penio151 Posted July 3, 2009 Report Share Posted July 3, 2009 (edited) Jak tak czytam te wypowiedzi to przychodzi mi na myśl uszczelnienie labiryntowe stosowane w pociskach moździerzowych :) Tylko jaki to ma sens? Taki mały OT :) Edited July 3, 2009 by penio151 Quote Link to post Share on other sites
Guest (ID:6452) Posted July 3, 2009 Report Share Posted July 3, 2009 a- zmniejszenie powierzchni tarcia Kulki o lufę? Kulka nie trze o lufę. A takie rowki zwiekszają tylko straty ciśnienia. zmniejszenie indukowanego oporu powietrza w lufie Lufa to nie skrzydło. Na moje- najlepiej to polerowanie-chromowanie-polerowanie. Lustrzana powierzchnia i wystarczy. I bedzie lepsze niż rowki :D Quote Link to post Share on other sites
penio151 Posted July 3, 2009 Report Share Posted July 3, 2009 Kulki o lufę? Kulka nie trze o lufę. A takie rowki zwiekszają tylko straty ciśnienia. Hmmm, a mi się zawsze zdawało, że odbija się losowo od powierzchni wewnętrznej lufy. Moja cała wiedza o lufach gładkolufowych i pocisku owalnym legła w gruzach :) Quote Link to post Share on other sites
Guest (ID:6452) Posted July 4, 2009 Report Share Posted July 4, 2009 Powietrze zapieprza w szczelinie między lufą a kulką więc raczej sie nie odbija ale tak na prawde- kto to wie. Z resztą czy sie obija czy nie to i tak co te rowki miały by pomóc? Owalnym? Quote Link to post Share on other sites
shamoth Posted July 5, 2009 Report Share Posted July 5, 2009 Gdyby kulka nie odbijała się w lufie nie było by potrzeby czyszczenia lufy po niektórych kulkach... Idea rowków polega na wytworzeniu płaszcza lub czegoś w rodzaju sabotu z powietrza, który stabilizował by lot kulki wew. lufy. Idealnie płaska powierzchnia też nie jest rozwiązaniem ze względu na "lepkość" powietrza, stad może próby z kólkami z faktura podobną do tej jaką mają piłki golfowe, która zmniejsza wpływ podmuchów na ich lot co niestety znowu niweluje w pewien sposób efekt podkręcenia kulki przez HU. Zresztą to jakie rozwiązanie najlepiej się sprawdzi w ASG to temat do roztrząsania dla ludzi po mel'u... Quote Link to post Share on other sites
Guest (ID:6452) Posted July 6, 2009 Report Share Posted July 6, 2009 Idea rowków polega na wytworzeniu płaszcza lub czegoś w rodzaju sabotu z powietrza, który stabilizował by lot kulki wew. lufy. Dobra Panowie, kończymy bo zaczynają się bajki jakieś pojawiać :D Na razie ustalono tyle że lufy tanio koby to marketing i pic na wode, skupienie ledwie poprawiają hehehe. Quote Link to post Share on other sites
chiefie Posted July 19, 2009 Report Share Posted July 19, 2009 A ja mam pytanie dość kuriozalne, ale specjalistą nie jestem, i nigdy nad preckami się nie rozwodziłem. AK Boyi posiadam gdzie lufa ma 500mm i że tak powiem na styk wymierzona dłuższa nawet o deczko zacznie wystawać i będzie ją paskudnie widać. Czysto hipotetycznie spytam: Czy istnieją jakieś przeciwwskazania przy docinaniu lufy? Typu mam do wyboru 456mm i 509mm, lepiej tą krótszą czy 509-tkę przyciąć do własnych potrzeb gdy cena ta sama? Quote Link to post Share on other sites
shamoth Posted July 19, 2009 Report Share Posted July 19, 2009 Z tego co mówia różnicy diametralnych w osiagach nie ma przy takiej różnicy w długośći. Co do skracania to też nie ma przecowskazań pod warunkiem że nie jest to lufa chromowana lub teflonowa, najlepiej jak by to była czysta stal, aluminium, mosiądz bez dodatkowego powlekania, które po domowym skróceniu mogło by zaczać odpryskiwać. A no i oczywiście po skróceniu dobrze by było wykonać podobny stożkowy wewnetrzny szlif jak w oryginale. Quote Link to post Share on other sites
Guest (ID:6452) Posted July 20, 2009 Report Share Posted July 20, 2009 Tzn da się to skrócić ale... No raczej nie brzeszczotem. Najlepiej to się udaje na tokarce. Quote Link to post Share on other sites
Lambert Posted July 20, 2009 Report Share Posted July 20, 2009 (edited) Dlaczego nie brzeszczotem - niedawno znów ciąłem promyka, idzie... Pozdrawiam, Lambert Edited July 20, 2009 by Lambert Quote Link to post Share on other sites
Guest (ID:6452) Posted July 20, 2009 Report Share Posted July 20, 2009 (edited) no da się nie przeczę ale końcówka zbyt ładna nie będzie. Trzeba poprawiać. Edited July 20, 2009 by dexterkrak Quote Link to post Share on other sites
Lambert Posted July 20, 2009 Report Share Posted July 20, 2009 Tak, drobny pilnik jubilerski lub modelarski. Pozdrawiam, Lambert Quote Link to post Share on other sites
Guest (ID:6452) Posted July 20, 2009 Report Share Posted July 20, 2009 Ja ciąłem na tokarce i końcówka idealna bo sobie od razu faze zrobiłem :D Swego czasu jak ciąłem brzeszczotem to poprawiałem najpierw szlifierka żeby protopadle było a potem wewnętrzną krawędź frezem stożkowym. Quote Link to post Share on other sites
Lambert Posted July 20, 2009 Report Share Posted July 20, 2009 Esteta... :twisted: Pozdrawiam, Lambert Quote Link to post Share on other sites
shamoth Posted July 21, 2009 Report Share Posted July 21, 2009 @Lambert A jak jest z odchodzeniem chromu? Quote Link to post Share on other sites
Guest (ID:6452) Posted July 21, 2009 Report Share Posted July 21, 2009 nie odchodzi. Quote Link to post Share on other sites
Lambert Posted July 21, 2009 Report Share Posted July 21, 2009 (edited) Chyba, że go czymś... zrazisz! ;-) Poprostu, nie szarp się brzeszczotem tylko ładnie utnij. Oczywiście dex ma wypasione zabawki/tokarki/lasery/emitery antymaterii i dla niego to pikuś! Pewnie jeszcze graweruje swoje imie na lufie w płaszczyźnie cięcia! :mrgreen: Pozdrawiam, Lambert Edited July 21, 2009 by Lambert Quote Link to post Share on other sites
Guest (ID:6452) Posted July 21, 2009 Report Share Posted July 21, 2009 No coty, tokarka u kumpla... Ma nawet datę produkcji: bodaj 1964 :P i luzy na korbkach po pół obrotu. Ale do takich prymitywnych zadań się nadaje :P. Z resztą, ja po prostu lubie grzebać, ciąć, toczyć, przerabiać i wiercić. Takie mam zboczenie. Quote Link to post Share on other sites
Zelber Posted July 23, 2009 Report Share Posted July 23, 2009 (edited) Szukam precki do swd: 530 fps/ lufa stock 690 mm/ 6,08 Zostają 3 możliwości: 1.) Promyk 650mm 6,03 http://asgshop.pl/sklep/produkt.php?id=3060 2.) Deep fire 705 mm 6,02 http://asgshop.pl/sklep/produkt.php?id=2146 3.) PDI 650mm 6,01 http://www.redwolfairsoft.com/redwolf/airs...il?prodID=23470 Co lepiej wypada promyk czy DF? I czy warto płacić 3x tyle za PDI? Edited July 23, 2009 by Zelber Quote Link to post Share on other sites
SK8 Posted July 23, 2009 Report Share Posted July 23, 2009 To chyba oczywiste, że promyk o wiele lepszy niż DeepFire :-P. Jeżeli Ciebie stać to bierz PDI :lol: . Quote Link to post Share on other sites
Zelber Posted July 24, 2009 Report Share Posted July 24, 2009 @up Miałeś choć jedną z tych luf w rękach?;p Quote Link to post Share on other sites
SK8 Posted July 24, 2009 Report Share Posted July 24, 2009 W tym przypadku sugeruje się opinią innych 8-) . Poszukaj - sporo znajdziesz o tych lufach na forum zapewne :wink: . Quote Link to post Share on other sites
Zelber Posted July 24, 2009 Report Share Posted July 24, 2009 No właśnie...;) Promyk- dużo opinii- wszystkie pozytywne DF - dużo mniej opinii- też sobie ludzie chwalą;) z czego promyk jest krótszy i ma 6.03, DF 6,02, i te 5,5 cm więcej PDI - 1 osoba to posiada i bardzo chwali. Jednak pojawia się pytanie czy jest sens płacić 500 zł, czy promyk/ df jest już wystarczający. Quote Link to post Share on other sites
Guest (ID:6452) Posted July 25, 2009 Report Share Posted July 25, 2009 Zelber, a Ty znasz osobę która miała wszystkie trzy żeby porównać? Nie więc jedyne na czym można sie opierać to opinie. Mam DFa ale promyk lepszy. Jednak brał bym PDI gdybym miał kasę. Quote Link to post Share on other sites
Joker_007 Posted July 25, 2009 Report Share Posted July 25, 2009 Bierz Promyka i się nie zatanawiaj!!!Chyba ze śpisz na piniądzach to róbta co chceta, chcesz ryzykować z PDI, proszę bardzo, tylko pamiętaj ze ona jest najciaśniejsza i jakieś zabrudzenie czy cóś i kaput, a później będzie płacz i zgrzytanie zębów po starconym hajsie Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts