Marcinek83 Posted May 21, 2009 Report Share Posted May 21, 2009 Możliwe że twardość gumki jest zbyt wysoka jak dla takiej małej mocy. Quote Link to post Share on other sites
Wolfi Posted May 22, 2009 Report Share Posted May 22, 2009 Możliwe że twardość gumki jest zbyt wysoka jak dla takiej małej mocy. Gumka systemy działa dobrze w mojej mp5k 300 fps, w kumpla m 15a2 360 fps więc nie sądzę. Natomiast polecam wsadzić dystanser typu h deep fire lub element - być może problem leży właśnie w dystanserze. Do m4 GP polecam ww zestaw - gumka systemy + dystanser H Quote Link to post Share on other sites
Marcinek83 Posted May 22, 2009 Report Share Posted May 22, 2009 Wiec może gumka jest za miękka i spaliła się, parę gumek już spaliłem więc to chyba nie żaden wyczyn, ale... myślę ze to wina nieszczelności układu, teflon powinien załatwić sprawę, możliwe też że źle zmontowałeś i np. lufa nie dochodzi do końca komory. Weź to rozbierz i złóż uszczelniając układ teflonem. Quote Link to post Share on other sites
Dezerter Posted May 26, 2009 Report Share Posted May 26, 2009 Witam, wyciągnąłem właśnie lufę w celu przeczyszczenia i zastanawiam się również nad czyszczeniem gumki hop-up tudzież całej komory. Mógłbym prosić o jakieś wskazówki ? Smaruje się czymś hop-up? Jak czyścić? Quote Link to post Share on other sites
Gogin Posted May 30, 2009 Report Share Posted May 30, 2009 Witam, wyciągnąłem właśnie lufę w celu przeczyszczenia i zastanawiam się również nad czyszczeniem gumki hop-up tudzież całej komory. Mógłbym prosić o jakieś wskazówki ? Smaruje się czymś hop-up? Jak czyścić? Czyścić ? No możesz jak jest co czyścić - gumkę można tam przetrzeć jakąś bawełnianą szmatkę jeśli zalana jest smarem, ale to nie ma czego czyścić - to samo się tyczy komory. Tak czy na wspak to nie trzeba lufy wyciągać w celu jej wyczyszczenia - HU na zero i czyścisz (najlepiej mieć zaznaczone dokładnie na wyciorze ile maks go można wepchnąć w tą lufę). Quote Link to post Share on other sites
grzechotnik Posted May 30, 2009 Report Share Posted May 30, 2009 Ja w chinolach od razu robię tak. Bierzesz miskę taką o przekroju nie większym niż 20cm i bierzesz płyn do naczyń [tylko jakiś dobry a nie "dużo tanio tesco" :D ]. Rozcieńczasz płyn z wodą ciepłą [trochę tego wlej] i wyjmij lufę i gumkę i dystanser z komory. Wkładasz komorę i gumkę do mixtury i myrdasz trochę. Przydatne też są patyczki do uszu. W chinolach trochę tego żylcu jest. Jak wyczyścisz to płuczesz w wodzie wszystko. Lufę to można wyciorem też z płynem do naczyń. Pozdrawiam serdecznie, grzechotnik PS: Co do gumek hopa, to czy ktoś testował hopy KM-Heada? Quote Link to post Share on other sites
KicpA Posted May 30, 2009 Report Share Posted May 30, 2009 Mam czerwoną KMa i kręci bardzo ładnie, tylko kołnierz ma o połowę krótszy niż zwykłe gumki HU więc nie wszystkie dysze się uszczelniają. Jak ją krzywo zamontujesz choć trochę to kulki skręcają bardziej niż w przypadku normalnej. Quote Link to post Share on other sites
Marcinek83 Posted June 2, 2009 Report Share Posted June 2, 2009 Grzechotnik SKŁADNIA! Czerwona MB przysporzyła mi wiele cierpień, pomijając fakt że trochę przez własną głupotę nie straciłem oka jak kulka wystrzeliła z komory, kołnierz pękł a i tak był za krótki. Quote Link to post Share on other sites
KicpA Posted June 2, 2009 Report Share Posted June 2, 2009 U mnie czerwona MB spisywała się świetnie, ale minimalnie gorzej od systemy. Quote Link to post Share on other sites
Marcinek83 Posted June 4, 2009 Report Share Posted June 4, 2009 Może w elce tak ( chodź do końca nie wiem dlaczego ) natomiast w M16 z mosiężna dyszą do M4 i M130 kołnierz eksplodował ;) Czarna systemy ma mniejszy dzyndzel do podkręcania i lepszy, odzyskałem trochę mocy dzięki temu oraz szczelności kołnierza z dyszą. Quote Link to post Share on other sites
grzechotnik Posted June 8, 2009 Report Share Posted June 8, 2009 Jaka składnia? OCB? Czerwona Promyka też świetnie kręci [Prometheus komora + lufa]. Czyli KM-Heada sobię odpuszczę i MadBulla też. Trza zostać przy Systemce. A Sharki MB jak dobrze sobie radzą <400fps? Pozdrawiam serdecznie, grzechotnik Quote Link to post Share on other sites
Marcinek83 Posted June 10, 2009 Report Share Posted June 10, 2009 Systema do wszystkiego na każda pogodę ;) Quote Link to post Share on other sites
mmaruda Posted June 11, 2009 Report Share Posted June 11, 2009 A Sharki MB jak dobrze sobie radzą <400fps? Mam dwa sharki MB w UMP (340fps) i M14(370fps) i spisują się genialnie, ale spotkałem się też z krytycznymi opiniami, więc ciężko powiedzieć. Natomiast te gumki mają jedną zaletę, są bardzo wytrzymałe, po kilkunastu tysiącach kulek nie ma śladów zużycia, ani spadku osiągów. U mnie bardzo ładnie kręcą kulki. Jeśli nie masz pewności, bierz Systemę, ale w chińskich komorach nie zawsze chce ona wejść, więc czasem trzeba opiłować lufę, żeby wszystko wlazło ładnie. Quote Link to post Share on other sites
grzechotnik Posted June 12, 2009 Report Share Posted June 12, 2009 Jeśli nie masz pewności, bierz Systemę, ale w chińskich komorach nie zawsze chce ona wejść, więc czasem trzeba opiłować lufę, żeby wszystko wlazło ładnie. Dziękuje za rady :F Nie no, tak kombinuje jak koń pod górkę w G3 na komorze CA [po tym jak rozwaliłem stockową], Systema słabo kręci. Chyba wezmę fioletowego Promyka. Pozdrawiam serdecznie, grzechotnik Quote Link to post Share on other sites
pyskacz Posted June 22, 2009 Report Share Posted June 22, 2009 To w ogóle warto sobie tymi gumkami MB Shark zawracać głowę? U mnie jedna osoba chwali te gumki, że przy dużych mocach kulka jest lepiej podkręcona, a replika celniejsza. Ja mam sprężynę - około 550 fps i zastanawiam się nad tym jaką gumkę stosować. W tym momencie mam czarną guardera. Uważacie, że jest jakaś inna bardziej odpowiednia? pozdrawiam. Quote Link to post Share on other sites
Gogin Posted June 22, 2009 Report Share Posted June 22, 2009 Czarna System 4ever :lol:. Sprawdź sobie czerwonego Prometheus'a i czarną Systemę, jedna i druga dobrze zniesie te efpeesy. Jak dojedziesz obie to zdecyduj, którą używać. Quote Link to post Share on other sites
Tuksiak Posted June 23, 2009 Report Share Posted June 23, 2009 Systema słabo kręci. Chyba wezmę fioletowego Promyka. Fioletowy promyk też mistrzostwo świata nie jest, mam go w FALu i zachwycony nie jestem, a on teoretycznie do 400-420 jest maksymalnie. Żeby nie to, że trzeba tyle rozbierać, to bym się go pozbył na rzecz Guardera, dużo lepszy był Guarder w moim przypadku. Quote Link to post Share on other sites
grzechotnik Posted June 24, 2009 Report Share Posted June 24, 2009 Mam czerwonego Promyka w HaKusi i daję pięknie, dużo lepiej niż Systema, ale nie wiem czy ma to związek, że cały zespół lufy mam Prometheus [komora, lufa, gumka]. W G3 mam około 360fps, więc chyba zainwestuje w tego Promyka, albo wytrzasnę gumkę TM. Pozdrawiam serdecznie, grzechotnik Quote Link to post Share on other sites
pietrek Posted June 24, 2009 Report Share Posted June 24, 2009 Witam. Przy wymianie stockowej gumki z cm.028 na gumke guardera, montować dystanser guardera czy zostać przy stockowym? Quote Link to post Share on other sites
Kalashnikov Posted June 25, 2009 Report Share Posted June 25, 2009 IMO stock guarderowski za duży. Quote Link to post Share on other sites
szczupe Posted June 27, 2009 Report Share Posted June 27, 2009 Jak wyżej. U mnie po wstawieniu guarderowskiego dystansera do cm.045 hopek podkręcał niemiłosiernie mocno nawet na minimalnym ustawieniu. Dobry efekt dało za to wstawienie dystansera ICS. Quote Link to post Share on other sites
pomidor94 Posted June 29, 2009 Report Share Posted June 29, 2009 Gumka już po wymianie. Nie mogę wyregulować hopka , kulki lecą w pionie dobrze ale gdzieś po 15 metrach skręcają trochę w prawo, czy to normalne? Quote Link to post Share on other sites
MrHK Posted June 29, 2009 Report Share Posted June 29, 2009 Nie. Lufa jest prawdopodobnie lekko przekręcona. Quote Link to post Share on other sites
seger Posted June 29, 2009 Report Share Posted June 29, 2009 smar na gumce ? też możliwe :P Quote Link to post Share on other sites
Gogin Posted June 29, 2009 Report Share Posted June 29, 2009 smar na gumce ? też możliwe :P Zależy co masz dokładnie na myśli pisząc smar na gumce - generalnie to gdyby tam był to by nie kręciło pod niebiosa - bo jak pisał pomidor94 w pionie ładnie latają :mrgreen:. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts