Laokoon Posted May 15, 2010 Report Share Posted May 15, 2010 (edited) http://wmasg.pl/forum/index.php?showtopic=19780&st=940# to było stronę wcześniej, wymienione chyba większość sensownych ładowarek ww w miarę niskich cenach. Od razu zastrzegam, że się nie znam i piszę na podstawie lektury tego wątku i jakichś for modelarskich. Pozdrawiam, Laokoon EDIT: jeszcze o Raytronic 12 były u modelarzy dobre opinie: http://www.defcon.com.pl/product-pol-3035-...r-Balancer.html Edited May 15, 2010 by Laokoon Quote Link to post Share on other sites
thewojtz Posted May 17, 2010 Report Share Posted May 17, 2010 Witam! Podejmował się ktoś wkładania LiPo 11,1v do stock pipea z mosfetem (+ jakiś alarm)? Chodzi o to, że bardzo chcę zostawić składaną kolbę w M4 a kabli na przód mieć nie mogę (taka konwersja...) mam mosfeta i kable na przód, wiem że będę musiał przekładać na tył ale chodzi o to czy się to zmieści... Prosiłbym o rady z doświadczenia bo nie mam teraz funduszy na eksperymenty, myślałem o kolbie SF, próbował ktoś? Quote Link to post Share on other sites
xel20 Posted May 17, 2010 Report Share Posted May 17, 2010 do kolby sf wydają się idealne life. Ktoś pisał że mają minimalnie większą średnicę niż duże ogniwa Nixx więc w zależności od kolby może zaistnieć potrzeba lekkei modyfikacji. Quote Link to post Share on other sites
thewojtz Posted May 17, 2010 Report Share Posted May 17, 2010 Ale chodzi mi głównie o LiPo + bajery, żeby zmieściły się w kolbie, czy musi być SF czy jakaś inna w której to wszystko się to upchać. I nie stała, tylko składana. Quote Link to post Share on other sites
seger Posted May 17, 2010 Report Share Posted May 17, 2010 LiFe ma 4mm wiekszą średnicę wiec nie wiem jak chcesz "poddac lekkiej modyfikacji" kolbę bo musiałbys przedrzeć raczej cały korpus kolby.. można zrobic w ten sposób ze li-po i mosfet w stock pipe ale pytanie czy bedzie sie zsuwac kolba do końca.. albo mosfet na przód potem kable w tył i li-po ( wiem troche pierdzielenia sie tak ale da rade, wykonywałem taka przeróbke u kumpla w m4 ris ale straszna plątanina kabli jest :) ) Quote Link to post Share on other sites
thewojtz Posted May 17, 2010 Report Share Posted May 17, 2010 A dałoby się jakoś mosfet i bezpiecznik to tych 'pobocznych' komór w SF a LiPo do rury? Chodzi mi o to, żeby działała w jakimś zakresie - do końca domykać się nie musi ;) Quote Link to post Share on other sites
seger Posted May 17, 2010 Report Share Posted May 17, 2010 a po co ci bezpiecznik ? mosfety są od razu z bezpiecznikami. mozna i tak zrobić jak piszesz. Quote Link to post Share on other sites
thewojtz Posted May 17, 2010 Report Share Posted May 17, 2010 Bezpiecznik tzn. LiPo alarm jakiś ;) Quote Link to post Share on other sites
seger Posted May 17, 2010 Report Share Posted May 17, 2010 a po co ? dobry pakiet i heja. nigdy nie używałem jakis alarmów monitorów napiecia czy innego ścierwa. li-po był tylko podlączony kablem pradowym do repliki i tyle, złacze balansujace wykorzystuję tylko do balansowania ogniw ( choc i tak ładnie trzyma równe napięcie, z róznicą 0,002V ) Quote Link to post Share on other sites
thewojtz Posted May 18, 2010 Report Share Posted May 18, 2010 Nie boisz się o zepsucie ogniw(a)? Quote Link to post Share on other sites
seger Posted May 18, 2010 Report Share Posted May 18, 2010 rozładowaniem repliką ? nie. bateria jest mocna, ładowana na dobre ładowarce. zależy też od producenta :) wiesz używałem na jednej strzelance li-po od znajomego po wypadku w heliku. pakiet był wygięty w banan, ładując go miałem gaśnicę pod ręką w razie W :-F bateria po strzelance działała idealnie była równo rozładowana :) Quote Link to post Share on other sites
Agata Posted May 18, 2010 Report Share Posted May 18, 2010 Po co wam lipo-alarm? Kupujesz lipola 2500mAh i go napewno nie rozładujesz. Chyba mało kto 3000kulek na strzelaniu wysypuje. Quote Link to post Share on other sites
Marcinek83 Posted May 18, 2010 Report Share Posted May 18, 2010 Zależy to wszystko od silnika, przełożenia zębatek oraz sprężyny. Quote Link to post Share on other sites
thewojtz Posted May 18, 2010 Report Share Posted May 18, 2010 LiPo do prowadnicy kolby mają ok 1100mAh chyba... Quote Link to post Share on other sites
seger Posted May 18, 2010 Report Share Posted May 18, 2010 a nie łątiwej dac pokrowiec na batke na kolbę i włożyctam cos konkretnego ? i nie jakieś gówno ze sklepu asg za kosmiczna kwotę z wtykiem tamiya ( ścierwo, patrz podpis mój) tylko porzadne deansy i pakiecik o dobrej wydajnosci pradowej, porzadnego producenta ? Quote Link to post Share on other sites
thewojtz Posted May 18, 2010 Report Share Posted May 18, 2010 Ładownice na kolbę są be ;) A jeśli chodzi o elektrykę - to kijem przez szmatę nie dotykam - nie umiem to się nie biorę ;) Quote Link to post Share on other sites
seger Posted May 19, 2010 Report Share Posted May 19, 2010 no to masz kilku "magików" w Krakowie którzy to zrobią ;) Quote Link to post Share on other sites
Janek Posted May 20, 2010 Report Share Posted May 20, 2010 (edited) Mam pytanie, czy baterie LiPo trzeba rozładowywać i dopiero potem naładować tak jak NiMh ? Czy można po prostu doładowywać lipola ? EDIT: Jakim prądem (najlepiej) ładować lipola ? Mam 3000mAh 3C 11.1v od Turnigy i ładowałem go prądem 0.5A. Nie jestem jakimś specem od mikroprocesorówek dlatego pytam. P.S ładowarka Imax b6. Edited May 20, 2010 by Janek Quote Link to post Share on other sites
seger Posted May 20, 2010 Report Share Posted May 20, 2010 1. raz na jakisczas warto 9 ja zawsze rozładuję potem ładuje. 2. max. 3A prad łądowania. Quote Link to post Share on other sites
Kojot18 Posted May 23, 2010 Report Share Posted May 23, 2010 właśnie jestem po wypadku w domu z Li-Polem mam całe łóżko spalone i trochę ściany , ale nadal polecam pakiety lipo :D Quote Link to post Share on other sites
Marrtinez Posted May 23, 2010 Report Share Posted May 23, 2010 Możesz rozwinąć swoją wypowiedź? Co konkretnie się stało? Quote Link to post Share on other sites
sakamuto22 Posted May 27, 2010 Report Share Posted May 27, 2010 Mam pytanko czy wymiana wtyczki w li-po równa się wywołaniu pożaru, pytam bo na allegro chodzą li-polki do samolocików i innych u-botów o połowę taniej. Czy wtyczka do ładowania w każdej baterii jest taka sama??? Proszę o odpowiedz i nie linczowanie... Quote Link to post Share on other sites
seger Posted May 27, 2010 Report Share Posted May 27, 2010 Wtyczka do łądowania ? Eeee chodzi ci o konektor ? Czy złacze balancera? Quote Link to post Share on other sites
sakamuto22 Posted May 27, 2010 Report Share Posted May 27, 2010 (edited) Wtyczka do ładowania-miałem na myśli to co się podpina do ładowarki. Edited May 27, 2010 by sakamuto22 Quote Link to post Share on other sites
seger Posted May 27, 2010 Report Share Posted May 27, 2010 No jedna i drugą sie podpina do ładowarki ;] Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts