V4RCH1AK Posted September 11, 2016 Report Share Posted September 11, 2016 Hej, czy malowanie AKSU pod las jest koszerne, czy zostanę zlinczowany? Jeśli można pomalować to jaki kamuflaż polecacie? Quote Link to post Share on other sites
pan kozaq Posted September 11, 2016 Report Share Posted September 11, 2016 Zależy od AKSU i głośności krzyczenia "Robię reko/stylizację!!!" oraz kamuflarzu Quote Link to post Share on other sites
Delici0us_pl Posted September 11, 2016 Report Share Posted September 11, 2016 Koszerny w środowisku rekonstruktorskim = pasujący do danej sylwetki, lub w przypadku całej sylwetki określa poprawne jej wykonanie. Ergo: AKS-74U można malować, a koszerne/niekoszerne będzie w zależności od stylizacji. Quote Link to post Share on other sites
V4RCH1AK Posted September 11, 2016 Report Share Posted September 11, 2016 Nie rekonstruuję niczego, wyposażenie dobieram pod względem funkcjonalności i ceny- biegam z holenderskimi spodniami i bluzą w camogromie, a kałacha kupiłem ze względu na wytrzymałość. Quote Link to post Share on other sites
wojtekk8 Posted September 11, 2016 Report Share Posted September 11, 2016 To w takim razie po jaką cholerę pytasz o "koszerność" skoro ona zasadniczo Cię nie interesuje?! Maluj sobie jak chcesz i to tak, aby pasowało to terenu i używanego kamuflażu = nawet pomalowana replika nie odznaczała się na tle używanego munduru bo wtedy cały kamuflaż szlag trafi. Quote Link to post Share on other sites
V4RCH1AK Posted September 12, 2016 Report Share Posted September 12, 2016 Chodziło mi raczej o określenie który kamuflaż będzie będzie pasował do AKSU ;) Quote Link to post Share on other sites
Buniek92 Posted September 12, 2016 Report Share Posted September 12, 2016 Tylko ten: http://laughingsquid.com/wp-content/uploads/1266.jpg A tak, na serio. Bierz to co Ci się najbardziej podoba. Quote Link to post Share on other sites
Mendi Posted September 13, 2016 Report Share Posted September 13, 2016 Coś się tak uparł na kamuflaż... chociaż ten w kotki fajny jest. W praktyce trzeba rozbić tylko kształt repliki - wystarczy pomalować całość na jakiś ciemniejszy odcień zieleni lub brązu, a na tym machnać ze 3-4 ukośne pasy czarnym lub brązowym kolorem i gotowe. To nie ma być piękne, ma działać w terenie. Quote Link to post Share on other sites
PDexter Posted January 19, 2017 Report Share Posted January 19, 2017 Wybaczcie, że nie chce mi się przeczesywać 57 stron wątku, ale czy przemalowując szary plastik (body G3 JG) na czarno, najpierw powinienem użyć jasnego podkładu? I czy gdy chciałbym przemalować czarny plastik na, powiedzmy, zielono, to wpierw użyć jasnego podkładu? Quote Link to post Share on other sites
Qbamarciniak Posted January 22, 2017 Report Share Posted January 22, 2017 Witam, chcę przemalować swoją replikę w multicam tropic. Generalnie wiem jak, tylko mam problem z doborem kolorów. Może ktoś już malował i doradzi. Quote Link to post Share on other sites
RRRUDY Posted January 28, 2017 Report Share Posted January 28, 2017 Czesc! Pierwszy raz bede brał sie za malowanie repliki. mam cosik takiego : A chciałbym uzyskac cos takiego: Czy mam jakos pozbyc sie starego malowania czy po prostu rozebrac replike i jako podkladu uzyc czarnego matu a na to nałozyc ten piaskowy? Ktos jest w stanie naprowadzic mnie jakie konkretnie odcienie powinienem kupic? z tego co widze sa tu dwa. "brazowy" i "piaskowy". bede malowac lakierem z puszki. I ostatnie pytanie, replike do malowania rozbierac i malowac kazda czesc z osobna czy nie? Quote Link to post Share on other sites
esco Posted January 28, 2017 Report Share Posted January 28, 2017 IMO najlepszy tutorial takiego malowania. Usuń tylko stara farbę. Wysłane z mojego Nexus 5 przy użyciu Tapatalka Quote Link to post Share on other sites
RRRUDY Posted January 28, 2017 Report Share Posted January 28, 2017 o! Dziekuje :) nie mogłem sie doszukac tego video. Jakich konkretnych odcieni powinienem uzyc ? Nie jestem daltonista ale sporo tego, a chcialbym zrobic to raz, a porzadnie Quote Link to post Share on other sites
esco Posted January 28, 2017 Report Share Posted January 28, 2017 Ta polecam. Ja używałem tylko jednego koloru. http://gunfire.pl/product-pol-1152202380-Farba-do-maskowania-WH-DK-Gelb.html Wysłane z mojego Nexus 5 przy użyciu Tapatalka Quote Link to post Share on other sites
GRZYBU Posted January 29, 2017 Report Share Posted January 29, 2017 Witam, chcę przemalować swoją replikę w multicam tropic. Generalnie wiem jak, tylko mam problem z doborem kolorów. Może ktoś już malował i doradzi. Ja zrobiłem tak (ale to hydrografika) : :-) Quote Link to post Share on other sites
LYSSY88 Posted March 23, 2017 Report Share Posted March 23, 2017 Żarcik trepa :) Quote Link to post Share on other sites
gienka Posted May 4, 2017 Report Share Posted May 4, 2017 Nato green/Everglade Jak to montana, trochę się świeci, ale wystarczy przetrzeć drobnoziarnistym papierem. :) Quote Link to post Share on other sites
Ajwory Posted August 31, 2017 Report Share Posted August 31, 2017 (edited) Chciałbym sobie walnąć malowanie gąbką w kolorystyce podobnej do GreenZone'a czy Tropica, jasny zielony, jakieś brązy i coś piaskowego. Możecie proszę doradzić kolory? Irish Green i Sand z Montany chyba by się nadały, brakuje mi tylko dwóch brązów, ciemniejszego i jaśniejszego. Edited August 31, 2017 by Ajwory Quote Link to post Share on other sites
Huba_lbn Posted August 31, 2017 Report Share Posted August 31, 2017 Chyba już pisałem, ale mogę jeszcze raz: Nie polecam farb Montana. Fosco o wiele lepsze. Quote Link to post Share on other sites
gratek Posted August 31, 2017 Report Share Posted August 31, 2017 Jak wyżej. Nie polecam Montanty, lepsze Fosco. Quote Link to post Share on other sites
Alcarin Posted September 20, 2017 Report Share Posted September 20, 2017 Troszeczkę odkopię, bo innego tematu związanego z malowaniem nie znalazłem, a nie chcę zakładać nowego :) Widzieliście nowy model HK416A5? Interesuje mnie ten kolorek, z tego co się zorientowałem jest to RAL 8000, który dobrze się wtapia na różnym tle. I pytanie moje jest takie czy zwykłą farbą w tym kolorku da się osiągnąć ten efekt czy jest to raczej technologiczny ficzer, specjalna farba w tym konkretnym kolorze? Bo ze zdjęć to tak to właśnie wygląda, że jest to jakiś patent, a nie zwykła farba. http://wmasg.pl/pl/news/show/794002 Quote Link to post Share on other sites
Adko Posted September 20, 2017 Report Share Posted September 20, 2017 Co za odkopy ostatnio xd Quote Link to post Share on other sites
Alcarin Posted September 20, 2017 Report Share Posted September 20, 2017 Co za odkopy ostatnio xd Raptem miesiąc :P I to nie cały nawet... W dodatku tematu, który można uznać za "wiecznie żywy", bo zawsze znajdzie się jakiś człowiek, który będzie akurat malował i miał pytanie co i jak i za ile. Quote Link to post Share on other sites
Yahalom Posted October 1, 2017 Report Share Posted October 1, 2017 p.s. Znalazłem Humbrol Dark Earth - na zdjęciach jednak wygląda ona troszkę inaczej niż kolba :/ Jeśli to kogoś interesuje, to zamiennikiem ww. farby może zostać Fosco WH Dunkel Gelb ;) Quote Link to post Share on other sites
cardamon Posted October 7, 2017 Report Share Posted October 7, 2017 są 2 opcje: a) albo skończył mi się gaz z puszkach Fosco a farby jest sporo jeszcze (wtf ?) b) albo pozatykały mi sie dyszę mieliście coś takiego ? :icon_confused: Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts