Szaszłyk Posted April 15, 2010 Report Share Posted April 15, 2010 Ale Grot sie zakwalifikowal do pierwszej piatki, Gratuluje koledze;) Ponoć tych Grotów było najwięcej, więc nie on jeden wpadł na taki pomysł. Remov, Jaeger: uprzejmościami się na PW powymieniajcie. Quote Link to post Share on other sites
Jaeger Posted April 15, 2010 Report Share Posted April 15, 2010 (edited) Tyle że zwierzęta są zazwyczaj drapieżne, co w niemieckim sposobie myślenia ma znaczenie psychologiczne, rzeki są rosyjskie, a jaki ma związek Radon z Polską (poza faktem że kojarzy się z Radomiem, co akurat jest raczej przypadkową zbieżnością)? Żeby chociaż były to pierwiastki odkrywane przez Polaków... Ale tak nie jest. Zresztą Polską przedwojenną tradycją jest nazywanie broni od nazwisk jej konstruktorów. Przed wojną mieliśmy ViSa i karabin Maroszka, po wojnie jeszcze Czaka ale po śmierci Wilniewczyca jakoś ta tradycja upadła. A potem zaczęły się zmiany i po RAKu doszliśmy do sławetnych metali. Próby przełamania jej w wolnej Polsce nie wiedzieć czemu się nie powiodły mimo MAGa i to własnie w fabryce sygnującej broń przedwojennym logiem Fabryki Broni.. Widać tradycja wcale nie zobowiązuje... Edited April 15, 2010 by Jaeger Quote Link to post Share on other sites
Viamortis Posted April 15, 2010 Report Share Posted April 15, 2010 (edited) Oczywiście każdy może wyrazić swoją opinię na forum, ale to raczej nic nie zmieni. Decyzja zapadła. A nazwa "Radon", hm... Moja pierwsza myśl była "Że co?!? :roll: " Masz już dostępne wszystkie dane. Teraz musisz samodzielnie pomyśleć. Nikt za Ciebie tego nie zrobi Czytając te wszystkie wypowiedzi czuję, że nie myślę samodzielnie. Są jakieś kursy czy szkolenia w tym temacie? Edited April 15, 2010 by Viamortis Quote Link to post Share on other sites
REMOV Posted April 15, 2010 Report Share Posted April 15, 2010 Niedługo nie starczy kurna pierwiastków na tablicy Mendelejewa na te powalone nazwy. Wtedy z pierwiastków przerzucamy się na związki?A kto Ci powiedział, że to są jedynie nazwy pierwiastków? Znasz pierwiastek "glauberyt"? A "onyks"? A "piryt"? ;) Quote Link to post Share on other sites
Sybir Posted April 15, 2010 Report Share Posted April 15, 2010 Rozwiązanie zagadki jest proste jak drut. Radon brzmi prawie jak...Radom :) Zwłaszcza dla "obcego" ucha. Piarowcom z pięknego miasta (fabryki?) gratulujemy! Quote Link to post Share on other sites
johny13 Posted April 16, 2010 Report Share Posted April 16, 2010 (edited) Tyskie nie przejdzie, np. tacy skandynawowie pomyślą sobie, że to towar niemiecki. ???? Samogon 1410 :F ??? Edited April 16, 2010 by johny13 Quote Link to post Share on other sites
Arthur Currie Posted April 17, 2010 Report Share Posted April 17, 2010 Moje dwie propozycje też się spodobały (co mnie cieszy). A Grot był pospolity jak pisało jury w Strzale. Quote Link to post Share on other sites
Królik Posted April 18, 2010 Report Share Posted April 18, 2010 Tyle że zwierzęta są zazwyczaj drapieżne, co w niemieckim sposobie myślenia ma znaczenie psychologiczne, rzeki są rosyjskie, a jaki ma związek Radon z Polską (poza faktem że kojarzy się z Radomiem, co akurat jest raczej przypadkową zbieżnością)? Żeby chociaż były to pierwiastki odkrywane przez Polaków... Ale tak nie jest. A te drapieżne zwierzęta, to występują na terenie Niemiec, czy nie? Bo coś mi się wydaje, że w dość dyskusyjny sposób próbujesz czegoś dowieść. Jak Niemcy - to ma to znaczenie psychologiczne (cokolwiek autor miał na myśli) pomimo, że zwierzęta nie występują w Niemczech (no chyba, ze w ZOO), ani nie były odkrywane przez Niemców. Jak Polacy - głupia tradycja, bo cośtam. Zresztą Polską przedwojenną tradycją jest nazywanie broni od nazwisk jej konstruktorów. Przed wojną mieliśmy ViSa i karabin Maroszka, po wojnie jeszcze Czaka ale po śmierci Wilniewczyca jakoś ta tradycja upadła. Fakt. Zwłaszcza, że kb Maroszka nie przyjęto do uzbrojenia. Gdyby nawet go przyjęto, to miał nosić nazwę kb wz. 1938M Turniej. Czyżby inż. Maroszek miał dwuczłonowe nazwisko, a drugim członem było "Turniej"? Kolejny przykład - granatnik wz. 1936. Jest tam jakieś nazwisko? A może w karabinie ppanc wz. 1935 Ur. Czyżby skonstruował go Mongoł albo Tatar o nazwisku Ur? Widać tradycja wcale nie zobowiązuje... Powyżej widać, jak silna to tradycja... Quote Link to post Share on other sites
elgeniusz Posted April 18, 2010 Report Share Posted April 18, 2010 Fakt. Zwłaszcza, że kb Maroszka nie przyjęto do uzbrojenia. Gdyby nawet go przyjęto, to miał nosić nazwę kb wz. 1938M Turniej. Czyżby inż. Maroszek miał dwuczłonowe nazwisko, a drugim członem było "Turniej"? Kolejny przykład - granatnik wz. 1936. Jest tam jakieś nazwisko? A może w karabinie ppanc wz. 1935 Ur. Czyżby skonstruował go Mongoł albo Tatar o nazwisku Ur? Nazwa danej broni a oznaczenie wojskowe to dwie rozna sprawy, wiec tu sie akurat mylisz. W każdym razie nazwa jak nazwa, jednym się podoba innym nie, ale wielkim chwytem marketingowym nie jest, a po to przecież był ten cały konkurs z wieloma wymogami :wink:. Quote Link to post Share on other sites
Królik Posted April 18, 2010 Report Share Posted April 18, 2010 Nazwa danej broni a oznaczenie wojskowe to dwie rozna sprawy, wiec tu sie akurat mylisz. No to łopatologicznie: 1. Nazwa kb konstrukcji Maroszka - "Turniej" 2. Oznaczenie wojskowe - "kb wz. 1938M" Pytania? Quote Link to post Share on other sites
REMOV Posted April 19, 2010 Report Share Posted April 19, 2010 Niezupełnie Królik, "Turniej" to było godło pod jakim projekt został zgłoszony do konkursu na polski karabin samopowtarzalny. To trochę tak, jakbyś chciał twierdzić, że AK nazywał się "Michtim" ;) Quote Link to post Share on other sites
Królik Posted April 19, 2010 Report Share Posted April 19, 2010 OK, co nie zmienia faktu, że nie nazywał się "Maroszek", prawda? Quote Link to post Share on other sites
REMOV Posted April 19, 2010 Report Share Posted April 19, 2010 Kałasznikow? Fakt, ani trochę się nie nazywał ;) Quote Link to post Share on other sites
Catch22 Posted May 10, 2010 Report Share Posted May 10, 2010 To czy on sie bedzie nazywał Radon to jest póki co niepewne, bo nazwa marketingowo żadna. Szczerze mówiąc - najlepiej jakby zostało jak jest - czyli MSBS. Quote Link to post Share on other sites
WeRT Posted May 11, 2010 Report Share Posted May 11, 2010 (edited) MSBS dobrze brzmi. ps. Ze mnie jest żaden znawca tematu. Po prostu skrót ładnie brzmi. Edited May 11, 2010 by WeRT Quote Link to post Share on other sites
MatriX482 Posted May 24, 2010 Report Share Posted May 24, 2010 http://www.altair.com.pl/start-4569 MSBS w akcji ;) Quote Link to post Share on other sites
mg34 Posted May 24, 2010 Report Share Posted May 24, 2010 (edited) Patrząc od strony etstetycznej nie ma co w nim zmieniać...MSBS jest po prostu śliczny sam w sobie już teraz [ odnośnie artykułu ] . Ale to moja opinia :) Edited May 24, 2010 by mg34 Quote Link to post Share on other sites
mg34 Posted May 30, 2010 Report Share Posted May 30, 2010 Dziś pojawił się artykuł w "brukowcu internetowym" o MSBS... http://www.pardon.pl/artykul/11641/polacy_...uperbron_zobacz O tekście nie wspomnę , bo szkoda gadać . Mi chodzi zupełnie o co innego. O komentarz na które się natknąłem przy artykule. Wiem że 99% społeczeństwa to ludzie mniej inteligentni... ale jak się to czyta to to boli. Tyle ode mnie , przepraszam za offtop , ale czasem człowieka cos zaboli i musi się tym podzielić z innymi... Quote Link to post Share on other sites
Piett Posted May 30, 2010 Report Share Posted May 30, 2010 Do bardziej kumatych co widzieli MSSBSa w akcji - jak wygląda odrzut podrzut w porównaniu do innych broni - SCAR, Tavor M16? Wiem że w konstrukcji będą zmiany, ale jak to wygląda obecnie? Może ktoś z tego już strzelał? Ludziska pochwalcie się, filmik nie pokazuje szczegółów... Quote Link to post Share on other sites
lup Posted May 30, 2010 Report Share Posted May 30, 2010 Prawie fanclub się robi... http://www.youtube.com/watch?v=coSdLcm9WSc&NR=1 ;) Quote Link to post Share on other sites
szmerglu Posted May 31, 2010 Report Share Posted May 31, 2010 Remov jak się strzelało ?? Jako potencjalny przyszły posiadacz tego ustrojstwa jestem bardzo ciekaw. Quote Link to post Share on other sites
Królik Posted May 31, 2010 Report Share Posted May 31, 2010 Jako przyszłemu potencjalnemu posiadaczowi opinia Remova nic Ci nie da. Prototyp MSBS będzie wyglądał zupełnie inaczej i będzie miał inny rozkład mas. Szykują się też ponoć zmiany w bebechach. Quote Link to post Share on other sites
99TOMCAT Posted June 1, 2010 Report Share Posted June 1, 2010 To co zostanie ? Nazwa nowa, wygląd nowy, bebechy nowe ;) Coś poza kalibrem ;-) Nawet nie ma na co się napalać albo na co wkurzać bo tak naprawdę nic nie wiemy :???: Quote Link to post Share on other sites
szczery Posted June 1, 2010 Report Share Posted June 1, 2010 Zmiany w bebechach raczej nie oznaczają wymiany wszystkiego. Na tym etapie to najbardziej naturalna kolej rzeczy. Po to jest demonstrator technologii, żeby zobaczyć co bangla a co nie i poprawić. Nowego wyglądu zewnętrznego nie będzie bo ... MSBS wyglądu jeszcze nie ma. To czym się ludzie podniecają to tymczasowe opakowanie które ma trzymać zespół ruchomy, magazynek i spust w kupie. Swoją drogą to chciałbym zobaczyć prace koncepcyjne nad komorą spustową i zamkową :) Quote Link to post Share on other sites
Catch22 Posted June 1, 2010 Report Share Posted June 1, 2010 Marcin, wierz mi na słowo że wygląd docelowy prototypu to akurat już MSBS ma opracowany i to właściwie obu wersji. Teraz robią się modele tworzywowe. Spodziewałbym się demostracji na MSPO. Jak już pisałem gdzie indziej - klasyczny będzie SCARo-ACRem a bezkolbowy.. hmm powiedzmy że będzie trochę podobny do X95. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts