Fishbonee Posted August 23, 2011 Report Share Posted August 23, 2011 Dzisiaj podczas strzelania w ogródku spotkała mnie niemiła niespodzianka. Coś zablokowało zamek i teraz ledwo rusza się do tyłu i ani trochę do przodu. To coś to najprawdopodobniej cylinder. Wydaję mi się, że powinien on być w takiej pozycji tylko jak zamek jest z przodu, a nie zostaje z tyłu ;/ Macie może jakieś pomysły jak to naprawić? A może wysłać na gwarancję u Krakmana? Kombinowałem już jak przynajmniej zamek ściągnąć i też nie idzie. :( Quote Link to post Share on other sites
rumak Posted August 23, 2011 Report Share Posted August 23, 2011 Dzisiaj podczas strzelania w ogródku spotkała mnie niemiła niespodzianka. Coś zablokowało zamek i teraz ledwo rusza się do tyłu i ani trochę do przodu. To coś to najprawdopodobniej cylinder. Wydaję mi się, że powinien on być w takiej pozycji tylko jak zamek jest z przodu, a nie zostaje z tyłu ;/ Macie może jakieś pomysły jak to naprawić? A może wysłać na gwarancję u Krakmana? Kombinowałem już jak przynajmniej zamek ściągnąć i też nie idzie. :( Coś z cylinderkiem lub tłoczkiem. Możliwe, że cylinderek się na nim zblokował chociaż nie wiem jak. Quote Link to post Share on other sites
Fishbonee Posted August 23, 2011 Report Share Posted August 23, 2011 A masz jakiś pomysł jak je odblokować? Czy nie kombinować i od razu na gwarkę do krakmana? Quote Link to post Share on other sites
arend Posted August 23, 2011 Report Share Posted August 23, 2011 Najprawdopodobniej pękła ścianka cylindra i odłamany kawałek zablokował cały cylinder. Weż jakieś cienkie kleszczyki ( najlepszy byłby pean chirurgiczny) i postaraj się rozruszać sam cylinder. Zresztą jeżeli pistolet jest na gwarancji lepiej odesłać ( przynajmniej nie stracisz gwarancji za samodzielne dłubanie) Quote Link to post Share on other sites
Fishbonee Posted August 23, 2011 Report Share Posted August 23, 2011 Ok, dzięki. Skoro mogło coś pęknąć to raczej ja nic nie wskóram. Wyślę na gwarancję i niech w serwisie nad tym główkują ;) Dzięki za odpowiedź =) Quote Link to post Share on other sites
rumak Posted September 29, 2011 Report Share Posted September 29, 2011 (edited) Witam, czy ktoś z Was spotkał się z problemem blokowania się zamka w skrajnie tylniej pozycji? Zamek blokuje mi się na tym dzyndzlu z dźwigni spustowej, który wychodzi z prawej strony mechanizmu spustowego. A co dziwne po dociśnięciu zamka do korpusu, zamek odblokowuje się. Edited September 29, 2011 by rumak Quote Link to post Share on other sites
Klucha 21 Posted September 29, 2011 Report Share Posted September 29, 2011 Panowie, co może być, że nie podaje każdej kulki, strzela normalnie, zamek cofa, ale kulek nie podaje. Smarowałem cały zamek, cylinder i poprawiało się, podawał każdą, a później znowu od nowa. Druga rzecz wkładam "świeży" magazynek, przeładowuje i nic, słyszę tylko zbicie kurka. Z góry dzięki za konkretne odpowiedzi. Quote Link to post Share on other sites
paint Posted September 29, 2011 Report Share Posted September 29, 2011 Mam to samo ze zbiciem kurka. Coś jest nie tak między mechanizmem gloczka i zaworem w magazynku. Przy strzelaniu może zamek nie cofa się do końca i dlatego nie pobiera kulki do komory? Quote Link to post Share on other sites
rumak Posted September 29, 2011 Report Share Posted September 29, 2011 (edited) Panowie, co może być, że nie podaje każdej kulki, strzela normalnie, zamek cofa, ale kulek nie podaje. Smarowałem cały zamek, cylinder i poprawiało się, podawał każdą, a później znowu od nowa. Druga rzecz wkładam "świeży" magazynek, przeładowuje i nic, słyszę tylko zbicie kurka. Z góry dzięki za konkretne odpowiedzi. Jeśli chodzi o nie podawanie kulek to możliwą przyczyną jest jest za słaba sprężyna w magazynku, który je wypycha. Opróżniasz z gazu maga, zdejmujesz denko, odkręcasz śrubę na dnie maga tam gdzie jest dolny zaworek, wyciągasz ta całą głowicę ale przytrzymaj te czarne ustrojstwo na dole sprężyny bo wyleci i naciągnij sprężynę. Maga składasz tak samo tylko w odwrotnej kolejności;) Co do kurka, to rozbierz cały mechanizm kurkowy, wymyj wszystkie jego elementy w gorącej wodzie z płynem do mycia naczyń, osusz i złóż spowrotem. Nie smaruj niczym! Pomóc może też ubicie sprężyny w zaworze magazynka. Możesz tak zrobić zostawiając na dzień lub dwa maga z otwartym zaworkiem. Zaszkodzić nie zaszkodzi a może pomóc. Edit: Jak patrze na dolegliwości Waszych Glocków to cieszę się, że jednak nie mam najgorzej:D A jak rozwiązaliście kwestię HU? Edited September 29, 2011 by rumak Quote Link to post Share on other sites
Klucha 21 Posted September 29, 2011 Report Share Posted September 29, 2011 Jeśli chodzi o nie podawanie kulek to możliwą przyczyną jest jest za słaba sprężyna w magazynku, który je wypycha. Opróżniasz z gazu maga, zdejmujesz denko, odkręcasz śrubę na dnie maga tam gdzie jest dolny zaworek, wyciągasz ta całą głowicę ale przytrzymaj te czarne ustrojstwo na dole sprężyny bo wyleci i naciągnij sprężynę. Maga składasz tak samo tylko w odwrotnej kolejności;) Co do kurka, to rozbierz cały mechanizm kurkowy, wymyj wszystkie jego elementy w gorącej wodzie z płynem do mycia naczyń, osusz i złóż spowrotem. Nie smaruj niczym! Pomóc może też ubicie sprężyny w zaworze magazynka. Możesz tak zrobić zostawiając na dzień lub dwa maga z otwartym zaworkiem. Zaszkodzić nie zaszkodzi a może pomóc. Edit: Jak patrze na dolegliwości Waszych Glocków to cieszę się, że jednak nie mam najgorzej:D A jak rozwiązaliście kwestię HU? Spokojnie mi nie musisz jak chłop krowie na miedzy, krok po kroku.Jak wyleczę łapę to zabiorę się za niego. Napiszę co zdziałałem. Podziękował Quote Link to post Share on other sites
rumak Posted September 29, 2011 Report Share Posted September 29, 2011 (edited) Że co chłop krowie zrobił? Dobra nie ważne;p Jak już zadziałasz to napisz na forum, każda info się przyda. EDIT: Klucha i jak rozwiązałeś ten problem z kurkiem? Czy ktokolwiek sobie z tym poradził? Edited November 1, 2011 by pidzejfat Quote Link to post Share on other sites
franek700 Posted October 31, 2011 Report Share Posted October 31, 2011 (edited) Miałem podobny problem i okazała się pęknieta szczęka maga. Edited October 31, 2011 by franek700 Quote Link to post Share on other sites
Jankus Posted February 26, 2012 Report Share Posted February 26, 2012 Dobra odświeżam. Mam pytanie do posiadaczy. Czy dla ogarniętego maniaka, który samemu sobie serwisuje repliki, Glock 17 od ARMY będzie dobrą repliką do rozpoczęcia zabawy w repliki GBB. I co w niech zazwyczaj siada, w większości gaziaków są to szczęki maga (loading nozzle). I jak z osiągami, chcę z niego korzystać przede wszystkim jako boczniak. I jak się ma do G17 KWA. Nie piszcie mi żebym sobie poszukał informacji bo ten temat już wałkowałem wiele razy. Quote Link to post Share on other sites
Guest (ID:6452) Posted February 27, 2012 Report Share Posted February 27, 2012 Słabo ogarnia bo loading nozzle to nie są szczęki maga. Quote Link to post Share on other sites
Jankus Posted February 27, 2012 Report Share Posted February 27, 2012 Cóż jak napisałem wcześniej to był by mój pierwszy gaziak. Więc normalne że coś mi może się pomieszać. Jak zaczynałem ASG to nie odróżniałem GB od hop-up. Sprawdziłem loading nozzle, jeśli się nie mylę to jest to ten element który odpowiada za podanie kulki do komory hopa. Czytając ten temat poprostu jakoś pomyliłem szczęki maga z loading nozzle, i pomyślałem że to to samo. Quote Link to post Share on other sites
Errhile Posted April 16, 2012 Report Share Posted April 16, 2012 Teraz kolej na moją R17... :angry: 1. Zawór (dolny) nie przyjmuje gazu. Tak na 2 strzały mu starcza (drugi słaby), a potem to już sika gazem na boki, jakby zbiornik był pełny. Nie jest to wina uszczelki ani jej braku - mam długie magazynki, gdzie zewnętrznych uszczelek nie ma i nie było, a gaz przyjmują zgodnie z regulaminem ;) Niestety nie są wymienne z zaworkiem od krótkiego magazynka. 2. Pistolet pobiera po kilka kulek przy strzale. Manualnie naciągnięty - jedną, ale potem już po 2, 3 wpycha do komory HU, a kolejne tłoczą się niżej, zapychając podajnik między szczękami magazynka i komorą HU, nie pozwalając domknąć zamka i blokując mechanizm na amen. Sprzęt nówka, w zeszłym tygodniu przyszedł z Chin... Quote Link to post Share on other sites
Guest (ID:6452) Posted April 16, 2012 Report Share Posted April 16, 2012 Zawory wymień, zerknij na stan cylinderka, szczęk magazynka i na razie tyle... Quote Link to post Share on other sites
Errhile Posted April 16, 2012 Report Share Posted April 16, 2012 Czego szukać w cylinderku i szczękach magazynków? Bo problem występuje i na krótkim, i na długim magu. Quote Link to post Share on other sites
Guest (ID:6452) Posted April 16, 2012 Report Share Posted April 16, 2012 To cylinderek. Czy nie jest ułamany ten element tuż pod dyszą który wprowadza kulki do komory. Połamany, uszkodzony, starty cokolwiek. Jak by co podeslę Ci zapasowy cylinderek do tego klocka, sprawdzisz na innym. Quote Link to post Share on other sites
Errhile Posted April 16, 2012 Report Share Posted April 16, 2012 Ano cylinderek nie wygląda na uszkodzony. Odlany, gładki (tyle, co linie podziału formy widać), lśniący od smaru (fabrycznego). Quote Link to post Share on other sites
Guest (ID:6452) Posted April 16, 2012 Report Share Posted April 16, 2012 Tyyy, weź wyczyść klamkę :D. Nie wiem czy to to ale z doświadczenia wiem, że czyszczenie pomaga na 90% "usterek". Jak nie da to nic to na PW wal, skombinujemy coś. Quote Link to post Share on other sites
Errhile Posted April 22, 2012 Report Share Posted April 22, 2012 Wyczyściłem. Całkowicie odtłuszczona nie jest (do tego musiałbym denaturatu użyć albo innego draństwa), ale smaru zdecydowanie mniej. Kulki przestały się blokować w dolnej części komory HU... za to wypadają po kilka. Quote Link to post Share on other sites
Nitro Posted May 16, 2012 Report Share Posted May 16, 2012 (edited) Mam problem z moją repliką.Otóż zamek nie zostaje w tylnej pozycji.Tzn zostaje,ale tylko jak jest mag nabity i to tylko przez pierwsze 3 strzały.Czy ktoś wie jak ten problem rozwiązać?Dodam,że replika praktycznie nówka funkiel.Nie wiem czy jest sens odsyłać ją na gwarancję,skoro to jest wada fabryczna tego modelu ;/ Edited May 16, 2012 by nicknitro Quote Link to post Share on other sites
Guest (ID:6452) Posted May 17, 2012 Report Share Posted May 17, 2012 Na gwarancję nie ma sensu. Ale możesz reklamować. To po pierwsze. A jak wolisz porządniej- zerknij czy może nie wymienić gł tłoczka BB. Quote Link to post Share on other sites
Errhile Posted May 20, 2012 Report Share Posted May 20, 2012 U mnie się wyjaśniła przyczyna podawania po 2 kulki: szczęki w magazynkach są zrąbane. Tak, 3 magazynki nówki 2 różnych firm (choć pewnie i tak ten sam skośnooki kolega w tej samej fabryce je tłucze...). Będzie trzeba nowe szczęki kupić. Szczęście, że to jest na rynku! Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts