cosmo Posted February 10, 2010 Report Share Posted February 10, 2010 Dzięki, że podpowiadasz mi co mam na myśli. Przepraszam za OT. Będę się wyrażał precyzyjniej. Quote Link to post Share on other sites
Ogniomistrz Posted February 11, 2010 Report Share Posted February 11, 2010 (edited) Cosmo coś w środku przerabiałeś oprósz komory i po za wywaleniem dosyłacza? Sam chce coś takiego zrobić. Edited February 11, 2010 by Ogniomistrz Quote Link to post Share on other sites
cosmo Posted February 13, 2010 Report Share Posted February 13, 2010 Zacząłem od obcięcia dwóch dolnych dysz. Komora składa się zasadniczo z 3 części. Tą dokręcaną część, która jest od strony napędu została zaklejona tam gdzie były dwie dolne dysze i zostawiłem tylko otwór na górną dyszę. Ta wewnętrzna część komory która trzyma lufy jest zeszlifowana aby dysza wchodziła lekko w lufę a dwie dwa dolne otwory zostały zaklejone. Średnica stockowych luf jest mniejsza niż lufy aegowej, więc musiałem lekko rozwiercić wejście i lufę wsadzić "na gorąco" by się dopasowała. Hopek jest zrobiony ze stockowego. Musiałem również rozwiercić część trzymającą lufę wewnętrzną w zewnętrznej. Wszystko jest zrobione prymitywnie ale o dziwo działa bez problemu. To co napisałem wcześniej o wolniejszym locie kulki nie potwierdziło się przy strzelaniu testowym. Zauważyłem znaczny wzrost zasięgu i fpsów. Niestety nie dysponuje chrono żeby sprawdzić jak znaczny. Niemniej jednak oceniam skuteczny zasięg na ok 40 m. 4 ostatnie kulki nie są podawane ale i tak mam 26 strzałów co czyni broń dużo przydatniejszą w walce. Przerobiłem replikę gdyż głównie bawię się w lesie i teraz ma szansę być tam użyteczna. A na benelli m4 od CAWa jeszcze mnie nie stać :P Quote Link to post Share on other sites
Doktor P Posted February 17, 2010 Report Share Posted February 17, 2010 a ja zamierzam stestować jakąś inną sprężyne. M100 systemy pasuje tylko że moja m100 jest troche powyginana i z jednej strony nie wchodzi do tej rury cylindrowej(czy jak to nazwać). na razie benelka leży rozkręcona do połowy. zobaczymy. Jak ją rozkręce całą i skręce to zdam relacje. mam tylko jedno pytanie. czy ta część sprężyny która jest od strony kolby też włazi podczas strzału do środka? bo jeśłi nie to m100 systemy sie sprawdzi. i drugie pytanie. mam jeszcze inną sprężyne która też pasuje (nie wiem co to bo mi dawno kolega dał) tylko że niestety ma haka na końcu. czy jak założe tego haka na blokadzie prowadnicy (bo inaczej tej sprężyny nie zamontuje) to czy będzie to działało, czy sprężyna w tym wynalazku musi luźno chodzić i nie może być zahaczona o prowadnice? please odpiszcie bo nie wiem teraz z jaką sprężyną to złożyć. Quote Link to post Share on other sites
melon Posted February 23, 2010 Report Share Posted February 23, 2010 Pytanie, czy komuś już się posypała ta replika? :P Jeśli tak to w jakich okolicznościach, czy przez normalne użytkowanie, czy coś "nadzwyczajnego" po jakim przebiegu? Quote Link to post Share on other sites
fenrismarcin Posted February 23, 2010 Report Share Posted February 23, 2010 Może nie posypała, ale często się zacina i lufa jest już trochę zjechana [ale to akurat moja wina...] . A przebieg? Niedużo, może parę tysięcy... Właśnie próbuję ją naprawić. Quote Link to post Share on other sites
Doktor P Posted March 5, 2010 Report Share Posted March 5, 2010 wpadłęm na wyśmienity pomysł artystyczny. Chce z 2 benelek zrobić jedną dwururke powtarzalną która będzie walić 6 kolkami. z połączeniem , z kolbą i z chwytem pistoletowym nie będzie problemu bo sobie wystrugam z drewna tylko zastanawiam sie jak połączyć 2 shotguny 1 mechanizmem spustowym. do przeładowania zamontuje pionową rączke od dołu na środku między lufami żeby sie łątwiej przeładowywało ale zapewne i tak trzeba będzie na siłke pochodzić troche żeby takiego dziwaka pzeładować. czy mielibyście jakieś pomysły jak zrobić ten mechanizm spustowy? Quote Link to post Share on other sites
jebutek Posted March 22, 2010 Report Share Posted March 22, 2010 A ja mam takie pytanie. Z czego jest spust? Metal, plastik? Quote Link to post Share on other sites
P3t3r Posted March 22, 2010 Report Share Posted March 22, 2010 @melon. Miałem w rękach zepsutą. W normalnych warunkach, bez powodu odłamała się kolba, podczas próby uzyskania trochę większego rofa (przeładowanie-strzał w bardzo krótkim czasie) siadł tłok i zestaw spustowy. Benelka miała niewielki przebieg, max 2k kulek. Quote Link to post Share on other sites
Tuksiak Posted March 22, 2010 Report Share Posted March 22, 2010 Spust jest z plastiku, widać na fotach z rozkładania. Quote Link to post Share on other sites
Przemo02 Posted April 6, 2010 Report Share Posted April 6, 2010 No to tak przeczytałem temat cały , i nie znalazłem takiego pytania jak : czy ktoś próbował tuningować tą replikę ( w sensie wymiana środka który mniemam że jest plastikowy : cylinder , tłok ) na jakiś inny aluminiowy ?? Jeśli tak to z kąt mógłbym dostać części ( oczywiście sprężynkę również na mocniejszą przy tych aluminiowych częściach ) . jakbyście mogli to jakieś sklepy podajcie z kąt to dostać . Quote Link to post Share on other sites
arend Posted April 6, 2010 Report Share Posted April 6, 2010 Nikt nie próbował to złe słowo. Próbowali, tylko z powodu braku jakichkolwiek części tuningowych i zamiennych nikt nie pokusił się o realne działania. Można by pomyśleć o dorabianiu części ale biorąc pod uwagę koszty takiej operacji byłoby to mało sensowne. Quote Link to post Share on other sites
Przemo02 Posted April 6, 2010 Report Share Posted April 6, 2010 Czyli po prostu kupić zwykłego i jakby się popsuł to nowy kupi ma się rozumieć ?? . No to dzięx za odpowiedz , a myślałem że są jakieś tańsze części . No cóż ale jak nie ma to muszę się zadowolić shotem bez tuningu . Quote Link to post Share on other sites
arend Posted April 6, 2010 Report Share Posted April 6, 2010 Dokładnie. A popsuty może jeszcze posłużyć za dawcę części. Quote Link to post Share on other sites
Przemo02 Posted April 6, 2010 Report Share Posted April 6, 2010 dziex stary za odpowiedz i dobra rade :) Quote Link to post Share on other sites
Rudy1002 Posted April 10, 2010 Report Share Posted April 10, 2010 Też go chyba kupię ale mam jedno pytanie co się stanie jak się załaduje kulki ze szwami? :-F Quote Link to post Share on other sites
P3t3r Posted April 10, 2010 Report Share Posted April 10, 2010 To zapchasz lufę, przy odrobinie szczęścia, na amen. Quote Link to post Share on other sites
Rudy1002 Posted April 10, 2010 Report Share Posted April 10, 2010 wiem :D szkoda że na metalgun.pl nie można dokupić shellsów :/ Quote Link to post Share on other sites
cosmo Posted April 21, 2010 Report Share Posted April 21, 2010 Orientuje się ktoś czy byłoby możliwe przełożenie kolby od benelki m3 (stałej) do benelki m4? Quote Link to post Share on other sites
arend Posted April 21, 2010 Report Share Posted April 21, 2010 wiem :D szkoda że na metalgun.pl nie można dokupić shellsów :/ bo niewiesz gdzie pytać :mrgreen: Quote Link to post Share on other sites
Nerpa Posted August 17, 2010 Report Share Posted August 17, 2010 Widział gdzieś ktoś za granicą wersję z rozsuwaną kolbą , RISem i krótką lufą? Wszędzie widzę wersje tylko z długą lufą. ;-) Quote Link to post Share on other sites
Rudy1002 Posted October 26, 2010 Report Share Posted October 26, 2010 a wie ktoś gdzie można go kupić? Quote Link to post Share on other sites
arend Posted October 26, 2010 Report Share Posted October 26, 2010 http://allegro.pl/listing.php/search?category=3919&from_showcat=1&string=benelli Quote Link to post Share on other sites
Rudy1002 Posted October 26, 2010 Report Share Posted October 26, 2010 chodzi mi o DE a nie TM jest jeden z DE ale cena taka jak nowego Quote Link to post Share on other sites
arend Posted October 26, 2010 Report Share Posted October 26, 2010 Bo jest nowy. Przecież to sklep sprzedaje. Ehhhhhhhh pamiętam jak były po 100 zeta i nikt ich niebrał. A teraz 250 zeta i ciężki do kupienia. heheheheeheh Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts