote Link to post Share on other sites
Skejter Posted July 24, 2013 Report Share Posted July 24, 2013 Albo zamiast byc "Pro" i sie męczyć z kolimatorem w budzie Eotecha ,kupić porządny kolimator,np Walthera,sam mialem i tam błąd paralaksy niemal nie występował a sam punkt o wielkosci 5 minut kątowych będąc ostry i czytelny ,sprawiały ze bił na głowe kopie eotechów.Wiec albo lans z eotechiem ,albo wygodne i celne strzelanie. Quote Link to post Share on other sites
blysk Posted July 24, 2013 Report Share Posted July 24, 2013 Wole byc "Pro" i sie troszke pomeczyc do jakiegos lepszego Eotka albo Walterka. Quote Link to post Share on other sites
Foku Posted July 24, 2013 Report Share Posted July 24, 2013 Witam Chciałbym prosić o pomoc kolegów znających się na optykach. Otóż chciałem kupić sobie lunetę, coś taniego, tak około 200 zł. Oczywiście wcześniej poszperałem w necie, podobno lunety BLOG wykazują sie niezłą jakością jak na chińczyki przynajmniej ten jeden model o którym czytałem a mianowicie 3.5-10X40. Tylko jest jedno ale nigdzie nie mogę znaleźć dostępnych tych lunet (przynajmniej na polskich sklepach). Tu prośba do was jeśli ktoś widział gdzieś dostępne lunety BLOGA i potrafi podać link był bym wdzięczny. Wiem że lunety w tych cenach zbyt wiele się od siebie nie różnią ale chciałbym coś sprawdzonego a nie kupować w ciemno. Jeśli macie inne propozycje co do lunety z tej półki cenowej to chętnie je rozpatrzę. Z tym że luneta musi posiadać wieżyczki typu "Snajper" oraz najlepiej krzyż "Mil-Dot", średnica soczewki 35-40 mm. Quote Link to post Share on other sites
samael16 Posted July 25, 2013 Report Share Posted July 25, 2013 Zobacz jeszcze optykę od Delta optical, w tej cenie jest sensowna i w miarę jasna. Quote Link to post Share on other sites
The-Naturat Posted September 2, 2013 Report Share Posted September 2, 2013 Panowie, ostatnio wziąłem na celownik jakąś lunetkę. I mam na oku parę okazów do wyboru. Co lepsze : http://www.ebay.com/itm/COLLECTIBLE-ROMANIAN-OPTICAL-LPS-4x6-SIDE-MOUNTED-SCOPE-CLEANING-EXTRAS-/251330281903?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item3a8473c1af za 99$ chodza w sklepach hamerykańskich Czy POSP Białoruski, tylko cena tak z 200 dolców ;/ No i chińskie kopie zostają. Od razu mówię że nie chcę "kopii kopii" typu po 400 zł do asg only. i to, ale to z hong kongu więc raczej badziew: http://www.ebay.com/itm/Tactical-SVD-Dragunov-4x26-Scope-202-00053-/181196919738?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item2a302d93ba Quote Link to post Share on other sites
Mendi Posted September 4, 2013 Report Share Posted September 4, 2013 @The-Naturat LPS rumuńskie to zacna optyka, klepana legalnie na wzór PSO-1. Właściwie to to samo - 4x24, tyle że bez filtra podczerwieni i podświetlania. Były modele wyższe, z pełnym wyposażeniem, ale rzadko się trafiają. Podstawowego LPS można wyhaczyć do 500zet, miałem to chwilę, teraz używa kolega i chwali. Jak masz okazję to bierz. Chińską replikę sobie daruj... Przy okazji, opublikowano mój artykuł o lupkach do swd i podobnych: http://wmasg.pl/pl/a...les/show/496013 Quote Link to post Share on other sites
samael16 Posted November 9, 2013 Report Share Posted November 9, 2013 Szukam optyki na swoją replikę dsr-1/warriora. Z tego co szukałem i przeczytałem w tym wątku najlepiej rozglądać się za jasną optyką. Czyli tak na warriora myślałem dać celownik doc http://deltaoptical....2x56,d2755.html jednak przed zakupem chciałbym poznać opinię czy jest warta swojej ceny oraz jak duży jest błąd paralaksy. A na dsr albo tą samą optyke co na warriora albo coś z serii titanium od delty optical. Jeśli są lepsze celowniki w tych cenach to z miłą chęcią się z nimi zapoznam. Jeszcze myślałem o modelu 1.5-6x44 30mm http://www.nikkostir...d/One Inch.html oraz http://www.leapers.c...tus=&mtrack=1m1 Celuję głównie w niewielkie powiększenie bo do asg wystarczy x3. Quote Link to post Share on other sites
ColtS Posted November 9, 2013 Report Share Posted November 9, 2013 Witam, czy ktoś orientuje się jaki model lunety jest na tym karabinie: http://www.asg.com.pl/XM110_Stoner_590FPS_GPPrometheus_zestaw_uzywany,p,6278.php Pozdrawiam Quote Link to post Share on other sites
Lambert Posted November 9, 2013 Report Share Posted November 9, 2013 (edited) Chińska kopia Leupolda M3 z obiektywem 40mm. Pozdrawiam, Lambert Edited November 9, 2013 by Lambert Quote Link to post Share on other sites
Mendi Posted November 14, 2013 Report Share Posted November 14, 2013 Chińska kopia Leupolda M3 z obiektywem 40mm. Pozdrawiam, Lambert Czyli innymi słowy - podstawowy model Bloga? Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts