GuloGulo Posted July 23, 2014 Report Share Posted July 23, 2014 Z tego co wiem to oni sa normalnymi zolnierzami, nie zadna formacja militarna. Maja po prostu inne zadania niz reszta :icon_wink: No tak, może użyłem złego sformułowania (trochę angielskiej i trochę francuskiej wikipedii i to może stąd) :) :) Quote Link to post Share on other sites
Królik Posted August 31, 2014 Report Share Posted August 31, 2014 Co nieco o strzelaniu z MSBS w najnowszym FRAG OUT! (strona 38 i dalej). Quote Link to post Share on other sites
Arthur Currie Posted August 31, 2014 Report Share Posted August 31, 2014 Pluje toto łuskami niczym smok ziejący ogniem. :wink: Wydaje się jednak bardziej ergonomiczny niż rodzina M4 Quote Link to post Share on other sites
Grey Fox Posted September 1, 2014 Report Share Posted September 1, 2014 (edited) Wie ktoś czy i kiedy będzie dostępny w sprzedaży detalicznej w Polsce dla cywili? EDIT: Ok, już wiem że będzie. :D Edited September 1, 2014 by Grey Fox Quote Link to post Share on other sites
wojtekk8 Posted September 3, 2014 Report Share Posted September 3, 2014 Poznałeś może cenę? Quote Link to post Share on other sites
wegorz Posted September 3, 2014 Report Share Posted September 3, 2014 Na MSPO był dostępny do obmacania, całkiem przyjemna broń :) Quote Link to post Share on other sites
Snipernr1 Posted September 5, 2014 Report Share Posted September 5, 2014 Pluje toto łuskami niczym smok ziejący ogniem. :wink: Ale dlaczego w operatora szczękę strzelając z lewego ramienia. Quote Link to post Share on other sites
szmerglu Posted September 5, 2014 Report Share Posted September 5, 2014 Ano dlatego, że prowadzi strzelanie z obu barków, więc nie przełożył mechanizmu na wyrzut w lewo bo i po co. Quote Link to post Share on other sites
Królik Posted September 5, 2014 Report Share Posted September 5, 2014 Czepiasz się, na strzelankach walę z prawej i lewej ręki i nic mnie w twarz nie uderza. Slaby musi być ten MSBS... :) Quote Link to post Share on other sites
Snipernr1 Posted September 5, 2014 Report Share Posted September 5, 2014 Nie czepiam się, ale bezkolbowiec do operowania ( prawa, lewa) bez zmiany mechanizmu ma jak dla mnie spory minus No chyba że założę 'kryj ryjka" :maniak_luzik: Quote Link to post Share on other sites
Królik Posted September 6, 2014 Report Share Posted September 6, 2014 Na filmie widać, że strzelec przeżył, więc... Quote Link to post Share on other sites
dik89 Posted September 22, 2014 Report Share Posted September 22, 2014 http://www.altair.com.pl/news/view?news_id=14427 Quote Link to post Share on other sites
Szaszłyk Posted October 22, 2014 Report Share Posted October 22, 2014 Bo może ktoś nie widział Quote Link to post Share on other sites
Okota Posted October 25, 2014 Report Share Posted October 25, 2014 A kto macał dziś w Radiomiu na drzwiach otwartych FB? :D bo ja byłem. Były wystawione wcześniejsze prototypy - zamek nie powracal na pustym przeładowaniu... Bezkolbowce niestety byly na testach. MSBS mozna co najwyzej porownac z Masadą i to ze względy na podobny krztałt zewnetrzny, główną różnicą jest - mysle ze to ciekawe i ważne dla nas ASGowców - wymienialny grip - w prototypach był ten od Magpula :D Broń jest świetnie wyważona nie ciąży do przodu ani do tyłu, wygląda na bardzo ergonomiczną. Aha granatnik nie jest zawieszany na RISie tylko stanowi dolną część połówki osłony lufy - założenie granatnika wiąże się ze zdjęciem właśnie tej połówki. A poza tym same achy i ochy. Ze względów oczywistych nie odbywało się strzelanie:D Quote Link to post Share on other sites
OFF Posted November 25, 2014 Report Share Posted November 25, 2014 Quote Link to post Share on other sites
johny13 Posted January 2, 2015 Report Share Posted January 2, 2015 Zastanawiam sie czy FB ma w planach konwerske na .300ACC Quote Link to post Share on other sites
PrzemoTerm Posted January 11, 2015 Report Share Posted January 11, 2015 MSBS mozna co najwyzej porownac z Masadą i to ze względy na podobny krztałt zewnetrzny, główną różnicą jest - mysle ze to ciekawe i ważne dla nas ASGowców - wymienialny grip - w prototypach był ten od Magpula :icon_biggrin: Broń jest świetnie wyważona nie ciąży do przodu ani do tyłu, wygląda na bardzo ergonomiczną. Aha granatnik nie jest zawieszany na RISie tylko stanowi dolną część połówki osłony lufy - założenie granatnika wiąże się ze zdjęciem właśnie tej połówki. A poza tym same achy i ochy. Ze względów oczywistych nie odbywało się strzelanie:D Wow zazdroszczę możliwości zapoznania z bronią :) Ja jak na razie bazuję tylko na tym co znajdę w internecie. Ale nie ukrywam że MSBS mi się bardzo podoba i jeżeli kiedyś będzie taka możliwośc, to na pewno zaopatrzę się w replikę :D Z innej beczki: ma ktoś pewne informacje jak ma się przetarg dla francuskiej armii? Quote Link to post Share on other sites
ColtS Posted January 11, 2015 Report Share Posted January 11, 2015 (edited) Gdzieś czytałem, że niby nie przeszedł testów zmęczeniowych we Francji. Na ile to wiarygodne, nie wiem. Raczej jest to mało wiarygodne, bo w Internecie takie rzeczy by wyszły. Generalnie coś czuję, że ten przetarg może mieć związek z zakupem śmigłowców wielozadaniowych... Edited January 11, 2015 by ColtS Quote Link to post Share on other sites
dik89 Posted January 20, 2015 Report Share Posted January 20, 2015 http://www.altair.com.pl/news/view?news_id=15435 Quote Link to post Share on other sites
Ijet Posted February 17, 2015 Report Share Posted February 17, 2015 (edited) Na fejsiku BiA napisała, że żadnych francuskich testów MSBS nie przeszedł, bo go do testów nie zaprosili. Niestety nie mogę się doszukać zasad wstępnej weryfikacji francuskiego programu. Altairy pisali też, że do testów zakwalifikowano SCARa, HK416A5, Berettę , chorwackiego VHSa i tego SIGa jakiegośtam... Za to dziś napisali z kolei, że francuska delegacja w fabryce w Radomiu... i weź tu panie bądź mądry. No ale Francuzi chcą nam przecie i śmigłowce i tarczę antyrakietową wcisnąć... Gdyby jakiś polski polityk z wizją to wszytko ogarnął, to pewnie można by mieć nadzieję na MSBSy nad Sekwaną. Edited February 17, 2015 by Ijet Quote Link to post Share on other sites
Szaszłyk Posted March 13, 2015 Report Share Posted March 13, 2015 Przyczyna jest banalna: Chętni muszą być zdolni do wytwarzania i dostarczania 16 tys. sztuk broni rocznie. Quote Link to post Share on other sites
GuloGulo Posted April 16, 2015 Report Share Posted April 16, 2015 MSBS w SG szybciej niż w MON? http://www.altair.com.pl/magazines/issue?issue_id=749 str. 10 Quote Link to post Share on other sites
Ghandi2 Posted May 16, 2015 Author Report Share Posted May 16, 2015 MSBS w SG szybciej niż w MON? http://www.altair.co...ue?issue_id=749 str. 10 Bardzo ważna i pokrzepiająca wiadomość. To ma sens, skoro SG korzysta z AKM/AKMS. Trudno byłoby obecnie przekonać do wydania pieniędzy na kolejną wymianę karabinków w wojsku, zwiazaną z nowym szkoleniem, logistyką (przecież nawet magazynki są inne). Nie po tym gdy wydano (i ciagle wydaje się) pieniądze na całkiem nietaniego "Beryla". Następny krok - zapewne - pochylenie się nad problemem konieczności wymiany G36? Atmosfera sprzyja. Może Marynarka Wojenna? MSBS musi mieć szansę pozachwycać w użyciu żeby uzasadnić koszty szerszego wprowadzenia. Quote Link to post Share on other sites
MarekMac Posted May 16, 2015 Report Share Posted May 16, 2015 Właśnie wymiana w wojsku powinna być priorytetowa. Założenia są dwa: 1. MSBS jest lepszy niż Beryl (inaczej bezsensem byłoby inwestowanie i wymienianie), 2. wykorzystanie STANAGów. Szczególnie drugi punkt ma uzasadnienie dla wojska. W wypadku wojny obronnej wykorzystanie STANAGów będzie bardzo przydatne. Nie oszukujmy się - większość SG zginie lub zostanie wzięta do niewoli w ciągu pierwszych godzin, może dni wojny. MSBSy przepadną. Siły Zbrojne RP natomiast mogłyby je wykorzystywać w trakcie współpracy z NATO (a na to liczymy). SZ RP mają szanse przetrwać do przybycia NATO. SG nawet jeśli przetrwa to będą to nieliczne przypadki - większość SG pilnuje granicy Schengen/UE - ściany wschodniej. Poza tym, nie wiem jak się na to przepisy zapatrują, ale zarówno majątek SG, SW, Policji jak i SZ RP jest majątkiem Skarbu Państwa. Zakup MSBSów dla wojska, a zakup MSBSów dla SG z punktu widzenia państwa jest takim samym wydatkiem (wiem, że to inne ministerstwa i każdy minister sobie rzepke skrobie, ale ja jestem patriotą i wierzę (naiwnie) w wyższe wartości). Na chłopski rozum nic nie stoi na przeszkodzie by wojsko kupiły MSBSy, a Beryle oddało dla SG. Obie formacje zyskają, a Polska zyska bardziej niż na zakupie MSBSów dla SG. Quote Link to post Share on other sites
ColtS Posted May 16, 2015 Report Share Posted May 16, 2015 Obecnie trwają testy MSBS w jednostkach liniowych. Według mnie się to przeciąga niemiłosiernie. Samo przezbrojenie to będzie pikuś, ale trzeba mocno przeszkolić żołnierzy (o 360 stopni). To zupełnie inny system broni w porównaniu do Beryla. Odmienne procedury, ruchy. Co niektórzy mają problem z systemem AK (mówię to z punktu byłego żolnierza - wiem co się czasami działo na strzelnicach), a teraz trzeba będzie ich przestawić na nowy system. Beryl to wciąż ciekawa broń, osobiście wersja "C" jest dla mnie świetną bronią, nigdy się na niej nie zawiodłem. (jedyna jej wada to waga). NIGDY mi się nie zacięła, a trochę z niej wystrzelałem... Trzeba wypierać stare AKMSy i przerzucać się na Beryle w jednostkach rezerwowych. Beryl to wciąż wartościowa broń, nie można tutaj mówić o całkowitym jej wyparciu. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts