Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Recommended Posts

Posted

shamoth czyli sprawdzają się moje luźne przemyślenia na ten temat i jednocześnie obalamy forumowe mity. To dobrze, zapewnienie dobrego spinu WYDAJE się łatwiejsze od dłuższego docisku bo mogę do tego wykorzystać customowy dystanser który wystrugam dremelkiem albo zaprzęgnę domownika z dyplomem technika dentystycznego do pomocy. Ten stwór rysuje okręgi bez cyrkla i w ogóle ma lepszą dokładność niż maszyna CNC ;)

To także są tylko moje luźne przemyślenia i inne podejście do tematu, niestety niepoparte praktyką z braku czasu. Eksperyment kompletnie zamknęło by jeszcze wewnętrzne wzdłużne ryflowanie lufy ;) Niestety w stalowych cholernie ciężkie do wykonania...

• Replies 3.1k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Posted (edited)

Obstawiam że dla chłopaków z Edgi nie ma rzeczy niemożliwych. Napiszę do nich w tej sprawie ale to może być sporo droższe od luf PDI i dużo trudniejsze w wykonaniu. Chociaż gdyby stosować wide bore i dobrze wycentrowany dystanser z kulkami ceramicznymi lub z innego wynalazku twardszego od stali to taki rowek sam by się wyrobił po czasie. Tak na szybko jeszcze wymyśliłem że nie byłoby trudne zrobienie wyciora taśmowego do polerowania lufy tylko z jednej strony. Pogadam z moim "projektantem/modelarzem" czy mógłby takie coś dla mnie sklecić.

Edit

PS. piszę o wide bore w pierwszej części posta bo ono stabilizuje kulkę w górnej części lufy, w standardowej precrurce kulka odbija się parę razy także nie uzyskałbym dobrego szlifu na kulkach ceramicznych.

Edited by Spirit_
Posted (edited)

Wam one nie puchną czy jak? Tylko ja takie trafiłem?

Póki co wszystkie wchodzą do testera.

Kupowałem z Azteko w styczniu. Trzymane w warunkach urągających godności bialych kulek, tj. stłoczone w kartonie koło puchnących rakiet.

Ogólnie to nie mają tej matowej powierzchni... a taki delikatny "mat" mają wszystkie co puchły - nawet te polerowane.... te guardery mają śliską, błyszczącą powierzchnię.

Edited by mikadorus
Posted

Owszem są błyszczące, ale nie przeszkadza im to blokować się w bbtesterze. Moje są z cytadeli, kupione końcem listopada i w grudniu.

Ja moje też kupiłem z cytadeli koło lutego tego roku. Wszystkie kulki przechodziły przez tester od mamucika i przechodzą do dzisiaj. Zostało mi około 200 szt.i co jakiś czas sobie sprawdzam na testerze. Zamówiłem te z allegro ... zobaczymy czy to te same co z cytadeli.

Posted

Mendi: Ja kupiłem w Cytadeli jak tylko puściłeś w tym wątku info o nich. Mój promyk nie uważa aby były za grube.

Może w Jarosławiu macie specyficzny klimat :).

Posted

Mendi: Ja kupiłem w Cytadeli jak tylko puściłeś w tym wątku info o nich. Mój promyk nie uważa aby były za grube.

Może w Jarosławiu macie specyficzny klimat :icon_smile:.

Mojemu promykowi one też odpowiadają, niemniej jednak pdi ich nie chce.

Posted

Mojemu promykowi one też odpowiadają, niemniej jednak pdi ich nie chce.

Moje PDI bardzo je lubi i przepuszcza wszystkie :) dodam jeszcze, że te kulki to najlepsze jakie miałem. Latają naprawdę ładnie i zasięg 90-100m to nie problem dla nich. Sprężyna M210 jest dla nich za mocna i czasami potrafią zaszaleć ... ale przy 170/180 lecą idealnie i bez zawirowań.

Posted

Obstawiam że dla chłopaków z Edgi nie ma rzeczy niemożliwych. Napiszę do nich w tej sprawie ale to może być sporo droższe od luf PDI i dużo trudniejsze w wykonaniu. Chociaż gdyby stosować wide bore i dobrze wycentrowany dystanser z kulkami ceramicznymi lub z innego wynalazku twardszego od stali to taki rowek sam by się wyrobił po czasie. Tak na szybko jeszcze wymyśliłem że nie byłoby trudne zrobienie wyciora taśmowego do polerowania lufy tylko z jednej strony. Pogadam z moim "projektantem/modelarzem" czy mógłby takie coś dla mnie sklecić.

Edit

PS. piszę o wide bore w pierwszej części posta bo ono stabilizuje kulkę w górnej części lufy, w standardowej precrurce kulka odbija się parę razy także nie uzyskałbym dobrego szlifu na kulkach ceramicznych.

Troszkę robi się OT i pewnie zaraz ktoś przeniesie te przemyślenia do "eksperymentalny tjuning" ;)

Na upartego, widebore wystarczy równomiernie zgnieść aby uzyskać kształt pozwalający na toczenie się kulki po górnej krawędzi i powstanie poduszki na dole.

Posted

Moje PDI bardzo je lubi i przepuszcza wszystkie :icon_smile: dodam jeszcze, że te kulki to najlepsze jakie miałem. Latają naprawdę ładnie i zasięg 90-100m to nie problem dla nich. Sprężyna M210 jest dla nich za mocna i czasami potrafią zaszaleć ... ale przy 170/180 lecą idealnie i bez zawirowań.

Pozostaje jedynie cieszyć się Twoim szczęściem... mi z całego worka kulek zostało 80%.

Dajcie znać jak hulają te z allegro.

Posted

Mendi niebawem podeśle mi próbki kulek, tutaj prośba do reszty, czy ktoś jest w stanie podesłać dosłownie 50szt Valkenów 0,36 BIO najtańszym listem? W sklepach nadal są pustki a niedługo będę robił testy, o których wspominałem.

Posted

@you-dash

Paczka poszła, się zdziwisz... ;]

Zamówiłem białe guardery 0,36 z allegro i tu moje pytanie. Po jakim czasie niektórym osobą te kulki spuchły?

Ja mam je od końca listopada, a nie wchodzą w pdi od połowy marca.

Wczoraj otrzymałem od kumpla 600 sztuk guarderów 0,36g, właśnie tych z allegro. Przepuściłem je wieczorem przez bbtester z kawałka lufy edgi 5,99mm i na 600 sztuk jest odrzut 51 sztuk - nie są spuchnięte, tylko jajowate.

Przebrałem tez inne kulasy i popakowałem sobie to w woreczki po 150szt. Jak latają nowe guardery - sprawdzę sobie jak lać przestanie.

https://plus.google....272294508632466

Posted

Dzięki Mendi :icon_smile:

Teraz znowu czuję się jak za dzieciaka gdy czekało się z niecierpliwością na Wigilię :icon_biggrin:

Ja bym się tak nie cieszył na zapas, bo zawsze może ci wybuchnąć ...

Posted

Mi się dilować nie chce. W sumie gdyby ktoś się faktycznie pokusił i sprzedawał uczciwie takie przebrane (w sensie przepuszczone przez tester) kuleczki po 100-150szt, to zapewne sam bym się pokusił na zakup kilku próbek.

Posted (edited)

Hej, dziś przepuściłem przez tester wszystkie kulki guardera jakie mam z 1400 szt. mam ok. 100 (1 bb loader i 9 poza) odrzutów.

Co do celności - na 98m trafiam w skrzynkę wielkości 1 x 1m. Dalej nie strzelam, bo mam mur i świadomość, że w warunkach naturalnych i tak oddam strzał z ok. 80m. Odległość stwierdzona przez pomiar geodety - to droga dojazdowa do posesji.

Latają w miarę powtarzalnie. Celowane po mech przyrządach celowniczych. Aczkolwiek warunki zbyt dobre - brak wiatru :icon_wink:. Jestem zaskoczony. Od 2 lat nigdy nie byłem tak zadowolony z kulek. Gdyby jeszcze były... o wagomiarze 0,43g... brałbym i po 80zł za tysiąc. Niestety są podatne na wiatr i to głowna wada. Niemniej w lesie i bezwietrzną pogodę... są mega.

Latają lepiej niż beton guardera, ... jedyne kulki, które mi lepiej latają to madbull z 2008 roku.

Edited by mikadorus
Posted

Czy ktoś jest w stanie zrobić taki tester z kilkoma przelotami i kanałami pod kątem na zamówienie?

Nie uda się, albo będzie piekielnie drogie. Mamutowy testerek to chyba jedyne dobre rozwiązanie - a o nim chyba nawet temat jest.

/jest: http://forum.wmasg.pl/topic/158419-tester-kulek/

Mendi

Nie jestem pewien, czy dobrze rozumuję, ale użytkownikom precek promyka/ km-head starczyłby taki tester z lufy guardera. Oczywiście możecie również śledzić jak zamieszczamy informacje o wadliwych kulkach. Bo jak podajemy informację dla użytkowników PDI/EDGI to można śmiało przypuszczać, że użytkownicy innych luf precyzyjnych mają przed sobą jeszcze z miesiąc strzelania "felernymi" kulkami.

Posted

Nie uda się, albo będzie piekielnie drogie. Mamutowy testerek to chyba jedyne dobre rozwiązanie - a o nim chyba nawet temat jest.

/jest: http://forum.wmasg.pl/topic/158419-tester-kulek/

Mendi

Nie jestem pewien, czy dobrze rozumuję, ale użytkownikom precek promyka/ km-head starczyłby taki tester z lufy guardera. Oczywiście możecie również śledzić jak zamieszczamy informacje o wadliwych kulkach. Bo jak podajemy informację dla użytkowników PDI/EDGI to można śmiało przypuszczać, że użytkownicy innych luf precyzyjnych mają przed sobą jeszcze z miesiąc strzelania "felernymi" kulkami.

Guarder nie robi precek ;)

Jak ktoś ma dostęp do tokarki to może się pokusić o cięcie promyka/pdi, edgi można w domu obrobić tylko paluchy bolą ;)