Pi3otr Posted January 9, 2012 Report Share Posted January 9, 2012 Liczymy, że zakład już w najbliższych latach mógłby rozpocząć wdrażanie MSBS i produkcję nowych automatów na masową skalę – mówi prezes Nita. Jak to nie mówi o rozpoczęciu produkcji to chyba faktycznie masz inny artykuł :blink: Quote Link to post Share on other sites
johny13 Posted January 9, 2012 Report Share Posted January 9, 2012 (edited) Johny, ale w podlinkowanym artykule jest tylko o nowej fabryce a nie rozpoczeciu produkcji MSBS chyba, że coś mi nie wyświetla. Uruchomienie nowej fabryki (zaplanowane na 2013 r.) wiąże się wyraźnie z końcem prac badawczo-rozwojowych nad nową konstrukcją MSBS – całej rodziny modułowych karabinków automatycznych kal. 5,56 projektu polskich konstruktorów z Radomia i Wojskowej Akademii Technicznej. Jezeli uruchamiam fabryte to po to aby produkowala i przynosila zyski... Jezeli uruchamiam silnik w aucie to po to, aby jechac czyli wykonywac czynnosc do ktorej to auto zostalo zaprojetkowane, a nie stac i sie gapic i sluchac jak ladnie robi brr-brr-brr-brr-brr ;) Edited January 9, 2012 by johny13 Quote Link to post Share on other sites
lup Posted January 9, 2012 Report Share Posted January 9, 2012 Zwracam honor. Wygląda, że wyświetla mi tylko początek czegoś dłuższego ;) Quote Link to post Share on other sites
Królik Posted January 9, 2012 Report Share Posted January 9, 2012 Byłbym bardzo ostrożny z podawaniem dat. Tym bardziej, że nawet WAT-owcy nie są aż takimi optymistami... Quote Link to post Share on other sites
Filip7370 Posted January 27, 2012 Report Share Posted January 27, 2012 A ja wrócę do tematu kbsg (już nie ogarniam tej nowej nomenklatury) czyli co postanowiono z granatnikiem do MSBS? Czy postanowią na siłę ożenić bezkolbowca z GPBO-40. Szczerze powiedziawszy znając polskie realia gdy przegryzłem się przez artykuł w NTW, to pierwszą moją myślą na temat bezkolbowego karabinku-granatnika to "Cholera, wprzódy w morzu wyschnie woda nim się stanie!". Tak jak to z Kandaharem, którego zgodnie z realiami olano Plate Carriera i niskoprofilówkę, tak tutaj wojsko pójdzie po kosztach. Dobrze że technicznie niemożliwe jest dotowanie Pallada do MSBS'a bo pewnie znalazłby się taki "racjonalizator kosztów". Quote Link to post Share on other sites
rafal433 Posted January 28, 2012 Report Share Posted January 28, 2012 Może gdyby GPBO było więcej to pewnie takie pomysły by się pojawiły, ale w sytuacji gdy kupili ich tylko parędziesiąt nie widzę w tym specjalnie oszczędności. I tak trzeba będzie kupić więcej granatników, co za różnica których. Mnie zastanawia inna kwestia, czy opracowanie nowego granatnika jest finansowane z kasy na MSBS? Quote Link to post Share on other sites
Guest (ID:6452) Posted January 28, 2012 Report Share Posted January 28, 2012 Uruchomienie nowej fabryki (zaplanowane na 2013 r.) wiąże się wyraźnie z końcem prac badawczo-rozwojowych nad nową konstrukcją MSBS – całej rodziny modułowych karabinków automatycznych kal. 5,56 projektu polskich konstruktorów z Radomia i Wojskowej Akademii Technicznej. Ja tu nic o produkcji nie widzę... Quote Link to post Share on other sites
renifer Posted January 30, 2012 Report Share Posted January 30, 2012 W temacie i do przemyślenia dla hura optymistów pozwolę sobie zacytować zdanie którego autorem jest Remigiusz Wilk a pochodzące z artykułu pt. "Następca FAMAS-a" opublikowanego w Magazynie Strzeleckim Broń i amunicja nr. 06/2011 "...Tyle tylko że, z powodu rocznych już opóźnień w tworzeniu założeń taktyczno-technicznych, jak również braku własnych środków na samodzielny rozwój broni ze strony Fabryki Broni i Grupy Bumar (mimo że założenia jedynie w niewielkim stopniu mogą być zmienione, producent nie chce ryzykować zniechęcenia swojego największego i najważniejszego odbiorcy) nie ma w zasadzie szans aby w 2013 rodzina MSBS-5,56, która mogła by zainteresować Francuzów (czyli subkarabinek i karabinek) była gotowa..." Zakładam że były kolega forumowy Remov wie z nas wszystkich na ten temat najwięcej i myślę że tego możemy się trzymać. Quote Link to post Share on other sites
Catch22 Posted February 9, 2012 Report Share Posted February 9, 2012 Jestes w bledzie. Quote Link to post Share on other sites
Nath Posted February 9, 2012 Report Share Posted February 9, 2012 Możesz rozwinąć myśl Catch22? Quote Link to post Share on other sites
Catch22 Posted February 10, 2012 Report Share Posted February 10, 2012 Nie moge, wystarczy wam wiedziec ze remov nie jest najblizszym prawdy zrodlem informacji o msbs Quote Link to post Share on other sites
renifer Posted February 10, 2012 Report Share Posted February 10, 2012 Nie dało się tego napisać w pierwszym poście? Rozumiem że Remov nie jest źródłem informacji nr. 1 w tej sprawie, rozumiem że wiesz ale nie możesz powiedzieć - przedszkolem to pachnie trochę ale realia są takie a nie inne i tego nie przeskoczymy... Napisz choć czy ten cytat który umieściłem jest bliski prawdy czy dalszy, a może w ogóle nie prawdziwy. Quote Link to post Share on other sites
J.K. Posted February 10, 2012 Report Share Posted February 10, 2012 Reniferze, naprawdę wierzę, że jesteś w stanie wymyślić kilka logicznych powodów, dlaczego pewne informacje na temat MSBS niekoniecznie muszą być ujawniane komu popadnie. I raczej przedszkolne "terefere" nie ma tu nic do rzeczy.;p Quote Link to post Share on other sites
renifer Posted February 10, 2012 Report Share Posted February 10, 2012 Przecież to właśnie napisałem... Quote Link to post Share on other sites
GuloGulo Posted February 28, 2012 Report Share Posted February 28, 2012 Pytam zorientowanych: czy to oraz to oznacza postęp w pracach na MSBS (Radon)? Zwracam uwagę, że użyto sformułowania: "karabin MSBS z Fabryki Broni Radom" a nie "makietę" albo "demonstrator". Wiem, że może to być "dziennikarski skrót myślowy" ale altair raczej jest dość solidny pod tym względem (chyba :)) Quote Link to post Share on other sites
Szaszłyk Posted February 28, 2012 Report Share Posted February 28, 2012 Skrót myślowy. Quote Link to post Share on other sites
Grey Fox Posted May 9, 2012 Report Share Posted May 9, 2012 Jakieś newsy w projekcie MSBSa? Quote Link to post Share on other sites
HellMaker666 Posted May 13, 2012 Report Share Posted May 13, 2012 Odcinek wrzucony wczoraj. Quote Link to post Share on other sites
AnR Posted May 13, 2012 Report Share Posted May 13, 2012 Pani z 7:37 nie ma pojęcia za bardzo o czym mówi... Quote Link to post Share on other sites
HellMaker666 Posted May 13, 2012 Report Share Posted May 13, 2012 Oj tam, oj tam ;) Szczerze to sam się zastanawiam jakim cudem się ona tam znalazła :D Quote Link to post Share on other sites
Arthur Currie Posted June 11, 2012 Report Share Posted June 11, 2012 http://www.altair.com.pl/start-8071 MSBS na Eurosatory. Quote Link to post Share on other sites
Dread Posted June 13, 2012 Report Share Posted June 13, 2012 Mam szybkie pytanie, bo źródła są rozbieżne - docelowy MSBS 5,56 będzie mieć komorę z duralu, czy z tworzywa? Stawiam na dural, ale tak jak mówię, niektóre publikacje mi namieszały. Quote Link to post Share on other sites
Królik Posted June 13, 2012 Report Share Posted June 13, 2012 Komorę spustową czy komorę zamkową? Quote Link to post Share on other sites
Dread Posted June 13, 2012 Report Share Posted June 13, 2012 Zamkową, sorki, nie dopisałem. Spustowa ma być docelowo z tworzywa, to wiem (a przynajmniej wydaje mi się, że wiem :) ). Quote Link to post Share on other sites
GuloGulo Posted June 20, 2012 Report Share Posted June 20, 2012 zdaje się że sprawy idą w dobrym kierunku: altair: MSBS-5,56 w Świętoszowie i Kielcach Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts