tomekpl Posted August 15, 2012 Report Share Posted August 15, 2012 http://www.altair.com.pl/start-8492 Quote Link to post Share on other sites
Ijet Posted August 15, 2012 Report Share Posted August 15, 2012 Kiedy dokładnie MSBS przestał być MSBSem, a zaczął być karabinkiem (i granatnikiem) Łucznika? Tzn. W którym momencie skończył się ten program - na tych starych demonstratorach, pokazanych jakiś czas temu modelach 3d, czy na tych strzelających prototypach? Tak z ciekawawości pytam. Quote Link to post Share on other sites
HellMaker666 Posted August 16, 2012 Report Share Posted August 16, 2012 2011 rok. Quote Link to post Share on other sites
Filip7370 Posted August 18, 2012 Report Share Posted August 18, 2012 Ja niestety widzę że zostały pogrzebane nadzieje na kbkg w konfiguracji bezkolbowej. W ogóle czy tę część czasem nie zarzucono? Quote Link to post Share on other sites
mikunda Posted August 19, 2012 Report Share Posted August 19, 2012 Ja niestety widzę że zostały pogrzebane nadzieje na kbkg w konfiguracji bezkolbowej. W ogóle czy tę część czasem nie zarzucono? A artykuł podany 3 posty wyżej kolega czytał? Obejmuje on wykonanie 3 wariantów karabinków w układzie klasycznym – subkarabinka, karabinka wyborowego i karabinka maszynowego oraz 5 w układzie bezkolbowym – karabinka podstawowego, karabinka-granatnika, subkarabinka, karabinka wyborowego i karabinka maszynowego Jak widać, nie porzucono układu bezkolbowego i karabinek -granatnik też jest w nim przewidziany. Quote Link to post Share on other sites
Catch22 Posted August 19, 2012 Report Share Posted August 19, 2012 Nie brałbym też do serca mądrości Remova nt. tego kiedy MSBS przestaje być MSBS. Twórcy nadal mówią o nim jako o MSBS, a to że Remova lansuje swoją wersję... to jego problem. Quote Link to post Share on other sites
johny13 Posted August 20, 2012 Report Share Posted August 20, 2012 Nie wiem, czy mi się tylko tak wydaje, czy faktycznie zmienił się kształt komory spustowej w okolicach gniazda magazynka? Wydaje się dłuższe, niż na makietach, jakby przygotowane technologicznie pod inne kalibry. Myślę w dobrym kierunku, czy po prostu moje zwidy? Mi sie wydaje,ze lufa jest jakas inna .... Quote Link to post Share on other sites
Szaszłyk Posted August 20, 2012 Report Share Posted August 20, 2012 http://www.facebook.com/media/set/?set=a.421164571252056.86221.400182123350301&type=1 Nieco więcej fotek MSBS Quote Link to post Share on other sites
wiciok Posted August 25, 2012 Report Share Posted August 25, 2012 Polsat właśnie puścił reportaż o MSBS. Dowiedziałem się, że to: karabin, "pierwszy na świecie modułowy z możliwością wymiany luf o różnych długościach, czy czegoś tam jeszcze" i że będzie używany w WP. Więcej kwiatków niestety mi umknęło :teeth: Poprzedzający to dzieło paszkwil na migi-29 też "niczego sobie". Quote Link to post Share on other sites
wichura999 Posted August 26, 2012 Report Share Posted August 26, 2012 pomijając już fakt, że pokazywali głównie prototypy sprzed 2 lat i makietę bullpupa, a przestrzelanego ostatnio karabinka chyba wogóle Quote Link to post Share on other sites
wiciok Posted August 26, 2012 Report Share Posted August 26, 2012 Jeśli chodzi o ten najnowszy, to tylko fotka była (zanim reportaż się zaczął). Quote Link to post Share on other sites
Shihan Posted August 27, 2012 Report Share Posted August 27, 2012 (edited) O MSBS było również w programie nasza-armia.pl http://www.tvp.pl/pu...5082012/8178571 Edited August 27, 2012 by Shihan Quote Link to post Share on other sites
Guest (ID:6452) Posted August 27, 2012 Report Share Posted August 27, 2012 Ciekawi mnie czy jeśli już powstanie to czy trafi w ogóle do WP :D. Quote Link to post Share on other sites
Arthur Currie Posted August 28, 2012 Report Share Posted August 28, 2012 Dex powinno jako część systemu Tytan. No i czas wymienić broń systemu Kałasznikowa z linii. Quote Link to post Share on other sites
MoreLike Posted August 28, 2012 Report Share Posted August 28, 2012 Myślę, że prędzej kupią patent od jakiejś zagranicznej firmy i rozpoczną produkcję albo będą sprowadzać. Jak to zresztą często bywa. A co do MSBS, z racji że na budowie broni nie specjalnie się znam to powiem, że ma paskudną lufę. Wygląda na przedwojenną ;-) Quote Link to post Share on other sites
Królik Posted August 29, 2012 Report Share Posted August 29, 2012 Nie pisz już nic więcej o broni palnej, proszę... Quote Link to post Share on other sites
virusotron Posted August 31, 2012 Report Share Posted August 31, 2012 Jak powstanie to na export...Ja nic złego w tym nie widzę. W razie konfliktu bazę produkcyjną mamy w kraju. To że scar jest podobny. Ciągniki siodłowe też są podobne. Samochody dostawcze też są podobne. Bo nie da się tego uniknąć. Quote Link to post Share on other sites
Guest Mati13k Posted August 31, 2012 Report Share Posted August 31, 2012 SCAR nie jest podobny, nie wyszło. Quote Link to post Share on other sites
virusotron Posted August 31, 2012 Report Share Posted August 31, 2012 Sory zbłaźniłem się... pomylił mi się identyczny wątek z innego forum. Quote Link to post Share on other sites
GuloGulo Posted September 4, 2012 Report Share Posted September 4, 2012 Wygląda na to, że MSBS na serio wchodzi do produkcji seryjnej: http://www.altair.com.pl/mspo-report/view?article_id=419 czekam na dalsze wieści z MSPO Quote Link to post Share on other sites
lup Posted September 5, 2012 Report Share Posted September 5, 2012 http://technologie.gazeta.pl/internet/12,125298,12427301,Zobacz_nowoczesny_karabin_MSBS__ktory_juz_niedlugo.html?bo=1 Quote Link to post Share on other sites
Jade Posted September 5, 2012 Report Share Posted September 5, 2012 Rozmawiałem dziś z człowiekiem który stał na stanowisku przy MSBS. Powiedział, że wojskowi postawili na wersje klasyczną. Po wyrażeniu mojego niezrozumienia argumentowanego wyższością wersji bullpup nad klasyczna człowiek ze stoiska rozejrzał się na lewo i prawo, przyznał mi racje i powiedział szeptem: "Często decyzje wojskowych są nie do zrozumienia". Potem powiedział, że główne część (tu je wymienił, swoją droga nie pamiętam jakie to były...) będą te same. Więc dopracowanie wersji bezkolbowej to kwesta czasu. A tak na marginesie. Karabin naprawdę przyjemny. Wygodny łatwy w obsłudze, ładny, dobrze leży w dłoniach. Granatnik też fajny :) tylko przycisk do jego otwierania jest w niewygodnym miejscu (przed spustem) I miał słabą sprężynę co powodowało że nie odskakiwał. Granatnik jest zamontowany na stałe do łoża/chwytu przedniego a nie na szynie. Quote Link to post Share on other sites
ratman1809 Posted September 6, 2012 Report Share Posted September 6, 2012 http://technologie.gazeta.pl/internet/12,125298,12427301,Zobacz_nowoczesny_karabin_MSBS__ktory_juz_niedlugo.html?bo=1 filmik/wywiad z targów MSPO na temat MSBS (normalnie jak tekst z "inteligenta w armii" :icon_razz: ) Quote Link to post Share on other sites
GuloGulo Posted September 6, 2012 Report Share Posted September 6, 2012 (...)Powiedział, że wojskowi postawili na wersje klasyczną. Po wyrażeniu mojego niezrozumienia argumentowanego wyższością wersji bullpup nad klasyczna człowiek ze stoiska rozejrzał się na lewo i prawo, przyznał mi racje i powiedział szeptem: "Często decyzje wojskowych są nie do zrozumienia"(...) Były już dyskusje nt. "wyższości bullpup nad wersją klasyczną" i "zalety" bezkolbowców oraz "wady" klasycznych układów wcale nie są takie oczywiste (przynajmniej nie dla wszystkich). http://technologie.g...dlugo.html?bo=1 filmik/wywiad z targów MSPO na temat MSBS (normalnie jak tekst z "inteligenta w armii" :icon_razz: ) Najlepsza jest dyskusja pod filmikiem. Ileż my to mamy "fahofcóf" w Polsce od broni palnej. A i oczywiście wszyscy "doceniają" polskich inżynierów. I każdy oczywiście twierdzi że 100% "zerżnięte" tylko nie są zgodni z czego (preferowane modele: masada i scar, choć i tavor się pojawił). Normalnie jak się czyta to aż wstyd przyznać się że jest się Polakiem. Quote Link to post Share on other sites
Wukasz Posted September 6, 2012 Report Share Posted September 6, 2012 Jako, że tematu nie śledzę to i nie zauważyłem wcześniej, że pokazywane są dwie różne lufy. Ciekawe, którą wybierze wojsko? Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts